GITEX Teknoloji Fuarı Dubai'de başladı

Dijital devlet girişimleri katılımcı kitle içinde en büyük paya sahip

Şeyh Hamdan bin Muhammed, katılımcı bir firmanın fuara katılımıyla ilgili açıklamayı dinliyor (WAM)
Şeyh Hamdan bin Muhammed, katılımcı bir firmanın fuara katılımıyla ilgili açıklamayı dinliyor (WAM)
TT

GITEX Teknoloji Fuarı Dubai'de başladı

Şeyh Hamdan bin Muhammed, katılımcı bir firmanın fuara katılımıyla ilgili açıklamayı dinliyor (WAM)
Şeyh Hamdan bin Muhammed, katılımcı bir firmanın fuara katılımıyla ilgili açıklamayı dinliyor (WAM)

Sıkı tedbirler ve koruyucu sağlık önlemleri ortasında, devlet kurumları, uluslararası büyük ve gelişmekte olan şirketlerle girişimcilerden oluşan 1200 katılımcı ve teknolojinin çeşitli alanlarına yatırım yapan 200 firmanın katkılarıyla “GITEX Teknoloji Haftası” kırkıncı dönem etkinlikleri, dün (Pazar) Birleşik Arap Emirleri’nin (BAE) Dubai kentinde başladı.
Dubai Veliaht Prensi Şeyh Hamdan bin Muhammed bin Raşid Âl Mektum, GITEX Teknoloji Haftası etkinliklerinin açılışını yaptı. Veliaht Prens yaptığı açılış konuşmasında, “Dünyanın içinde bulunduğu olağanüstü koşullar altında bu büyük etkinliğin organizasyonu, BAE Başkan Yardımcısı, Başbakanı ve Dubai Hükümdarı Şeyh Muhammed bin Raşid Âl Mektum’un vizyonu ve direktifleriyle yönetilen Dubai ve BAE’nin, yerel ve uluslararası düzeyde ekonomik toparlanmanın hızlanmasında etkili bir rol oynamaya yönelik öncü eğilimini yansıtıyor. Bu etkinlik, BAE’nin küresel krizin yankılarının ortaya koyduğu tüm zorlukları kontrol altına alma, iyileşme aşamasına girme ve ekonomik faaliyetleri normale döndürme çabalarında elde ettiği başarının bir kanıtıdır” ifadelerine yer verdi.
Ayrıca, “mevcut küresel duruma rağmen, Dubai’nin küresel olarak sahip olduğu büyük güvenin delili olarak kabul ettiğimiz dünyanın her yerinden paydaşların iştirak ettiği bu devasa katılımı görmek bizim memnun etti. Dünyanın farklı yerlerinden katılımcılar ve paydaşların bu etkinliğe katılması, dünyadaki ekonomik ve hayati faaliyetlerin birçoğunun tamamen durma noktasına geldiği zor bir yılın ardından faaliyetlerine güçlü bir şekilde devam etmelerini sağlayan, güvenli bir ortam meydana getirme yeteneğimizin kanıtıdır. Bizler, bölge ve dünya ekonomilerinin iyileşmesini hızlandırmaya yardımcı olan rolümüz ve katkılarımızla her zaman küresel iş dünyasının beklentilerini karşılayacağız” ifadeleriyle eklemede bulundu.
Şeyh Hamdan bin Muhammed bin Raşid Âl Mektum ayrıca, “GITEX, bölgesinde kendi türünün en büyük teknik etkinliğidir. İnsanlığın karşılaştığı çoğu zorluğun çözümlerinin anahtarını elinde tutan geleceğin teknolojileri açısında küresel bir diyalog için önemli bir platformdur. Dubai, teknoloji, buluşlar ve girişimciliğin merkez noktası olma konumuna dayanarak, bu diyaloğu harekete geçirmeye ve daha güzel bir hayat arzusu doğrultusunda kapsamını genişletmeye kararlıdır. Teknoloji bu etkinliğinin detaylarının oluşumunda en önemli unsur olacaktır” ifadelerine yer verdi.
“GITEX Teknoloji Haftası” etkinlikleri, bölgede gelişen teknoloji projelerinin en büyük etkinliği olan “GITEX Future Stars”, siber güvenlik teknolojileri alanında bölgesel en önemli konferans ve sergi olan “Körfez Bilgi Güvenliği Fuar ve Konferansı”, öncü ve dönüşümcü bir teknoloji platformu olan “Blockchain Gelecek Zirvesi” gibi etkinlikleri içeriyor. Bunun yanı sıra, marka pazarlaması alanı çalışanları için yeni bir platform olan “Marketing Mania’nın” ilk sürümünün tanıtımına da tanıklık ediyor.
GITEX, başta Suudi Arabistan, Bahreyn, Fransa, Japonya, ABD, İngiltere, Belçika, Brezilya, İtalya, Hong Kong, Polonya, Romanya, Rusya, Nijerya ve İsrail olmak üzere bölgeden ve dünyadan teknoloji alanında bazı gelişmiş ülkelerin temsilcilerine ev sahipliği yapıyor.
Bölgede türünün en büyük teknik etkinliği olan ve ziyaretçilerini Dubai Dünya Ticaret Merkezi salonlarında ağırlayan GITEX Teknoloji Haftası etkinlikleri, bu yıl 10 Aralık 2020 Perşembe gününe kadar devam edecek. Bu yılki GITEX etkinliklerine, büyük küresel teknoloji şirketleri ve gelişmekte olan yeni nesil şirketler katılacak, yaklaşık 30 ülkeden 350’nin üzerinde uzman bu yılki oturumlarda bu temalarla ilgili konuları tartışmak için konuşmalar yapacak.



Yeni araştırma, Silikon 6'lısının 300 milyar dolarlık vergi vurgununu ortaya koydu

Amerika'nın dev teknoloji şirketleri (AP)
Amerika'nın dev teknoloji şirketleri (AP)
TT

Yeni araştırma, Silikon 6'lısının 300 milyar dolarlık vergi vurgununu ortaya koydu

Amerika'nın dev teknoloji şirketleri (AP)
Amerika'nın dev teknoloji şirketleri (AP)

Amerika'nın teknoloji devleri, son 10 yılda önceki 10 yıla kıyasla yaklaşık 278 milyar dolar daha az kurumlar vergisi ödemekle suçlanıyor.

Kâr amacı gütmeyen Fair Tax Foundation'ın (FTF) yeni araştırması, "Silikon 6'lısı" diye adlandırılan Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft ve Netflix'in bu sürede toplam 11 trilyon dolar gelir ve 2,5 trilyon dolar kâr elde ettiğini hesaplıyor.

Ancak aynı 6'lı, Birleşik Devletler'de faaliyet gösteren şirketler için ortalama oran olan yüzde 29,7'ye kıyasla, toplamda ortalama yüzde 18,8 ulusal ve federal kurumlar vergisi ödedi.

ABD'de geçmişte vergiden kaçınmayla bağlantılı bir defaya mahsus geri dönüş ödemeleri hariç tutulduğunda, bu oran daha da düşerek sadece yüzde 16,1'e iniyor.

FTF'nin CEO'su Paul Monaghan, "Analizimiz vergiden kaçınmanın hâlâ kurumsal yapılarla bütünleşik olduğunu gösteriyor" dedi.

Silikon 6'lısının kurumlar vergisi katkıları, yüzde olarak, bankacılık ve enerji gibi sektörlerin dünyanın pek çok yerinde ödediğinin çok altında.

Vakfın analizine göre, Netflix yüzde 14,7'yle elde edilen kâra kıyasla ödenen en düşük vergi oranını kaydederken, onu yüzde 15,4'le Meta, yüzde 19,6'yla Amazon ve yüzde 20,4'le Microsoft izledi.

Monaghan, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg ve Tim Cook gibi isimlerin ocak ayında Donald Trump'ın yemin törenine katılması ve kasımdaki seçim zaferinden bu yana başkana dostane yaklaşımlarda bulunmasıyla ortaya konan, teknoloji devi şirketlerin artık sahip olduğu "ekonomik gücün yanı sıra muazzam siyasi etki" konusunda uyarıda bulundu.

Tesla CEO'su Elon Musk'ın Başkan'a yakınlığıysa iyi belgelenmiş durumda.

frgty
Mark Zuckerberg, Jeff Bezos ve Elon Musk'ın da aralarında bulunduğu teknoloji patronları yeni Trump yönetiminin yanında yer aldı (Julia Demaree Nikhinson/AP)

Monaghan, 6'lının yurtdışı gelirlerinin çoğunun, yabancı kaynaklı maddi olmayan gelirlerdeki vergi indirimi nedeniyle Amerika'da daha düşük kurumlar vergisi oranlarına tabi tutulduğunu açıkladı.

Monaghan, yurtdışı satışlarının da daha düşük kâr marjları ve Lüksemburg gibi düşük vergili yerlerde kâr elde etmelerinin bir kombinasyonu olarak erişilen düşük oranlardan yararlandığını sözlerine ekledi.

The Independent'a konuşan Meta sözcüsü, "Uluslararası ve yerel vergi kurallarına uyuyor, faaliyet gösterdiğimiz her ülkede gereken tüm vergileri ödediğimizden emin oluyoruz" dedi.

Amazon sözcüsü The Independent'a "Bu rapordaki öneriler son derece yanıltıcı" diye konuştu.

Vergi gelir üzerinden değil kâr üzerinden ödenir. Amazon öncelikle düşük kâr marjlarına sahip bir perakendeci, bu nedenle çok daha yüksek işletme kâr marjlarına sahip teknoloji şirketleriyle yapılan karşılaştırmalar son derece kusurlu.

Vergi kanunlarını hükümetler yazıyor ve Amazon da bu kanunların şirketleri teşvik ettiği şeyi yapıyor. Ödenmesi gereken tüm vergileri öderken aynı zamanda istihdam ve altyapı yaratmak için milyarlarca yatırım yapıyor. 2010'dan bu yana ABD'de 1,2 milyar dolardan fazla, Avrupa'da ise 250 milyar euronun üzerinde yatırım yaptık. Düşük marjlarla birleştiğinde, bu yatırım doğal olarak, özellikle de gelirin bir yüzdesi olarak ölçüldüğünde, daha düşük bir nakit vergi oranıyla sonuçlanacaktır.

Bir Netflix sözcüsü şunları söyledi:

Vergi kurallarını ve oranlarını hükümetler belirler ve şirketler de bunlara uyar. Netflix olarak faaliyet gösterdiğimiz her ülkede ilgili vergi kurallarına ve düzenlemelerine uyuyoruz.

The Independent daha fazla yorum için Alphabet, Apple ve Microsoft'la iletişime geçti.

Independent Türkçe