Eyfel Kulesi’nin merdivenleri açık artırmada satıldı

Müzayedeye çıkarılan Eyfel Kulesi’nin merdivenlerinden bir kısmı. (AFP)
Müzayedeye çıkarılan Eyfel Kulesi’nin merdivenlerinden bir kısmı. (AFP)
TT

Eyfel Kulesi’nin merdivenleri açık artırmada satıldı

Müzayedeye çıkarılan Eyfel Kulesi’nin merdivenlerinden bir kısmı. (AFP)
Müzayedeye çıkarılan Eyfel Kulesi’nin merdivenlerinden bir kısmı. (AFP)

Eyfel Kulesi’nin yaklaşık 14 basamaktan oluşan bir bölümü salı günü halka açık bir şekilde düzenlenen müzayedede 274 bin 475 euroya alıcı buldu. Artcurial Müzayede Evi merdivenleri Avrupalı bir koleksiyoncunun satın aldığı bilgisini paylaştı.
Satılan kısmın yüksekliği yaklaşık 3 metre. Eyfel Kulesi’nin ikinci ve üçüncü katlarını birbirine bağlayan bu spiral merdivenin geçmişi 1889 yılına kadar gidiyor.
Satılan kısmın 30 ila 40 bin euro arasında bir fiyata satılması bekleniyordu. Ancak bu tahminin 10 katı fiyatına satıldı.
1983 yılında kulenin en son iki katı arasına kurulan asansör nedeniyle söz konusu merdivenler iptal edilerek 24 parçaya kesilmişti.
Bu 24 parçadan biri, Eiffel Kulesi’nin birinci katında sergilenirken kalan diğer bölümlerden üçü Fransa’daki Orsay, Vilette ve Nancy’deki Demir Tarihi müzelerinde sergileniyor.
1983 yılında kuleden çıkarılan merdivenlerden geriye kalan parçalar, dünyanın birçok yerindeki koleksiyonculara satıldı. Kalan iki parçayı alan şarkıcı Guy Pierre, bunları 2015 yılında geri sattı.
Bu parçalar, Japonya’nın Yamanashi prefektörlüğündeki Yoichi Tesisi ve New York’taki Özgürlük Heykeli’nin yakınları da dahil olmak üzere dünyanın birçok yerine götürüldü.
Parçaların bir kısmı ise özellikle İsviçre, İtalya ve Kanada’daki özel koleksiyonlardaki yerini aldı.
Bu, Artcurial Müzayede Evi’nin Eyfel Kulesi’nin merdivenlerini satışa sunduğu dördüncü müzayede oldu.
2013 yılında üç buçuk metre yüksekliğindeki ilk parça 220 bin euroya, 2016 yılında tahmin edilenin 10 katına satılan ikinci parça 523 bin 800 euroya, üçüncü parça da 2018 yılında 176 bin 150 euroya alıcı bulmuştu.
324 metre yüksekliğinde olan Eyfel Kulesi, Notre Dame Katedrali ve Montmartre’deki Kutsal Kalp Kilisesi ile birlikte Paris’in simgelerinden biri kabul ediliyor. Dünya Fuarı (Exposition Universelle) için 1889 yılında inşa edilen Eyfel Kulesi, Gustave Eiffel (1832-1923) tarafından tasarlandı.



Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Bilim insanları, Android akıllı telefonları gerçek zamanlı deprem dedektörlerine dönüştüren yeni bir sistem geliştirerek büyük bir sarsıntıdan önce halkı daha hızlı uyarma potansiyeline sahip bir yol buldu.

Google, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (US Geological Survey/USGS) ve diğer araştırmacıların geliştirdiği sistem, milyonlarca telefondan alınan verileri kullanarak bir depremden kaynaklanan en erken sarsıntı sinyallerini tespit ediyor.

Bir cihaz kümesi aynı yer hareketini kaydettiğinde, sistem bunu işaretleyerek yakın bölgelerdeki diğer cihazlara uyarı gönderiyor.

Science'ta yayımlanan çalışma, ağın ayda 300'den fazla deprem tespit ettiğini ortaya koydu. Uyarıların gönderildiği bölgelerde, daha sonra depremi hissettiğini bildiren kişilerin yüzde 85'i uyarıyı aldığını söyledi. Yüzde 36'sı sarsıntı başlamadan önce, yüzde 28'i sarsıntı sırasında ve yüzde 23'ü de sarsıntıdan sonra uyarı almış.

Çalışmada sistemin, geleneksel sismik sensörlerin yerini almasa da yoğun bilimsel ağlara sahip olmayan bölgelerde ölçeklenebilir, düşük maliyetli bir erken uyarı aracı sunabileceği belirtiliyor. Yazarlar bunun özellikle akıllı telefonların yaygın ancak sismometrelerin nadir bulunduğu, gelişmekte olan ülkeler için umut vaat ettiğini söylüyor.

Google yaptığı açıklamada, sistemin insanlara "uyarı vererek sarsıntı başlamadan önce birkaç değerli saniye" kazandırabileceğini ifade ediyor.

Bu saniyeler bir merdivenden inmek, tehlikeli nesnelerden uzaklaşmak ve korunmak için yeterli zamanı sağlayabilir.

Uyarılar, deprem sırasında daha yıkıcı olan S dalgalarından önce gelen ve hızlı hareket eden P dalgalarının saptanmasına dayanıyor. Yeterli sayıda telefon P-dalgalarını tespit ederse sistem, sarsıntıyı hissetmesine belki de birkaç saniye kalan kullanıcılara uyarılar gönderiyor. Bu saniyeler korunmak, bir ameliyatı durdurmak ya da kritik altyapıyı duraklatmak için yeterli olabilir.

2020'de çıkmaya başlayan Android Deprem Uyarı Sistemi halihazırda Birleşik Devletler, Japonya, Yunanistan, Türkiye ve Endonezya gibi çeşitli ülkelerde kullanılıyor. Doğrudan Android işletim sistemine yerleştirilen teknoloji, kullanıcıların ayrı bir uygulama indirmesini gerektirmiyor.

cdfgthy
Harita, Android'in deprem uyarı sisteminin aktif olduğu ülkeleri (açık yeşil) gösteriyor. Kırmızı ve sarı sırasıyla güçlü (MMI 5+) ve hafif (MMI 3-4) sarsıntıların yaşandığı alanlar. Gri noktalar uyarı verilmeyen algılamaları gösteriyor. Kaliforniya, Oregon ve Washington'daki uyarılar (koyu yeşil) ShakeAlert'ten geliyor (Google)

Araştırmacılar doğruluk oranı bilimsel sensörler kadar yüksek olmasa da akıllı telefonlardan gelen uyarıların en çok işe yaradığı yerlerin, telefon yoğunluğu ve güvenilir veri bağlantıları yüksek seviyedeki kentsel alanlar olduğunu tespit etti. 

Çalışma, MyShake uygulaması gibi daha önceki kitle kaynaklı deprem uygulamalarının üzerine inşa edilse de milyonlarca cihaza gömülü olması sisteme fayda sağlıyor.

Yazarlar, "Kitle kaynaklı sistemlerin giderek daha önemli hale geleceğine inanıyoruz" ifadelerini kullanıyor. 

Geleneksel sensörleri kişisel cihazlardan gelen verilerle birleştirerek daha dayanıklı, kapsayıcı erken uyarı sistemleri oluşturmak mümkün.

Independent Türkçe