Mısır’da koronavirüs vaka ve ölümlerinde sıçramalar

Mısır’da koronavirüs vaka ve ölümlerinde sıçramalar
TT

Mısır’da koronavirüs vaka ve ölümlerinde sıçramalar

Mısır’da koronavirüs vaka ve ölümlerinde sıçramalar

Mısır’da sağlık yetkililerinin sosyal mesafe kurallarına riayet etme gerekliliklerine ilişkin uyarılar çıkarmaya devam ederken, ülkede yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sebebiyle kaydedilen yeni vaka ve ölüm sayılarında üçüncü gününde de sıçramalar kaydedilmeye devam edildi. Mısır Sağlık ve Nüfus Bakanlığı tarafından cumartesi günü yayınlanan güncel açıklamaya göre, laboratuvar testlerin pozitif sonuç alınan 611 yeni vakanın kaydedilirken, 28 kişi daha virüs sebebiyle hayatını kaybetti.
Bu güncel vaka sayıları, iki gün boyunca vaka sayılarının yükselmesinin ardından geldi. Zira perşembe günü 548 vaka ve 25 ölü, cuma günü ise 579 vaka ve 26 ölüm kaydedilmişti.
Mısır’da cumartesi akşamına kadar kaydedilen toplam vaka sayısı 124 bin 891’e yükseldi. Vakalardan 106 bin 481’i sağlığına kavuşurken, 7 bin 69’u hayatını kaybetti.
Dün, Mısır Sağlık ve Nüfus Bakanı Dr. Hale Zayid gözetiminde Mısır ile Sudan arasında, Mısır Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanarak geçen ayın başlarında yayınlanan ve şu anda Mısır hastanelerindeki vakaların tedavisinde uygulanan Kovid-19 tedavi protokolünün ele alınması için bilimsel bir konferans düzenlendi.
Sağlık Bakanı Danışmanı Dr. Muhammed Cad dün, “Mısır Sağlık Bakanlığı'ndaki danışmanlar ve profesörlerden oluşan bilimsel komitenin Kovid-19 Mısır tedavi protokolünü, Sudanlı doktorlarla paylaşmak üzere telekonferans düzenlediğini” belirtti.
Danışman “Bilimsel konferans programı Mısır’ın bu konuda elde ettiği tüm alanları ve deneyimleri içerecek, Mısırlı ve Sudanlı doktorlar arasında, iki ülkedeki hastaların yararına uzmanlık aktarımı için bir tartışma alanı açacak.” ifadelerini kullandı. Konferansın Mısır'a yeni gelen Çinli Sinopharm şirketinin aşısı ile ilgili Sağlık Bakanlığı’na bağlı bilim kurulu ile karşılıklı deneyimleri ve bilimsel görüşleri paylaşılması için Sudan’ın talebine binaen düzenlendiğini belirtti.
Mısır cuma akşamı Hartum’a Mısırlı bir sağlık heyeti eşliğinde koronavirüs vakalarının tedavisinde kullanılması için bir ilaç sevkiyatı gerçekleştirmişti.



Nobel ödüllü ekonomi uzmanı uyardı: "Trump'a oy verenler dolandırılacak"

Trump, Amerika'nın ticaret ortaklarını defalarca gümrük vergileriyle tehdit etti (Reuters)
Trump, Amerika'nın ticaret ortaklarını defalarca gümrük vergileriyle tehdit etti (Reuters)
TT

Nobel ödüllü ekonomi uzmanı uyardı: "Trump'a oy verenler dolandırılacak"

Trump, Amerika'nın ticaret ortaklarını defalarca gümrük vergileriyle tehdit etti (Reuters)
Trump, Amerika'nın ticaret ortaklarını defalarca gümrük vergileriyle tehdit etti (Reuters)

Nobel ödüllü bir ekonomi uzmanı, seçilmiş başkan Donald Trump'ın destekçilerini, ikinci yönetimi başladığında "dolandırılmış" gibi hissedeceklerine dair uyarıyor.

New York Times'da köşe yazarı olan ekonomi uzmanı Paul Krugman, bu yorumları The Daily Blast podcast'inin salı günü yayına giren bölümünde yaptı. İktisatçı, programa Trump'ın Çin, Kanada ve Meksika'ya gümrük vergisi getirmeyi de içeren ekonomik planları hakkında konuşmak için konuk oldu.

Trump, Çin ve Kanada'ya ülkelerindeki uyuşturucunun ABD'ye girmesiyle mücadele etmeye başlayana kadar yüzde 25 gümrük vergisi uygulamak istediğini söylemişti. Seçilmiş başkan Meksika'ya da benzer gümrük vergileri koymak istiyor ama özellikle ülkenin güney sınırındaki göçmen akışını önemli ölçüde durdurmasını istediğini vurgulamıştı.

Bu adım, ülkelerin mal ve hizmet ticaretinde birtakım koşullarda hemfikir olduğu özgür ticaret anlaşmasını ihlal edebilir.

Trump, yıkıcı olabilecek başka bir hamleyle ABD yurttaşlarının bazılarının vergilerini düşürmek istediğini söylemişti.

Krugman, programda "Trump'ın gerçekten radikal politika fikirleri var" diyerek bir itirafta bulundu:

Ben, açıkçası bunların berbat olduğunu düşünüyorum.

Amerikalılar enflasyonun günlük yaşamlarını hâlâ etkilediğini savunurken Krugman, Kovid-19 salgını göz önünde bulundurulduğunda ABD'nin o kadar da kötü durumda olmadığını söylüyor. Bu hissin, mevcut başkana oy verip vermediklerine bağlı olarak değişiklik gösterdiğini belirtti.

Krugman "Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında ekonomik hissiyatta ani bir değişim görüyoruz; Cumhuriyetçiler artık ekonominin harika olduğunu söylerken Demokratlar enflasyondan ve Trump'ın politikalarının etkilerinden endişe duyduklarını söylüyor" dedi ve ekledi:

Bir anda insanların çoğunun daha kötü durumda olduğunu söylemesinden (ki bu doğru değildi ama insanlar böyle hissediyordu) daha iyi durumda olduğunu söyleyen bir çoğunluğa geçtik ve bence bu ... Cumhuriyetçilerin 'Oh, Trump başkan seçildiği için artık her şey harika' demesiyle ilgili.

Krugman, Trump'a oy verenlerin ondan yardım almak için boşuna umutlanmaması gerektiğini ima etti.

Seçilmiş başkanın sunduğu ekonomik planla birçok kişinin "acımasızca dolandırılacağını" söyledi.

Trump'ın iş dünyasındaki kariyerinin büyük bir kısmını müteahhitleri işe alıp onlara paralarını vermeyerek geçirdiğini ileri sürdü.

Krugman "O, hayatını insanları böyle dolandırmak üzerine kurdu" diye ekledi.

Ekonomi uzmanı, Trump'ın zenginlere yönelik vergi kesintilerinin "geliri yeniden dağıtarak" orta sınıfa daha az pay bırakacağına dair uyarıda bulundu.

Ayrıca Trump'ın sınır dışı planı da ekonomiye başka açılardan zarar verebilir. Trump, son yönetimi sırasında verdiği sözle yaklaşık 11 milyon kayıtsız işçiyi ABD'den sınır dışı etmek istiyor. Sözkonusu girişimi eleştirenler, bunun milyarlarca dolara mal olabileceğini ve gıda fiyatlarının fırlamasına yol açabileceğini savunuyor.

Independent Türkçe