Pekin: Çin merkezli 3 şirketin New York Borsası’ndan çıkarılması hamlesine karşı önlem alacağız

New York Borsası (Reuters)
New York Borsası (Reuters)
TT

Pekin: Çin merkezli 3 şirketin New York Borsası’ndan çıkarılması hamlesine karşı önlem alacağız

New York Borsası (Reuters)
New York Borsası (Reuters)

Çin Ticaret Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, New York Borsası'nın Washington'un askeri bağları olduğunu söylediği üç Çinli telekomünikasyon şirketinin borsadan çıkarılması kararı sonrasında şirketlerinin çıkarlarını korumak için "gerekli tedbirleri" alacağını söyledi.
Perşembe günü New York Borsası, Çin ordusuyla ilişkisi olduğu belirlenen Çin merkezli şirketlere yönelik ABD yaptırımları kapsamında üç şirketi borsadan çıkaracağını açıkladı.
Söz konusu açıklamada, “China Mobile Ltd., China Telecom Corp Ltd. ve China Unicom Hong Kong Ltd. şirketlerinin hisselerine yönelik işlemler önümüzdeki hafta askıya alınacak” denildi.
Reuters’ın haberine göre Çin Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Ulusal güvenliği ve devlet gücünü Çin şirketlerini baskı altına almak için kötüye kullanılması piyasa kurallarına uymuyor ve mantığı ihlal ediyor” denildi.
Açıklamada, "Bu sadece Çin şirketlerinin meşru haklarına zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda ABD dahil diğer ülkelerdeki yatırımcıların çıkarlarına da zarar verir” ifadeleri yer aldı.
Bakanlık, Çinli şirketleri korumak için önlemler alacağını açıklarken, ABD'yi Çin ile uzlaşmaya ve ikili ticari ilişkileri yeniden rayına oturtmaya çağırdı.
ABD Başkanı Donald Trump, Çin merkezli şirketlerin, denetim standartlarına uymamaları halinde ABD borsalarından çıkartılmasını öngören kararnameyi 18 Aralık’ta imzaladı.
Söz konusu kararname kapsamında, ABD’li şirket ve kişilerin Çin ordusuna destek sağlayan Çin merkezli şirketlerden doğrudan ya da fonlar yoluyla hisse sahibi olması engelleniyor.



ABD Başkan Yardımcısı: Hindistan ile Pakistan arasındaki kriz "bizi ilgilendirmez"

ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance (AFP)
ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance (AFP)
TT

ABD Başkan Yardımcısı: Hindistan ile Pakistan arasındaki kriz "bizi ilgilendirmez"

ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance (AFP)
ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance (AFP)

ABD Başkan Yardımcısı J. D. Vance, dün yaptığı açıklamada, Hindistan ile Pakistan arasındaki mevcut krizin "asla ABD'nin işi olmadığını" belirterek, "tansiyonun düşürülmesi" çağrısında bulundu.

Vance, Fox News'e verdiği röportajda, "Yapabileceğimiz şey, onları gerilimi azaltmaya teşvik etmek, ancak bizim işimiz olmayan bir savaşa dahil olmayacağız" dedi.

Şarku’l Avsat’ın CNN’den aktardığına göre Pakistan'ın ABD Büyükelçisi Rıdvan Said Şeyh verdiği röportajda, Hindistan ve Pakistan'ın birbirleri ile ulusal güvenlik konseyleri düzeyinde temaslarda bulunduğunu söyledi. Bu açıklama, iki nükleer silahlı komşu ülke arasında temasların olup olmadığına ilişkin bir soruya yanıt olarak geldi.