Tamamen yapay kalbin satışı Avrupa’da onaylandı

Carmat şirketinin bir çalışanı tamamen yapay kalbi taşıyor (AFP)
Carmat şirketinin bir çalışanı tamamen yapay kalbi taşıyor (AFP)
TT

Tamamen yapay kalbin satışı Avrupa’da onaylandı

Carmat şirketinin bir çalışanı tamamen yapay kalbi taşıyor (AFP)
Carmat şirketinin bir çalışanı tamamen yapay kalbi taşıyor (AFP)

Fransa merkezli tıbbi cihaz şirketi Carmat’ın hisseleri, şirketin 27 yıl süren çabaların sonucunda Avrupa’da ilk kez tamamen yapay kalbi satma onayı almasının ardından 7 yılın en büyük kazancını kaydetti.
Bloomberg’in haberine göre Avrupa’da CE işareti almayı başaran Carmat yapay kalp, son evreye gelmiş kalp hastalarına umut olacak.
CE işareti, şirketin tamamen yapay olan kalp sisteminin, Avrupa Birliği’ndeki (AB) tüm ülkeler de dahil bu sertifikayı tanıyan pazarlamasını sağlayacak.
Bu başarının ardından, Fransa merkezli şirketin hisseleri Mayıs 2013’ten bu yana kaydedilen en büyük kazanç ile yüzde 50 arttı.
Carmat şirketi CEO’su Stephane Piat, “Avrupalı ​​yetkililerden onayı almak 10 yıl sürdü. CE işareti alınması, hastalar için harika bir haber ve Carmat için de önemli bir dönüm noktası.  2021’in ikinci çeyreğinde sorunsuz bir lansman gerçekleştirmek için üretim faaliyetlerimizi hızlandıracak ve ana hedefimizde olan kalp hastası müşterilerimizle görüşmeleri yoğunlaştıracağız. Böylece kalp nakli bekleyen birçok hastaya çözümü önümüzdeki yıl sunmuş olacağız” dedi.
Cerrah ve kalp kapakçığı mucidi Alain Carpentier, 1993 yılında Fransız sanayici Jean-Luc Lagardere’ye yapay bir kalbin geliştirilmesini önerdi.
Lagardere, Matra füze şirketinden birkaç laboratuvar ve mühendisi Carpentier’in emrine verdi ve proje yıllar içinde genişledi. 



Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Bilim insanları, Android akıllı telefonları gerçek zamanlı deprem dedektörlerine dönüştüren yeni bir sistem geliştirerek büyük bir sarsıntıdan önce halkı daha hızlı uyarma potansiyeline sahip bir yol buldu.

Google, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (US Geological Survey/USGS) ve diğer araştırmacıların geliştirdiği sistem, milyonlarca telefondan alınan verileri kullanarak bir depremden kaynaklanan en erken sarsıntı sinyallerini tespit ediyor.

Bir cihaz kümesi aynı yer hareketini kaydettiğinde, sistem bunu işaretleyerek yakın bölgelerdeki diğer cihazlara uyarı gönderiyor.

Science'ta yayımlanan çalışma, ağın ayda 300'den fazla deprem tespit ettiğini ortaya koydu. Uyarıların gönderildiği bölgelerde, daha sonra depremi hissettiğini bildiren kişilerin yüzde 85'i uyarıyı aldığını söyledi. Yüzde 36'sı sarsıntı başlamadan önce, yüzde 28'i sarsıntı sırasında ve yüzde 23'ü de sarsıntıdan sonra uyarı almış.

Çalışmada sistemin, geleneksel sismik sensörlerin yerini almasa da yoğun bilimsel ağlara sahip olmayan bölgelerde ölçeklenebilir, düşük maliyetli bir erken uyarı aracı sunabileceği belirtiliyor. Yazarlar bunun özellikle akıllı telefonların yaygın ancak sismometrelerin nadir bulunduğu, gelişmekte olan ülkeler için umut vaat ettiğini söylüyor.

Google yaptığı açıklamada, sistemin insanlara "uyarı vererek sarsıntı başlamadan önce birkaç değerli saniye" kazandırabileceğini ifade ediyor.

Bu saniyeler bir merdivenden inmek, tehlikeli nesnelerden uzaklaşmak ve korunmak için yeterli zamanı sağlayabilir.

Uyarılar, deprem sırasında daha yıkıcı olan S dalgalarından önce gelen ve hızlı hareket eden P dalgalarının saptanmasına dayanıyor. Yeterli sayıda telefon P-dalgalarını tespit ederse sistem, sarsıntıyı hissetmesine belki de birkaç saniye kalan kullanıcılara uyarılar gönderiyor. Bu saniyeler korunmak, bir ameliyatı durdurmak ya da kritik altyapıyı duraklatmak için yeterli olabilir.

2020'de çıkmaya başlayan Android Deprem Uyarı Sistemi halihazırda Birleşik Devletler, Japonya, Yunanistan, Türkiye ve Endonezya gibi çeşitli ülkelerde kullanılıyor. Doğrudan Android işletim sistemine yerleştirilen teknoloji, kullanıcıların ayrı bir uygulama indirmesini gerektirmiyor.

cdfgthy
Harita, Android'in deprem uyarı sisteminin aktif olduğu ülkeleri (açık yeşil) gösteriyor. Kırmızı ve sarı sırasıyla güçlü (MMI 5+) ve hafif (MMI 3-4) sarsıntıların yaşandığı alanlar. Gri noktalar uyarı verilmeyen algılamaları gösteriyor. Kaliforniya, Oregon ve Washington'daki uyarılar (koyu yeşil) ShakeAlert'ten geliyor (Google)

Araştırmacılar doğruluk oranı bilimsel sensörler kadar yüksek olmasa da akıllı telefonlardan gelen uyarıların en çok işe yaradığı yerlerin, telefon yoğunluğu ve güvenilir veri bağlantıları yüksek seviyedeki kentsel alanlar olduğunu tespit etti. 

Çalışma, MyShake uygulaması gibi daha önceki kitle kaynaklı deprem uygulamalarının üzerine inşa edilse de milyonlarca cihaza gömülü olması sisteme fayda sağlıyor.

Yazarlar, "Kitle kaynaklı sistemlerin giderek daha önemli hale geleceğine inanıyoruz" ifadelerini kullanıyor. 

Geleneksel sensörleri kişisel cihazlardan gelen verilerle birleştirerek daha dayanıklı, kapsayıcı erken uyarı sistemleri oluşturmak mümkün.

Independent Türkçe