Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa Bölgesi Direktörü Hans Kluge dün yaptığı basın açıklamasında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarına yönelik umutların çok yüksek olduğunu ve “oyunun kurallarını değiştirebileceklerini” söyledi.
Kopenhag’dan konuşma yapan Kluge, ilk etapta aşı tedarikinin çok sınırlı olmasının beklendiğini söyleyerek WHO’nun aşıyı ilk olarak yaşlıların, sağlık personelinin ve kronik hastalıklardan mustarip olanların alması gerektiği konusunda gittikçe artan bir fikir birliği olduğunu söylemesine rağmen aşıyı ilk olarak kimin alacağına ülkelerin karar vermesi gerektiğini belirtti.
İngiltere iki gün önce Pfizer/BioNTech tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısının kullanımına onay verdi. Böylece İngiltere tarihteki en önemli kitlesel aşılama programını başlatmak üzere dünyadaki geri kalan ülkelerden bir adım önde geçmiş oldu.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, yaklaşık 67 milyonluk nüfusu olan bir ülkeyi aşılamanın lojistik zorlukları olduğunu kabul etmesine rağmen İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA) tarafından aşının onaylanmasını küresel bir zafer olarak nitelendirdi.
ABD ve Avrupa Birliği’ndeki (AB) ilaç düzenleme kurumları, Pfizer’in yaptığı aşı denemelerine ilişkin verileri bizzat kendileri inceliyor, ancak henüz bir onay vermediler.
WHO çarşamba günü yaptığı açıklamada Pfizer/BioNTech şirketlerinden aşı hakkındaki verileri teslim aldığını söyleyerek aşıyı acil durum kullanımı kapsamına almak için bunları gözden geçirdiğini söyledi.
Buna ek olarak Çin merkezli Chongqing Zhifei Biological Products şirketi ve Çin Bilimler Akademisi’ne bağlı Mikrobiyoloji Enstitüsü tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısının halihazırda devam eden üçüncü aşaması enstitünün web sitesinde yapılan açıklamaya göre dünya çapında 29 bin kişinin kaydını yapma planını kapsıyor.
Bloomberg haber ajansına göre Zhifei ve enstitü, klinik deneylerin üçüncü aşamasını Özbekistan, Endonezya, Pakistan ve Ekvador’da yapmayı planlıyor.
Klinik deneylerin üçüncü aşaması 18 Kasım’da Çin’in merkezinde bulunan Hunan bölgesinde yapılmaya başlanmıştı.
Çin’in resmi haber ajansı Xinhua Tongxunshe’nin haberine göre 14 Kasım’da Çin’de Kovid-19’a karşı geliştirilen beşinci aşının da üçüncü faz deneylerine başlandı.
Dünya Sağlık Örgütü: Kovid-19 aşılarına yönelik büyük umutlar oyunun kurallarını değiştirebilir
Çin merkezli Zhifei şirketi aşısını dünya çapında 29 bin kişi üzerinde test edecek

Rusya’nın Sputnik V aşısını taşıyan bir hemşire (Reuters)
Dünya Sağlık Örgütü: Kovid-19 aşılarına yönelik büyük umutlar oyunun kurallarını değiştirebilir

Rusya’nın Sputnik V aşısını taşıyan bir hemşire (Reuters)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة