Sudan’da yüksek fiyatlar ve güvenlik krizine karşı protestolar

Gençler başkentin mahallelerinde yolları kapatarak lastikleri yakıyor

Güvenlik görevlileri dün Hartum'da protestocular tarafından kurulan engelleri kaldırdı (AFP)
Güvenlik görevlileri dün Hartum'da protestocular tarafından kurulan engelleri kaldırdı (AFP)
TT

Sudan’da yüksek fiyatlar ve güvenlik krizine karşı protestolar

Güvenlik görevlileri dün Hartum'da protestocular tarafından kurulan engelleri kaldırdı (AFP)
Güvenlik görevlileri dün Hartum'da protestocular tarafından kurulan engelleri kaldırdı (AFP)

Sudan başkentinin bazı mahallelerinde birkaç gündür çeşitli protestolara sahne oluyor. Yolları kapatan, lastik yakan protestocular, yüksek fiyatları, pahalılığı, ürün kıtlığını, zayıf güvenlik koşullarını, güvenlik servislerinin Hartum’da hayatın bir parçası haline gelen güvenlik kaosunun üstesinden gelememesini kınayan sloganlar atıyor.
Federal hükümet, malzeme kıtlığı nedeniyle ekmek, elektrik, yakıt ve mutfak gazı fiyatlarına yeni zamlar getirdi. Nitekim fırınlar ve benzin istasyonlarında uzun kuyruklar kaydediliyor.
Sudan hükümeti, Aralık ayında yaklaşık yüzde 254'e ulaşan enflasyon oranlarındaki ciddi artış ve Sudan sterlininin döviz kurundaki keskin düşüşü ışığında emtia sübvansiyonlarını kısmen veya tamamen ortadan kaldırarak ciddi önlemler aldı. Nitekim 1 ABD doları, 300 pounda düştü.
Protestocular ise izole rejim sembolleri tasfiyesinin ve geçiş hükümeti kurumlarının tamamlanmasının hızlandırılmasını talep ediyor. Nitekim hükümetin duyurulması, Yasama Konseyi’nin kurulması, devrim şehitleri katillerinin intikamının alınması da bu talepler arasında yer alıyor.
Hartum’daki el-Berari, es-Sittin, es-Sahafat, ed-Duyum mahalleleri, Omdurman’daki el-Arda, es-Severat ve Ombada semtleri, aynı zamanda Kuzey Hartum’daki el-Maune Caddesi’nde protestolar düzenleniyor. Bu mahallelerdeki sokaklara çıkan onlarca gencin lastikleri yakıp ana yolları kapatması, trafiğin durmasına neden oluyor. Devrim sloganlarının gerçekleşmesi çağrısında bulunan protestocular, geçiş hükümetinin ‘özgürlük, adalet ve barış’ hedeflerine ulaşmadaki başarısızlığını kınıyor.
Sudan Kongre Partisi lideri Ömer ed-Dakir ve iktidar koalisyonunun önemli ortağı olan partisi, geçiş hükümetine kıtlığa ve yüksek fiyatlara neden olan ekonomik krizlerle mücadelede ciddiyet çağrısında bulundu. Artan protestoların ‘görmezden gelinmesini’, ekonomik ve güvenlik alanındaki bozulmayı eleştiren Dakir, hükümete vatandaşlara kulak verme, ekonomik sıkıntılarla şeffaf bir şekilde ilgilenme nasihatinde bulundu. Protesto düzenlemenin meşru bir hak olduğunu vurgulayan parti, internet sitesinde yayınladığı açıklamada, “Vatandaşların her sabah yakıt, elektrik, ekmek ve ilaç gibi temel emtia fiyatlarında yeni bir artışla karşılaşması normalleşti” ifadelerini kullandı.
Hükümetin ekonomiye dair kararları doğrudan açıklamayıp medya üzerinden sızdırarak vatandaşları şaşırttığını dile getiren Dakir, hükümeti gerçekleri halka açıklamaya, katı ekonomik reform politikaları konusundaki danışma çemberini genişletmeye çağırdı. Aynı zamanda geçiş hükümetinin kapsamlı bir ulusal krizi miras aldığını, ekonomik kötüleşmenin de bunun sonuçlarından olduğunu söyledi.
Vatandaşlar arasında bir huzursuzluk durumu kaydedilirken, başarısızlıkla suçlanan geçiş hükümeti yıkıntıları üzerine devrimci bir hükümet kurulması talep ediliyor. Protestocuların çoğu, sürekli olarak sivil yönetime bağlı kalıyor. Aynı zamanda izole rejimi ve İslamcı iktidarı reddediyor.



İsrail, Filistinli teknokratların Gazze’ye girişini engelliyor

Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
TT

İsrail, Filistinli teknokratların Gazze’ye girişini engelliyor

Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)

İsrail yönetimi, ABD'nin barış planı kapsamında kurulan komitedeki Filistinli teknokratların Gazze'ye girişine izin vermiyor.

Adlarının paylaşılmaması koşuluyla Haaretz'e konuşan Filistinli yetkililer, İsrail yönetiminin Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi üyelerinin Gazze'ye girişini engellediğini söylüyor.

Komite üyelerinin, Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kapısından geçerek bölgeye girmek istediği ancak Tel Aviv yönetiminin buna izin vermediği aktarılıyor. İsrail, tüm taleplere rağmen sınır kapısını da henüz açmadı.

Kaynaklar, komite üyelerinin Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya gelip görüşmeleri sürdürdüğünü ifade ediyor.

Mısır yönetimi, ABD'yle ortak çalışarak Filistinli teknokratların ay sonuna kadar Gazze'ye girmesini sağlamak istiyor.  

Gazete, İsrail Başbakanlık Ofisi ve İsrail Savunma Bakanlığı'na bağlı Bölgelerdeki Hükümet Faaliyetleri Koordinatörlüğü'nün (COGAT) yorum taleplerine yanıt vermediğini aktarıyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, 20 maddelik Gazze planının ikinci aşamasının başlatıldığını 14 Ocak'ta duyurmuştu.

Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'nde Witkoff'un yanı sıra Trump'ın damadı ve eski başdanışmanı Jared Kushner, eski Birleşik Krallık Başbakanı Tony Blair, girişimci Marc Rowan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşik Arap Emirlikleri Uluslararası İşbirliği Bakanı Reem el-Haşimi, Katarlı diplomat Ali el-Havadi, Mısır Genel İstihbarat Servisi Direktörü Hasan Reşad, Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu elçisi Nickolay Mladenov, İsrailli girişimci Yakir Gabay ve BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Sigrid Kaag var.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 17 Ocak'ta sosyal medyada yaptığı paylaşımda Trump'ın resmi mektup göndererek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Barış Kurulu'na kurucu üye olarak davet ettiğini de bildirmişti.

Trump, Witkoff, Kushner Blair ve Rowan'ın yanı sıra Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga ve ABD Başkanı'nın ulusal güvenlik danışman yardımcısı Robert Gabriel'ın yer aldığı Barış Kurulu ise Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'nin faaliyetlerini denetleyecek.

Diğer yandan Tel Aviv yönetimi, Türkiye ve Katar'ın bu oluşumlardan çıkarılmasını, bu ülkelerin Gazze'de güvenliği sağlamak üzere konuşlandırılacak Uluslararası İstikrar Gücü'ne (ISF) katılmasına yönelik planların da iptal edilmesini istiyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dünkü açıklamasında "Gazze Şeridi'nde Türk ya da Katarlı askerlere yer yok” demişti.

New Arab'ın aktardığına göre Netanyahu yönetimi, Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi üyelerinin Gazze'ye girişini, bu gelişmelere karşı bir hamle olarak kullanıyor.

Yahudi yerleşimcilerin saldırıları artıyor

Öte yandan İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ve İsrail iç güvenlik teşkilatı Şin Bet'in verilerine göre Yahudi yerleşimcilerin Batı Şeria'daki saldırıları 2025'te, bir önceki yıla göre yüzde 25 arttı.

Times of Israel'in derlediği verilere göre radikal sağcı Yahudi yerleşimciler geçen yıl 867 ırkçı suç işledi. Bu rakamın 2024'te 682 olduğu belirtiliyor. Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği Aksa Tufanı operasyonuyla Gazze savaşını başlattığı 2023 yılındaysa 1045 saldırı kaydedilmişti.

2025'teki saldırılarda toplamda 300 ırkçı Yahudi yerleşimcinin yer aldığı aktarılıyor. Bu kişilerin çoğu Batı Şeria'daki 42 yasadışı yerleşim bölgesinde yaşıyor.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te konuşlandırılan askeri birimlerden sorumlu İsrail Merkez Komutanlığı'ndaki (Pikud Merkaz) yetkililerin, şiddet olaylarının azaltılamamasından rahatsızlık duyduğu savunuluyor.  

ndependent Türkçe, Haaretz, Times of Israel, New Arab


Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak
TT

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu bugün, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kampı korumaktan çekilmesinin ardından, iç güvenlik güçleriyle birlikte el-Hol kampına girerek kampın güvenliğini sağlayacağını duyurdu. SDG daha sonra kamptan "zorla" çekildiğini açıkladı.

Kürdistan İşçi Partisi (PKK) Suriye Kürtlerini terk etmeyeceğine dair söz verirken, Kürt özerk yönetiminden bir yetkili bugün Suriye hükümeti ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki müzakerelerin "tamamen çöktüğünü" doğruladı.

Bu arada, Suriye Savunma Bakanlığı Rakka'daki El-Aktan cezaevi civarında çatışmalar olduğuna dair haberleri yalanladı.


Sisi ve Trump, Davos Forumu'nun oturum aralarında bölgesel gelişmeleri görüşecekler

ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
TT

Sisi ve Trump, Davos Forumu'nun oturum aralarında bölgesel gelişmeleri görüşecekler

ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, "Diyalog Ruhu" temasıyla 19-23 Ocak tarihleri ​​arasında düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak üzere bugün İsviçre'nin Davos kentine hareket ediyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Muhammed el-Şennavi bugün yaptığı basın açıklamasında, forumun gündeminde devlet başkanları, uluslararası ve bölgesel örgüt başkanları ve büyük özel sektör kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşecek bir dizi etkinlik bulunduğunu belirtti.

El-Şennavi, forum oturumlarında uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesi, küresel refah yollarının desteklenmesi, büyümenin itici gücü olarak teknoloji ve inovasyona olan bağımlılığın artırılması ve insan sermayesine yatırım yapılması gibi konuların ele alınacağını ifade etti.

Sözcü, Mısır Cumhurbaşkanı'nın forumun oturum aralarında Amerikalı mevkidaşı Donald Trump ile bir araya gelerek, ortak ilgi alanlarına giren son bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüşeceğini belirtti. Liderler, her iki ülkenin çıkarlarına hizmet edecek ve bölgesel ve uluslararası istikrarı teşvik edecek şekilde Mısır ile Amerika Birleşik Devletleri arasında iş birliği ve koordinasyonu artırmanın yollarını ele alacaklar.