Ürdün'de vaka sayıları tekrar yükseliyor

Ürdün’ün başkenti Amman’da bir banliyöde koronavirüs testi için örnek alınıyor (AFP)
Ürdün’ün başkenti Amman’da bir banliyöde koronavirüs testi için örnek alınıyor (AFP)
TT

Ürdün'de vaka sayıları tekrar yükseliyor

Ürdün’ün başkenti Amman’da bir banliyöde koronavirüs testi için örnek alınıyor (AFP)
Ürdün’ün başkenti Amman’da bir banliyöde koronavirüs testi için örnek alınıyor (AFP)

Ürdün’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayıları dün (Pazartesi) tekrar yükselmeye başladı. Ülkede dün 2 bin 499 yeni vakanın tespit edilmesi ile salgın başlangıcından bu yana kaydedilen toplam vaka sayısı 277 bin 448’e yükselirken aktif vaka sayısı 27 bin 676’ya ulaştı.
Dün 36 kişi daha virüs sebebiyle hayatını kaybetmesi ile toplam can kaybı 3 bin 604’e ulaşırken, koronavirüs testlerinden alınan pozitif sonuçlar yüzde 12,36’ya yükseldi.
Ürdün’de son haftalarda koronavirüse bağlı günlük vaka ve ölü sayılarında önemli bir düşüş kaydedilmişti. Rekor sayıda vakaların kaydedilmesinin ardından geçen cuma günü yaklaşık iki ayın en düşük istatistiği kaydedilmiş ve günlük testlerden alınan pozitif sonuç yüzde 10'un altına düşmüştü ancak dün veriler tekrar yükseldi.
 Vatandaşlar, ülkede vatandaşların hareketlerinin kısıtlanmasının yanı sıra hizmet ve ekonomi sektörlerinin çalışma saatlerine ilişkin katı önlemlerin uygulanmasına neden olan koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek için uygulanan katı önlemlerin hafifletilmesi için bu ayın sonunu bekliyorlar.
Hükümet daha önce, ülkede cuma günleri kapsamlı bir yasağın uygulanmasının onaylandığını, ekonomi sektörleri için gece sokağa çıkma yasağı saatlerinin arttırılarak 21.00’de başlaması, vatandaşlarının sokağa çıkma yasaklarının 22.00’de başlaması, okul ve üniversitelerin yıl sonuna kadar tatil edilmesine karar verildiğini ve bunları vatandaşların akıllarını karıştıran söylentileri önlemek için olduğunu duyurmuştu.
Veliler derslerin tekrar okullarında işlenmesini talep ederlerken, son iki haftada ülkedeki salgın durumunun iyiye gitmesine, virüse bağlı vaka ve ölü sayılarındaki sürekli düşüşe rağmen hükümet hala karar verme konusunda endişeli davranıyor.
Ülkedeki sağlık yetkililerinin açıklamalarına göre, hastaneye yatırılması gereken vaka sayılarındaki beklenmedik artış karşısında Krallık’taki sağlık sisteminin çökeceğine yönelik endişelerin ardından koronavirüs salgını sebebiyle uygulanan kısıtlamaların yeni yılın başında, vaka sayılarının düşük bir sınırda kalması ve koruyucu tedbirlerin yerleşmesi durumunda hafifletilmesi bekleniyor.
Ürdün hükümeti dün İngiltere’den yapılan direkt ve aktarmalı uçuşları 3 Ocak’a kadar durdurma kararı aldı. Ürdün Hükümeti Sözcüsü Ali Ayid yaptığı açıklamada, söz konusu kararın İngiltere’deki epidemiyolojik durumdaki gelişmeler ve mutasyona uğramış koronavirüs türü olduğuna dair raporlar ışığında geldiğini, bu durumun salgının yayılmasıyla başa çıkmak için ek ihtiyati sağlık protokolleri ve yeni mekanizmaların uygulanmasını gerektirdiğini belirtti. Ayid, kararın Ürdün’deki epidemiyolojik durumun istikrarını korumak amacıyla alındığını belirtti.



Filistin’i tanıma kararları: Avrupa, ABD’nin diplomatik çizgisinden ayrılıyor

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri öldürdüğü Filistinli sayısı 60 bini geçti (AFP)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri öldürdüğü Filistinli sayısı 60 bini geçti (AFP)
TT

Filistin’i tanıma kararları: Avrupa, ABD’nin diplomatik çizgisinden ayrılıyor

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri öldürdüğü Filistinli sayısı 60 bini geçti (AFP)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri öldürdüğü Filistinli sayısı 60 bini geçti (AFP)

Fransa ve Britanya'nın ardından Kanada da eylülde Filistin devletini tanıyacağını duyurdu.

BBC'nin analizinde, ABD'nin müttefiklerinin Gazze meselesinde "diplomatik bir değişiklik" yaratmak için Başkan Donald Trump'ın çizgisinden uzaklaştığı yazılıyor. 

Analizde, Trump yönetiminin Gazze'nin geleceğine dair istikrarlı bir vizyonu olmadığı, bunun da stratejik bir boşluk yarattığı belirtiliyor. Avrupa ve Körfez ülkelerinin bu boşluğu doldurmak için devreye girdiği ifade ediliyor. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu başından beri iki devletli çözüme karşı çıkıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Birleşik Krallık (BK) Başbakanı Keir Starmer'ın Filistin devletini tanıma kararını eleştiren Trump, Kanada'yı da benzer bir hamle yaptığı için tehdit etti.

Kanada Başbakanı Mark Carney, İsrail'in işgal ettiği Gazze'deki uygulamalarını kınamış ve eylülde yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK) Filistin'i devlet olarak tanıyacaklarını duyurmuştu.

Trump, gümrük vergisiyle ilgili müzakerelerin sürdüğünü hatırlatarak Kanada'nın Filistin'i tanıma kararının "ticaret anlaşmasına varmalarını çok zorlaştıracağını" söylemişti. 

Kanada'ya ek olarak Malta da eylüldeki BMGK toplantısında Filistin devletini tanıyacaklarını duyurmuştu. 

Avrupa ülkelerinin, Filistin devletini tanıma hamlesiyle ABD'yle diplomatik çizgilerini ayırdığına dikkat çekilen analizde, İsrail ablukası yüzünden Gazze'de patlak veren kıtlığın bir "kırılma noktası" yarattığı belirtiliyor. 

2012'de BMGK, Filistin'e "gözlemci devlet" statüsü tanıdığında, 138 ülke Filistin devletini tanıyordu. 2024 ve 2025'te gelen yeni tanımalarla bu sayı en az 143'e çıktı.

BK ve Fransa'nın BMGK daimi üyesi olarak veto yetkisini elinde bulundurması önemli. Londra ve Paris yönetimlerinin adım atması durumunda ABD, BMGK'de Filistin'in tanınmasına karşı çıkan veto hakkına sahip tek ülke durumuna düşecek. BMGK daimi üyeleri Çin ve Rusya da halihazırda Filistin devletini tanıyor.

Independent Türkçe, BBC, Times of Israel