600 metre derinlikten kurtarılan Çinli madenciler konuştu: Yeniden doğmuş gibiyiz

Kurtarılan madencilerden Du, hastane yatağında röportaj verdi (CGTN)
Kurtarılan madencilerden Du, hastane yatağında röportaj verdi (CGTN)
TT

600 metre derinlikten kurtarılan Çinli madenciler konuştu: Yeniden doğmuş gibiyiz

Kurtarılan madencilerden Du, hastane yatağında röportaj verdi (CGTN)
Kurtarılan madencilerden Du, hastane yatağında röportaj verdi (CGTN)

Çin'de 22 madencinin 600 metre derinlikte mahsur kalmasına yol açan patlamanın ardından kurtarma çalışmaları devam ederken, kurtarılan işçilerden bazıları neler yaşadıklarını anlattı.
Ülkenin doğusundaki Şandong eyaletinde bir altın madeninde 10 Ocak'ta yaşanan patlama sonrası toprak altında kalan 22 işçiden 11'i kurtarılmıştı.
AFP'nin haberine göre Du adlı bir işçi kaldırıldığı hastanede Çin yayın kuruluşu CGTN'ye verdiği röportajda "Yeniden doğmuş gibi hissediyorum. İlk 9 gün yiyecek hiçbir şeyimiz yoktu. Kurtarılmanın nasıl bir his olduğunu tarif edecek kelime bulamıyorum" dedi.
Toprak altında arkadaşlarıyla neler yaşadıklarını da aktaran Du, "Birbirimizi cesaret verici sözlerle teselli ettik" ifadesini kullanırken, grup içinden bazılarının karamsar, bazılarının da umutlu olduğunu ekledi.
Du, 17 Ocak'ta kayaya açılmış uzun bir kuyuya not göndererek kurtarma ekipleriyle ilk kez temasa geçmeyi başaran 11 madenci arasında yer alıyordu. Bu mesajın ardından göçük altındaki madencilere yiyecek ve ilacın yanı sıra dışarıdakilerle iletişim kurabilmeleri için telefon gönderilmişti.
Kurtarılanlar arasında yer alan Wang ise "Bu kadar derinlere doğru kazmanın ne kadar zor olduğunu açıkça biliyorduk. Yerin yaklaşık 600 metre altında mahsur kalmıştık. Ürkütücü bir görevdi. Şu an çok mutluyuz" diye konuştu.
Yerel yetkililere göre, dışarıya ilk çıkarılan işçilerden biri geçen hafta patlamadan kaynaklanan kafa hasarı nedeniyle hayatını kaybederken, madenin farklı bir bölümünde bulunan 9 işçinin de pazartesi günü yaşamını yitirdiği doğrulandı.
Kurtarma ekiplerinin geride kalan kayıp madencileri arama çalışmalarının sürdüğü belirtildi.
Yerel yetkililer, kurtarılan madencilerin hepsinin sağlık durumlarının "stabil" olduğunu ve hastanede tedavilerinin devam ettiğini bildirdi.
Acil durum görevlileri, mahsur kalan işçilere ulaşmak adına birkaç delik açmaya çalışırken, madenin bazı kısımlarındaki yüksek sular da dahil olmak üzere zor koşullarla mücadele etmişti.
Patlamayla ilgili soruşturma devam ederken, hem yerel Çin Komünist Partisi sekreteri hem de belediye başkanı, olayı 30 saat gecikmeli bildirdikleri gerekçesiyle görevlerinden alınmıştı.

Independent Türkçe, AFP



İsrail-İran çatışmaları: Tahran siyasi mahkumlara baskıyı artırdı

İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
TT

İsrail-İran çatışmaları: Tahran siyasi mahkumlara baskıyı artırdı

İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)

İsrail'le 12 günlük çatışmanın ardından İran ülke içindeki baskıyı artırıyor.

Guardian'ın haberinde, 13 Haziran'da İsrail'in saldırısıyla başlayan ve İran'ın misillemesinin ardından 24 Haziran'da ABD'nin arabuluculuğunda ateşkes ilan edilen çatışmaların, İran'da "geniş çaplı bir iç baskı dalgasını" tetiklediği belirtiliyor.

İsrail'in 23 Haziran'da Evin Hapishanesi'ne düzenlediği saldırıda 71 kişinin hayatını kaybettiği anımsatılıyor. Hayatta kalan bazı mahkumların da daha kötü koşullardaki cezaevlerine nakledildiği yazılıyor.

Mahsa Emini protestolarına katıldığı gerekçesiyle hapse atılan aktivist Rıza Handan'ın, bombalamadan sonra daha kötü şartlardaki bir hapishaneye gönderildiği belirtiliyor. 60 yaşındaki aktivistin kızı şunları söylüyor:

Ne babamın ne de diğer mahkumların yatağı var, yerde uyumak zorunda kalıyorlar. Bir keresinde uyandığında battaniyesinin içinde 6 ya da 7 tahtakurusu bulmuştu.

Kadın mahkumların da yanlarına kişisel eşyalarını bile alamadan Karçak Hapishanesi'ne gönderildiği belirtiliyor. İdam cezasına çarptırılan Kürt yardım çalışanı Pakşan Azizi'den en az iki gündür haber alınamadığı aktarılıyor. Af Örgütü'ne göre Azizi, "barışçıl insani yardım ve insan hakları faaliyetleri" nedeniyle cezalandırıldı. Tahran yönetimiyse kendisini "devlete karşı silahlı isyanla" suçluyor.

Savaş sonrası İran genelinde bir güvenlik baskısı dalgası başlatıldığı da ifade ediliyor. Kolluk kuvvetlerinin kontrol noktaları oluşturduğu ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle birçok kişinin tutuklandığı aktarılıyor.

İsrail-İran çatışmalarında Mossad'ın Tahran'da gizli bir drone üssü kurduğu ortaya çıkmıştı. Ayrıca istihbarat teşkilatına bağlı komandoların saldırıdan aylar önce başkente sızarak operasyon sırasında İran'ın hava savunma sistemlerini imha ettiği belirlenmişti. Mossad da casusların saldırılarda yer aldığını doğrulamıştı.

İran devlet medyasında geçen ay çıkan haberlerde, İsrail istihbaratı adına çalıştığı iddia edilen 700 kişinin yakalandığını duyurulmuştu. ABD merkezli İran İnsan Hakları Merkezi'nin (CHRI) verilerine göre 6 kişi casusluk iddiasıyla idam edildi. CHRI'dan Hadi Gayemi şu iddiaları paylaşıyor:

İranlı yetkililer, insanları hiçbir gerekçe göstermeden ve avukatlarına erişim hakkı vermeden gözaltına alıyor, ardından ‘ulusal güvenlik' suçlamalarıyla idam ederek halkı sindirmeye ve kontrolü yeniden kurmaya çalışıyor.

New York Times'ın analizinde de Evin Hapishanesi'nin "insan hakları ihlalleriyle" gündem olduğu hatırlatılıyor. Haberde, 12 günlük çatışmaların ardından Tahran yönetiminin tarihsel bir kavşakta olduğu yazılıyor. İran'ın ileride içerideki baskıyı artırmakla ülkenin dönüşümüne yönelik politikaları uygulamak arasında bocalayabileceği ifade ediliyor.

Independent Türkçe, Guardian, New York Times