Ürdün'de sahra hastanesi hizmete başladı

Artan vaka sayıları sağlık tesisleri üzerinde baskı yaratıyor

Ürdün'de  sahra hastanesi hizmete başladı
TT

Ürdün'de sahra hastanesi hizmete başladı

Ürdün'de  sahra hastanesi hizmete başladı

Sağlık tesislerini çökme aşamasına getiren yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında vaka sayılarının giderek yükselmesinin ardından Ürdün sağlık yetkilileri, dün Amman'ın kuzeydoğusundaki Zerka Valiliği'nde koronavirüs tedavisinde uzmanlaşmış bir  hizmet vereceği sahra hastanesi açtı.
60’ı yoğun bakım olmak üzere toplam 300 yatak kapasiteli olan ve başkent Amman’ın 23 km kuzeydoğusundaki Zerka’da bulunan hastane 5 bin 200 metrekarelik bir arazi üzerine toplam 9 milyon dinara (yaklaşık 13 milyon dolar) ulaşan bir maliyetle inşa edildi.
Ürdün Kraliyet Sağlık Hizmetleri Müdür Vekili Tuğgeneral Nidal el-Hasavene Ürdün resmi haber ajansı Petra'ya verdiği demeçte, 14 gün içerisinde inşa edilen ve gerekli tüm ekipmanlarla donatılan hastanenin “Pazartesi günü ilk koronavirüs vakasının karşıladığını” söyledi.
Enformasyon Bakanı Ali el-Ayid 8 Kasım’da, Hükümet’in krallığın merkezinde, kuzeyinde ve güneyinde olmak üzere üç sahra hastanesi inşa etmek için uzman şirketlerle anlaştığını, sağlık sistemi kapasitesinin 180’i yoğun bakım yatağı olmak üzere bin yatak artacağını duyurmuştu. 
Ürdün Hükümeti geçen ay bir dizi özel hastane ile, devlet hastanelerinden sevk edilecek koronavirüs hastalarının tedavilerinin sağlanması için anlaşmıştı.
Ürdün’de şu ana kadar, 240 binden fazla vaka ve 3 bin 56 ölü kaydedilirken, 401’i yoğun bakımda olmak üzere hastanelerde tedavi gören vaka sayısının bin 689 olduğu bildirildi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüsle Mücadele Başkanı Dr. Vail el-Heyacine, ülkesinin gelecek yılın çeyreğinde aşıları almayı umduğunu, 10 milyonu aşan nüfusun yüzde 20 ila 25’inin aşılanmasının hedeflendiğini açıkladı.
Ürdün Sağlık Bakanı Dr. Nezir Ubeydat geçen ay, koronavirüs aşılarının Ürdün vatandaşları ve sakinleri için ücretsiz olacağını duyurmuştu.
Ülke genelinde akşam saat 22.00’den sabah 06.00’a kadar gece dışarı çıkma yasağı uygulanırken aynı zamanda cuma günleri sokağa çıkma yasağı da uygulanıyor. Üniversiteler ve okullar kapalı kalmaya devam ederken, düğün törenlerinin düzenlenmesi, taziye evleri ve meclislerinde toplanılması yasaklandı. Tema parkları, çocuk oyun alanları, yüzme havuzları ve sinemalar da salgının yayılmasının önlenmesine yönelik bir dizi kısıtlama kapsamında kapatıldı.



Filistin’i tanıma kararları: Avrupa, ABD’nin diplomatik çizgisinden ayrılıyor

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri öldürdüğü Filistinli sayısı 60 bini geçti (AFP)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri öldürdüğü Filistinli sayısı 60 bini geçti (AFP)
TT

Filistin’i tanıma kararları: Avrupa, ABD’nin diplomatik çizgisinden ayrılıyor

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri öldürdüğü Filistinli sayısı 60 bini geçti (AFP)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri öldürdüğü Filistinli sayısı 60 bini geçti (AFP)

Fransa ve Britanya'nın ardından Kanada da eylülde Filistin devletini tanıyacağını duyurdu.

BBC'nin analizinde, ABD'nin müttefiklerinin Gazze meselesinde "diplomatik bir değişiklik" yaratmak için Başkan Donald Trump'ın çizgisinden uzaklaştığı yazılıyor. 

Analizde, Trump yönetiminin Gazze'nin geleceğine dair istikrarlı bir vizyonu olmadığı, bunun da stratejik bir boşluk yarattığı belirtiliyor. Avrupa ve Körfez ülkelerinin bu boşluğu doldurmak için devreye girdiği ifade ediliyor. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu başından beri iki devletli çözüme karşı çıkıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Birleşik Krallık (BK) Başbakanı Keir Starmer'ın Filistin devletini tanıma kararını eleştiren Trump, Kanada'yı da benzer bir hamle yaptığı için tehdit etti.

Kanada Başbakanı Mark Carney, İsrail'in işgal ettiği Gazze'deki uygulamalarını kınamış ve eylülde yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK) Filistin'i devlet olarak tanıyacaklarını duyurmuştu.

Trump, gümrük vergisiyle ilgili müzakerelerin sürdüğünü hatırlatarak Kanada'nın Filistin'i tanıma kararının "ticaret anlaşmasına varmalarını çok zorlaştıracağını" söylemişti. 

Kanada'ya ek olarak Malta da eylüldeki BMGK toplantısında Filistin devletini tanıyacaklarını duyurmuştu. 

Avrupa ülkelerinin, Filistin devletini tanıma hamlesiyle ABD'yle diplomatik çizgilerini ayırdığına dikkat çekilen analizde, İsrail ablukası yüzünden Gazze'de patlak veren kıtlığın bir "kırılma noktası" yarattığı belirtiliyor. 

2012'de BMGK, Filistin'e "gözlemci devlet" statüsü tanıdığında, 138 ülke Filistin devletini tanıyordu. 2024 ve 2025'te gelen yeni tanımalarla bu sayı en az 143'e çıktı.

BK ve Fransa'nın BMGK daimi üyesi olarak veto yetkisini elinde bulundurması önemli. Londra ve Paris yönetimlerinin adım atması durumunda ABD, BMGK'de Filistin'in tanınmasına karşı çıkan veto hakkına sahip tek ülke durumuna düşecek. BMGK daimi üyeleri Çin ve Rusya da halihazırda Filistin devletini tanıyor.

Independent Türkçe, BBC, Times of Israel