Suudi Arabistan dün (Perşembe) başlatılan yeni tip koronavirüse karşı tarihindeki en büyük aşı kampanyası ile vatandaşlarına aşı kampanyası başlatan ilk Arap ülkesi oldu. Pfizer aşısının sevkiyatları devam ederken, kampanya, özel hazırlıklar yapılarak ve aşıya yönelik güven verici mesajlar verilerek, aşıya en çok ihtiyaç duyan kişilerin aşılanması ile başladı.
Aşı kampanyasına, aşı odası hazırlanan, birçok sağlık personelinin bulunduğu ve tüm alanların sterilizasyonun sağlanmasının vurgulandığı 550’den fazla kliniği içeren Başkent Riyad’da başlandı. Riyad önümüzdeki günlerde ülkenin diğer bölgelerindeki merkezlerde de başlayacak olan kampanyanın ilk aşılama noktası oldu.
Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Dr. Tevfik er-Rabia aşının güvenliğini vurgulamak için basın önünde aşı oldu. Birçok vatandaş ve ülke sakini de Bakanı takip etti ve aşı merkezlerine başvurarak aşı oldular.
Sağlık Bakanı er-Rabia aşı olmasının ardından verdiği demeçte, dün, Kral Selman bin Abdulaziz’in denetiminde “Krizin çözümünün başlangıcı olduğunu ve bu kampanyanın Suudi Arabistan tarihindeki en büyük aşı kampanyası olduğu” belirtti. Bakan ayrıca Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdulaziz’in herkese adaletli bir şekilde aşı temin edilmesi için sarf ettiği çabalara ve çalışmaları takip etmesine dikkat çekti.
Er-Rabia son 9 ayda vaka sayılarını endişe ile takip ettiğini, şimdi ise aşı olan kişi sayılarını mutlu bir şekilde takip etmeye başlayacağını söyledi. Mümkün olan en çok sayıda aşının yapılmasına yönelik yeterli sayıda kliniğin sağlanması için oluşturulan ve sayıları 550’de fazla olan klinikten birinde aşı olmasının ardından durumunun iyi olduğunu belirtti.
Ülkenin tüm bölgelerinde aşı merkezleri olacağını belirten er-Rabia, toplumun ve aşının güvenliğini takip eden çeşitli bilimsel komitelere övgüde bulundu, özellikle Aşılar Bilimsel Komitesi, Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Komitesi ve Gıda ve İlaç Otoritesi’ne teşekkürlerini iletti.
Suudi Arabistan'ın ilk aşı olarak Pfizer aşısını benimsemesinin ardından Bakan er-Rabia, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte “Birden fazla kaynak olacağı için, onay ve temin için güvenli aşılar arıyoruz.” ifadelerini kullandı. Bakan “Aşıların güvenliği konusuna önem veriyoruz, aşıların güvenliği için Suudi bilim adamlarından oluşan bilimsel komiteler var ve bu kişiler herkese aşı sağlamakta kararlı”, “Açıklanan aşamalara, bireysel koşullara, yaş, sağlık durumu vb. koşullara göre herkes aşıya ulaşacak” ifadelerini kullandı. Aşının 3 hafta ara ile iki aşamada yapılacağını, aşılama sürelerinin elektronik sistemde takip edileceğini ve kampanyanın birkaç ay süreceğini açıkladı.
Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Komitesi Direktörü Dr. Hani Cuhadar ise, Suudi Arabistan’daki tüm bulaşıcı hastalıklar ilgilenen Komite’nin, Kovid-19 salgını ile mücadelede önemli bir rolü olduğunu söyledi.
Krallık'ta uygulanan tüm protokol ve ihtiyati tedbirlerin bu komite tarafından yayınlandığını, tüm vatandaşların ve ülke sakinlerinin aşı olmalarını tavsiye eden komite olduğunu ayrıca aşı alma işlemlerinin, aşı çalışmaları için kategori ve aşamaların da Komite tarafından belirlendiğini belirtti.
Ortak Aşılar Kurulu Başkanı Dr. Ziyad Mimeş, aşı üreticilerinin de takip edildiği Kurulun sekiz ay boyunca, aşı konusunda araştırmaları, çalışmaları ve aşıların onaylanmasında dünya çapındaki düzenleyici kurumları gözden geçirmek için günlük olarak bir araya geldiğini söyledi. Suudi Arabistan'da temin edilen ilk aşı olan Pfizer aşısının, Suudi Arabistan, ABD, Kanada ve İngiltere'deki Gıda ve İlaç İdaresi tarafından onaylandığını söyleyerek, güvenli bir aşı olduğunu vurguladı.
Suudi Arabistan, tarihindeki en büyük aşılama kampanyasını başlatıyor
Şarku’l Avsat’a konuşan er-Rabia: Güvenli aşılar arıyoruz, birden fazla kaynak olacak

Koronavirüs aşısı olan ilk Suudi kadın güven işareti veriyor (AFP)
Suudi Arabistan, tarihindeki en büyük aşılama kampanyasını başlatıyor

Koronavirüs aşısı olan ilk Suudi kadın güven işareti veriyor (AFP)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة