Trump’ın yargılanmasına devam edilecek

Trump (Arşiv-Reuters)
Trump (Arşiv-Reuters)
TT

Trump’ın yargılanmasına devam edilecek

Trump (Arşiv-Reuters)
Trump (Arşiv-Reuters)

ABD Kongresine 6 Ocak’ta düzenlenen baskını kışkırtmakla suçlanan eski Başkan Donald Trump’a karşı Senato’da devam eden yargılama sürecinde, Temsilciler Meclisi azil yöneticileri Trump’a karşı iddialar ile ilgili delillerini senatoya sundu.
ABD’de 6 Ocak’ta başkent Washington DC’de bulunan Kongre Binası'na eski ABD Başkanı Donald Trump’ın destekçileri tarafından düzenlenen saldırının ardından Trump, 6 kişinin hayatını kaybettiği kanlı baskından sorumlu tutularak, "isyana teşvik" ile suçlandığı azil maddesi 14 Ocak'ta Temsilciler Meclisinde kabul edilmiş ve azil metni Senatoya gönderilmişti. Metnin Senatoya gelmesinin ardından Trump’ın yargılanması için hazırlıklar başlatılmış ve Senato dava için 9 Şubat'ta toplanmıştı. ABD senatosu, 44’e karşı 56 oyla eski ABD Başkanı Donald Trump’ın ikinci kez azil girişiminin anayasaya uygun olduğuna karar vermesinin ardından Trump’ın senatodaki yargılanması devam ediyor. Dün devam eden yargılamada iddia makamı olarak Temsilciler Meclisi azil yöneticileri Trump’a karşı iddialar ile ilgili delillerini senatoya sundu. 6 Ocak’ta yaşanan olayların Trump tarafından kışkırtıldığı ifade eden iddia makamı, Kongreye baskın yapanların “Buraya Başkan tarafından çağırıldık” sloganları Trump’ı saldırganları kışkırtmasına delil olarak gösterdi.
Trump’ın gelecek için bir tehdit olduğunu da belirten iddia makamından Ted Lieu “Trump’In tekrar 4 yıl içinde aday olmasından korkmuyorum. Aday olup da kaybetmesinden korkuyorum. Çünkü bütün bunları yeniden yapabilir” dedi. Bu yoruma karşılık Cumhuriyetçi Senatör Mike Rounds ise eski Başkanın gelecekte ne yapabileceğinin varsayımsal bir tartışma olduğunu belirterek “Senatörler buna göre karar vermez” dedi. Trump’ın 30 Nisan’da Michigan’ın eyalet başkentinde gerçekleştirilen ve eyalet çapında acil durum ilan edilmesine sebep olan ayaklanmaları da kışkırttığını ifade eden iddia makamından Jamie Raskin yaşananlar hakkında “Gerçekleşecek olayların ön gösteri miydi?” ifadesini kullandı.

Trump’ın avukatları bugün savunma yapacak
Uzun süren sunuma karşın çok sayıda Cumhuriyetçi Senatörün sunuma ilgisiz kaldığı bir kısmının da oturuma dahi katılmadığı görüldü. İddia makamının sunumunu tamamlaması ile söz hakkı savunma makamına geçti. 9 Temsilciler Meclisi üyesinden oluşan iddia makamı sunumlarını tamamladı. Trump’ın savunma ekibinin bugün başlayacak savunmasını tamamlamak için iddia makamı gibi 16 saati bulunuyor. Eski Başkan Donald Trump’In Avukatı David Schoen, “Savunmamızı 3 - 4 saat içerisinde tamamlamayı bekliyoruz” dedi.
Savunma makamının sunumunu tamamlamasının ardından senatöreler her iki tarafa da soru yöneltebilecek. Soruların tamamlanmasının ardından Senatonun karar oylamasına Cumartesi veya en geç Pazar geçmesi bekleniyor. Sonucun ne olacağı konusundaki tahminler ise belirsizliğini koruyor. Demokratlara yakın kişiler Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile çoğunluğu alan Demokratların güçlü olduğu Senatonun eski Başkanın suçlu olduğu kararını alacağını düşünürken, birçok Cumhuriyetçi zaten görev süresi tamamlanmış olan bir başkanın sadece intikam hırsı ile görevden alınmaya çalışıldığını savunarak Senatonun, Trump’ın suçsuzluğunu bir kez daha onaylayacağını belirtiyor.



Kremlin: Putin ve Vitkoff görüşmesi 'her açıdan faydalı'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD elçileriyle yaptığı görüşme sırasında Jared Kushner ile tokalaşıyor (AP)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD elçileriyle yaptığı görüşme sırasında Jared Kushner ile tokalaşıyor (AP)
TT

Kremlin: Putin ve Vitkoff görüşmesi 'her açıdan faydalı'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD elçileriyle yaptığı görüşme sırasında Jared Kushner ile tokalaşıyor (AP)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD elçileriyle yaptığı görüşme sırasında Jared Kushner ile tokalaşıyor (AP)

Kremlin dış politika danışmanı Yuri Ushakov, Başkan Vladimir Putin'in üç ABD temsilcisiyle yapıcı gece görüşmeleri yaptığını belirterek, Putin ile ABD temsilcisi Witkoff arasındaki görüşmeyi "her açıdan faydalı" olarak nitelendirdi.

Ushakov gazetecilere, "Güvenlik konularında üçlü çalışma grubunun ilk toplantısının bugün Abu Dabi'de yapılması konusunda mutabakata varıldı" dedi.

Putin, ABD Başkanı Donald Trump'ın bir anlaşmaya "oldukça yakın" olduğunu açıklamasının ardından gece yarısından kısa bir süre önce Moskova'da elçiler Steve Witkoff, Jared Kushner ve yakın zamanda ABD Başkanı Donald Trump tarafından Barış Konseyi'ne kıdemli danışman olarak atanan Josh Grunebaum ile bir araya geldi.


Trump da Kanada'nın Barış Konseyi'ne katılma davetini geri çekiyor

Kanada Başbakanı Mark Carney ve ABD Başkanı Donald Trump, (AFP)
Kanada Başbakanı Mark Carney ve ABD Başkanı Donald Trump, (AFP)
TT

Trump da Kanada'nın Barış Konseyi'ne katılma davetini geri çekiyor

Kanada Başbakanı Mark Carney ve ABD Başkanı Donald Trump, (AFP)
Kanada Başbakanı Mark Carney ve ABD Başkanı Donald Trump, (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump dün, küresel çatışmaları çözmeyi amaçlayan Barış Konseyi girişimine Kanada'nın katılımına yönelik davetini geri çekti.

Trump, Truth Social'da Kanada Başbakanı Marc Carney'e hitaben yazdığı bir yazıda, "Lütfen bu mektubu, Barış Konseyi'nin, bir noktada şimdiye kadar kurulmuş en prestijli liderler konseyi olacak olan bu girişime Kanada'nın katılımına ilişkin davetini geri çektiğinin bir bildirisi olarak kabul edin" ifadelerini kullandı.

Daha önce Kanada Başbakanı Mark Carney, ABD başkanının Davos'ta yaptığı "Kanada, Amerika Birleşik Devletleri sayesinde yaşıyor" şeklindeki kışkırtıcı iddiasına yanıt vermişti. Yeni yasama oturumunun başlamasından önce Quebec şehrinde yaptığı konuşmada Carney, "Kanada, Amerika Birleşik Devletleri sayesinde yaşamıyor. Kanada, biz Kanadalılar olduğumuz için gelişiyor" demiş, ancak iki ülke arasındaki "olağanüstü ortaklığı" da kabul etmişti.

Carney'nin yorumları, salı günü Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı ve coşkulu alkışlarla karşılanan konuşmasının ardından geldi. Konuşmasında, kurallara dayalı, ABD liderliğindeki küresel düzenin "parçalanmış" olduğunu savundu.

Carney konuşmasında ayrıca, "Amerikan hegemonyası" döneminde refah içinde yaşayan Kanada gibi orta güçlerin, yeni bir gerçekliğin başladığını ve "itaatkarlığın" onları büyük güçlerin saldırganlığından koruyamayacağını anlamaları gerektiğini belirtti.

Carney, hükümetinin savunma harcamalarını artırma planlarını özetleyerek, "Egemenliğimizi savunmalı ve sınırlarımızı güvence altına almalıyız" dedi. Kanada'nın "denizdeki dünyaya bir ışık ve örnek olma" görevi olduğunu da ifade etti.


İspanya, Trump'ın "Barış Konseyi"ne katılmayı reddettiğini açıkladı

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, bugün Brüksel'de Avrupa Konseyi üyelerinin gayri resmi toplantısının sonunda düzenlediği basın toplantısında (EPA)
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, bugün Brüksel'de Avrupa Konseyi üyelerinin gayri resmi toplantısının sonunda düzenlediği basın toplantısında (EPA)
TT

İspanya, Trump'ın "Barış Konseyi"ne katılmayı reddettiğini açıkladı

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, bugün Brüksel'de Avrupa Konseyi üyelerinin gayri resmi toplantısının sonunda düzenlediği basın toplantısında (EPA)
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, bugün Brüksel'de Avrupa Konseyi üyelerinin gayri resmi toplantısının sonunda düzenlediği basın toplantısında (EPA)

Başbakan Pedro Sánchez, bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada, eleştirmenlerin Birleşmiş Milletleri zayıflattığını söylediği, ABD Başkanı Donald Trump tarafından yakın zamanda başlatılan "Barış Konseyi"ne İspanya'nın katılmayacağını duyurdu.

Şarku'l Avsat'ın DPA'dan aktardığına göre Sanchez Brüksel'deki AB zirvesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Daveti takdir ediyoruz, ancak reddediyoruz" dedi.

Sanchez, "Bunu esasen ve gerçekten tutarlılık adına yapıyoruz," diyerek kararın "çok taraflı sistemle, Birleşmiş Milletler sistemiyle ve uluslararası hukukla" tutarlı olduğunu belirtti.

İspanya Başbakanı ayrıca Konseyin "Filistin Yönetimini içermediğine" de dikkat çekti.

Trump, ajansı dün İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda resmen başlattı ve burada çeşitli ülkelerle birlikte kuruluş tüzüğünü imzaladı.

Yaklaşık 60 hükümet katılmaya davet edildi, ancak Washington'un Batılı müttefiklerinden çok azı kamuoyu önünde kabul etti; şu ana kadar imzalayan tek AB üyesi ülkeler Macaristan ve Bulgaristan oldu.

Amerika Birleşik Devletleri'nin en büyük rakiplerinden ikisi olan Rusya ve Çin de davet edildi, ancak henüz kesin bir taahhütte bulunmadılar.

Trump, konseyi başlangıçta İsrail ile Filistinli Hamas grubu arasındaki savaşın ardından Gazze Şeridi'nin yeniden inşasını denetleyecek bir organ olarak tasarlamıştı.

O zamandan beri, kuruluşun hedeflerini genişleterek dünya çapındaki çatışmaları ve krizleri ele almayı önerdi ve törende konseyin Gazze'nin ötesinde "başka konulara da uzanabileceğini" söyledi.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre birçok analist bu öneriyi, Trump'ın saygı duyduğunu söylediği ancak çatışmaları çözmede başarısız olduğu için defalarca eleştirdiği Birleşmiş Milletler'e bir saldırı olarak görüyor.