Tunus muhalefeti, Gannuşi’ye verilen güveni geri çekme çağrısını yineledi

Tunus Parlamentosu. (EPA)
Tunus Parlamentosu. (EPA)
TT

Tunus muhalefeti, Gannuşi’ye verilen güveni geri çekme çağrısını yineledi

Tunus Parlamentosu. (EPA)
Tunus Parlamentosu. (EPA)

Tunus muhalefetindeki Özgür Anayasa Partisi ve Demokratik Blok liderliğindeki bir dizi parti, Parlamento Başkanı Raşid Gannuşi’ye verilen güveni geri çekme çağrısında bulundu. Aynı zamanda parlamento kubbesi altındaki şiddeti kınaması talebinde bulundu.
Abir Musa liderliğindeki Özgür Anayasa Partisi bloğu, Gannuşi’ye verilen güvenin geri çekilmesi yönünde yeni bir dilekçenin imzalanmaya başladığını duyurdu. Blok, bunun sebebinin Gannuşi’nin bloğun rolünü iptal etmek amacıyla genel kurul toplantısında yaptığı ‘darbe’, milletvekillerinin iradesini zedelemek için gücü suiistimal etmesi ve bloğun tabiriyle ‘bilinmeyen sonuçları olan bir siyasi plan çerçevesinde’ kararlarını parlamento bürosunda geçirmeye zorlaması olduğunu bildirdi.
Gerekli imzaların acilen toplanması çağrısında bulunan parlamento bloğu, güvenin genel oturum öncesinde geri çekilmesi ve mümkün olan en kısa süre içerisinde oylanması için gerekli imzaların acilen toplanması çağrısında bulundu. Güveni geri çekme talebiyle ilgili görüşme başlatılması için 73 milletvekilinin imzası gerekiyor.
Söz konusu çağrı, Demokratik Blok üyesi Samiye Abbu’nun 10 Ocak itibariyle parlamentoda açlık grevine başladığı bir zamanda geldi. Nitekim Abbu, Gannuşi sorumluluğu üstlenene ve parlamentodaki şiddeti ve faillerini kınayan bir bildiri yayınlayana dek grevi sonlandırmayacağını vurguladı.
Bazı üyeleri parlamentoda oturma eylemi yapmaya devam eden Demokratik Blok ile bazı bağımsız milletvekilleri, geçen aralık ayının başından bu yana, Gannuşi’den aynı talepte bulunuyor. Ancak Gannuşi, oturma eyleminin beşinci haftasına girmesine rağmen şiddetin faillerine yönelik herhangi bir adım atmadı. Bu, söz konusu öfkeli milletvekillerinin ifadelerine göre kendisinin şiddet kültürünü benimsediği anlamına geliyor. 
Gözlemciler, bazı milletvekillerinin de ifade ettiği gibi bu gecikmenin, muhalefeti Gannuşi’yi devirme yolunda tekrar birleştireceğine inanıyor. Ancak bu istek, muhalefet kutupları arasındaki liderlik mücadelesiyle çatışıyor. Zira solcu liderler, Özgür Anayasa Partisi bayrağı altında faaliyet göstermek istemiyorlar.
Özgür Anayasa Partisi geçtiğimiz ağustos ayında, ‘bölgesel eksenlere mensup olduğu’ bahanesiyle söz konusu güveni geri çekme kampanyasına öncülük etmişti. Ancak muhalefet, uzaklaştırılması yönünde mutlak çoğunluk elde etti.
Diğer yandan Cumhurbaşkanı Kays Said, devlet ve birliğinin sembolü, bağımsızlığı ve sürekliliğinin garantörü ve anayasaya saygının gözeticisi olmasına rağmen yaklaşan kabine değişikliği veya düzenlemelerden haberdar olmadığını, istişarelerin belirli taraflarla sınırlandırılmaması gerektiğini vurguladı. Bu sözler, Cumhurbaşkanı ile Başbakan Hişam el-Meşişi arasındaki güç mücadelesi ve kabine değişikliğine yönelik etkisi hakkında soru işaretlerine yol açtı. Said, belirli taraflara hizmet edecek kabine değişikliği planından, aynı zamanda hükümeti değiştirme veya aleyhinde bir suçlama tasarısı sunma yönündeki düzenlemelerden daha önce de bahsetmişti.
Meşişi ise Tunus Genel İşçi Sendikası’nın kendisine Ulusal Diyalog girişimi metni göndermediğini söyledi. Bu girişim, ülkenin karşı karşıya olduğu siyasi krizi çözme yönünde Cumhurbaşkanı'na sunulmuştu. Bazı gözlemciler bunun Tunus'taki yetkililer arasındaki krizi körükleyeceği görüşünde.



Birleşmiş Milletler: Savaş nedeniyle yerinden edilen 3 milyon Sudanlı evlerine döndü

Yerinden edilmiş ailelerin kişisel eşyalarıyla dolu bir kamyon, Güney Sudan'ın Renk bölgesindeki bir sınır noktasından ayrılmayı bekliyor (Arşiv- AFP)
Yerinden edilmiş ailelerin kişisel eşyalarıyla dolu bir kamyon, Güney Sudan'ın Renk bölgesindeki bir sınır noktasından ayrılmayı bekliyor (Arşiv- AFP)
TT

Birleşmiş Milletler: Savaş nedeniyle yerinden edilen 3 milyon Sudanlı evlerine döndü

Yerinden edilmiş ailelerin kişisel eşyalarıyla dolu bir kamyon, Güney Sudan'ın Renk bölgesindeki bir sınır noktasından ayrılmayı bekliyor (Arşiv- AFP)
Yerinden edilmiş ailelerin kişisel eşyalarıyla dolu bir kamyon, Güney Sudan'ın Renk bölgesindeki bir sınır noktasından ayrılmayı bekliyor (Arşiv- AFP)

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM), dün yaptığı açıklamada, ülkenin bazı bölgelerinde devam eden şiddetli çatışmalara rağmen üç milyondan fazla yerinden edilmiş Sudanlının evlerine döndüğünü bildirdi.

Sudan, Nisan 2023'ten bu yana ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında yıkıcı bir savaşın içine sürüklenmiş durumda; bu savaş on binlerce insanın ölümüne ve ciddi bir insani krize yol açtı.

Çatışmalar, yaklaşık 14 milyon insanı ülke içindeki veya dışındaki bölgelere kaçmaya zorladı.

Örgüt, bir raporda, Kasım 2025 sonu itibarıyla yaklaşık 3,3 milyon Sudanlının evlerine döndüğünü tahmininde bulundu.

Geri dönenlerin sayısı, 2024 yılının sonlarında ülkenin merkezinde HDK’ne karşı düzenlenen büyük çaplı ordu saldırısının ardından arttı. Bu saldırı, Hartum'un Mart 2025'te geri alınmasını sağladı ve birçok ailenin geri dönmesine neden oldu.

dfrgt
Çad'ın doğusundaki el Faşir'den Sudanlı mülteci çocuklar, 22 Kasım 2025'te yerinden edilmiş kişiler için kurulan geçici bir kampta yemek yiyorlar (Reuters)

IOM, geri dönenlerin dörtte üçünden fazlasının ülke içinde yerinden edilmiş kişiler olduğunu bildirdi. Şarku’l Avsat’ı IOM’dan aktardığına göre Hartum, yaklaşık 1,4 milyon kişi ile en yüksek geri dönüş sayısını kaydetti, onu yaklaşık 1,1 milyon kişinin geri döndüğü el Cezire eyaleti izledi.

Bu ayın başlarında, ordu destekli hükümet, yaklaşık üç yıl boyunca doğudaki Port Sudan kentinden faaliyet gösterdikten sonra başkente dönme niyetini açıkladı.4

Hartum ve ülkenin orta ve doğusunda ordunun kontrolündeki diğer şehirlerde nispeten sakin bir ortam hakim olsa da HDK özellikle altyapıyı hedef alan insansız hava aracı (İHA) saldırılarına ara sıra devam ederken, diğer bölgelerde çatışmalar sürüyor.


ABD'nin Teksas eyaletinin valisi, çalışanlarının Çinli şirketlerden gelen ürünleri kullanmasını yasakladı

Teksas Valisi Greg Abbott (Reuters)
Teksas Valisi Greg Abbott (Reuters)
TT

ABD'nin Teksas eyaletinin valisi, çalışanlarının Çinli şirketlerden gelen ürünleri kullanmasını yasakladı

Teksas Valisi Greg Abbott (Reuters)
Teksas Valisi Greg Abbott (Reuters)

Teksas Valisi dün yaptığı açıklamada, eyaletin çalışanlarının Shein, Alibaba ve TP-Link gibi şirketlerin ürünlerini kullanmasını yasaklayacağını ve bu kararın Teksas sakinlerinin mahremiyetini Çin hükümetinden korumak için alındığını belirtti.

Reuters'a göre, Teksas Valisi Greg Abbott tarafından yapılan açıklamada, listeye e-ticaret platformu Temu ve pil şirketi Cattle'ın da dahil olduğu ifade edildi.

Abbott'ın yasağı, çalışanların devlet cihazlarında ve ağlarında bu şirketlerin “cihazlarını, yapay zekasını ve yazılımlarını” kullanmasını engelliyor.

Abbott'un yasağı, Çinli drone üreticisi UETech ve Çinli yapay zeka şirketi iFlytek'in ürünlerini de kapsamaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri ve Çin, uzun süredir devam eden ticaret ve teknoloji savaşında ekim ayında bir atılım gerçekleştirdi.


Suriye Kürt Ulusal Konseyi: Şam ile savaş felaketle sonuçlanacak bir seçenek ve biz bunu desteklemeyeceğiz

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) birlikleri, Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke bölgesine çekilme işlemlerini tamamladı. (Reuters)
Suriye Demokratik Güçleri (SDG) birlikleri, Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke bölgesine çekilme işlemlerini tamamladı. (Reuters)
TT

Suriye Kürt Ulusal Konseyi: Şam ile savaş felaketle sonuçlanacak bir seçenek ve biz bunu desteklemeyeceğiz

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) birlikleri, Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke bölgesine çekilme işlemlerini tamamladı. (Reuters)
Suriye Demokratik Güçleri (SDG) birlikleri, Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke bölgesine çekilme işlemlerini tamamladı. (Reuters)

Suriye TV’ye konuşan bilgi sahibi bir kaynak, Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nin (ENKS), Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi’yi Suriye hükümetiyle askeri çatışma yoluna gitmemesi konusunda uyardığını ve bu seçeneğin Suriyeli Kürtler açısından ‘felaket’ olacağını vurguladığını açıkladı.

Kaynak, ENKS’nin bu seçeneği desteklemediğini SDG liderine açıkça ilettiğini, taraflar arasında pazar günü Haseke’de yapılan toplantıda son siyasi gelişmelerin ele alındığını belirtti.

Toplantıda ENKS, Suriye hükümetiyle askeri çatışmaya başvurulmasını reddettiğini yineleyerek, 18 Ocak 2026 tarihli anlaşmanın başarıya ulaşması için yerel, bölgesel ve uluslararası tüm çabaların SDG tarafından desteklenmesi ve anlaşmazlıkların müzakere ve diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynağa göre ENKS, ülkedeki doğu bölgelerinde gelinen noktadan SDG ile PYD’yi sorumlu tutarak, Kürtleri ilgilendiren hayati kararların bu iki yapı tarafından tek taraflı alınmasının mevcut duruma yol açtığını ifade etti.

xscdfvgh
Kamışlı'da Suriye Demokratik Güçleri (SDG) milislerinin resmedildiği duvar resminin önünden geçen bir adam (Arşiv – AFP)

Kaynak, Mazlum Abdi’nin toplantı sırasında Şam ile varılan anlaşmanın başarıya ulaşmasını desteklediğini, anlaşmazlıkların diyalog yoluyla çözülmesi amacıyla Washington, Paris ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) çabalarına destek verdiğini söyledi.

Diğer yandan Abdi’ye göre, ateşkesin korunması ve anlaşma maddelerinin uygulanmasında ilerleme sağlanması amacıyla Şam ile günün her saatinde temas sürdürülüyor.

Abdi, anlaşmanın bazı ayrıntılarının netleştirilmesi ve doğru şekilde anlaşılmasına ihtiyaç olduğunu belirterek, bunun Suriye’deki Kürt bölgelerinde SDG’nin elde ettiği kazanımların korunmasını güvence altına alacağını ifade etti. Kaynağa göre bu bölgeler Afrin ve Ayn el-Arab’dan (Kobani) Haseke’ye kadar uzanıyor.

Abdi dün Kürtçe yayın yapan Ronahi televizyonuna verdiği röportajda, Suriye hükümetiyle varılan ateşkes anlaşmasının ABD himayesinde gerçekleştiğini belirterek, Şam ile diyaloğun sürdüğünü ve başka ayrıntıların da görüşüleceğini söyledi.

Abdi, bu sürenin sona ermesinin ardından entegrasyon yönünde ciddi adımlar atılacağını ve anlaşma kapsamında Suriye ordusunun bölgeye girmeyeceğini dile getirdi.

Tüm tarafların askerileşmeden uzak, siyasi çözümler istediğini belirten Abdi, uluslararası gözetim altında Suriye hükümetiyle diyalog ve müzakere kanallarının halen açık olduğunu kaydetti.

Öte yandan Suriye Savunma Bakanlığı cumartesi günü, geçtiğimiz salı günü ilan edilen ve Suriye hükümeti ile SDG arasında yeni mutabakatlara varılmasının ardından yürürlüğe giren kuzeydoğu Suriye’deki ateşkesin süresinin uzatıldığını duyurdu. SDG, söz konusu mutabakatlara bağlı kalacağını açıklamıştı.

Bakanlık, resmi hesapları üzerinden yaptığı açıklamada, Suriye ordusunun tüm operasyon bölgelerinde ateşkesin 24 Ocak tarihinden itibaren 15 gün süreyle uzatılacağını bildirdi.