B12 vitamini eksikliğini nasıl anlarız?

B12 vitamini eksikliğini nasıl anlarız?
TT

B12 vitamini eksikliğini nasıl anlarız?

B12 vitamini eksikliğini nasıl anlarız?

B12 eksikliği tedavi edilmediği takdirde tehlikeli sağlık sorunlarına yol açabilir. B12 vitamini eksikliğinde çeşitli belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler, daha da kötüleşmeden durumu düzeltmemize yardımcı olabilir.
Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Hizmetleri Kurumu (NNHS), kalp çarpıntısının B12 vitamini eksikliğinin bir belirtisi olabileceğini söyledi. Bu eksiklik folik asit eksikliği anemisi olarak da bilinmekte. İngiliz “Ekspres” sitesine göre, semptomlar hasta olan kişide yavaş yavaş ortaya çıkar.
NHS, B12 eksikliği belirtileri arasında, yorgunluk, uyuşukluk, bayılma, kulak çınlaması, iştahsızlık ve kilo kaybı olduğunu belirtirken, bazı kişilerde baş ağrısı, nefes darlığı ve solgun cilt görünümünün de olabileceğine dikkat çekti.
Ayrıca Sağlık Servisi, dikkat edilmesi gereken bir takım belirtiler hakkında uyarıda bulundu. Bu belirtiler arasında, ciltte soluk sarı renk, dilde iltihap ve kızarıklık, ağız ülseri ve parestezi, yürüyüş ve hareketlerde değişiklikler, bulanık görme, aşırı sinir, depresyon, duygu, düşünce ve davranış biçiminde değişiklikler, hafıza, anlayış ve muhakeme gibi zihinsel yeteneklerde azalma olduğuna dikkat çekti.
B12 eksikliği tat alma duyusunda azalma, kas zayıflığı ve ishal gibi diğer semptomları da içeriyor.
NHS tarafından yapılan bir açıklamada, “B12 eksikliği tedavi edilmediği sürece kalıcı hasar ihtimali artar.” denildi.
Vücuttaki B12 seviyesindeki düşüklüğün en yaygın sebebi; otoimmün bir hastalık olan Pernisiyoz anemidir. Hastalık, bağışıklık sisteminin midedeki organın iç yüzünü kaplayan hücrelerin işlevselliğini etkilemesinden kaynaklanır.
Bu hücreler, sağlıklı bir bireyde midede B12 vitaminine bağlanan ve vitamin emilimi için önemli olan “intrinsik faktör” denilen bir protein üretir. “İntrinsik” faktör olmadan -ne yerseniz yiyin- vücut B12 vitaminin emilimini gerçekleştiremez.
B12 vitamini daha çok et, balık ve süt ürünlerinde bulunur. Bu sebeple vejetaryenlerde eksikliğine daha çok rastlanır. Ayrıca proton pompa inhibitörleri (PPI’ler) gibi bazı ilaçlar B12 vitamini eksikliğini şiddetlendirir. Bu ilaçlar mide asidi üretimini engellediği için yenen gıdalardan B12 vitamini salınımı sağlanması gereklidir.
Vitamin enjeksiyonları ve ya vitamin tabletlerine ilişkin hastalığın tedavisi, hekimin teşhisine göre yapılır.
Doktorlar B12 vitamini eksikliği bulunan kişilere, folik asit kaynağı olmaları nedeniyle, brokoli, kuşkonmaz, bezelye, nohut ve esmer pirinç gibi yiyecekleri tüketmelerini tavsiye ediyor.



Uzmanlar yanıtladı: “Sessiz boşanmayla” karşılaşanlar ne yapmalı?

Uzmanlar, sessiz boşanmanın ilk evrelerinde iletişimin önemine dikkat çekiyor (Unsplash)
Uzmanlar, sessiz boşanmanın ilk evrelerinde iletişimin önemine dikkat çekiyor (Unsplash)
TT

Uzmanlar yanıtladı: “Sessiz boşanmayla” karşılaşanlar ne yapmalı?

Uzmanlar, sessiz boşanmanın ilk evrelerinde iletişimin önemine dikkat çekiyor (Unsplash)
Uzmanlar, sessiz boşanmanın ilk evrelerinde iletişimin önemine dikkat çekiyor (Unsplash)

Uzmanlar, duygusal bağların koptuğu ancak evliliğin resmen sona ermediği “sessiz boşanma”nın erken işaretlerini mercek altına aldı. 

ABD'nin Florida eyaletinde özel bir klinik işleten rehabilitasyon danışmanı Stephanie Moir, “sessiz boşanmanın”, artık birbirlerine bağlılık hissetmeyen çiftlerin, finansal veya başka sebeplerle birlikte kalmayı sürdürmesi halinde yaşandığını belirtiyor.

CNN'in irtibata geçtiği Moir, "Sessiz boşanma, yasal olarak boşanmadığınız fakat duygusal, zihinsel ve fiziksel açıdan eşinizden uzaklaştığınız zamandır" diyor. Çiftlerin ortak hedeflerini yitirmesi ve birlikte gelişememesinin sessiz boşanma işaretlerinden biri olabileceğini belirtiyor.

İlişki uzmanı Justin Ho, partnerler arasında tartışmanın yer yer sağlıklı bir iletişime işaret edebileceğine dikkat çekerken, sessiz boşanma durumlarında artık çiftlerin tartışmaya bile yeltenmediğini söylüyor:

Böyle bir çift, akşam yemeğinde ne yeneceği gibi konular hakkında konuşur. Ancak anlamlı veya rahatsız edici olabilecek şeyler üzerine artık konuşmazlar. Kişiler kırılganlıklarını göstermek istemez.

Ho, bu durumdaki birlikteliklerde partnerlerin yalnızlık, izolasyon ve kızgınlık duygularıyla mücadele ettiğini belirtiyor. Bu duyguların birikmesinin depresyon ya da kaygı bozukluğu gibi klinik vakalara yol açabileceğini ifade ediyor.

Uzmanlar, özellikle ekonomik durumlar nedeniyle sessiz boşanma evresindeki kişilerin birlikte kalmayı sürdürebileceğine dikkat çekiyor. Ancak duygusal ve fiziksel açıdan yetersiz bir ilişkinin iki tarafı da uzun vadede yıpratacağını vurguluyorlar. Klinik psikolog Barbara Greenberg de ilişkinin dışarıdan bakıldığında sorunsuz gidiyor gibi görünebileceğini fakat bunun aldatıcı olduğunu söylüyor. Sessiz boşanma durumlarında önemli işaretlerin gözden kaçırılmaması gerektiğini belirtiyor.

Ho, sessiz boşanma evresine girdiğini düşünen kişilerin, partnerleriyle iletişime geçmesi gerektiğini söylüyor.

Çift terapisti Lisa Lavelle de bunun önemine işaret ederek şu ifadeleri kullanıyor:

Ebeveynlikle, mali durumla ya da akrabalarla ilgili sorunlar üzerine konuşulmazsa, genelde bir taraf diğer kişiye karşı gittikçe daha kırgın hisseder. İletişim de kopmaya başlar.

Independent Türkçe, CNN, Psychology Today