Bahreyn Katar’ı çözülmemiş sorunları müzakereye davet etti

Bahreyn Katar’ı çözülmemiş sorunları müzakereye davet etti
TT

Bahreyn Katar’ı çözülmemiş sorunları müzakereye davet etti

Bahreyn Katar’ı çözülmemiş sorunları müzakereye davet etti

Bahreyn Dışişleri Bakanlığı Katar Dışişleri Bakanlığı’na, iki ülke arasındaki çözülmemiş meselelerle ilgili müzakerelere başlamak için en kısa zamanda Manama’ya resmi heyet göndermesi için çağrıda bulundu.  
Bahreyn Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Bu davet, geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan’da düzenlen Körfez El-Ula zirvesinin belirlediği El-Ula Bildirgesini uygulamanın yanı sıra iki kardeş ülke vatandaşlarının yararı için yüce hedeflere ulaşmak ve Körfez ortak mekanizmasını güçlendirmeyi hedefliyor” ifadelerine yer verildi.  
Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif bin Raşid ez-Ziyyani’nin Katar mevkidaşı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman es-Sani’ye yaptığı davette, El-Ula Bildirgesinden sonra Manama’nın takip komitesi ve hukuk komitesi kurduğunu vurguladı.
Bakan ez-Ziyyani mesajında şu ifadeleri kullandı: “Suudi Arabistan’ın el-Ula kentinde düzenlenen Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Yüksek Kurulunun 41. Oturumunda yayınlanan El-Ula Bildirgesini uygulamak üzere saygıdeğer Bakanınızı iki ülke arasındaki çözülmemiş sorun ve meselelerle ilgili ikili görüşmelerin başlanması ve iki kardeş ülke vatandaşlarının yararı için yüce hedeflere ulaşmak ve Körfez ortak mekanizmasını güçlendirmek üzere en kısa sürede Bahreyn Krallığı’na resmi bir heyet göndermeye davet etmekten mutluluk duyuyorum. Bahreyn Krallığı, El-Ula Bildirisine belirtildiği gibi takip komitesi ve hukuk komitesi olmak üzere iki komitenin kurduğunu bilgilerinize sunarız.”  
 



Hindistan Başbakanı, Suudi Arabistan'a resmi ziyarette bulunmak üzere Cidde'ye geldi

Mekke Vali Yardımcısı Prens Suud bin Mişal bin Abdulaziz, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yi kabul etti. (SPA)
Mekke Vali Yardımcısı Prens Suud bin Mişal bin Abdulaziz, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yi kabul etti. (SPA)
TT

Hindistan Başbakanı, Suudi Arabistan'a resmi ziyarette bulunmak üzere Cidde'ye geldi

Mekke Vali Yardımcısı Prens Suud bin Mişal bin Abdulaziz, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yi kabul etti. (SPA)
Mekke Vali Yardımcısı Prens Suud bin Mişal bin Abdulaziz, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yi kabul etti. (SPA)

Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve beraberindeki heyet Suudi Arabistan'a resmi bir ziyarette bulunmak üzere bugün Cidde'ye geldi.

Heyet, Kral Abdulaziz Uluslararası Havalimanı'nda Mekke Vali Yardımcısı Prens Suud bin Mişal bin Abdulaziz, Ticaret Bakanı Dr. Macid el-Kasabi, Cidde Valisi Salih bin Ali et-Turki, Mekke Polis Müdürü Tümgeneral Salih el-Cabiri, Suudi Arabistan'ın Hindistan Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Ahmed el-Ahmeri, Hindistan'ın Suudi Arabistan Büyükelçisi Dr. Suheyl İcaz Han ve Mekke Bölgesi Kraliyet Protokol Müdürü Ahmed Abdullah bin Zafer tarafından karşılandı.

sxadfrgty
Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Suudi Arabistan'a resmi bir ziyarette bulunmak üzere beraberindeki heyetle birlikte Cidde'ye geldi. (SPA)

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ülkesi ile Ortadoğu ve Avrupa arasında 2023 yılında başlatılan Ekonomik Koridor'un ‘gelecek yüzyıllar boyunca her türlü bağlantının geleceğini şekillendireceğini ve ticaret ve büyüme için ana katalizör olacağını’ söyledi. Koridoru, gelecek nesillere fayda sağlayacak olan 21. yüzyılın yeni İpek Yolu olarak tanımladı.

Modi bugün Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile ticaret, yatırım ve enerji ilişkilerini görüşmek üzere Suudi Arabistan'a yapacağı üçüncü ziyaret öncesinde Arab News'e verdiği demeçte, “Suudi Arabistan, Hindistan'ın en önemli ortaklarından biri, güvenilir bir dost ve stratejik bir müttefiktir. Stratejik Ortaklık Konseyi iki ülkenin asırlık ilişkilerinde bir dönüm noktası oldu ve başlangıcından bu yana iş birlikleri çeşitli alanlarda genişledi. Hindistan, halkının ve tüm dünyanın yararına barış, ilerleme ve refahın temellerini atmak için Suudi Arabistan'la birlikte çalışacaktır” ifadelerini kullandı.

Modi, Krallığı bölgesel istikrar için olumlu bir güç olarak gördüğünü belirterek, ‘Suudi Arabistan’ın bölgesel barış ve istikrarın korunmasına ilgi duyduğunu’ vurguladı.

sadfrgt
Mekke Vali Yardımcısı Prens Suud bin Mişal bin Abdulaziz, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yi kabul etti. (SPA)

Hintli şirketlerin ve Suudi sanayisinin iki ülke arasındaki bağları güçlendirmek için çalıştığını ve bunun da yatırım ortaklıklarının güçlenmesine katkıda bulunduğunu kaydeden Modi, “Özellikle tarım ve gübre alanlarında ticaret kaynaklarını çeşitlendirme çabaları sonuç verdi. Enerji, ekonomik ortaklığımızın önemli bir ayağı oldu. Petrol rafinerileri ve petrokimya alanında ortak projeler uygulanabilir ve gelecekteki enerji ihtiyaçlarını karşılamak için yenilikçi çözümler bulmak için çalışılabilir” şeklinde konuştu.