Johnson, İngiltere'de 3'üncü kez ulusal karantina uygulanacağını duyurdu

İngiltere Başbakanı Boris Johnson (AP)
İngiltere Başbakanı Boris Johnson (AP)
TT

Johnson, İngiltere'de 3'üncü kez ulusal karantina uygulanacağını duyurdu

İngiltere Başbakanı Boris Johnson (AP)
İngiltere Başbakanı Boris Johnson (AP)

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ulusa sesleniş konuşmasında, artan Kovid-19 vakaları ve can kayıpları nedeniyle İngiltere'de 3'üncü kez ulusal karantina uygulanacağını duyurdu.
İngiltere'de Kovid-19 nedeniyle hızla artmaya devam eden vaka ve can kayıpları ülkede 3'üncü ulusal karantina uygulanmasına neden oldu. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, saat 20.00'de yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, İngiltere genelinde sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurdu. Johnson, ulusal karantina kurallarının duyurulduğu andan itibaren yürürlüğe girdiğini ve çarşamba günü resmi olarak uygulanacağını belirtti.
Karantina kuralları gereğince ülkedeki tüm mağazalar, restoranlar, spor salonları ve eğlence merkezleri gibi işletmeler kapatılacak. Egzersiz ve mecburi ihtiyaçlar dışında sokağa çıkmak yasaklanacak, ulusal karantina süresince insanların mümkün olduğunca evden çalışması sağlanacak.

Tüm okullar kapatılacak
Başbakan Johnson, yarında itibaren ülkedeki tüm okulların da kapatılacağını duyurdu. Johnson okulların "güvensiz" olmadığını ve çocukların Kovid-19'un yeni türünden bile etkilenmesinin "pek mümkün olmadığını" ifade ederek, ancak okulların "virüs aktarım merkezleri" olabileceğini ifade etti. Johnson ayrıca, ücretsiz okul yemeği hakkı olan çocukların okullar kapalıyken bu haklarını almaya devam edeceğini ve yemeklerin çocuklara ulaştırılarak uzaktan eğitimin destekleneceğini açıkladı.

Şubat ortasında ilk doz aşılama tamamlanacak
Başbakan Johnson, Şubat ayının ortasına kadar aşılamadaki ilk dozların öncelikli gruptaki herkese uygulanarak tamamlanacağını aktardı. İngiltere Sağlık Bakanlığı'na göre 70 yaşının üzerindeki kişiler, bakım evi çalışanları ve sakinleri ile sağlık görevlilerine İngiltere'de aşılamanın öncelikli olarak yapılması bekleniyor.
Johnson, eğer vaka sayıları ve ölümlerde düşüş olursa Şubat yarıyılından sonra okulların bölgesel ve kademeli olarak yeniden açılabileceğini belirterek, her şey yolunda giderse bazı kısıtlamaların da kaldırılabileceğini ifade etti. Başbakan Johnson, "Bilimin faydaları sayesinde sadece görünen sona değil, aynı zamanda oraya nasıl gideceğimizi de biliyoruz. Ama korkarım, şimdilik bir kez daha evde kalmalı, NHS'yi korumalı ve hayat kurtarmalıyız" dedi.

En yüksek günlük vaka sayısı görüldü
İngiltere'de son 24 saatte 58 bin 784 yeni vakanın tespit edilmesiyle pandeminin başlamasından bu yana en yüksek günlük vaka sayısı kaydedildi. Toplam vaka sayısı 2 milyon 713 bin 563'e yükseldi. Ülkede Kovid-19 nedeniyle son 24 saat içinde 407 kişi hayatını kaybederken, toplam can kaybı 75 bin 431'e yükseldi. İngiltere'de son 7 gündür günlük vaka sayısı 50 bin üzerinde seyrediyor.



Washington, 32 Afrika ülkesinden gelen malları gümrük vergilerinden muaf tutan ticaret anlaşmasını yeniledi

Trump, 2 Nisan 2025'te Beyaz Saray Gül Bahçesi'nde yeni gümrük tarifeleri listesini açıkladı (AP)
Trump, 2 Nisan 2025'te Beyaz Saray Gül Bahçesi'nde yeni gümrük tarifeleri listesini açıkladı (AP)
TT

Washington, 32 Afrika ülkesinden gelen malları gümrük vergilerinden muaf tutan ticaret anlaşmasını yeniledi

Trump, 2 Nisan 2025'te Beyaz Saray Gül Bahçesi'nde yeni gümrük tarifeleri listesini açıkladı (AP)
Trump, 2 Nisan 2025'te Beyaz Saray Gül Bahçesi'nde yeni gümrük tarifeleri listesini açıkladı (AP)

Amerika Birleşik Devletleri dün, Afrika Büyüme ve Fırsat Yasası'nın (AGOA) yıl sonuna kadar uzatıldığını duyurdu. Bu program, çeşitli Afrika ülkelerinden ABD'ye yapılan ihracatı gümrük vergilerinden muaf tutuyor.

ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer yaptığı açıklamada, Başkan Donald Trump'ın, Afrika ülkeleriyle olan ticaret tercih programının 31 Aralık 2026'ya kadar yürürlükte kalmasını sağlayan ve programın sona ermesi planlanan 30 Eylül 2025 tarihine kadar geriye dönük olarak geçerli olacak yasayı imzaladığını belirtti.

Greer ayrıca, "21. yüzyılda AGOA, ticaret ortaklarımızdan daha fazlasını talep etmeli ve Amerikan işletmeleri, çiftçileri ve hayvancılıkla uğraşanları için daha fazla pazar açmalıdır" ifadesini kullandı.

Trump, "en sevdiği kelime" olarak adlandırdığı gümrük vergilerini, uluslararası ilişkileri yeniden şekillendirmek için bir teşvik ve caydırıcı araç olarak kullandı.

Greer açıklamasında, "önümüzdeki yıl boyunca programı mevcut ABD politikasına uygun hale getirmek için Kongre ile birlikte çalışacağına" söz verdi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Afrika Büyüme ve Fırsat Yasası (AGOA), 25 yıldır, Washington ve Afrika arasındaki ticaret ilişkilerinin temel taşı olmuş ve seçilmiş Afrika ülkelerinin her yıl milyarlarca dolarlık malı ABD'ye gümrüksüz olarak ihraç etmelerini sağlamıştır.

Ancak 32 Afrika ülkesini kapsayan program geçen yıl eylül ayında sona erdi ve bu durum Afrika ülkelerinde binlerce işi etkileyerek, ihracatçıları yüksek gümrük vergilerine katlanmaya zorladı.

ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu'na göre 2024 yılında anlaşma kapsamındaki ihracat toplamı 8,23 milyar doları buldu; bunun yarısı Güney Afrika'dan, çoğunlukla otomobil, değerli metaller ve tarım ürünlerinden, beşte biri ise Nijerya'dan, çoğunlukla petrolden oluşuyordu.

AGOA yasasının askıya alınmasından en çok etkilenen ülkeler küçük ülkeler oldu. Lesotho'daki tekstil sektörü ağır kayıplar yaşadı ve işçiler, yeni ABD gümrük vergileri nedeniyle üretimdeki azalmayı protesto etmek için ekim ayı sonlarında başkent Maseru'da gösteriler düzenledi.

Trump'ın "kimsenin adını bile duymadığı bir yer" olarak tanımladığı Lesotho, 2024 yılında bu anlaşma kapsamında 150 milyon dolarlık mal ihraç etti.


Elon Musk: X ile ilgili Fransız soruşturması siyasi bir saldırıdır

Elon Musk (Reuters)
Elon Musk (Reuters)
TT

Elon Musk: X ile ilgili Fransız soruşturması siyasi bir saldırıdır

Elon Musk (Reuters)
Elon Musk (Reuters)

Elon Musk dün, Fransız yetkililerinin şirketi X'e yönelik soruşturmasının "siyasi bir saldırı" olduğunu iddia ederek, "Fransız yetkililerinin siyasi amaçlı bir ceza soruşturması kapsamında Paris'teki genel merkezimize düzenlediği baskından dolayı hayal kırıklığına uğradık" ifadelerini kullandı.

Paris savcılığı, Fransız polisinin nisan ayında X'in ofislerine baskın düzenlediğini ve Musk'ı platforma yönelik daha geniş bir soruşturmanın parçası olarak sorguya çağırdığını duyurdu.

Baskın ve Musk'ın mahkemeye çağrılması, platform veya yöneticileri tarafından algoritmaların kötüye kullanılması ve kullanıcı verilerinin aldatıcı bir şekilde toplanması şüphesiyle ilgili bir yıllık bir soruşturmayla bağlantılı. Bu durum, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri arasında büyük teknoloji şirketleri ve ifade özgürlüğü konusunda yaşanan gerilimleri daha da artırabilir.


Bu yıl Lübnan'ın güneyinde İsrail'in gerilimi artırması nedeniyle 27 kişi öldü

Lübnan'ın güneyindeki Ain Qana köyüne dün İsrail'in hava saldırısıyla hedef alınan bir binadan yoğun duman yükseliyor (AFP)
Lübnan'ın güneyindeki Ain Qana köyüne dün İsrail'in hava saldırısıyla hedef alınan bir binadan yoğun duman yükseliyor (AFP)
TT

Bu yıl Lübnan'ın güneyinde İsrail'in gerilimi artırması nedeniyle 27 kişi öldü

Lübnan'ın güneyindeki Ain Qana köyüne dün İsrail'in hava saldırısıyla hedef alınan bir binadan yoğun duman yükseliyor (AFP)
Lübnan'ın güneyindeki Ain Qana köyüne dün İsrail'in hava saldırısıyla hedef alınan bir binadan yoğun duman yükseliyor (AFP)

İsrail'in Güney Lübnan'daki gerilimi artırması, yıl başından bu yana çift yönlü bir seyir izledi; suikastlar ve uyarıların ardından hava saldırıları düzenlendi, neredeyse her gün gerçekleşen bu saldırılar sonucunda 27 kişi öldürüldü. Ayrıca, geçen yıla göre daha yoğun hava saldırıları ve tahliye uyarılarının ardından yerleşim komplekslerinin yıkımı da yaşandı; 2026 yılının başından bu yana 5 dalga tahliye uyarısı verildi.

Bir kişinin öldüğü ve sekiz kişinin yaralandığı iki saldırının ardından, İsrail ordusu dün Kfar Tebnit ve Ain Qana sakinlerine uyarıda bulundu ve iki yerleşim yerini hedef alan hava saldırılarıyla buraları imha etti. Ordu, saldırıların gerekçesi olarak Hizbullah'ın silah depolarını hedef aldığını ve yeniden yapılanma girişimlerini engellemeyi amaçladığını belirtti.