Libya’da seçimler öncesi anayasa referandumu anlaşması

Mısır Dışişleri Bakanlığı (Reuters)
Mısır Dışişleri Bakanlığı (Reuters)
TT

Libya’da seçimler öncesi anayasa referandumu anlaşması

Mısır Dışişleri Bakanlığı (Reuters)
Mısır Dışişleri Bakanlığı (Reuters)

Mısır'da bir araya gelen Libyalı taraflar, dün, 24 Aralık 2021'de Libya'da yapılması planlanan seçimler öncesinde anayasa referandumu yapma kararı aldı.
Mısır Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere başvuruldu: “Mısır Arap Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL) himayesinde bugün Hurgada'da Libyalı taraflar arasında anayasal yol çerçevesinde varılan anlaşmayı memnuniyetle karşılıyor. 24 Aralık 2021'de yapılması planlanan Libya seçimlerine hazırlık yönünde anayasa taslağı referandumu anlaşmasına yol açan çabaları takdir ediyoruz. Mısır; Libya'daki Yüksek Ulusal Seçim Komisyonu huzurunda referandum ve seçimler için bir yol haritası hazırlamak üzere önümüzdeki Şubat ayında anayasa sürecinin üçüncü ve son turuna ev sahipliği yapmayı dört gözle bekliyor.”
Dün varılan anlaşma, UNSMIL’in Libyalı tarafların oylama süreci sonunda bir geçici yürütme otoritesi seçilmesine yönelik bir mekanizmayı onayladığı açıklaması ardından geldi.
AFP’nin haberine göre BM Libya Özel Temsilcisi Vekili Stephanie Williams, “Libyalılar artık aralarındaki anlaşmazlık ve bölünmeleri aşmak, uzun zamandır beklenen demokratik ulusal seçimler yoluyla kurumlarını yeniden birleştirmek için geçici bir hükümet seçmek yönünde gerçek bir fırsata sahip. Bu fırsat; 24 Aralık 2021 seçimleri sonrasında demokratik olarak seçilmiş bir otorite ile değiştirilecek geçici bir yürütme otoritesidir” ifadelerinde bulundu.
Şu anda, iki taraf arasında bölünmüş olan Libya’da, 2011'de kararlaştırılan geçici bir anayasa bildirgesi uygulanıyor. Hurgada görüşmelerinin ise, yaklaşan seçimlerin düzenlenmesi yönündeki yasal temelleri atması bekleniyor.
Kasım ayı ortalarında, üç farklı kurumdan seçilen Libyalı yetkililer, seçimlerin söz konusu tarihte yapılmasına karşı çıkmadan, ülkede seçimler yapılmadan önce anayasa çıkarılması çağrısında bulunmuştu.
Diğer yandan, AFP’ye konuşan Faslı bir kaynak, Libya taraflar arasındaki görüşmelerin Cuma günü Tobruk Parlamentosu ve Trablus merkezli Yüksek Danıştay temsilcileri arasında Fas'ın Bouznika şehrinde devam edeceğini açıkladı.
Trablus hükümetinin bildirdiğine göre görüşmelerde Seçim Komisyonu, Merkez Bankası ve Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu gibi Libya devletindeki egemen pozisyonlar ele alınacak. Bu hususlar son aylarda Fas’ta da tartışılmıştı.



Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
TT

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi (KDSDÖY) tarafından dün yapılan açıklamada, Kürtlerin taleplerinin reddedilmesini ve ‘ayrılıkçılıkla’ suçlanmasını ‘Suriye'nin otoriterliğe karşı mücadelesi gerçeğinin kasıtlı olarak çarpıtılması’ olduğu belirtilerek, Suriye topraklarının birliği konusunda taviz verilmeyeceği vurgulandı.

Reuters’ın aktardığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bugün ortaya koyduğumuz talepler, yani çoğulcu demokratik sistem, sosyal adalet, cinsiyet eşitliği ve tüm bileşenlerin haklarını güvence altına alan bir anayasa yeni talepler değil, 2011 yılından bu yana Suriyelilerin uğruna sokağa döküldükleri taleplerin özüdür. Suriye halkı, on yıllardır iktidarı ve serveti tekelinde tutan, yerel yönetimleri dışlayan ve ülkeyi arka arkaya krizlere sürükleyen merkezi bir rejim altında acı çekmiştir. Bugün, yeni Suriye'nin inşasında etkin ortaklar olmayı hedefliyoruz.”

Siyasi sürece katılmanın stratejik bir tercih olduğunu vurgularken, Suriye yönetimi ile görüşmelerin başarıya ulaşması için çalışacaklarını belirten KDSDÖY, “Demokratik temeller üzerinde devlet kurumlarına entegre olmaya ve tüm Suriyelilerin beklentilerini yansıtan yeni bir anayasanın hazırlanmasına katılmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Toprak bütünlüğü ilkesi

KDSDÖY, Suriye'deki tüm tarafları ‘ulusal sorumluluklarını yerine getirmeye, nefret ve şiddet söylemlerini terk etmeye ve ülkeyi yıkıcı iç çatışmalara sürüklemeye yönelik tüm girişimlere karşı çıkmaya’ çağırdı.

Suriye topraklarının birliğinin tartışılmaz bir ilke olduğunu ve demokratik özyönetim vizyonunun ve ulusal değişim projesinde bizimle birlikte olan tüm siyasi güçlerin sabit bir temeli olduğunu vurgulayan KDSDÖY, bu konuda aşırıya kaçmanın, siyasi çözüm fırsatlarını baltalamak isteyenlere yarar sağlayacağı uyarısında bulundu.

KDSDÖY, Suriye hükümeti ile ABD ve Fransa hükümetlerinin temsilcilerinin de katıldığı son toplantıların, ‘Suriye devriminin başlangıcından beri hep istediğimiz ciddi bir Suriye-Suriye diyalogu sürecini başlatmak için çok önemli bir adım’ olduğunu belirtti.

"Nefret ve ihanet"

KDSDÖY Dış İlişkiler Departmanı Eş Başkanı İlham Ahmed dün yaptığı açıklamada, resmi makamlardan yapılan bazı açıklamalarda ‘nefret ve ihanet’ söylemlerinin arttığını belirterek endişesini dile getirdi.

Kürt yetkili, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Diyaloğu zayıflatmayan, güçlendiren yapıcı bir rol oynamasını umuyoruz. Suriye'deki siyasi çözüme yönelik ABD ve Fransa'nın sürekli desteğini ve Suriyeliler arasındaki görüş ayrılıklarını gidermeye katkıda bulunmalarını takdirle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, geçtiğimiz günlerde SDG lideri Mazlum Abdi ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack ile Şam'da üçlü görüşmelerde bulunarak, geçtiğimiz mart ayında Şara ve Abdi arasında imzalanan ve Suriye'nin kuzeyindeki ve doğusundaki sivil ve askeri kurumların yıl sonuna kadar yeni Suriye yönetimi bünyesine alınmasını öngören anlaşmanın uygulanmasının önündeki engelleri kaldırmaya çalıştı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre anlaşmanın şu ana kadar, Halep'teki tutuklu takası ve Kürtlerin çoğunlukta olduğu Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinin hükümet ve Kürt güçlerinin ortak kontrolü altına alınması dışındaki çoğu maddesi uygulanmadı.