Hollanda’da 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk sokağa çıkma yasağı

Fotoğraf (AFP)
Fotoğraf (AFP)
TT

Hollanda’da 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk sokağa çıkma yasağı

Fotoğraf (AFP)
Fotoğraf (AFP)

Hollanda, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk sokağa çıkma yasağının ilk gününü cumartesiyi pazara bağlayan gece yaşadı.
Ülke sakinlerinin en az 9 Şubat’ta kadar 21.00-04.30 saatleri aralarında evlerinden ayrılmaları yasaklandı. Sokağa çıkma yasağını ihlal eden kişiler 95 euro değerinde para cezasına çarptırılıyor.
Almanya gelecek hafta, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın aldığı antikor bazlı deneysel tedaviyi Avrupa Birliği’nde kullanan ilk ülke olacak. Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn dün (Pazar) hükümetin “400 milyon euro fiyatla 200 bin doz satın aldığını”, yani üniversite hastanelerinde kullanılacak bir dozun 2 bin euroya mal olduğunu duyurdu.
Fransız Haber Ajansı'nın aktardığı habere göre, çalışması veya köpeklerini yürüyüşe çıkarması gereken insanlar sokağa çıkma yasağından istisna tutuluyor.
Paris’te, Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, ülkedeki sıkı sokağa çıkma yasağının etkilerine ilişkin bir değerlendirmenin önümüzdeki hafta açıklanacağını söyledi. Le Parisien gazetesinin aktardığına göre, Veran “(Koronavirüs verileri) Düşmezse ve mutasyona uğramış virüs türü yayılmaya başlarsa, elbette ek tedbirler alacağız.” dedi ve ekledi: “Kapanma olacak.”
Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da aşırılık yanlısı bir grup tarafından, önleyici tedbirlere karşı düzenlenen gösteri cumartesi akşamı geç saatlerde gerçekleşen çatışmalarla son buldu. Başbakanı Mette Frederiksen’ın heykelinin yakıldığı gösterilerde 5 kişi tutuklandı.

Madrid’de cumartesi günü, binlerce kişi hükümetin Kovid-19 salgınını kontrol altına almaya yönelik tedbirlerini protesto etmek için gösteri yaptı. Göstericilerden bazıları koronavirüsün “var olmadığına” inandıkları için bu “aldatmacayı” kınadılar.

Kovid-19 salgının yeni bir dalgasına tanıklık eden Brezilya’nın Amazon Eyaleti, vaka ve ölü sayılarındaki ciddi artışı durdurmak amacıyla gece sokağa çıkma yasağı uygulamasından 10 gün sonra bugün (Pazartesi) başlayarak bir haftalığına tecrit uyguluyor. Bölge hastaneleri yoğun bakım ünitelerine ve oksijene ihtiyaç duyuyor.
Yeni Zelanda sağlık yetkilileri dün (Pazar), iki aydan fazla bir süredir halk arasında ilk koronavirüs vakasını tespit etti. Avrupa’dan 30 Aralık’ta dönen 56 yaşındaki bir kadının, zorunlu iki haftalık karantina süresini tamamlanmasından 10 gün sonra koronavirüs yakalandığı doğrulandı. Sağlık Bakanı Bakanı Chris Hipkins tam veya kısmi bir kapanmanın yeniden uygulamasına gerek olup olmadığını belirlemek için henüz çok erken olduğunu söyledi.

Dünya genelinde koronavirüs
AFP’nin dün (Pazar) resmi kaynaklara istinaden hesapladığı bilançoya göre, koronavirus salgını, 2019’un Aralık ayı sonunda ortaya çıkmasından bu yana dünyada genelinde 99 milyon kişinin enfekte olmasına ve 2,12 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.
ABD 417 bin 441 ölümle salgından en çok etkilenen ülke olurken, onu 216 bin 445 ölüm ile Brezilya ve 153 bin 339 ölümle Hindistan takip ediyor.
Buna rağmen bildirilen vakalar, gerçek sayının sadece küçük bir bölümünü yansıtıyor. AFP tarafından paylaşılan veriler, tüm ülkelerdeki sağlık otoriteleri tarafından yayınlanan günlük raporlara dayanıyor.



İsrail medyası: Netanyahu, Refah'ta Filistinliler için çadır kent inşa etmenin maliyeti ve süresi nedeniyle orduyu eleştirdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (AP)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (AP)
TT

İsrail medyası: Netanyahu, Refah'ta Filistinliler için çadır kent inşa etmenin maliyeti ve süresi nedeniyle orduyu eleştirdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (AP)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (AP)

İsrail haber sitesi Ynet'in bugün bildirdiğine göre Başbakan Binyamin Netanyahu, ordunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta Filistinliler için bir çadır kent inşa etmenin maliyeti ve zaman çizelgesine ilişkin tahminlerini eleştirerek, “daha hızlı ve daha ucuz” bir plan talep etti.

Şarku’l Avsat’ın Yedioth Ahronoth'tan aktardığına göre ordu dün güvenlik kabinesini, İsrail'in Gazze'de yüz binlerce Filistinliyi barındıracak “insani bir şehir” olarak tanımladığı yapının 15 milyar şekele mal olabileceği ve daha önce altı ay olarak öngörülen sürenin aşılarak, bir yıl sürebileceği konusunda bilgilendirdi.

Yedioth Ahronoth’un ismini belirtmediği kaynaklar, yeni tahminlerin başbakanı kızdırdığını ve komutanlardan “daha gerçekçi” bir plan talep ederek, üst düzey yetkililere şehrin daha hızlı ve daha düşük maliyetle nasıl inşa edileceğine dair bir plan hazırlamaları talimatını verdiğini ifade etti.

Filistin Dışişleri Bakanlığı dün, İsrail tarafının “Refah'taki sözde insani kent bahanesiyle halkımızı zorla yerinden etmesinin” sonuçlarına karşı uyarıda bulunarak, bunun “insanlıkla hiçbir ilgisi olmadığını” belirtti.

Bakanlık yaptığı açıklamada “Filistin Devleti'nin ve meşru kurumlarının, Filistin Devleti'nin asli bir parçası olarak Gazze Şeridi üzerinde siyasi ve hukuki yargı yetkisini kullanmasına izin vermenin halkımızı korumanın ve onlar için adaleti sağlamanın tek yolu olduğunu” vurguladı.