ABD’den Iraklı bir üst düzey yetkiliye yaptırım kararı

Falih el-Feyyad. (AFP)
Falih el-Feyyad. (AFP)
TT

ABD’den Iraklı bir üst düzey yetkiliye yaptırım kararı

Falih el-Feyyad. (AFP)
Falih el-Feyyad. (AFP)

ABD Hazine Bakanlığı, Haşdi Şabi Heyet Başkanı ve eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Falih el-Feyyad’a yaptırım uyguladığını duyurdu. Bakanlık, Feyyad’ı Ekim 2019 ayaklanması sırasında göstericilerin ölümünde parmağı olmakla suçladı.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün düzenlediği basın toplantısında, Feyyad’ın Küresel Magnitsky İnsan Hakları Sorumluluk Yasası kapsamında çıkarılan 13818 sayılı Başkanlık Kararnamesi uyarınca cezalandırıldığını söyledi. Pompeo, Feyyad’ın Ekim 2019’da başlayan protestolarda rol oynadığını, nitekim İran müttefiki silahlı grupların, yolsuzluk, işsizlik, ekonomik durgunluk, kötü kamu hizmetleri ve İran’ın Irak’ın iç işlerine karışmasını protesto eden sivillere saldırdığını belirtti.
ABD Dışişleri Bakanı, Haşdi Şabi güçlerinin gerçek kurşun kullanarak Iraklı sivillerin ölümüne neden olduğu sırada Feyyad’ın Haşdi Şabi Askeri Konsey’in başkanlığını yürüttüğünü söyledi. Ayrıca İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü’ne üye olduğunu ve daha önce ABD tarafından yaptırım listesine alınan Kays el-Hazeli ve Hüseyin Felah el-Lami gibi milis grupların liderlerinin yanı sıra Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Askeri Konseyi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis’in de yer aldığı Kriz Hücresi tarafından desteklendiğini aktardı.
Pompeo sözlerini şöyle sürdürdü:
“İran müttefiki Şii askeri milisler Irak'ta serbest ve adil seçimler, insan haklarına saygılı, şeffaf ve hesap veren bir yönetim isteyen siyasi aktivistlere karşı iğrenç kampanyasını devam ettiriyor. Bu unsurların birçoğu paravan örgütsel isimler kullanarak Irak devletine yönelik devam eden saldırılarını gizlemeye çalışıyor. Bugün gerçekleşen şey, ABD’nin, Irak halkının özgürlük, adalet ve demokrasiye yönelik çabasının yanında olduğunu ifade eden açık bir mesajdır.”
ABD Hazine Bakanlığı daha önce silahlı milis grupların liderlerinden Ekrem el-Kabi, Vad el-Kuduv, Kays el-Hazeli, Riyan el-Keldani, Hazeli’nin erkek kardeşi ve Haşdi Şabi Güvenlik Müdürü Hüseyin Falih’i (Ebi Zeyneb el-Lami lakabıyla biliniyor) yaptırım listesine almıştı. Feyyad, bu listeye dahil edilen bakan seviyesindeki tek isim. Feyyad’ın halihazırda ABD’nin yaptırımlar uyguladığı Ulusal Güvenlik Konseyi’ne üyeliği bulunuyor. Kürt liderlere şimdiye kadar yaptırım uygulamayan ABD Hazine Bakanlığı, daha önce Sünni siyasetçilerden Arap Projesi lideri Hamis el-Hancer ile Ulusal Kitleler Partisi lideri Ahmed el-Cuburi’yi yaptırım listesine eklemişti.
Irak makamları, Feyyad gibi üst düzey bir yetkiliye yaptırım uygulanması kararına resmi düzeyde henüz bir tepki vermedi. Feyyad, eski Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile eski Haşdi Şabi Heyeti Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis’in birinci ölüm yıl dönümü münasebetiyle dün Basra kentinde düzenlenen anma töreninde konuştu. Süleymani ve Mühendis’in Ocak 2020’de ABD saldırısıyla öldürülmesine, yabancı güçleri Irak’tan çıkararak yanıt vereceklerini ve Irak Meclisi’nin yabancı ve ABD güçlerinin çıkarılmasını öngören kararına karşı tavizsiz olacaklarını syledi. Feyyad konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“ABD’nin zaferin komutanlarını öldürerek işlediği çirkin suça verilecek yanıt yabancı güçlerin Irak’tan çıkarılmasıdır. Meclis’in ABD ve yabancı güçlerin çıkarılmasına ilişkin kararından taviz verilmeyecek. Komutanlarımızın ve evlatlarımızın katillerini topraklarımızda barındıramayız.”



Ankara'nın baskısı ve Şam'ın sessizliği SDG'yi kuşattı

SDG mensupları 8 Aralık'ta Kamışlı bölgesinde Suriye ordusu tarafından terk edilmiş bir sahra silahını inceliyor (AFP)
SDG mensupları 8 Aralık'ta Kamışlı bölgesinde Suriye ordusu tarafından terk edilmiş bir sahra silahını inceliyor (AFP)
TT

Ankara'nın baskısı ve Şam'ın sessizliği SDG'yi kuşattı

SDG mensupları 8 Aralık'ta Kamışlı bölgesinde Suriye ordusu tarafından terk edilmiş bir sahra silahını inceliyor (AFP)
SDG mensupları 8 Aralık'ta Kamışlı bölgesinde Suriye ordusu tarafından terk edilmiş bir sahra silahını inceliyor (AFP)

Şam'daki yeni yönetim ile Kürtlerin çoğunluğunu oluşturduğu "Suriye Demokratik Güçleri" (SDG) arasındaki müzakere kanallarının kapandığı, Türkiye'nin Kürt bileşenine silahsızlandırılması yönündeki baskısının arttığı görülüyor.

Bilgili kaynaklar, "SDG"nin yakın zamanda geçici hükümet üyeleriyle görüşmek üzere Şam'a temsilci gönderdiğini, ancak başarısız olduklarını ve "Heyet Tahrir el Şam"ın artık "fiili otorite" haline geldiğine daha da ikna olduklarını belirtti. Gözlemciler, SDG'nin Şam'ın sessizliği ile Ankara'nın baskısı arasında sıkışıp kaldığını düşünüyor.

Sahada ise Münbiç, Kobani (Ayn el Arab) ve diğer bölgelerde çatışmanın tarafları SDG ile kısa süreli ateşkes vardı. Ancak Şarku’l Avsat’ın ulaştığı kaynaklar, "(Heyet Tahrir el Şam) (SDG)'nin silahlarını barışçıl bir şekilde bırakmasını istediğini" söylemelerine rağmen, "sahadaki durumun çok temkinli olduğunu ve her an çatışmaların patlak vereceği korkusunun" altını çizdi.

SDG ile Türkiye müttefiki Milli Ordunun Münbiç'teki temas alanlarında, Tişrin Barajı'na yaklaşımlarda, Tel Temir bölgesinde ve M4 yolu üzerindeki çeşitli noktalarda farklı yoğunluklarda çatışmalar yaşanıyor.

Siyasi kaynaklar, Fransız heyetlerinin Kürt gruplarına SDG, Kürt Ulusal Konseyi ve kendilerini “bağımsız” olarak tanımlayan yerel Kürt güçleri arasında bir “anlaşma taslağı” hazırlamaları için baskı yapmak üzere Özerk Yönetim bölgelerine geldiğini, ancak bu girişimlerin başarısız olduğunu belirtti.

Kaynaklara göre SDG, “adını değiştirmeyi ve yeni Savunma Bakanlığı bünyesinde askeri bir güç olmayı, Kandil (Kuzey Irak) ve PKK’den ayrılmayı ve Suriyeli olmayan Kürt savaşçıları ülkelerine geri göndermeyi” kabul etmeyerek reddetti.