GITEX Teknoloji Fuarı Dubai'de başladı

Dijital devlet girişimleri katılımcı kitle içinde en büyük paya sahip

Şeyh Hamdan bin Muhammed, katılımcı bir firmanın fuara katılımıyla ilgili açıklamayı dinliyor (WAM)
Şeyh Hamdan bin Muhammed, katılımcı bir firmanın fuara katılımıyla ilgili açıklamayı dinliyor (WAM)
TT

GITEX Teknoloji Fuarı Dubai'de başladı

Şeyh Hamdan bin Muhammed, katılımcı bir firmanın fuara katılımıyla ilgili açıklamayı dinliyor (WAM)
Şeyh Hamdan bin Muhammed, katılımcı bir firmanın fuara katılımıyla ilgili açıklamayı dinliyor (WAM)

Sıkı tedbirler ve koruyucu sağlık önlemleri ortasında, devlet kurumları, uluslararası büyük ve gelişmekte olan şirketlerle girişimcilerden oluşan 1200 katılımcı ve teknolojinin çeşitli alanlarına yatırım yapan 200 firmanın katkılarıyla “GITEX Teknoloji Haftası” kırkıncı dönem etkinlikleri, dün (Pazar) Birleşik Arap Emirleri’nin (BAE) Dubai kentinde başladı.
Dubai Veliaht Prensi Şeyh Hamdan bin Muhammed bin Raşid Âl Mektum, GITEX Teknoloji Haftası etkinliklerinin açılışını yaptı. Veliaht Prens yaptığı açılış konuşmasında, “Dünyanın içinde bulunduğu olağanüstü koşullar altında bu büyük etkinliğin organizasyonu, BAE Başkan Yardımcısı, Başbakanı ve Dubai Hükümdarı Şeyh Muhammed bin Raşid Âl Mektum’un vizyonu ve direktifleriyle yönetilen Dubai ve BAE’nin, yerel ve uluslararası düzeyde ekonomik toparlanmanın hızlanmasında etkili bir rol oynamaya yönelik öncü eğilimini yansıtıyor. Bu etkinlik, BAE’nin küresel krizin yankılarının ortaya koyduğu tüm zorlukları kontrol altına alma, iyileşme aşamasına girme ve ekonomik faaliyetleri normale döndürme çabalarında elde ettiği başarının bir kanıtıdır” ifadelerine yer verdi.
Ayrıca, “mevcut küresel duruma rağmen, Dubai’nin küresel olarak sahip olduğu büyük güvenin delili olarak kabul ettiğimiz dünyanın her yerinden paydaşların iştirak ettiği bu devasa katılımı görmek bizim memnun etti. Dünyanın farklı yerlerinden katılımcılar ve paydaşların bu etkinliğe katılması, dünyadaki ekonomik ve hayati faaliyetlerin birçoğunun tamamen durma noktasına geldiği zor bir yılın ardından faaliyetlerine güçlü bir şekilde devam etmelerini sağlayan, güvenli bir ortam meydana getirme yeteneğimizin kanıtıdır. Bizler, bölge ve dünya ekonomilerinin iyileşmesini hızlandırmaya yardımcı olan rolümüz ve katkılarımızla her zaman küresel iş dünyasının beklentilerini karşılayacağız” ifadeleriyle eklemede bulundu.
Şeyh Hamdan bin Muhammed bin Raşid Âl Mektum ayrıca, “GITEX, bölgesinde kendi türünün en büyük teknik etkinliğidir. İnsanlığın karşılaştığı çoğu zorluğun çözümlerinin anahtarını elinde tutan geleceğin teknolojileri açısında küresel bir diyalog için önemli bir platformdur. Dubai, teknoloji, buluşlar ve girişimciliğin merkez noktası olma konumuna dayanarak, bu diyaloğu harekete geçirmeye ve daha güzel bir hayat arzusu doğrultusunda kapsamını genişletmeye kararlıdır. Teknoloji bu etkinliğinin detaylarının oluşumunda en önemli unsur olacaktır” ifadelerine yer verdi.
“GITEX Teknoloji Haftası” etkinlikleri, bölgede gelişen teknoloji projelerinin en büyük etkinliği olan “GITEX Future Stars”, siber güvenlik teknolojileri alanında bölgesel en önemli konferans ve sergi olan “Körfez Bilgi Güvenliği Fuar ve Konferansı”, öncü ve dönüşümcü bir teknoloji platformu olan “Blockchain Gelecek Zirvesi” gibi etkinlikleri içeriyor. Bunun yanı sıra, marka pazarlaması alanı çalışanları için yeni bir platform olan “Marketing Mania’nın” ilk sürümünün tanıtımına da tanıklık ediyor.
GITEX, başta Suudi Arabistan, Bahreyn, Fransa, Japonya, ABD, İngiltere, Belçika, Brezilya, İtalya, Hong Kong, Polonya, Romanya, Rusya, Nijerya ve İsrail olmak üzere bölgeden ve dünyadan teknoloji alanında bazı gelişmiş ülkelerin temsilcilerine ev sahipliği yapıyor.
Bölgede türünün en büyük teknik etkinliği olan ve ziyaretçilerini Dubai Dünya Ticaret Merkezi salonlarında ağırlayan GITEX Teknoloji Haftası etkinlikleri, bu yıl 10 Aralık 2020 Perşembe gününe kadar devam edecek. Bu yılki GITEX etkinliklerine, büyük küresel teknoloji şirketleri ve gelişmekte olan yeni nesil şirketler katılacak, yaklaşık 30 ülkeden 350’nin üzerinde uzman bu yılki oturumlarda bu temalarla ilgili konuları tartışmak için konuşmalar yapacak.



Yapay zeka daha önce duyulmamış bir ses üretti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

Yapay zeka daha önce duyulmamış bir ses üretti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Araştırmacılar, daha önce hiç duyulmamış sesler yaratabildiğini iddia ettikleri bir yapay zeka ses üreticisi geliştirdi.

Fugatto adlı yeni üretken yapay zeka modeli, bilgisayar çipi devi Nvidia'dan bir ekip tarafından "ses için İsviçre çakısı" yaratma amacıyla tasarlandı.

Bu araç, kullanıcıların bir şarkıdan belirli bir enstrümanı kaldırmak veya bir kişinin aksanını değiştirmek gibi basit metin komutlarıyla ses düzenlemesine veya üretmesine olanak tanıyor.

Fugatto'yla ilgili detayları paylaşan blog yazısında Nvidia'dan Richard Kerris, bu modelin diğer yapay zeka modellerine kıyasla daha fazla beceri sunduğunu ve tamamen yeni sesler üreterek müzikte devrim yaratma potansiyeline sahip olduğunu belirtti.

Kerris, "Fugatto, bir trompeti havlatabilir veya bir saksafonu miyavlatabilir" diye yazdı.

Bu model, kullanıcıların tarif edebildiği her şeyi oluşturabilir.

Aracı tanıtan bir videoda, Fugatto'nun şu metin komutundan benzersiz bir ses örneği oluşturduğu gösteriliyor:

Derin, gümbürtülü bas vuruşları ve kesintili, yüksek perdeli dijital cıvıltılar, devasa, bilinçli bir makinenin uyanırken çıkardığı sesler gibi.

Bir başka örnekteyse Fugatto, bir tren sesini yaylı çalgılar orkestrasına dönüştürüyor.

Nvidia'nın yeni girişimleri destekleme programı Inception bünyesindeki prodüktör ve söz yazarı Ido Zmishlany, "Bu araç gerçekten çılgınca" dedi.

Ses benim ilham kaynağım. Müzik yaratmamı sağlayan şey bu. Stüdyoda anında tamamen yeni sesler yaratabileceğim fikri inanılmaz.

Fugatto'nun geliştirilmesi bir yıldan fazla sürdü ve milyonlarca ses örneğiyle eğitilmesi gerekti.

Üretken yapay zekanın ses teknolojisine getirdiği hızlı ilerlemeler, yaratıcı endüstrilerde çalışanlarda yaratacağı etkiye dair endişelere yol açıyor.

Bu yıl Avustralya Seslendirme Sanatçıları Derneği, bir parlamento komitesine yaklaşık 5 bin yerel seslendirme sanatçısının şirketlerin yapay zeka destekli alternatifleri benimsemesi durumunda işlerini kaybedebileceği uyarısında bulunmuştu.

Müzik endüstrisi de üretken yapay zeka programlarının telif hakkıyla korunan materyalleri ihlal edebileceği endişelerini dile getiriyor. Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği (RIAA) kısa süre önce sanatçılarının müziklerini kopyaladığı iddiasıyla yapay zeka araçlarına dava açmıştı.

Sert tepkilere rağmen, bazı sanatçılar yapay zekanın müziğin başka bir evrimi olduğuna ve beraberinde yeni yaratıcı olanaklar getireceğine inanıyor.

Zmishlany, "Müziğin tarihi aynı zamanda teknolojinin tarihidir. Elektronik gitar dünyaya Rock 'n Roll'u getirdi" dedi.

Sampler ortaya çıktığında, hip-hop doğdu. Yapay zekayla müziğin bir sonraki bölümünü yazıyoruz. Yeni bir enstrümanımız, yeni bir müzik yapma aracımız var ve bu gerçekten heyecan verici.

Independent Türkçe