Sudan: Etiyopya’nın topraklarımıza düzenlediği saldırıya üçüncü bir taraf katıldı

Hartum/Muhammed Emin Yasin
Hartum/Muhammed Emin Yasin
TT

Sudan: Etiyopya’nın topraklarımıza düzenlediği saldırıya üçüncü bir taraf katıldı

Hartum/Muhammed Emin Yasin
Hartum/Muhammed Emin Yasin

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Etiyopya Dışişleri Bakanlığı’nın ‘Sudan hükümeti üçüncü bir tarafın çıkarlarına hizmet ediyor’ şeklindeki açıklamasını kınayarak, bu ifadeleri ‘ağır ve affedilemez bir hakaret’ olarak nitelendirdi.
Etiyopya Dışişleri Bakanlığı tarafından geçtiğimiz Perşembe günü yapılan açıklamada, “Sudan ordusunun iki kardeş halkı nedensiz bir savaşa sürükleme teşebbüsü ciddi bir hata. Sudan halkı hükümetlerinin üçüncü bir tarafın çıkarlarına hizmet ettiğini görmeli” ifadeleri kullanılmıştı.
Buna yanıt veren Sudan Dışişleri Bakanlığı, Sudan topraklarında düzenlenen saldırıya Etiyopya güçleriyle birlikte üçüncü bir tarafın katıldığını ve Etiyopya Dışişleri Bakanlığı’nın bunu inkar edemeyeceğini ima ederek, “Sudan, bölgede barışın tesis edilmesine yardımcı olma konusunda Etiyopya ve güçlerine güvenemez” şeklinde bir açıklama yaptı.
Sudan’daki sosyal medya kullanıcıları, burada kastedilenin üçüncü tarafın, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed’in Tigray bölgesindeki mücadelesinde yanında olan Eritre olduğunu öne sürdü.
Açıklamada, “Etiyopya iddialarında ciddiyse, bölgesel ve uluslararası mevcut yasal seçeneklere gitmeli, bölgesel ve uluslararası güvenliği tehdit etmemelidir. Etiyopya'nın yasalara uygun olarak halkının yararına ve iyi komşuluk içinde hareket edeceğini umuyoruz” denildi.
Sudan Dışişleri Bakanlığı ayrıca, Sudan halkının birliğini ve uluslararası anlaşma ve sözleşmelerle desteklenen tanınmış sınırlara göre Sudan’ın tüm toprakları üzerindeki kontrolü ve egemenliğinde sivil ve askeri liderliğini de vurguladı.
Sudan, Etiyopya’yı gerçeklerden uzak iddiaları durdurmaya, Etiyopya halkının üstün çıkarlarını uygulamaya ve dış politikada sorumsuz adımlardan uzaklaşmaya çağırdı.
Sudan Dışişleri Bakanlığı, İngiltere ile Etiyopya İmparatoru 2.Menelik arasındaki 1902 anlaşmasına dayanarak, sınır meselesinin Etiyopya’nın uyguladığı saldırganlığa temeli olamayacağına da dikkat çekti.
Sudan, Etiyopya’nın topraklarındaki saldırganlığını kınayarak, bunun bölgedeki güvenlik ve istikrar üzerinde tehlikeli etkileri olabilecek, egemenlik ve toprak bütünlüğünün ihlali olarak nitelendirdi.
Etiyopya’nın Mavi Nil üzerinde inşa ettiği Nahda Barajı (Rönesans Barajı) projesi, Addis Ababa, Hartum ve Kahire arasında geniş tartışmalara neden oluyor.
Sudan Dışişleri Bakanlığı, sınırdaki gelişmeler ve Etiyopya ile olan Rönesans Barajı konusuyla ilgili görüş alışverişinde bulunmak üzere Sudan’ın Addis Ababa’daki Büyükelçisi Cemal eş-Şeyh’i çağırmıştı.
Bakanlık yetkilileri, Şeyh ile görüşmede, Etiyopya Dışişleri Bakanlığı’nın Sudan’ı küçük düşüren ve iki ülke arasındaki ilişkilerin tarihine ihanet eden açıklamasından duyduğu üzüntüyü dile getirmişti.



Somaliland, Amerika Birleşik Devletleri'ne maden kaynaklarına ve askeri üslerine erişim izni vermeye hazır

İnsanlar, başkent Hargeisa'daki bir meyve çiftliğinin girişinde İsrail ve Somaliland bayraklarının önünden geçiyor (AFP)
İnsanlar, başkent Hargeisa'daki bir meyve çiftliğinin girişinde İsrail ve Somaliland bayraklarının önünden geçiyor (AFP)
TT

Somaliland, Amerika Birleşik Devletleri'ne maden kaynaklarına ve askeri üslerine erişim izni vermeye hazır

İnsanlar, başkent Hargeisa'daki bir meyve çiftliğinin girişinde İsrail ve Somaliland bayraklarının önünden geçiyor (AFP)
İnsanlar, başkent Hargeisa'daki bir meyve çiftliğinin girişinde İsrail ve Somaliland bayraklarının önünden geçiyor (AFP)

Somaliland bölgesi, tek taraflı olarak ayrılıkçı ilan edilen bölgenin bir bakanı AFP’ye verdiği demeçte, ABD'ye madenlerini işletme ve bölgede askeri üsler kurma konusunda münhasır haklar vermeyi kabul ettiğini açıkladı.

Somaliland'ın sözde Cumhurbaşkanlığı İşleri Bakanı Kadir Huseyin Abdi, “Amerika Birleşik Devletleri'ne (madencilik sektöründe) münhasır haklar vermeyi kabul ediyoruz ve Amerika'ya askeri üsler sağlama fikrine açığız” ifadelerini kullandı.

Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı habere göre 1991 yılında Somali'den ayrıldığını ilan eden Somaliland, Aralık 2025'in sonlarında İsrail'in onu “bağımsız egemen devlet” olarak tanıyan ilk ülke olmasıyla birlikte tanınmak için çaba gösteriyor.

Enerji ve Maden Bakanı'na göre, Somaliland stratejik mineraller barındırmaktadır, ancak bu konuda bugüne kadar yapılan çalışmalar olmadığından miktarları bilinmemektedir.

Son haftalarda, bölgenin başkanı Abdirahman Muhammed Abdullahi, İsrail'e maden kaynaklarını işletme hakkı verme olasılığını açıkça gündeme getirdi.

Kadir Hüseyin Abdi röportajda, “Amerika Birleşik Devletleri ile bir tür anlaşmaya varacağımıza inanıyoruz” dedi.

Washington’un Somaliland'ın komşusu olan Cibuti'de bir deniz üssü bulunmaktadır. Cibuti ve Somaliland, Kızıldeniz ile Aden Körfezi arasındaki Babbu’l Mendeb Boğazı'nın girişinde, Hint Okyanusu ile Süveyş Kanalı'nı birbirine bağlayan dünyanın en yoğun ticaret rotalarından birinde yer almaktadır.

İsrail'e bu bölgede bir askeri üs verilmesi olasılığı sorulduğunda, bakan, İsrail'de “yakında” imzalanacak “iki taraf arasındaki stratejik ortaklık” çerçevesinde “hiçbir şeyin göz ardı edilmediğini” söyledi.

Bölgedeki analistler, bu yakınlaşmanın, İran destekli Husi isyancıların Gazze Şeridi'nde savaşın patlak vermesinden sonra İsrail'e saldırılar düzenlediği Yemen'in karşısında yer alan ayrılıkçı bölgenin konumunun bir sonucu olduğunu değerlendiriyor.

Somaliland, Binyamin Netanyahu hükümetinin son zamanlarda “bağımsızlığını” tanıması karşılığında, topraklarından sürülen Filistinlileri veya bir İsrail askeri üssünü kabul etme niyetini kategorik olarak reddetti ve iddiaları “asılsız” olarak nitelendirdi.

Donald Trump'ın Beyaz Saray'a dönüşünden bu yana Washington, ABD ekonomisine fayda sağlayabilecek maden kaynaklarına sahip ülkelere karşı pragmatik bir diplomatik yaklaşım benimsedi.


Nijerya'nın kuzeybatısında düzenlenen saldırıda en az 38 kişi öldürüldü

Nijerya ordu devriyesi (Arşiv- Reuters)
Nijerya ordu devriyesi (Arşiv- Reuters)
TT

Nijerya'nın kuzeybatısında düzenlenen saldırıda en az 38 kişi öldürüldü

Nijerya ordu devriyesi (Arşiv- Reuters)
Nijerya ordu devriyesi (Arşiv- Reuters)

Polis ve yerel yetkililerin bugün AFP'ye verdiği bilgiye göre, Nijerya'nın kuzeybatısındaki Zamfara eyaletinde bir köyde perşembeyi cumaya bağlayan gece silahlı kişiler en az 38 kişiyi öldürdü.

Zamfara polis sözcüsü Yezid Abubakar, “Köy ıssız bir yerde ve ulaşımı sağlayan çok az yol var. Bölgeye şu an sükunet geri döndü ve devriyeler devam ediyor” dedi.

Yerel yetkili Hamiso Faru ise 50 ölümden bahsetti ve çetelerin "ayrım gözetmeksizin ateş açtığını ve kaçmaya çalışan sakinleri öldürdüğünü" belirtti.


Gabon, sosyal medyayı "ikinci bir duyuruya kadar" kapattı

Gabon telekomünikasyon otoritesi, yasak kapsamına hangi sosyal medya platformlarının dahil edileceğini belirtmedi (Reuters)
Gabon telekomünikasyon otoritesi, yasak kapsamına hangi sosyal medya platformlarının dahil edileceğini belirtmedi (Reuters)
TT

Gabon, sosyal medyayı "ikinci bir duyuruya kadar" kapattı

Gabon telekomünikasyon otoritesi, yasak kapsamına hangi sosyal medya platformlarının dahil edileceğini belirtmedi (Reuters)
Gabon telekomünikasyon otoritesi, yasak kapsamına hangi sosyal medya platformlarının dahil edileceğini belirtmedi (Reuters)

Gabon'un medya düzenleme kurumu dün yaptığı açıklamada, sosyal medya platformlarının "ikinci bir duyuruya kadar" engellendiğini duyurdu ve sosyal ağlarda yayınlanan içeriklerin toplum içindeki bölünmeleri körüklediğini belirtti.

Kurum sözcüsü Jean-Claude Mendome televizyonda yaptığı açıklamada, "Yüksek İletişim Otoritesi, Gabon'da sosyal medya platformlarının derhal askıya alınmasına karar vermiştir" dedi.

Sözcü ayrıca, “uygunsuz, iftira niteliğinde, nefret dolu ve saldırgan içeriklerin insan onurunu, kamu ahlakını, vatandaşların şerefini, toplumsal uyumu, Cumhuriyet kurumlarının istikrarını ve ulusal güvenliği zedelediğini” belirtti.

Sözcü, bu kararın gerekçeleri arasında “yanlış bilginin yayılması, siber zorbalık ve kişisel verilerin izinsiz ifşa edilmesi”ni de gösterdi.

"Gabon örneğinde, bu eylemlerin toplumsal huzursuzluğa yol açması, Cumhuriyet kurumlarını istikrarsızlaştırması ve ulusal birliği, demokratik ilerlemeyi ve zor kazanılmış kazanımları ciddi şekilde tehlikeye atması muhtemeldir" ifadelerini kullandı.

Telekomünikasyon otoritesi, yasağın hangi sosyal medya platformlarını etkileyeceğini belirtmedi.

Ancak düzenleyici kurum, “yorum ve eleştiri özgürlüğü de dahil olmak üzere ifade özgürlüğünün” Gabon'da güvence altına alınmış temel bir hak olduğunu teyit etti.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre seçiminden bir yıl bile geçmeden Gabon Cumhurbaşkanı Brice Olégi Nguema, öğretmenlerin greve gitmesi ve diğer sektörlerin iş bırakma tehdidinde bulunmasıyla ilk toplumsal huzursuzluk dalgasıyla karşı karşıya kaldı.

Öğretmenler, daha iyi ücret talebiyle aralık ayında greve başladı, protestolar daha sonra sağlık, yükseköğretim ve medya gibi diğer sektörlere de yayıldı.