Hollanda’da 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk sokağa çıkma yasağı

Fotoğraf (AFP)
Fotoğraf (AFP)
TT

Hollanda’da 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk sokağa çıkma yasağı

Fotoğraf (AFP)
Fotoğraf (AFP)

Hollanda, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk sokağa çıkma yasağının ilk gününü cumartesiyi pazara bağlayan gece yaşadı.
Ülke sakinlerinin en az 9 Şubat’ta kadar 21.00-04.30 saatleri aralarında evlerinden ayrılmaları yasaklandı. Sokağa çıkma yasağını ihlal eden kişiler 95 euro değerinde para cezasına çarptırılıyor.
Almanya gelecek hafta, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın aldığı antikor bazlı deneysel tedaviyi Avrupa Birliği’nde kullanan ilk ülke olacak. Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn dün (Pazar) hükümetin “400 milyon euro fiyatla 200 bin doz satın aldığını”, yani üniversite hastanelerinde kullanılacak bir dozun 2 bin euroya mal olduğunu duyurdu.
Fransız Haber Ajansı'nın aktardığı habere göre, çalışması veya köpeklerini yürüyüşe çıkarması gereken insanlar sokağa çıkma yasağından istisna tutuluyor.
Paris’te, Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, ülkedeki sıkı sokağa çıkma yasağının etkilerine ilişkin bir değerlendirmenin önümüzdeki hafta açıklanacağını söyledi. Le Parisien gazetesinin aktardığına göre, Veran “(Koronavirüs verileri) Düşmezse ve mutasyona uğramış virüs türü yayılmaya başlarsa, elbette ek tedbirler alacağız.” dedi ve ekledi: “Kapanma olacak.”
Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da aşırılık yanlısı bir grup tarafından, önleyici tedbirlere karşı düzenlenen gösteri cumartesi akşamı geç saatlerde gerçekleşen çatışmalarla son buldu. Başbakanı Mette Frederiksen’ın heykelinin yakıldığı gösterilerde 5 kişi tutuklandı.

Madrid’de cumartesi günü, binlerce kişi hükümetin Kovid-19 salgınını kontrol altına almaya yönelik tedbirlerini protesto etmek için gösteri yaptı. Göstericilerden bazıları koronavirüsün “var olmadığına” inandıkları için bu “aldatmacayı” kınadılar.

Kovid-19 salgının yeni bir dalgasına tanıklık eden Brezilya’nın Amazon Eyaleti, vaka ve ölü sayılarındaki ciddi artışı durdurmak amacıyla gece sokağa çıkma yasağı uygulamasından 10 gün sonra bugün (Pazartesi) başlayarak bir haftalığına tecrit uyguluyor. Bölge hastaneleri yoğun bakım ünitelerine ve oksijene ihtiyaç duyuyor.
Yeni Zelanda sağlık yetkilileri dün (Pazar), iki aydan fazla bir süredir halk arasında ilk koronavirüs vakasını tespit etti. Avrupa’dan 30 Aralık’ta dönen 56 yaşındaki bir kadının, zorunlu iki haftalık karantina süresini tamamlanmasından 10 gün sonra koronavirüs yakalandığı doğrulandı. Sağlık Bakanı Bakanı Chris Hipkins tam veya kısmi bir kapanmanın yeniden uygulamasına gerek olup olmadığını belirlemek için henüz çok erken olduğunu söyledi.

Dünya genelinde koronavirüs
AFP’nin dün (Pazar) resmi kaynaklara istinaden hesapladığı bilançoya göre, koronavirus salgını, 2019’un Aralık ayı sonunda ortaya çıkmasından bu yana dünyada genelinde 99 milyon kişinin enfekte olmasına ve 2,12 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.
ABD 417 bin 441 ölümle salgından en çok etkilenen ülke olurken, onu 216 bin 445 ölüm ile Brezilya ve 153 bin 339 ölümle Hindistan takip ediyor.
Buna rağmen bildirilen vakalar, gerçek sayının sadece küçük bir bölümünü yansıtıyor. AFP tarafından paylaşılan veriler, tüm ülkelerdeki sağlık otoriteleri tarafından yayınlanan günlük raporlara dayanıyor.



Şera, Suriye'deki Rus güçlerinin geleceğini görüşmek üzere Putin ile bir araya geliyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin'de Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile bir araya geldi. (Arşiv – Kremlin – DPA)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin'de Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile bir araya geldi. (Arşiv – Kremlin – DPA)
TT

Şera, Suriye'deki Rus güçlerinin geleceğini görüşmek üzere Putin ile bir araya geliyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin'de Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile bir araya geldi. (Arşiv – Kremlin – DPA)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin'de Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile bir araya geldi. (Arşiv – Kremlin – DPA)

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera’nın, bugün Moskova’da yapacakları görüşmede Suriye’deki Rus askeri varlığını ele alacaklarını açıkladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, iki liderin ayrıca, ekonomik iş birliği ile Ortadoğu’daki durumu da görüşeceğini söyledi.

Peskov, Reuters’ın Beşşar Esed’in geleceğine ilişkin sorusuna, “Bu konu hakkında yorum yapmayacağız” yanıtını verdi.

Kremlin, Putin’in Şera ile ekonomik iş birliği ve bölgesel gelişmeleri masaya yatıracağını bildirdi.

Rus basını dün, Kremlin kaynaklarına dayandırdığı haberlerde, Putin ile Şera’nın ‘ikili ilişkilerin farklı alanlardaki durumu ve geleceği ile Ortadoğu’daki gelişmeleri’ ele alacaklarını bildirmişti.

Geçtiğimiz ekim ayında gerçekleştirilen ilk görüşmede iki lider uzlaşıcı bir dil kullanmıştı. Söz konusu ziyaret, Şera’nın Beşşar Esed’in devrilmesinin ardından göreve gelmesinden sonra Moskova’ya yaptığı ilk ziyaret olmuştu. Rusya, Esed yönetiminin en güçlü destekçileri arasında yer alıyordu.

Beşşar Esed, eşi Esma Esed ve kendisine yakın bazı yetkililerle birlikte, iktidarının 8 Aralık 2024’te sona ermesinin ardından Moskova’ya kaçmıştı. Şam’daki yeni yönetim, söz konusu isimlerin yargılanmak üzere iadesini talep ediyor.

Diğer yandan ABD Başkanı Donald Trump dün Şera’yı övdü. Trump, Şera ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından gazetecilere verdiği demeçte, “Kendisine büyük saygı duyuyorum… İşler çok iyi gidiyor” ifadelerini kullandı.

Esed’in devrilmesinin ardından Ortadoğu’daki nüfuzu zayıflayan Putin, bölgede Rus askeri varlığını korumayı hedefliyor. Moskova, yeni yönetim döneminde Tartus’taki deniz üssü ile Hmeymim’deki hava üssünün geleceğini güvence altına almaya çalışıyor. Bu iki üs, Rusya’nın eski Sovyet coğrafyası dışında sahip olduğu tek askeri tesis olma özelliğini taşıyor. Öte yandan Rusya, 2019’dan bu yana kuzeydoğu Suriye’de Kürt güçlerinin nüfuz alanlarında askeri üs olarak kullandığı Kamışlı Havalimanı’ndan askeri teçhizat ve birliklerini ise dün çekti.

Rusya, Esed’in en önemli müttefiklerinden biri olmuş ve 2015’te çatışmaların başlamasının ardından askeri müdahalede bulunmuştu. Bu müdahale, sahadaki dengelerin rejim güçleri lehine değişmesinde belirleyici rol oynadı. Ancak Esed’in devrilmesi, Rusya’nın bölgedeki etkisine ağır bir darbe niteliği taşıdı ve Ukrayna savaşı sürerken Moskova’nın askeri kapasitesinin sınırlarını da ortaya koydu.

Buna karşılık, Esed’in düşüşünü memnuniyetle karşılayan Washington, Şera ile ilişkilerini güçlendirdi. ABD, 2014’ten bu yana Suriye ve komşu Irak’ta aşırılık yanlısı gruplara karşı uluslararası bir koalisyona liderlik ediyor.

Öte yandan Fransa, Birleşik Krallık, Almanya ve ABD, dün yayımladıkları ortak bildiride, ateşkesin sağlanmasının ardından Suriye ordusu ile Kürt savaşçıları, binlerce militanı ve aile fertleri kuzeydoğu Suriye’deki cezaevleri ve kamplarda tutulan DEAŞ’ın güvenlik boşluğundan yararlanmasını önlemek amacıyla ‘her türlü güvenlik boşluğundan kaçınmaya’ çağırdı.


Trump’tan Tahran’a uyarı: Anlaşma olmazsa daha sert bir saldırı gündemde

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
TT

Trump’tan Tahran’a uyarı: Anlaşma olmazsa daha sert bir saldırı gündemde

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, bugün (Çarşamba) yaptığı açıklamada İran’a bir anlaşma yapma çağrısında bulunarak, uzlaşmaya varılmaması hâlinde bir sonraki saldırının “çok daha sert” olacağı uyarısında bulundu.

ABD Başkanı Trump, İran’a doğru ilerleyen büyük bir filonun tam teyakkuzda olduğunu belirterek, gerekmesi hâlinde kısa sürede sert bir operasyon gerçekleştirebileceği mesajını verdi.


Ukrayna'daki savaşta yaklaşık iki milyon Rus ve Ukraynalı asker hayatını kaybetti

Ukraynalı subaylar, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sırasında Zaporijya bölgesinde cephe hattındaki bir köyden vatandaşları tahliye ediyor. (Reuters)
Ukraynalı subaylar, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sırasında Zaporijya bölgesinde cephe hattındaki bir köyden vatandaşları tahliye ediyor. (Reuters)
TT

Ukrayna'daki savaşta yaklaşık iki milyon Rus ve Ukraynalı asker hayatını kaybetti

Ukraynalı subaylar, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sırasında Zaporijya bölgesinde cephe hattındaki bir köyden vatandaşları tahliye ediyor. (Reuters)
Ukraynalı subaylar, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sırasında Zaporijya bölgesinde cephe hattındaki bir köyden vatandaşları tahliye ediyor. (Reuters)

ABD merkezli bir araştırma kuruluşunun dün yayımladığı çalışmaya göre, Ukrayna’daki savaşta Rus ve Ukraynalı askerler arasında yaklaşık 2 milyon kişi hayatını kaybetti.

Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS), “Rus ve Ukraynalıların toplam kaybı yaklaşık 1,8 milyon olarak tahmin ediliyor ve 2026 baharına kadar bu sayının 2 milyona ulaşabileceği öngörülüyor” dedi. CSIS’ın verilerine göre, Rusya’nın dört yıl önce Ukrayna’yı işgalinden bu yana toplam kayıp sayısı ölü ve kaybolanlar dahil 1 milyon 200 bin civarında.

CSIS, “Hiçbir büyük güç, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana bu kadar yüksek sayıda ölü ve yaralı vermedi” ifadesini kullanırken, Rus güçlerinin sahada ilerleyişinin belirgin şekilde yavaş olduğunu vurguladı.

Savaşın siviller üzerindeki etkisi de ağır oldu. Ukrayna, büyük kayıplar yaşadı; Şubat 2022 ile Aralık 2025 arasında 500 bin ile 600 bin arasında kişi hayatını kaybetti veya yaralandı.

Ukrayna'daki Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları İzleme Misyonu’nun Ocak 2026 başında yayımladığı rapora göre, 2025 yılı, Rus işgalinin başladığı 2022’den bu yana sivil kayıpların en yüksek seviyeye ulaştığı yıl oldu ve bu dönemde 2 bin 500’den fazla sivil yaşamını yitirdi.

BM verilerine göre, 24 Şubat 2022’den bu yana Ukraynalı siviller arasında yaklaşık 15 bin ölü ve 40 bin 600 yaralı kaydedildi.