Moritanya'daki çocukların üçte biri işgücü piyasasında bulunuyor

Şehirlerdeki restoranlarda, dükkanlarda, marangoz atölyelerinde, oto tamircilerinde ve sokaklarda çalışıyorlar

Ülkede çocuk işçiliği oranı yüzde 37’ye ulaşmış vaziyette (Getty Images)
Ülkede çocuk işçiliği oranı yüzde 37’ye ulaşmış vaziyette (Getty Images)
TT

Moritanya'daki çocukların üçte biri işgücü piyasasında bulunuyor

Ülkede çocuk işçiliği oranı yüzde 37’ye ulaşmış vaziyette (Getty Images)
Ülkede çocuk işçiliği oranı yüzde 37’ye ulaşmış vaziyette (Getty Images)

Muhammed el-Emced
Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) göre dünyanın çeşitli ülkeleri, korkutucu boyutlara ulaşarak kalkınma ve sosyal açıdan büyük bir tehlike oluşturan çocuk işçiliğini sona erdirmeye çalışıyor. Zira bu, çocukların fiziksel, zihinsel ve eğitimsel gelişimi üzerinde olumsuz bir etki yaratıyor.
Çocuklar toplumun en zayıf halkası olduğu için yeni tip koronavirüs (Kovid-19) krizi bu tehlikeyi iki katına çıkardı. Moritanya’daki çocuk işçiliği, gittikçe yayıldığı ve aileler ile çeşitli sosyal bileşenler üzerinde olumsuz etkileri olduğu için ülke adına büyük bir sorun teşkil ediyor.

Korkutucu bir yüzde
Moritanya Maliye ve Ekonomi Bakanlığı tarafından denetlenen 2015-2020 Ulusal Çoklu Göstergeler Araştırması, ülkedeki çocuk işçiliği oranının yüzde 37’ye ulaştığını gösteriyor ki bu oran feci bir seviyede olmasa da korkutucu sayılıyor.
Devletin çocuk işçiliğini sona erdirmeye yönelik ulusal bir proje oluşturmasına rağmen, bu fenomen hala kesintisiz bir şekilde büyüyüp genişlemekte. Sivil Aktivist Muhammed Veled Seydi “Ülkemizde çocuk işçiliği, yeni yöntemlerle mücadele edilmesi gereken tehlike bir boyuta ulaştı nitekim ulusal araştırma yöntemleri ile ortaya konulan bu yüzde tehlikeli olarak kabul ediliyor. Geleceğimizi inşa edip belirleyenler çocuklarımızdır. İyi bir eğitim ve uygun bir sosyal bakım almaları gerekiyor” dedi.
Şehirlerde oturan bu çocukların çoğu düşük ücretlere kötü koşullarda restoranlarda ve büyük mağazalarda ve aynı şekilde çoğu sokak satıcısı, hizmet sunucusu ve marangoz atölyeleri ile oto tamircilerinde çırak olarak çalışıyor...

Çöl ve kırsal alanlar
Çöl ve kırsal alanlara gelince tarım ve hayvancılık bu çocukların büyük bir bölümünü çekiyor. Çocuklar genellikle ebeveynleri tarafından kullanılıyor.
Bu konuda “Çocuklarımızı Eğitin” Örgütü Başkanı Ahmed Veled eş-Şeyh çocukların çalıştırılmasının yoksulluk da dahil olmak üzere çeşitli faktörlerle ilişkisi olduğunu vurgulayarak maddi ihtiyaç baskısı altında çocuklarını çalıştırmaya sığınan ailelerin olduğunu ve aynı zamanda bu olgunun farkındalık seviyesi ile de alakalı olduğunu söyledi. Ahmed Veled sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu yüzden ülkemiz yoksullukla mücadele etme, çocukları eğitim sistemine dahil etme ve eğitim ile bilişim alanında gösterilen çabaları iki katına çıkarmaya yönelik politikaları aktifleştirmeli.”

İnsanlık dışı sömürge
Moritanya’daki bazı sivil toplum kuruluşları, acil ekonomik ihtiyaçların olmadığı bir dönemde çocuklarını erken yaşlarda çalıştırarak kazanç sağlayan ailelerin olduğunu tespit etti.
"Çocuklarımızı Eğitin” Örgütü Başkanı bu konuda şu açıklamalarda bulunuyor:
“Ne yazık ki bazı ailelerin gelirlerini daha iyi bir seviyeye taşımak amacıyla çocuklarına işgücü piyasasına girmeleri için baskı yaptıklarını teyit ettik. Bu toplumumuzda görülen kötü ve akıl almaz bir eğilim. Bununla mücadele edilmesi gerekiyor. Çocukların zorla çalıştırılmasını cezalandıran yasal bir düzenlemeye ihtiyacımız var. Aynı zamanda resmi kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve medya kuruluşları arasında çocuk işçiliği ile mücadele konusunda koordinasyon sağlanması acil bir mesele.”



Gazze’de ateşkes görüşmeleri ne durumda?

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)
TT

Gazze’de ateşkes görüşmeleri ne durumda?

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)

Filistinli yetkililere göre Gazze'de ateşkes görüşmeleri çıkmaza girdi. 

Kimliğinin açıklanmaması şartıyla BBC'ye konuşan kaynaklar, Tel Aviv yönetiminin Katar'ın başkenti Doha'daki müzakerelere, ihtilaflı konularda karar vermeye yanaşmayan bir heyet gönderdiğini savunuyor. 

Ayrıca yetkililer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD ziyaretiyle "zaman kazanmaya" çalıştığını ve süreci tıkadığını ileri sürüyor. 

Netanyahu, 7-10 Temmuz'da gerçekleştirdiği ziyarette ABD Başkanı Donald Trump'la bir araya gelmişti. Ancak beklenen 60 günlük ateşkesin sağlandığına dair bir açıklama yapılmamıştı.

Filistinli yetkililer, İsrail ordusunun Gazze'den çekilmesi ve bölgeye yardım girişleri gibi konularda uzlaşma sağlanamadığını belirtiyor. 

BBC, özellikle İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran Morag Koridoru'nda işgali sürdürme ısrarının henüz aşılamadığını aktarıyor. İsrail ordusunun Gazze'nin 1 ila 1,5 kilometre içine giren bir alandaki "tampon bölgeleri" bırakmak istemediği ifade ediliyor.

Diğer yandan Hamas'ın tampon bölgelere ait haritaları istediği ve sözkonusu alanın söylenenden çok daha büyük olduğunun ortaya çıktığı aktarılıyor. Buna göre İsrail ordusu, bazı noktalarda Gazze'nin 3 kilometre kadar içine giren tampon bölgeler inşa etmeyi planlıyor. 

Filistinli örgütün ilk etapta bu konuda taviz vermeyi düşündüğü fakat haritaları görünce bundan vazgeçtiği ifade ediliyor. Tel Aviv yönetiminin, Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kentinin tamamında işgalini sürdürmeyi planladığı aktarılıyor.

Kaynaklardan biri, Netanyahu yönetiminin tutumuna dair şunları söylüyor: 

Bu görüşmeleri hiçbir zaman ciddiye almadılar. Bunları zaman kazanmak ve sahte bir ilerleme görüntüsü vermek için kullandılar.

Diğer yandan New York Times'ın (NYT) analizinde, Netanyahu'nun Gazze savaşını iktidarını sürdürmek için kullandığına dikkat çekiliyor. 

Netanyahu'nun, savaşın sürmesini isteyen Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir gibi radikal sağcı koalisyon ortaklarını memnun etmek için ateşkese yanaşmadığı ifade ediliyor. 

Analizde, Netanyahu'nun Nisan 2024'te ateşkes yapmayı düşündüğü fakat yine aynı baskılar nedeniyle geri adım attığı belirtiliyor. Bazı Amerikalı yetkililerin, Netanyahu'yla İsrail halkının yüzde 50'sinin savaş yerine rehine takası anlaşmasını istediğine dair anket sonuçları paylaştığı, İsrail liderininse şöyle yanıt verdiği aktarılıyor: 

Evet ama bu yüzde 50'lik kesim benim seçmenlerimden oluşmuyor.

Başbakanın yargı reformu paketinin 2023'te büyük protestolara yol açtığı, hatta yedek askerlerin greve gittiği anımsatılıyor. Bunlara ek olarak Netanyahu hakkında yolsuzluk ve rüşvet suçlamalarıyla açılan davaların sürdüğü hatırlatılıyor. 

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) de Gazze'de işlenen "savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar" nedeniyle Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında Kasım 2024'te tutuklama emri çıkarmıştı. 

Analizde, Netanyahu'nun Gazze savaşını uzatarak bu davalardan kendini korumaya çalıştığı belirtiliyor. "İsrail hiç olmadığı kadar güvensiz bir konumda" denen analizde, başbakanın hamlelerinin ülke tarihinin en karanlık sayfalarından birini oluşturduğu ifade ediliyor: 

Netanyahu, 21. yüzyılın felaketlerinden birinin mimarı ve bu felaket, İsrail'in adını muhtemelen onlarca yıl lekeleyecek.

Independent Türkçe, BBC, Times of Israel, New York Times