Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı: ABD ve Avrupa ile İran’ın faaliyetleri hakkında görüşeceğiz

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan Davos Ekonomik Forumu’nda (SPA)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan Davos Ekonomik Forumu’nda (SPA)
TT

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı: ABD ve Avrupa ile İran’ın faaliyetleri hakkında görüşeceğiz

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan Davos Ekonomik Forumu’nda (SPA)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan Davos Ekonomik Forumu’nda (SPA)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan dün (Cuma) yaptığı açıklamada, ülkesinin ABD ve Avrupa ülkeleriyle İran’ın bölgenin güvenliğini ve istikrarını tehdit eden faaliyetleri hakkında görüşeceğini ifade etti.
Söz konusu karar Davos Ekonomik Forumu’nun “Siyasi Coğrafyayı Yeniden Şekillendirmek” başlıklı oturumu sırasında geldi. Bakan, “Bölgenin güvenliği Avrupa ülkeleri ve ABD Başkanı Joe Biden yönetimi nezdinde oldukça önemli. ABD yönetimindeki yetkililerin açıklamaları, güvenlik ve istikrarın sağlanması ile bu durumu dikkate aldıklarını gösteriyor” dedi.
Faysal bin Ferhan sözlerine şöyle devam etti: “Nükleer program dahil olmak üzere, İran’ın, güvenlik ve istikrarı tehdit eden faaliyetleri konusunda ABD ve Avrupa ile görüşmeler yapacağız. Birlikte çalışarak zorlukları aşacağımıza inanıyoruz.”
El-Ula Bildirgesi’nin imzalanmasıyla bölgenin tanık olduğu olumlu gelişmelere ilişkin, Suudi Arabistan’ın uluslararası işbirliğine ulaşmanın bölgesel işbirliğinden bağımsız olmadığının farkına vardığını ve bu noktada imzalanan anlaşmanın güvenlik ve istikrarın sağlanmasına katkıda bulunduğunu ifade etti.
Öte yandan Bakan, dünyanın bu bölgesinde güvenlik tehditlerine ve askeri çatışmalara odaklanan dikkatin, dünyanın kalkınması, refahı ve gelişmesinde Suudi Arabistan’ın katkılarına odaklanılmasını isteğini dile getirdi. Bölgenin zor bir zamandan geçtiğini ifade eden Bakan, “Bu konuda başarıya ulaşmak için ortaklarımızla beraber çalışacağız” dedi.
Dışişleri Bakanı, “Bugün dünyamızda karşılaştığımız tüm zorluklar bir olmayı gerektiriyor ve onları aşma noktasında birlikte çalışacağız” ifadelerini kullandı. Ayrıca, “2020 yılında ortak bir çalışma olmadan küresel tehditlerle başa çıkamayacağımızı gördük” dedi.
Ülkesinin geçtiğimiz yıl G20 zirvesine başkanlık ettiğini ve ortaya çıkan “Kovid-19” salgınına karşı, küresel tepkileri koordine etme çabalarını hatırlatan Bakan Ferhan, salgını kontrol etme noktasında işbirliğinin önemini vurguladı.
Prens Faysal bin Ferhan, iklim değişikliği başta olmak üzere, dünyanın karşı karşıya olduğu diğer zorluklarla mücadele noktasında işbirliğinin önemini vurguladı.
Bakan, Suudi Arabistan’ın bölgesel ve küresel işbirliğini sağlama, liderlik ve sorumluluk gerektiren zorluklarla yüzleşme ve dünyada bulunan halkların güvenlik, istikrar ve refahını sağlama noktasında uluslararası ortaklarıyla çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.



Suudi Arabistan, yabancılar için güncellenmiş mülk sahipliği sistemini onayladı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)
TT

Suudi Arabistan, yabancılar için güncellenmiş mülk sahipliği sistemini onayladı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu dün Cidde'de Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın başkanlık ettiği toplantıda, yabancılar için 2026 yılı başında yürürlüğe girecek olan güncellenmiş mülk sahipliği sistemini onayladı.

Suudi Arabistan Belediye, Köy İşleri ve İskân Bakanı Macid el-Hakil, Bakanlar Kurulu’nun bu sistemi şu anda onaylamasının, sektörü geliştirmeyi ve doğrudan yabancı yatırımı teşvik etmeyi amaçlayan gayrimenkul mevzuatının bir uzantısı olduğunu; yatırımcıları ve gayrimenkul geliştirme şirketlerini Suudi pazarına çekerek arzın artırılmasına katkıda bulunacağını açıkladı.

Hakil, güncellenen sistemin, piyasa kontrolünü ve gayrimenkul dengesini sağlamak için belirli prosedürlere uyumu sağlayan mekanizmaların varlığının yanı sıra tüm ekonomik ve yatırım yönlerini dikkate alarak Suudi vatandaşlarının çıkarlarını göz önünde bulundurduğunu vurguladı.

Hakil, Suudi olmayanların gayrimenkul sahibi olmasına başta Riyad ve Cidde şehirleri olmak üzere belirli coğrafi bölgelerde izin verileceğini ve Mekke ve Medine'de bunun için özel şartlar olduğunu ifade etti.

yu7
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman’ın dün Cidde'de başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısından (SPA)

Güncellenen sisteme göre, Suudi olmayanların gayrimenkul sahibi olabileceği veya gayrimenkul üzerinde diğer ayni hakları edinebileceği coğrafi alanı önermek Gayrimenkul Genel Otoritesi’nin sorumluluğunda.

Kurum, Ocak 2026'da yürürlüğe girecek olan güncellenmiş sistemin idari düzenlemelerini Resmî Gazete'de yayınlandığı tarihten itibaren 180 gün içinde ‘İstilaa’ platformunda yayınlayacak.

Yönetmelik, Suudi olmayanların gayrimenkul üzerinde ayni hak edinme prosedürlerini, sistemin hükümlerinin uygulanmasına ilişkin gereklilikleri ve tüm ekonomik ve sosyal yönleri dikkate alarak uygulamanın ayrıntılarını belirleyecek.

Sistemin, Körfez vatandaşlarının Körfez İşbirliği Konseyi’ne (KİK) üye ülkelerde konut ve yatırım amacıyla gayrimenkul sahibi olmalarını düzenleyen imtiyazlı ikamet sistemi hükümleri veya Suudi olmayanlara gayrimenkul sahibi olma ve gayrimenkul üzerinde diğer ayni hakları edinme imtiyazı tanıyan diğer ilgili kanunlarla uyum içinde olması dikkat çekiyor.