3 yıl sonra ilk Katar uçağı Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a ulaştı

İlk Suudi Havayolları uçağı bu akşam Riyad'dan Doha'ya gidecek
İlk Suudi Havayolları uçağı bu akşam Riyad'dan Doha'ya gidecek
TT

3 yıl sonra ilk Katar uçağı Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a ulaştı

İlk Suudi Havayolları uçağı bu akşam Riyad'dan Doha'ya gidecek
İlk Suudi Havayolları uçağı bu akşam Riyad'dan Doha'ya gidecek

Suudi Arabistan, El-Ula Zirvesi’nde varılan anlaşmadan bir hafta sonra hava, deniz ve kara sınırlarını Katar’a açmıştı. Ardından, üç yıldan fazla bir aradan sonra ilk Katar uçağı Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a ulaştı.
Suudi Arabistan ile Katar arasındaki tek sınır kapısı cumartesi günü açıldı. Bugün de Katarlı bir gezi kafilesi sınıra ulaştı. Kafile, Suudi Arabistan gümrük kapısında, koronavirüse yönelik tedbirler eşliğinde, güllerle dolu bir karşılama ile kabul edildi.
Suudi Arabistan Hava Yolları bu akşamdan itibaren Riyad ve Cidde’den Doha’ya uçuşlarına haftalık 7 seferle devam edecek. Suudi Arabistan Hava yolları yaptığı yazılı açıklamasında, haftada 4 uçuşun Riyad, 3 uçuşun da Cidde’den gerçekleştireceği bilgisi paylaşıldı. Suudi Arabistan Hava Yolları’ının ilk uçağı bu akşam Riyad’dan Doha’ya kalkarken Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı’na göre 31 Mart’ta uluslararası havacılığın tamamen açılacağı zamana kadar koronavirüse (Kovid-19) karşı alınacak tedbirler nedeniyle söz konusu uçuşlarda bazı istisnai durumların yaşanması bekleniyor.
Katar Hava yolları Twitter hesabında yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan hava sahasını kullanmak üzere rotasını değiştirdiğini ve sağlam ilişkilerin yeniden başladığından memnuniyet duyduğunu duyurdu. “Faaliyetlerimizi yeniden inşa ederken daha önce komşu ülkelerdeki Katar Hava Yolları eski çalışanlarımızla yeniden iletişime geçmekten memnuniyet duyuyoruz” ifadesi kullanıldı.
Geçtiğimiz cumartesi Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Körfez saflarının birliğini ve uyumunu güçlendirmek için atılan Körfez Arap adımı ve kalıcı danışmayı belirten El-Ula Bildirgesi’nin imzalanmasının ardından Katar’a tüm sınırlarını açtı.
El Ula kentinde düzenlen 41. Körfez Zirvesi’nin nihai bildirisinde, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri bölgesel ve uluslararası rollerini güçlendirmesi ve bölgede güven ve barışı sağlamak için kendi arasında dayanışma, uyum ve entegrasyon içinde olmakla beraber ekonomik ve siyasi olarak bir grup halinde çalışılması vurgulanmıştı.



BAE bakanlıklarını modernize ediyor ve karar alma süreçlerinde yapay zekâyı kullanıyor

BAE bayrağı (Şarku’l Avsat)
BAE bayrağı (Şarku’l Avsat)
TT

BAE bakanlıklarını modernize ediyor ve karar alma süreçlerinde yapay zekâyı kullanıyor

BAE bayrağı (Şarku’l Avsat)
BAE bayrağı (Şarku’l Avsat)

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Başbakanı ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Mektum, Dış Ticaret Bakanlığı’nın kurulması ve mevcut bakanlıklarda yapısal düzenlemelerin yapılması da dahil olmak üzere bir dizi yeni hükümet değişikliğini duyurdu. Yapılan değişiklikler arasında, yapay zekânın hükümetin karar alma süreçlerinde danışman üye olarak benimsenmesi de yer alıyor.

Şeyh Muhammed bin Raşid X platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda, bu adımların BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile istişare edildikten ve onun değişiklikleri onaylamasının ardından geldiğini açıkladı.

Söz konusu değişiklikler arasında Dış Ticaret Bakanlığı'nın kurulması ve Dr. Sani ez-Zeyudi'nin bakan olarak atanmasının yanı sıra Ekonomi Bakanlığı'nın adının Ekonomi ve Turizm Bakanlığı olarak değiştirilmesi de yer alıyor.

Şeyh Muhammed bin Raşid bir başka hamlesinde de Ulusal Yapay Zekâ Sistemi’nin Ocak 2026'dan itibaren Bakanlar Kurulu ve Bakanlık Kalkınma Konseyi’nin yanı sıra federal kuruluşların ve devlet şirketlerinin yönetim kurullarının danışman üyesi olarak kabul edildiğini duyurdu.

wefwer
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Başbakanı ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Mektum (Şarku’l Avsat)

BAE Başbakanı ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Mektum tarafından yayınlanan genelgeye göre bu hamle, çeşitli sektörlerde benimsenen politikaların verimliliğini artırmaya katkıda bulunan kararların gerçek zamanlı analizlerini ve teknik tavsiyeleri sağlayarak hükümetin karar alma sürecini desteklemeyi amaçlıyor.

Şeyh Muhammed bin Raşid bu değişikliklerin dünyanın bilimsel ve ekonomik olarak yeniden şekillendiği bir döneme denk geldiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Amacımız bugünden gelecek on yıllara hazırlanmak ve gelecek nesillerimiz için refahın ve onurlu bir yaşamın devamını sağlamak.”