Rusya, Suriye rejim güçlerinin eğitimine hız verdi

Türkiye – Suriye sınırındaki Atme Mülteci Kampı. (DPA)
Türkiye – Suriye sınırındaki Atme Mülteci Kampı. (DPA)
TT

Rusya, Suriye rejim güçlerinin eğitimine hız verdi

Türkiye – Suriye sınırındaki Atme Mülteci Kampı. (DPA)
Türkiye – Suriye sınırındaki Atme Mülteci Kampı. (DPA)

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ortadoğu ve Afrika Özel Temsilcisi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ve Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar’ın dün Suriye ve Libya'daki durumu değerlendirmek üzere görüştüklerini duyurdu. Görüşmede Suriye ve Libya'daki gelişmelerin yanı sıra Ortadoğu, Kuzey Afrika ve İdlib’deki durum üzerinde durulduğu belirtilen açıklamada gerilimli bölgelerdeki durumun çözüme kavuşturulması için iki taraf açısından da kabul edilebilir çözümler bulunmasının ihtiyacı vurgulandı. 
Bogdanov ve Samsar arasındaki bu görüşme, Rus askerlerinin Suriye’nin güneyindeki hareketliliğini artırdığını aktaran haberlerle eşzamanlı geldi. Rusya Savunma Bakanlığı’na bağlı televizyon kanalı Zvezda yayınladığı haberde, Suriye’deki Rus askerlerinin rejim güçlerine obüs teknolojilerinin kullanımıyla ilgili verdiği eğitimleri hızlandırdığını aktardı. Haberde Rusya’nın bir aydan kısa bir süre içinde dördüncü eğitimi verdiği kaydedildi. Rus askeri uzmanların, Suriye rejim ordusu 5’inci Kolordu’ya bağlı Topçu Birliği’ndeki unsurlara obüste kullanılan radar ve keşif cihazlarının kullanımıyla ilgili eğitim verdikleri bilgisi aktarıldı.
Zvezda’ya konuşan Rus askeri eğitmeni Roman Gourov, verilen eğitimlerle Topçu Birliği’nin keşif grubundaki unsurların doğrudan çatışmalarda bağımsız bir şekilde obüslerden destek alma kapasitelerini geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi.
Rus askeri eğitmenler, top atışlarının niteliğini artırmak amacıyla rejim unsurlarını ön eğitim sürecinden geçiriyor. Zvezda’ya göre eğitime tabi tutulanların yüzde 90’ı daha önce askeri operasyonlara katılanlardan oluşuyor.
Medyada çıkan haberlere göre Rusya, cephelerdeki sakinlik döneminden faydalanarak son haftalarda Suriye rejim güçlerine yönelik eğitimlerin kapsamını genişletti. Rus askerler perşembe günü uzak bir dağlık bölgeden durumu kritik yaralıların getirilmesi ve kurbanların kurtarılması üzerine eğitimler verdi. Eğitimler sırasında Rus ambulans helikopterleri kullanıldı.
Rusya, geçtiğimiz iki haftalık süreçte Halep kırsalında rejim güçlerine omuzdan ateşlenen füzelerin yanı sıra sis bombası kullanarak kamufle olma eğitimleri verdi.
Rus güçleri, söz konusu eğitimlerden önce yatırımlar yaptığı Tartus Limanı’nda Suriye rejim güçlerinin katılımıyla bir saldırı simülasyonu gerçekleştirdi. Türkiye ve Rusya’nın sahada sakinliği sağlayan anlaşmasını takip eden aylarda Türkiye de muhalif güçlere Suriye rejiminin saldırılarını püskürtme konusunda taktikler öğretti.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, önceki gün Suudi mevkidaşı Prens Faysal bin Ferhan ile Moskova’da gerçekleşen görüşmesinde Suriye’deki başlıca gündem maddeleri gündeme getirdi. Lavrov, ele alınan meselelerin çoğunda Moskova ve Riyad’ın aynı veya oldukça yakın tutuma sahip olduğunu vurguladı. Suudi Arabistan’ın Suriye Anayasa Komitesi kapsamındaki müzakere sürecini ilerletme yolunda verdiği çabaları takdir etti. Ferhan da Riyad’ın Suriye’de çözüm çabalarının desteklenmesine büyük önem verdiğine belirterek İran’ın ve desteklediği milislerin Suriye’deki varlığı ve faaliyetleri üzerinden Tahran’ın oynadığı ‘yıkıcı role’ işaret etti.



Suriye "Sezar yaptırımlarından" kurtulmaya hazırlanıyor

ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)
TT

Suriye "Sezar yaptırımlarından" kurtulmaya hazırlanıyor

ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)

Suriye, şahinlerden Cumhuriyetçi bir kongre üyesinin, devrik Devlet Başkanı Beşşar Esed döneminde uygulanan "Sezar Yasası" yaptırımlarının ekonomisi üzerindeki etkilerini ortadan kaldırma yönünde yeni bir adım attı. Bu yasayı yürürlükten kaldırmayı reddeden şahin partili bir kongre üyesinin, bu kararı şartlı olarak geri çektiğini açıklamasının ardından, yaptırımların ülke ekonomisi üzerindeki etkilerini ortadan kaldırma yönünde yeni bir durum ortaya çıktı.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Temsilci Brian Mast'ın, Washington'da Suriye Geçici Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile görüşmesine rağmen "Sezar Yasası"nı yürürlükten kaldırmayı reddetme tutumundan vazgeçmemesinin yol açtığı bir beklenti ve hayal kırıklığı döneminin ardından, Mast pazartesi akşamı tutumunda köklü bir değişiklik duyurdu. Şam'a yönelik kapsamlı yaptırımların kaldırılmasına desteğini teyit etti, ancak Suriye Geçici Hükümeti'nin Mast'ın "bölgenin istikrarı için elzem" olarak gördüğü taahhütleri yerine getirmemesi halinde yaptırımların yeniden uygulanmasına olanak tanıyan "belirli koşullar" dahilinde.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Kongre perde arkasında, aralık ayı başında yaptırımların tamamen kaldırılmasına yönelik oylamanın hazırlıkları kapsamında, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nı sonuçlandırmak için Temsilciler Meclisi ve Senato arasında yoğun görüşmeler yürütülüyor.


Lübnan Cumhurbaşkanı, İsrail ile gerginliği sona erdirme girişimini duyurdu

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)
TT

Lübnan Cumhurbaşkanı, İsrail ile gerginliği sona erdirme girişimini duyurdu

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, İsrail ile yaşanan güvenlik gerginliğini çözmek için "kapsamlı bir girişim" sundu. Girişim, Lübnan ordusunun Litani Nehri'nin güneyindeki bölgeye tam olarak konuşlandırılması ve sınır bölgesinde istikrarın tam olarak sağlanması için müzakerelerin başlatılmasına dayanıyor.

Avn, Bağımsızlık Günü konuşmasında, Lübnan ordusunun İsrail tarafından işgal edilen noktaların kontrolünü "tüm ihlal ve saldırıların durdurulması ve İsrail ordusunun tüm noktalardan çekilmesinin hemen ardından" ele geçireceği beş maddelik bir girişim duyurdu. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre ayrıca beş üyeli bir komiteye, "Litani Nehri'nin güneyindeki bölgenin Lübnan silahlı kuvvetlerinin tek kontrolü altında olmasını ve kendi kuvvetleri aracılığıyla yetkilerini genişletmelerini" sağlama görevini verdi.

Dördüncü maddesinde, Lübnan devletinin "BM, ABD veya (İsrail ile) ortak uluslararası himaye altında, sınır ötesi saldırıların kalıcı olarak durdurulması formülünü içeren herhangi bir anlaşmayı müzakere etmeye hazır olduğunu" belirtirken, "Lübnan'ın kardeş ve dost ülkeleri, Lübnan ordusunu destekleyecek ve yeniden yapılanmaya yardımcı olacak uluslararası bir mekanizma için net ve kesin tarihler belirleyerek bu süreci denetleyeceğini" belirtti. "Bu girişime hazırız ve kararlıyız" diye vurguladı.


Batı Şeria'da yerleşimci terörü artıyor

İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu Ramallah yakınlarındaki el-Emari mülteci kampında hayatını kaybeden Filistinli genç için dün büyük bir cenaze töreni düzenlendi (AFP)
İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu Ramallah yakınlarındaki el-Emari mülteci kampında hayatını kaybeden Filistinli genç için dün büyük bir cenaze töreni düzenlendi (AFP)
TT

Batı Şeria'da yerleşimci terörü artıyor

İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu Ramallah yakınlarındaki el-Emari mülteci kampında hayatını kaybeden Filistinli genç için dün büyük bir cenaze töreni düzenlendi (AFP)
İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu Ramallah yakınlarındaki el-Emari mülteci kampında hayatını kaybeden Filistinli genç için dün büyük bir cenaze töreni düzenlendi (AFP)

"Tepe Gençliği" olarak bilinen silahlı yerleşimci milisler, dün Batı Şeria'daki terör saldırılarını tırmandırdı, çok sayıda evi, Beytüllahim yakınlarındaki bir çiftliği ve Kudüs, Ramallah, Nablus ve el Halil bölgelerindeki birkaç evi yaktı. İsrail askerleri ise işgal altındaki Kudüs'ün kuzeydoğusundaki bir kasabada iki genci vurarak öldürdü.

Resmi Kan radyo istasyonu, Tel Aviv'deki bir siyasi kaynağa dayanarak, bu milislerin çok sayıda bakan, yerleşimci lideri ve hatta bazı ordu komutanlarının desteğiyle faaliyet gösterdiği yönündeki yaygın izlenimi aktardı.

İsrail hükümetinin güvenlik kabinesi, yerleşimcilerin faaliyetlerinin ciddiyetini görüşmek üzere perşembe akşamı toplandı. Savunma Bakanı Yisrael Katz, yerleşimcilerin "iyi vatandaşlık" konusunda eğitim kurslarına kaydedilmesini önerdi.