İsviçre Lübnan’ın finansal yolsuzluklarını soruşturuyor

İsviçre yargısı, 400 milyon dolarlık ‘zimmete para geçirme’ ve bunları Lübnan dışına transfer etme meselesini soruşturuyor (Reuters)
İsviçre yargısı, 400 milyon dolarlık ‘zimmete para geçirme’ ve bunları Lübnan dışına transfer etme meselesini soruşturuyor (Reuters)
TT

İsviçre Lübnan’ın finansal yolsuzluklarını soruşturuyor

İsviçre yargısı, 400 milyon dolarlık ‘zimmete para geçirme’ ve bunları Lübnan dışına transfer etme meselesini soruşturuyor (Reuters)
İsviçre yargısı, 400 milyon dolarlık ‘zimmete para geçirme’ ve bunları Lübnan dışına transfer etme meselesini soruşturuyor (Reuters)

Lübnan yargısı, İsviçre Başsavcılığı’ndan ‘mali transferler hususunda başsavcılık bürosundan yürütülen cezai soruşturma konusunda adli yardım talep eden’ bir mesaj aldı. Yargı, transferlerin Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad es-Selame, kardeşi, asistanı ve diğer finans kurumlarına ait olduklarını ve değerlerinin 400 milyon dolar olarak tahmin edildiğini söyledi.
Başsavcılık ofisi, e-posta aracılığıyla gönderilen mesajda, “Bu talep, Başsavcılık tarafından Lübnan Merkez Bankası’na zarar verebilecek olası zimmete para geçirmeyle ilgili kara para aklama meselesi hususunda bir soruşturma çerçevesinde geldi” ifadelerine yer verildi.
Lübnan Merkez Bankası, ‘iddiaları’ yalanlarken, bunları ‘temeli olmayan uydurma ve yalan haberler’ olarak nitelendirirken, kovuşturmaya konu olacaklarını vurguladı. Lübnanlı bir yargı kaynağı, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, İsviçre’nin mesajının, geçen hafta ortalarında Adalet Bakanlığı aracılığıyla savcılığa ulaştığını ve mesajın değerlendirilmek ve bu hususta harekete geçmek amacıyla çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Kaynak, mesajın, diplomatik kanallardan, yani Lübnan’ın Bern Büyükelçiliği aracılığıyla yargıça ulaşmadığını, genel olarak Lübnan Dışişleri Bakanlığı’na, oradan Adalet Bakanlığı’na oradan da yargıya sevk edildiğine dikkati çekti.
Yargıya, bu yolla hitap etme mekanizması, özellikle İsviçre makamlarının Lübnan yargısından aldıkları benzer yazışmalara son aylarda yanıt vermemesi nedeniyle, ilgili makamların şaşkınlığını artırdı. Yargı kaynağı, “İsviçre, Lübnan’dan aldığı mesajların çoğuna cevap vermedi. Bu mesajlara göre Ekim 2019 ve Ocak 2020 sonu arasında Lübnan’dan İsviçre bankalarına 2,4 milyar dolar olarak tahmin edilen finansal transfer yapan kişilerin isimleri hakkında bilgi istedi. Bu hususta, yargı tarafından gönderilen tüm mesajlar görmezden gelindi” ifadelerini kullandı.
İsviçreli bir muhabir, Riyad Selame, kardeşi Raca, Lübnan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Maryan Huveyk, Finans Bankası, Middle East havayolları, Intra Bank ve Casino du Liban da dahil olmak üzere Merkez Bankası’na bağlı kuruluşlara ait 400 milyon dolarlık bir transfere değindi. Ancak yargı kaynağı, İsviçre’nin mesajının ‘Riyad Selame ve yukarıda adı geçen kişilere yöneltilecek birçok soruyu içerdiğine’ dikkati çekerken, yazışmaların iddia edilen şüpheleri doğrulayan veya güçlendiren kanıt veya belgeler içermediğini vurguladı. “Kanıt ve delil verirlerse, dava Lübnan’da takip edilebilir” diyen kaynak, bu tür bir mesajın cevaplanmadan önce sakince incelenmesi gerektiğini belirtti. Yargı kaynağı, Lübnan Merkez Bankası Başkanı’nın sık sık İsviçre’ye ziyaretler düzenlediğini de vurgularken, “Öyleyse neden orada sorumlu tutulmuyor? İsviçre yargısı neden ona karşı hareket etmedi?” dedi.
Öte yandan Merkez Bankası da Başkanı Riyad Selame tarafından yurt dışına yapılan finansal transferleri yalanladı. Banka, finansal transferlerle ilgili tüm iddiaların, hiçbir dayanağı olmayan uydurma ve yalan haberler olduğunu belirtti. Lübnan Merkez Bankası Medya ve Halkla İlişkiler Birimi, yaptığı açıklamada Selame’nin ‘yürürlükteki Lübnan ve uluslararası kanunlara her zaman bağlı olduğunu’ belirtti.
Aynı şekilde Selame ise konu hakkında bilgisi olmadığını ve inceleyeceğini söyleyerek, “Yurtdışında kendim veya kardeşim adına yaptığım finansal transferlerle ilgili tüm iddialar, hiçbir dayanağı olmayan uydurma ve yalan haberlerdir” dedi. Selame, bu haberleri yayanların hakkında adli kovuşturma açacağını vurguladı.
Lübnan Adalet Bakanı Marie Halud Necm ise Reuters’a yaptığı açıklamada, Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame’nin para transferleri hakkında İsviçre’deki adli makamlardan iş birliği talebi aldığını açıkladı. Necm, söz konusu talebi başsavcılığa ilettiğini sözlerine ekledi.



İsrail, Filistinli teknokratların Gazze’ye girişini engelliyor

Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
TT

İsrail, Filistinli teknokratların Gazze’ye girişini engelliyor

Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)

İsrail yönetimi, ABD'nin barış planı kapsamında kurulan komitedeki Filistinli teknokratların Gazze'ye girişine izin vermiyor.

Adlarının paylaşılmaması koşuluyla Haaretz'e konuşan Filistinli yetkililer, İsrail yönetiminin Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi üyelerinin Gazze'ye girişini engellediğini söylüyor.

Komite üyelerinin, Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kapısından geçerek bölgeye girmek istediği ancak Tel Aviv yönetiminin buna izin vermediği aktarılıyor. İsrail, tüm taleplere rağmen sınır kapısını da henüz açmadı.

Kaynaklar, komite üyelerinin Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya gelip görüşmeleri sürdürdüğünü ifade ediyor.

Mısır yönetimi, ABD'yle ortak çalışarak Filistinli teknokratların ay sonuna kadar Gazze'ye girmesini sağlamak istiyor.  

Gazete, İsrail Başbakanlık Ofisi ve İsrail Savunma Bakanlığı'na bağlı Bölgelerdeki Hükümet Faaliyetleri Koordinatörlüğü'nün (COGAT) yorum taleplerine yanıt vermediğini aktarıyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, 20 maddelik Gazze planının ikinci aşamasının başlatıldığını 14 Ocak'ta duyurmuştu.

Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'nde Witkoff'un yanı sıra Trump'ın damadı ve eski başdanışmanı Jared Kushner, eski Birleşik Krallık Başbakanı Tony Blair, girişimci Marc Rowan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşik Arap Emirlikleri Uluslararası İşbirliği Bakanı Reem el-Haşimi, Katarlı diplomat Ali el-Havadi, Mısır Genel İstihbarat Servisi Direktörü Hasan Reşad, Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu elçisi Nickolay Mladenov, İsrailli girişimci Yakir Gabay ve BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Sigrid Kaag var.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 17 Ocak'ta sosyal medyada yaptığı paylaşımda Trump'ın resmi mektup göndererek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Barış Kurulu'na kurucu üye olarak davet ettiğini de bildirmişti.

Trump, Witkoff, Kushner Blair ve Rowan'ın yanı sıra Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga ve ABD Başkanı'nın ulusal güvenlik danışman yardımcısı Robert Gabriel'ın yer aldığı Barış Kurulu ise Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'nin faaliyetlerini denetleyecek.

Diğer yandan Tel Aviv yönetimi, Türkiye ve Katar'ın bu oluşumlardan çıkarılmasını, bu ülkelerin Gazze'de güvenliği sağlamak üzere konuşlandırılacak Uluslararası İstikrar Gücü'ne (ISF) katılmasına yönelik planların da iptal edilmesini istiyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dünkü açıklamasında "Gazze Şeridi'nde Türk ya da Katarlı askerlere yer yok” demişti.

New Arab'ın aktardığına göre Netanyahu yönetimi, Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi üyelerinin Gazze'ye girişini, bu gelişmelere karşı bir hamle olarak kullanıyor.

Yahudi yerleşimcilerin saldırıları artıyor

Öte yandan İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ve İsrail iç güvenlik teşkilatı Şin Bet'in verilerine göre Yahudi yerleşimcilerin Batı Şeria'daki saldırıları 2025'te, bir önceki yıla göre yüzde 25 arttı.

Times of Israel'in derlediği verilere göre radikal sağcı Yahudi yerleşimciler geçen yıl 867 ırkçı suç işledi. Bu rakamın 2024'te 682 olduğu belirtiliyor. Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği Aksa Tufanı operasyonuyla Gazze savaşını başlattığı 2023 yılındaysa 1045 saldırı kaydedilmişti.

2025'teki saldırılarda toplamda 300 ırkçı Yahudi yerleşimcinin yer aldığı aktarılıyor. Bu kişilerin çoğu Batı Şeria'daki 42 yasadışı yerleşim bölgesinde yaşıyor.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te konuşlandırılan askeri birimlerden sorumlu İsrail Merkez Komutanlığı'ndaki (Pikud Merkaz) yetkililerin, şiddet olaylarının azaltılamamasından rahatsızlık duyduğu savunuluyor.  

ndependent Türkçe, Haaretz, Times of Israel, New Arab


Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak
TT

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu bugün, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kampı korumaktan çekilmesinin ardından, iç güvenlik güçleriyle birlikte el-Hol kampına girerek kampın güvenliğini sağlayacağını duyurdu. SDG daha sonra kamptan "zorla" çekildiğini açıkladı.

Kürdistan İşçi Partisi (PKK) Suriye Kürtlerini terk etmeyeceğine dair söz verirken, Kürt özerk yönetiminden bir yetkili bugün Suriye hükümeti ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki müzakerelerin "tamamen çöktüğünü" doğruladı.

Bu arada, Suriye Savunma Bakanlığı Rakka'daki El-Aktan cezaevi civarında çatışmalar olduğuna dair haberleri yalanladı.


Sisi ve Trump, Davos Forumu'nun oturum aralarında bölgesel gelişmeleri görüşecekler

ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
TT

Sisi ve Trump, Davos Forumu'nun oturum aralarında bölgesel gelişmeleri görüşecekler

ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, "Diyalog Ruhu" temasıyla 19-23 Ocak tarihleri ​​arasında düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak üzere bugün İsviçre'nin Davos kentine hareket ediyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Muhammed el-Şennavi bugün yaptığı basın açıklamasında, forumun gündeminde devlet başkanları, uluslararası ve bölgesel örgüt başkanları ve büyük özel sektör kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşecek bir dizi etkinlik bulunduğunu belirtti.

El-Şennavi, forum oturumlarında uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesi, küresel refah yollarının desteklenmesi, büyümenin itici gücü olarak teknoloji ve inovasyona olan bağımlılığın artırılması ve insan sermayesine yatırım yapılması gibi konuların ele alınacağını ifade etti.

Sözcü, Mısır Cumhurbaşkanı'nın forumun oturum aralarında Amerikalı mevkidaşı Donald Trump ile bir araya gelerek, ortak ilgi alanlarına giren son bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüşeceğini belirtti. Liderler, her iki ülkenin çıkarlarına hizmet edecek ve bölgesel ve uluslararası istikrarı teşvik edecek şekilde Mısır ile Amerika Birleşik Devletleri arasında iş birliği ve koordinasyonu artırmanın yollarını ele alacaklar.