Tunus'ta anayasal kriz derinleşiyor

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said. (Reuters)
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said. (Reuters)
TT

Tunus'ta anayasal kriz derinleşiyor

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said. (Reuters)
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said. (Reuters)

Tunus'taki gerilim, anayasal kurumlar krizine dönüşmeye devam ediyor. Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, anayasal prosedürleri kabul etmesi ve siyasi atmosferi zehirlememesi yönündeki birçok çağrıya rağmen yeni bakanların kendi huzurunda yemin etmesine karşı tutumundan dün akşama dek geri adım atmadı.
Milletvekillerinin önerilen bakanları onaylamasının ardından konuyu Tunus Cumhurbaşkanı’na devreden hükümet ve parlamento başkanları, yeni bakanların yemin edeceği tarihi bekliyorlar. Cumhurbaşkanlığı’ndan oylama sonuçlarını bildirmesini istiyorlar.
Dün anayasal krizin çözülmesi yönünde de herhangi bir adım atılmadı. Cumhurbaşkanı Said, Parlamento Başkanı’na gönderdiği mektuplarda önerilen bakanlara güven verme prosedürlerinin uygulandığı meclis tüzüğünün bir devlet yasası olmadığı değerlendirmesini yer aldı. Bu konu, Cumhurbaşkanı Said’in kabine değişikliğini tümüyle karşı olduğu tutumuna bağlılığını da göstermiş oldu.
Aynı zamanda anayasa hukuku profesörü de olan Kays Said, tüzüğün meclis çalışmaları düzenlemesini şart koştuğunu, devlet hukuku olarak uygulandığına dair hiçbir işaretin bulunmadığını öne sürdü.
Said, hükümet gazetesinin 24 Şubat 2015 tarihli nüshasında yayınlanan açıklamaya göre sayısında konu hakkındaki ayrıntıları gözden geçirmek için Tunus Parlamentosu Başkanı Raşid Gannuşi’yi çağırdı.
Tunus Parlamentosu, meclis tüzüğünün 144’üncü maddesi uyarınca, son bakanlık değişikliğinde Hişam el-Meşişi tarafından önerilen yeni bakanlara güven oyu vermişti. Söz konusu maddede, meclisin güvenini kazanan hükümette değişikliğe gidilmesine karar verildiği takdirde konunun meclise sunulması gerektiği belirtiliyor.
Nitekim bakanlık değişikliği, Cumhurbaşkanı Said'in parlamento güvenini kazanan dört yeni bakanın yemin etmesini yolsuzluk davalarına karıştıkları şüphesiyle reddettiğini açıklamasının ardından şiddetli bir siyasi tartışmaya yol açtı. Cumhurbaşkanlığı’nın şüpheli bir madde içeren zarfın Cumhurbaşkanı Said’i zehirlemek amacıyla Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na gönderildiği açıklaması sonrasında ise Tunus siyaset sahnesinde gerilim artmıştı.
Tunuslu siyasi analist Abdullatif el-Hannaşi, Tunus Cumhurbaşkanı’nı zehirleme girişiminin iki temel hedefle bağlantılı olduğunu belirtti. Bunları Said’in popülaritesinin azalmasının ardından sempati ve destek kazanması için mağdur konumunda sunulması ve üç liderlik arasındaki krizi körüklemeyi ve suçlamaları belirli partilere yöneltmeyi amaçlayan başka bir tarafın varlığı olarak sıraladı. Hannaşi, çözümün diyalog ve istişare talebinde bulunan yetkililerin ellerinde olduğunu kaydetti.
Tunuslu siyasi gözlemciler, Kays Said'in iki seçenekle karşı karşıya olduğu görüşündeler. Bunlardan ilkinin geri adım atarak tüm bakanları parlamento güvenini kazanmaları dolayısıyla kabul etmek olduğunu dile getiren gözlemciler, bu adımın Said’in seçmen tabanının çoğunu kaybetmesine sebebiyet vereceğini ifade ediyorlar. İkinci seçeneğin ise krizi daha da körükleyecek yönde söz konusu tutumun sürdürmesi olduğunu kaydediyorlar. Medyada ie ikinci seçenek ön plana çıkıyor. Zira Kartaca Sarayı’ndan gelen bilgiler Kays Said’in Cumhurbaşkanlığı’nın posta kutusu ya da bakanlık değişikliğine dair görevlerinin formaliteden ibaret olmadığı yönünde. Bu durum Said’in tutumunu sürdürdüğüne işaret ediyor.
Zeynel Abidin Bin Ali rejimi dönemindeki Adalet Bakanı Sadık Şaban, feshedilen Sosyalist Düstur Partisi ve Birlik Partisi mensuplarına işaret ederek ülkedeki demokrasinin ‘anayasal yetkilileri’ iktidara getireceği beklentisinde olduğunu söyledi. Bazılarının anayasa yetkililerini iktidardan düşürenin diktatörlük olduğunu düşündüğünü ancak bunun gerçeğin yalnızca bir parçası olduğunu belirten Şaban, asıl gerçeğin ise bugün demokrasinin kendi deyimiyle “söz konusu kimseleri iktidara geri döndüreceğini” vurguladı.
Gözlemciler, eski Adalet Bakanı Şaban’ın bu yöndeki beklentilerinin yaklaşık iki hafta önce yayınlanan kamuoyu anketlerine dayandığını aktardılar. Söz konusu anketler, Abir Musa liderliğindeki muhalif Özgür Anayasa Partisi’nin yaklaşan parlamento seçimlerinde yüzde 41 oy elde edeceğini göstermişti. Nahda Hareketi’nin ise oyların yalnızca yüzde 15,4’ünü alacağı öngörülmüştü.



Halep'in kuzeyindeki yeni kampların görüntüsü viral oldu: Gazzeliler ne ilgisi var?

Gayrı resmi kampların çoğu İdlib bölgesindeki tarım arazilerinde kuruluyor... Al- İman kampı da bunlardan biri ( Şarku'l Avsat)
Gayrı resmi kampların çoğu İdlib bölgesindeki tarım arazilerinde kuruluyor... Al- İman kampı da bunlardan biri ( Şarku'l Avsat)
TT

Halep'in kuzeyindeki yeni kampların görüntüsü viral oldu: Gazzeliler ne ilgisi var?

Gayrı resmi kampların çoğu İdlib bölgesindeki tarım arazilerinde kuruluyor... Al- İman kampı da bunlardan biri ( Şarku'l Avsat)
Gayrı resmi kampların çoğu İdlib bölgesindeki tarım arazilerinde kuruluyor... Al- İman kampı da bunlardan biri ( Şarku'l Avsat)

Halep'in kuzey kırsalındaki yeni kampa ait fotoğrafların sosyal medyada yayınlanması tartışma yarattı. Tartışma, Suriye'deki kampların, ABD Başkanı Donald Trump'ın haftalar önce İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik savaşının yarattığı krizi sona erdirmek için önerdiği gibi Gazze Şeridi'nden yerinden edilmiş insanların gelişine hazırlık olarak kurulduğunu iddia eden bir söylentinin yayılmasına neden oldu.

zxsadfer
Ahtarin Konseyi'nin yeni kampla ilgili açıklaması ve Gazze ile bağlantısını reddetmesi

Modern bir kampın kuruluş fotoğrafı viral oldu. Bazı aktivistler, Gazze Şeridi'nden yerinden edilmiş Filistinlileri kabul etmek için değilse, modern kamplar hazırlamanın amacını sorguladı. Ancak Halep'in kuzey kırsalındaki Ahtarin Yerel Konseyi tarafından yapılan resmi açıklama, aktivistlerin yeni kampın gerçekliği konusundaki kafa karışıklığını ve anlaşmazlıkları giderdi. Konsey, bu iddiaları kategorik olarak reddederek, Ahtarin kırsalındaki “Baraan” köyünde bu kampların kurulmasının Esad rejiminin düşmesinden aylar önce başlayan eski bir proje olduğunu doğruladı ve “yeni kampların Gazze Şeridi'nde olanlarla hiçbir ilgisi olmadığını” vurguladı.

Açıklamada bu projenin temel amacının “yerinden edilmiş Suriyelileri barındırmak ve onları savaş koşulları nedeniyle yıllardır yaşadıkları gayri resmi kamplardan çıkarmak” olduğu belirtildi.

zscdfgth
Suriye'nin Halep kırsalının kuzeyindeki Ahtarin'de kurulan yeni kampların Gazze Şeridi'nden çok sayıda Gazzeliyi kabul etmeyi amaçladığı iddiası sosyal medyayı karıştırdı

Eski rejim döneminde sivillere ait fırın, hastane ve okul gibi günlük hizmet tesislerine yönelik bombardıman, hava saldırıları ve varil bombaları nedeniyle Suriyelileri kaçmaya zorladığı biliniyor. Bir kısmı komşu Türkiye, Ürdün ve Lübnan'a sığınırken, diğerleri gayri resmi alanlara ve tarım arazilerine yerleşti; bunlardan bazıları resmi kamplara dönüştürüldü, diğerleri ise insani koşulların iyileştirilmesi için yerel veya uluslararası mali destekten yoksun kaldı.

Ahtarin kırsalındaki Baraan köyünde yer alan modern kamp projesi, yerinden edilmiş Suriyelileri barındırmaya yönelik bir dizi projenin parçası olarak tamamlanmıştır.