Körfez ülkelerinde koronavirüs tablosu: Umman ve Bahreyn’de son 24 saatte koronavirüs kaynaklı ölüm yaşanmadı

Suudi Arabistan’da ihtiyati tedbirlere dikkat ederek hizmet veren bir işletme (Fotoğraf: Beşir Salih)
Suudi Arabistan’da ihtiyati tedbirlere dikkat ederek hizmet veren bir işletme (Fotoğraf: Beşir Salih)
TT

Körfez ülkelerinde koronavirüs tablosu: Umman ve Bahreyn’de son 24 saatte koronavirüs kaynaklı ölüm yaşanmadı

Suudi Arabistan’da ihtiyati tedbirlere dikkat ederek hizmet veren bir işletme (Fotoğraf: Beşir Salih)
Suudi Arabistan’da ihtiyati tedbirlere dikkat ederek hizmet veren bir işletme (Fotoğraf: Beşir Salih)

Suudi Arabistan, geçtiğimiz Nisan ayından bu yana en düşük yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısı kaydetmeye devam etmesine rağmen salgının yayılmasını önlemek için tedbirleri yoğunlaştırdı.
Sağlık Bakanlığı, insanları mevsimsel grip aşısı yaptırmaya çağırırken, maske takılmasına önem verilmesi için geniş bir farkındalık kampanyası da başlattı.
Bakanlık tarafından dün yapılan açıklamada, son 24 saatte 249 kişide daha koronavirüs tespit edildiğini ve ülkedeki toplam vaka sayısının 357 bin 842’ye çıktığını bildirdi.
Açıklamada, 24 saatte 12 kişinin hayatını kaybetmesiyle toplam can kaybının 5 bin 919’a yükseldiği ifade edildi.
337’si son bir günde olmak üzere ülkede şu ana kadar 347 bin 513 kişinin iyileştiği bilgisi verilen açıklamada, 632’si ağır hasta olan 4 bin 440 aktif vaka olduğu da belirtildi.

Umman
Umman Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte ülke genelinde koronavirüsten ölüm kaydedilmediğini, ilk virüs vakasının görüldüğü tarihten itibaren bugüne kadar toplam bin 430 kişinin salgından öldüğünü açıkladı.
Bakanlık, son 24 saatte 237 yeni vaka kaydedildiğini ve ülkedeki toplam vaka sayısının 124 bin 145 olduğunu bildirdi.
Açıklamaya göre Umman’da toplam iyileşen hasta sayısı ise 115 bin 613’e yükselirken, iyileşme oranı ise yüzde 93,1’e çıktı.

Bahreyn
Bahreyn Sağlık Bakanlığı, 24 saatte yapılan testler sonucu 181 yeni vaka tespit edildiğini ve ülkedeki toplam vaka sayısının 87 bini aştığını açıkladı.
27 Kasım’dan bu yana yeni ölüm kaydedilmeyen ülkede toplam can kaybı sayısı 341 olarak bildirildi.
216’sı son bir günde olmak üzere ülkede şu ana kadar 85 bin 357 kişi iyileşti.

BAE
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Sağlık ve Toplum Koruma Bakanlığı, son 24 saat içerisinde bin 285 kişide daha koronavirüs tespit edildiğini ve ülkedeki toplam vaka sayısının 171 bin 434’e yükseldiğini bildirdi.
Bakanlık tarafından dün yapılan açıklamada, son 24 saatte 4 kişinin daha koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetmesi sonucu ülkedeki toplam ölü sayısının 580’e yükseldiği belirtildi.
Açıklamada ayrıca 713’ü son bir günde olmak üzere şu ana kadar toplam 156 bin 380 kişinin iyileştiği bilgisi yer aldı.

Kuveyt
Kuveyt Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 268 kişinin daha koronavirüse yakalanmasıyla ülkedeki toplam vaka sayısının 143 bin 260’a yükseldiğini duyurdu.
Kuveyt resmi haber ajansı KUNA’ya göre Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Abdullah es-Sened dün yaptığı açıklamada, 24 saatte 1 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle ülkedeki toplam can kaybının 882’ye çıktığını belirtti.

Katar
Katar Sağlık Bakanlığı, son 24 saat içinde yeni teyit edilmiş 255 vaka kaydetti.
Sağlık Bakanlığı, 207’si son bir günde olmak üzere ülkede şimdiye kadar 136 bin 513 kişinin iyileştiğini de bildirdi.



Suudi Arabistan, dünyanın çeşitli ülkelerinden 1000 umreciyi ağırlayacak

İki Kutsal Caminin Koruyucusu Kral Salman bin Abdulaziz (Şarku’l Avsat)
İki Kutsal Caminin Koruyucusu Kral Salman bin Abdulaziz (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan, dünyanın çeşitli ülkelerinden 1000 umreciyi ağırlayacak

İki Kutsal Caminin Koruyucusu Kral Salman bin Abdulaziz (Şarku’l Avsat)
İki Kutsal Caminin Koruyucusu Kral Salman bin Abdulaziz (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, dünyanın çeşitli ülkelerinden 1000 kadın ve erkek umrecinin kendi özel himayesinde ağırlanmasını onayladı. Söz konusu program, Suudi Arabistan İslami İşler, Davet ve İrşad Bakanlığı tarafından yürütülen “Haremeyn-i Şerifeyn Hizmetkârı Hac, Umre ve Ziyaret Misafirleri Programı” kapsamında gerçekleştirilecek.

Programın 1448 Hicri yılı boyunca dört aşamada uygulanacak ilk etabında, 16 Asya ülkesini temsilen 250 kadın ve erkek umreci yer alacak. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre katılımcılar; Endonezya, Doğu Timor, Filipinler, Malezya, Kamboçya, Tayland, Vietnam, Myanmar, Laos, Singapur, Çin, Japonya, Güney Kore, Hong Kong, Tayvan ve Moğolistan’dan gelecek.

Programa genel koordinatör olarak nezaret eden İslami İşler Bakanı Şeyh Dr. Abdüllatif Al eş-Şeyh, Kral Selman bin Abdülaziz ile Veliaht Prens ve Başbakan Muhammed bin Selman’a teşekkür ederek, Suudi yönetiminin İslam’a ve Müslümanlara hizmet konusundaki kararlılığını takdir etti. Al eş-Şeyh, dünyanın farklı ülkelerindeki Müslümanların umre ve ziyaret ibadetlerini kolaylık ve huzur içinde yerine getirebilmeleri için gösterilen sürekli çabanın önemine vurgu yaptı.

Bakan Al eş-Şeyh, söz konusu davetin Suudi Arabistan liderliğinin İslam dünyasındaki kardeşlik bağlarını güçlendirme vizyonunu yansıttığını, ayrıca Krallığın âlimler, din adamları ve İslam toplumlarında etkili şahsiyetlerle iletişim köprüleri kurmaya yönelik insani ve dini misyonunun bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Programın başlangıcından bu yana önemli başarılara imza attığını belirten Al eş-Şeyh, 140’tan fazla ülkeden misafirin bu girişimden yararlandığını, gelişmiş bir operasyonel sistem çerçevesinde sunulan kapsamlı hizmetlerin programın hedeflerine ve Suudi Arabistan’ın İslam’a ve Müslümanlara hizmet etme vizyonuna katkı sağladığını kaydetti.


Umman, Hürmüz Boğazı’nda gemilere geçici bir deniz koridoru açıyor

Geçici koridordan geçmek isteyen gemiler, Uluslararası Denizcilik Örgütü ile koordinasyon sağlıyor, (Umman)
Geçici koridordan geçmek isteyen gemiler, Uluslararası Denizcilik Örgütü ile koordinasyon sağlıyor, (Umman)
TT

Umman, Hürmüz Boğazı’nda gemilere geçici bir deniz koridoru açıyor

Geçici koridordan geçmek isteyen gemiler, Uluslararası Denizcilik Örgütü ile koordinasyon sağlıyor, (Umman)
Geçici koridordan geçmek isteyen gemiler, Uluslararası Denizcilik Örgütü ile koordinasyon sağlıyor, (Umman)

Umman Sultanlığı, dün yaptığı açıklamada Hürmüz Boğazı’ndan geçecek tüm gemiler için Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ile yerel yetkili makamlar tarafından belirlenen koordinatlar çerçevesinde geçici bir deniz koridoru sağlandığını duyurdu.

Açıklamada, Umman’ın bu seçenek üzerinde IMO ile birlikte çalıştığı ve boğazdan geçmek isteyen gemilerin geçiş için ilgili kurumlarla koordinasyon sağlaması gerektiği belirtildi. Bu adımın, Umman’ın Hürmüz Boğazı’na ilişkin sorumluluğu ve küresel ekonomi açısından taşıdığı önem doğrultusunda, uluslararası hukuk ve deniz hukuku ilkelerine bağlılık çerçevesinde atıldığı ifade edildi.

Ayrıca söz konusu düzenlemenin, boğazda geçiş serbestisini garanti altına aldığı ve herhangi bir geçiş ücreti uygulanmadığı vurgulandı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre açıklama, ABD ile İran arasında yürütülen girişimlerin ve çabaların sonucuyla uyumlu olduğu şeklinde değerlendirildi.


Suudi Arabistan, BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne desteğini yineledi

Dr. Abdülaziz el-Vasıl (arşiv - Birleşmiş Milletler)
Dr. Abdülaziz el-Vasıl (arşiv - Birleşmiş Milletler)
TT

Suudi Arabistan, BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne desteğini yineledi

Dr. Abdülaziz el-Vasıl (arşiv - Birleşmiş Milletler)
Dr. Abdülaziz el-Vasıl (arşiv - Birleşmiş Milletler)

Suudi Arabistan, Arap Grubu adına yaptığı açıklamada, Suriye'nin birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğüne destek verdiğini, ayrıca Suriye devletinin ülke genelinde egemenliğini tesis etmeye yönelik çabalarını desteklediğini vurguladı.

Bu açıklama, Suudi Arabistan'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Dr. Abdülaziz el-Vasıl tarafından, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'deki insani ve siyasi durumu ele almak üzere düzenlediği oturumda yapıldı.

Arap Grubu, Suriye'nin teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarılması çağrısında bulunarak, uluslararası toplumun ülkede devam eden geçiş sürecine destek vermesinin istikrarın güçlendirilmesine ve insani koşulların iyileştirilmesine katkı sağlayacağını belirtti.

Grup ayrıca, Suriye hükümetinin DEAŞ terör örgütü ve terörizmin tüm biçimleriyle mücadelesine destek verdiğini ifade ederken, bu süreçte gerekli desteğin sağlanabilmesi için uluslararası toplumun ortak çaba göstermesinin önemine dikkat çekti.

Arap Grubu, uluslararası toplumu Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yapan ülkelere yönelik desteği artırmaya ve genişletmeye çağırarak, bu ülkelerin insani ve ekonomik yükü tek başlarına üstlenmemesi gerektiğini vurguladı.

Öte yandan Arap Grubu, İsrail'in Suriye topraklarına yönelik tekrarlanan askeri müdahalelerini ve saldırılarını en sert ifadelerle kınadı. Bu eylemlerin Suriye'nin egemenliği ve toprak bütünlüğünün açık bir ihlali olduğu belirtildi.

Açıklamada ayrıca, İsrail'in 1974 tarihli Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması'na tam olarak uyması, işgal altındaki Suriye toprağı Golan'dan derhal ve koşulsuz şekilde çekilmesi gerektiği yönündeki çağrı yinelendi.