Libya Temsilciler Meclisi Başkanı, görevden alınmasını engellemek için harekete geçti

Akile Salih (AP)
Akile Salih (AP)
TT

Libya Temsilciler Meclisi Başkanı, görevden alınmasını engellemek için harekete geçti

Akile Salih (AP)
Akile Salih (AP)

Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, 29 Kasım’da parlamento üyelerinin kendisini görevinden alma çabalarını engellemeyi amaçlayan siyasi bir hamle başlattı. Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçlerinin Burkan el-Gadab (Öfke Volkanı) Operasyonu odası ise Libya Ulusal Ordusu’nu (LUO), başkent Trablus’un 964 km güneyindeki Ubari şehrine saldırarak ‘sivillerin evlerini yıkmakla ve çok sayıda genci kaçırmakla’ suçladı.
Akile Salih, Temsilciler Meclisi üyelerinin, Fas’ın Tanca şehrinde düzenledikleri istişare toplantılarındaki kapanış bildirgesinde, bir sonraki resmi oturumun bu hafta sonu Gadames şehrinde düzenleneceğine ilişkin duyurusuna cevap verdi. 5+5 Güvenlik ve Askeri Süreçle ilgili Askeri Komiteyi, ‘bu oturumu düzenlemek ve temsilcilerin emniyet ve güvenliğini sağlamak’ için en uygun şehri belirlemeye çağırdı.
Üst düzey Mısırlı yetkililerle görüşmek üzere Kahire’yi ziyaret etmeye hazırlanan Salih, 29 Kasım’da yaptığı açıklamada ‘Anayasa Bildirgesi ve 11 değişikliğiyle çelişmeyecek şekilde siyasi diyalogun sonuçlarını tartışma ve iç sistemi değiştirmek için uzlaşmaya dayalı bir öneri hazırlamak üzere bir komite oluşturma’ amacıyla parlamentonun bir sonraki oturumunun gündemini belirledi.
Konsey üyelerinden bir kısmının başkanlığı değiştirmek ve Salih’i görevden almak amacıyla düzenlediği oturuma ilişkin değerlendirmelerde bulunan Salih, “Başkanlık değişikliği talep ediliyorsa bunun anayasa, hukuk ve iç düzenlemelere uygun şekilde dikkate alınması gerekir” ifadelerini kullandı.
Salih, Birleşmiş Milletler’in (BM) Libya misyonunu paralel şekilde diyalogu engelleme girişimleri konusunda uyarırken Siyasi Diyalog Forumu üyelerini de kişisel çıkarlara karşı ulusal çıkarlara öncelik vermeye çağırdı.
Akile Salih, televizyon kanalları aracılığıyla yayınlanan açıklamasında savaşı yeniden alevlendirmeyi amaçlayan dış müdahalenin sona ermesini istedi. Salih, ateşkese bağlılıklarını vurgularken uluslararası topluma da ateşkesi takip etme sorumluluğunu üstlenme çağrısı yaptı.
Geçen cumartesi akşamı Temsilciler Meclisi üyelerinin istişare toplantısı, Fas’ın Tanca şehrinde çeşitli siyasi akımları temsil eden 123 temsilcinin katılımıyla sonuçlandı. Toplantı sonunda Konsey’in Libya’ya döndükten sonra meclisteki bölünmeyi sona erdirecek hususları onaylamak için Gadames şehrinde bir oturum düzenleyeceği ilan edilmiş ve Temsilciler Meclisi’nin toplanması için anayasal karargahın Bingazi şehri olduğu vurgulanmıştı.
Temsilciler, Salih’in görevden alınması meselesini kamuoyuna açıklamadı. Ancak ‘tüm kurumlarla çatışma ve bölünme durumunu sona erdirmeye, devletin birliğini, varlığını ve tüm toprakları üzerindeki egemenliğini koruma yolunda ilerlemeye’ kararlı olduklarını vurguladı.
Konsey, gelecek çarşamba günü toplanmaya hazırlanırken Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyi heyetleri, siyasi forumun sonuçları ve egemen pozisyonlar meselelerini ele almak üzere bugün Fas’ın Tanca şehrinde bir toplantı yapacak.
UMH’ye sadık Devlet Yüksek Konseyi, Gadames’te parlamento oturumu düzenlenmesine yönelik uzlaşıyı memnuniyetle karşılarken bölünmeyi sona erdirmek ve kurumları birleştirmek için ilk adımların parlamentoyu bir araya getirmek olduğunu bildirdi.
Konsey, 29 Kasım akşamı yaptığı açıklamada, parlamento üyelerini ‘anayasal yükümlülüklerini yerine getirebilmek için çabaları yoğunlaştırmanın ve parlamentonun faaliyete geçmesini hızlandırmanın yanı sıra krizleri ele almak ve yaklaşan seçimlere hazırlanmak için gerekli adımları atmaya’ çağırdı.
Diğer yandan Anadolu Ajansı’nın (AA), Ubari’deki yerel bir kaynaktan aktardığı bilgilere göre LUO’ya bağlı 116’ıncı Tugay’ı şehirdeki eş-Şarib mahallesine baskın düzenledi ve sivillere ateş açtı. Aynı şekilde silahlı milislerin şehirden ayrılarak Sebha’ya yöneldiği belirtilirken Tuareg kabilesinden bazı gençleri hiçbir sebep olmaksızın gözaltına aldığı aktarıldı.
Aynı şekilde LUO’ya bağlı yerel medya organlarından güvenlik kaynakları, yakalanan bir El-Kaide hücresinin Fransız ordusu tarafından öldürülen örgütün eski lideri Abdulmalik Durukdal’ın daha önce Fas’ın batısında ve güneyindeki örgüt hücrelerini yeniden canlandırmak amacıyla Libya, Cezayir’in güneyi ve Mali’nin kuzeyi arasında hareket ettiğini doğruladı. Aynı kaynaklara göre hücre, Libya ve diğer ülkelerdeki petrol tesislerine karşı saldırılar yapmayı planladığını itiraf ederken, Libya’nın içerisinden maddi destek aldığını, ayrıca ülkede silah ve mühimmat edinimini kolaylaştıran tarafların olduğunu kaydetti.
Kaynaklar, LUO’nun, Libya topraklarına girmesinden bu yana hedefin takip edildiğini, Ubari’deki El-Kaide hücresine çoklu istihbarat servisleriyle iş birliği içinde hassas operasyonlar düzenlendiğini aktardılar.
LUO’ya bağlı Ahlaki Rehberlik İdaresi Başkanı Tuğgeneral Halid el-Mahcub, güçlerinin tüm zorluklara rağmen çöldeki terörist gruplara ani bir şekilde düzenlediği operasyonla yıkıcı bir darbe vurulduğunu söyledi.
UMH’ye bağlı çok sayıda tugayın bulunduğu Ubari, Sebha’dan sonra Libya’nın güneyindeki en büyük ikinci şehir olarak biliniyor. Sakinlerinin çoğu Tuareglerden oluşuyor. Ülkenin en büyük petrol sahası olan ve LUO’nun konstrolündeki eş-Şerare Petrol sahası da burada yer alıyor.
Diğer yandan UMH güçleri, el-Aziziye ve Esbia bölgelerinde sivillerin hayatlarını tehdit eden BG-15 füze, Grad füzeleri, havan topları ve bir Grad füze savaş başlığının çıkartıldığını ve güvence altına alındığını duyurdu.
Ayrıca LUO’ya bağlı Savaş Medyası Bölümü de Bingazi güvenlik odasının suç çetelerine yaptığı baskınlara dair görüntüler yayınladı. Medya Bölümü, ordu birlikleri ve İçişleri Bakanlığı aracılığıyla haydutlara ilişkin tutuklama furyalarının devam ettiğini bildirdi.



Hamas: Trump'ın Gazze halkını Mısır ve Ürdün'e yerleştirme teklifi başarısız olacak

Savaş sırasında İsrail'in emriyle güneye sürülen Filistinliler, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki evlerine dönmelerine izin verilmesini bekliyor. (Reuters)
Savaş sırasında İsrail'in emriyle güneye sürülen Filistinliler, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki evlerine dönmelerine izin verilmesini bekliyor. (Reuters)
TT

Hamas: Trump'ın Gazze halkını Mısır ve Ürdün'e yerleştirme teklifi başarısız olacak

Savaş sırasında İsrail'in emriyle güneye sürülen Filistinliler, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki evlerine dönmelerine izin verilmesini bekliyor. (Reuters)
Savaş sırasında İsrail'in emriyle güneye sürülen Filistinliler, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki evlerine dönmelerine izin verilmesini bekliyor. (Reuters)

Üst düzey bir Hamas lideri bugün ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze Şeridi sakinlerini Mısır ve Ürdün'e yerleştirme fikrini ‘engelleme’ sözü verdi.

Hamas Siyasi Büro Üyesi Basim Naim AFP'ye yaptığı açıklamada, Trump'ın önerisine atıfta bulunarak, “Halkımız, on yıllardır tüm yerinden etme ve alternatif vatan planlarını başarısızlığa uğrattığı gibi, bu tür projeleri de başarısızlığa uğratacaktır” dedi.

İslami Cihad Hareketi ise ABD Başkanı'nın önerisini kınayarak, bunun ‘savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar’ işlenmesini teşvik ettiğini söyledi.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre İslami Cihad Hareketi’nin Telegram hesabından yapılan açıklamada, “ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamalarını en güçlü şekilde kınıyoruz… Bu açıklamalar, halkımızı topraklarını terk etmeye zorlayarak savaş suçlarının ve insanlığa karşı suçların işlenmeye devam edilmesini teşvik etme çerçevesine girmektedir” denildi.

Reuters'in haberine göre ABD Başkanı Donald Trump, Ürdün ve Mısır'ın ‘İsrail'in Hamas'a karşı yürüttüğü savaşın insani bir krize yol açmasının ardından Gazze Şeridi'nden daha fazla Filistinliyi kabul etmesi gerektiğini’ belirtti.

Trump, Ürdün Kralı 2. Abdullah ile dün yaptığı telefon görüşmesinde, Ürdün'ün daha fazla Filistinliyi kabul etmesini talep etti. Trump, “Gazze Şeridi'nin tamamı şu anda kaos içinde, gerçek bir karmaşa var” dedi.

“Mısır'ın da insanları kabul etmesini istiyorum” diyen Trump, bugün Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile görüşeceğini kaydetti.

Bunun geçici mi yoksa uzun vadeli bir öneri mi olduğu sorulduğunda Trump, “Her ikisi de olabilir” cevabını verdi.

Washington geçen yıl Filistinlilerin zorla yerlerinden edilmesine karşı olduğunu açıklamıştı. İnsan hakları örgütleri ve insani yardım kuruluşları, savaşın neredeyse tüm nüfusu yerinden etmesinin ve bir gıda krizini tetiklemesinin ardından aylardır Gazze Şeridi'ndeki durumla ilgili endişelerini dile getiriyor.

Washington ayrıca İsrail'e verdiği destek nedeniyle de eleştiriliyor. Ancak ABD, İsrail'in Gazze'deki Hamas, Lübnan'daki Hizbullah ve Yemen'deki Husiler gibi İran destekli gruplara karşı kendisini savunmasına yardımcı olduğunu söyleyerek müttefikini desteklemeye devam ediyor.