Hamas’ta parti içi seçimleri hız kazandı

Hamas ordusu Haniye'nin görevde kalmasını destekliyor (AP)
Hamas ordusu Haniye'nin görevde kalmasını destekliyor (AP)
TT

Hamas’ta parti içi seçimleri hız kazandı

Hamas ordusu Haniye'nin görevde kalmasını destekliyor (AP)
Hamas ordusu Haniye'nin görevde kalmasını destekliyor (AP)

Hamas hareketinden güvenilir bir kaynağın Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamaya göre, hareketin Cuma günü başlayan parti içi seçimlerinin önümüzdeki Mart ayının ikinci yarısında Genel Siyasi Büro ve Yüksek Şura Konseyi'ne kadar hareketin yeni lider organlarının seçilmesiyle sona ereceğini bildirdi.
Kaynak, önümüzdeki Mayıs ayında yapılması planlanan Filistin genel seçimleri için yapılan hazırlıklar nedeniyle sürecin bu kez hızlandığını ifade etti. Genelde Hamas’ın parti içi seçimleri yaklaşık 4 ay sürüyor ancak bu kez süre kısaldı. Söz konusu kaynak, atmosferin Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin görevde kalma olasılığına işaret ettiğini, ancak bunun son aşamalardan önce netleşmeyeceğini söyledi.
Gazze Şeridi'ni yöneten İslami hareketin içerisindeki kaynak konuya ilişkin şunları söyledi: “Hamas hareketinde kimse kendini aday göstermez, aday olacaklar seçilir. Haniye ile kimin rekabet edeceğini söylemek için henüz çok erken, belki eski Hamas lideri Halid Meşal ve belki de Heniyye'nin yardımcısı Salih el-Aruri ve belki de diğerleri.”
Hamas 4 bölgede seçimler yapıyor ve her 4 yılda bir genel bir siyasi büro seçiyor.  Ancak bu seçimleri uzun, biraz karmaşık ve diğer gruplardan farklı olan ve adaylığa dayanmayan bir döngüye göre yapıyor.
Kaynak Hamas’ın parti içi seçimlerini şöyle açıkladı: “İlk olarak, küçük organizasyon alanlarında 30 veya biraz daha fazla kişiden oluşan küçük bir idari organ seçilir, onlardan daha büyük organizasyon alanları için ise büyük bir idari organ seçilir. Daha sonra bu organ Genel Şura'nın Gazze Şeridi veya Batı Şeria gibi yerel siyasi konseyi seçen üyelerini seçer. Onlardan da nihayetinde Genel Ofis ve Yüksek Şura'nın yüksek organlarını seçen Siyasi Büro Başkanı ve Yardımcısı gibi Genel Ofis ve Yüksek Konsey üyeleri seçilir. Gazze Şeridi'nde oy hakkına sahip olanlar bu süreci başlattılar ve geçtiğimiz yıllardan farklı olarak harekete 10 yıl veya daha uzun süre önce bağlılık sözü verenler bunlar.”
Kaynağa göre bu, 2017'de önceki seçimleri kazanan Hamas'taki ordunun da çıkarına, çünkü ordu Haniye'nin görevinde kalmasını destekliyor. Bu da onun şansını diğerlerinden daha güçlü kılıyor.
Haniye'nin Gazze Şeridi'nde askeri düzeyde desteği var. Aynı şekilde Hamas’ın Gazze lideri Yahya Sinvar'ın da askeri düzeyde desteği var ve bu da onun görevde kalma şansını çok güçlü kılıyor.
Hamas hareketinde 4 yılda bir parti içi seçimler yapılır. Bu seçimlerin yapıldığı yerler Gazze, Batı Şeria, Filistin dışındaki kamplar ve cezaevleri. Son seçimlerde, Hamas’ın Gazze lideri Yahya Sinvar'ın siyasi ofise gelmesiyle ordu, Genel Siyasi Büro'da karar alma pozisyonuna önemli ölçüde yükselmeyi başardı. Sinvar, İsrail'in Batı'da Kassam Tugayları’nın faaliyete geçmesinin arkasında durmakla ve operasyonlar yürütmekle suçladığı Salih el-Aruri ve Hamas’ın eski İçişleri Bakanı Fethi Hammad ile birlikte Kassam Tugayları’nın en önde gelen liderlerinden biridir.
Ordunun o dönemde Genel Siyasi Büro'ya yükselmesi, Sinvar başkanlığındaki Gazze liderlik ofisinde yükselişinin doğal bir sonucu olarak geldi. Genel Siyasi Büro’ya Mervan İsa, Ruhi Müşteha, Fethi Hammad ve önde gelen lider Mahmud ez-Zahar da dahil edildi. Gazze, Hamas’ın kalesi ve en önemli bölgesidir.
Hamas hareketi, liderlerini seçmek için yeni parti içi seçimlerinin başladığını duyurdu. Hamas Sözcüsü Hazım Kasım Twitter hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Hamas, demokratik temeller üzerindeki liderliğini seçmek için parti içi seçim sürecinin başlamasından gurur duyuyor. Hareketin seçimleri, belirli periyodik tarihlere göre prosedür ve tüzük kurallarına tabidir. Hamas seçimleri örgütsel ve kültürel oluşumunun bir parçasıdır. Hamas, seçimlerin halkımızın tüm lokasyonlarda temsilcilerini seçme yolu olduğuna inanıyor.”



Binance’e Hamas davası açıldı: Kara para akladılar

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde çoğu kadın ve çocuk 70 bine yakın kişiyi katletti (Reuters)
İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde çoğu kadın ve çocuk 70 bine yakın kişiyi katletti (Reuters)
TT

Binance’e Hamas davası açıldı: Kara para akladılar

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde çoğu kadın ve çocuk 70 bine yakın kişiyi katletti (Reuters)
İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde çoğu kadın ve çocuk 70 bine yakın kişiyi katletti (Reuters)

Hamas'ın 7 Ekim 2023'te düzenlediği Aksa Tufanı operasyonunda yakınlarını kaybedenler, Filistinli örgütün kara para aklamasını sağladığı gerekçesiyle kripto devi Binance'e dava açtı.

306 ABD vatandaşının açtığı ve pazartesi günü kamuoyuyla paylaşılan davada, Hamas'ın saldırısında hayatını kaybeden, yaralanan veya rehin alınan kişilerin yakınları Binance'in yaptırımları deldiğini savunuyor. 

Davacılar, kripto borsasının Hamas, Hizbullah, Filistin İslami Cihad Örgütü ve İran Devrim Muhafızları'nın platform üzerinden 1 milyar dolardan fazla para transferi yapmasına göz yumduğunu iddia ediyor. 

Bu tutarın en az 50 milyon dolarının Gazze savaşını başlatan 7 Ekim 2023'teki saldırının ardından transfer edildiği belirtiliyor. 

ABD'nin Kuzey Dakota eyaletinde açılan davada, sözkonusu örgütlerin Binance'i kullanarak şüpheli hesaplar üzerinden kara para akladığı ileri sürülüyor. Bu örgütlerin hepsi ABD'nin yaptırım listesinde yer alıyor. 

Şikayette "CZ" diye de anılan Çinli iş insanı Changpeng Zhao'nun kurduğu kripto borsasına dair şu ifadeler yer alıyor: 

Binance yasadışı faaliyetler için kasıtlı olarak bir sığınak şeklinde faaliyet gösteriyor. Bugüne dek Binance'in temel iş modelini anlamlı biçimde değiştirdiğine dair hiçbir gösterge yok.

Şirketin açıklamasında davanın detaylarına ilişkin yorum yapılmazken "uluslararası alanda tanınan yaptırım yasalarına tam olarak uyulduğu" savunuldu. 

Kasım 2023'te ABD Adalet Bakanlığı, kara para aklamayı önleme ve yaptırım yasalarının ihlali nedeniyle Binance'le 4,3 milyar dolarlık bir uzlaşmaya varmıştı. Bu rekor tutar şirket tarafından kurumsal olarak ödendi. CZ ise aynı anlaşma kapsamında CEO'luk görevinden ayrılmış ve şirketten bağımsız olarak 50 milyon dolarlık kişisel para cezasını ödemeyi kabul etmişti.

Amerika'da yürütülen ceza yargılamasının ardından Zhao'ya gerekli kara para aklama kontrollerini uygulamadığı gerekçesiyle 4 ay hapis cezası verildi ve iş insanı bu cezasını tamamen çekerek tahliye edildi. Geçen ay ABD Başkanı Donald Trump tarafından açıklanan af kararıyla da yeniden CEO'luğa dönmesi önündeki engeller kaldırılmış oldu.

Independent Türkçe, Times of Israel, Reuter


BM uyardı: Gazze Şeridi beka tehdidiyle karşı karşıya

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarının yol açtığı yıkımdan bir kare (Reuters)
İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarının yol açtığı yıkımdan bir kare (Reuters)
TT

BM uyardı: Gazze Şeridi beka tehdidiyle karşı karşıya

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarının yol açtığı yıkımdan bir kare (Reuters)
İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarının yol açtığı yıkımdan bir kare (Reuters)

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından bugün yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi’nde yürüttüğü savaşın bölgenin ekonomisini mahvettiğini ve Filistin topraklarının ‘bekasını’ tehdit ettiğini belirterek, uluslararası ‘acil’ müdahale çağrısında bulundu.

BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından yayınlanan yeni bir raporda, Gazze'nin yeniden inşasının maliyetinin 70 milyar doları aşacağı ve onlarca yıl sürebileceğini belirtildi. Raporda, savaş ve ablukanın ‘Filistin ekonomisinde eşi benzeri görülmemiş bir çöküşe’ neden olduğu uyarısında bulunuldu.

Askeri operasyonların hayatta kalmanın her temel unsurunu önemli ölçüde zayıflattığı ifade edilen raporda, “Gazze Şeridi, gıdadan barınmaya ve sağlık hizmetlerine kadar insan eliyle yaratılmış bir uçuruma itildi” denildi.

Sistematik bir şekilde devam eden yıkımın, Gazze'nin kendini yaşayabilir bir alan ve toplum olarak yeniden inşa etme yeteneğini zedelediği belirtilen raporda, 7 Ekim 2023 tarihinde Hamas ve diğer Filistinli silahlı grupların İsrail'in güneyine düzenlediği saldırıda çoğu sivil olmak üzere bin 221 kişi ölürken İsrail, Gazze Şeridi’ne  iki yıl süren yıkıcı bir savaş başlattı.

cdvfgthy
Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye Mülteci Kampı’na geri dönen yerinden edilmiş Filistinlilerin görüldüğü havadan çekilmiş bir fotoğraf (AFP)

BM’nin güvenilir kabul ettiği Gazze Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre İsrail, Hamas'ın saldırısına misilleme olarak Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava ve kara saldırılarında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 69 bin 756 Filistinliyi öldürdü.

Savaş, Gazze Şeridi'nde büyük yıkıma ve BM’nin bazı bölgelerde kıtlık ilan etmesine neden olan bir insani krize yol açtı.

UNCTAD raporuna göre Gazze Şeridi'ndeki yıkımın boyutu, ard arda ekonomik, insani, çevresel ve sosyal krizleri tetikleyerek, bölgenin gelişme düzeyindeki düşüşü tam bir yıkıma dönüştürdü.

Raporda, çift haneli büyüme ve önemli dış yardım desteğine rağmen, Gazze'nin 7 Ekim 2023 öncesi refah düzeyine geri dönmesinin onlarca yıl sürebileceği vurgulandı.

UNCTAD, koordineli uluslararası yardım, havale işlemlerinin yeniden başlatılması ve ticaret, hareket ve yatırım kısıtlamalarını hafifletmeye yönelik önlemleri bir araya getiren kapsamlı bir kurtarma planı çağrısında bulundu.

Gazze halkı ‘ciddi ve çok boyutlu bir yoksullukla’ karşı karşıya kalırken, UNCTAD, Gazze'deki her bireye yenilenebilir ve koşulsuz aylık nakit transferi sağlayan kapsamlı bir acil temel gelir programının başlatılmasını istedi.

Raporda, Gazze ekonomisinin 2023-2024 döneminde yüzde 87 oranında küçüldüğü ve kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) 161 dolar gibi cüzi bir rakama gerilediği, bu rakamın da küresel olarak en düşük oranlardan biri olduğu belirtildi.

Öte yandan Batı Şeria'da durum o kadar vahim olmasa da raporda ‘şiddet, Yahudi yerleşim birimlerinin inşasındaki hız ve işçi hareketliliğine getirilen kısıtlamaların’ buranın ekonomisini vurduğu ve UNCTAD'ın verileri kaydetmeye başladığı 1972 yılından bu yana en kötü ekonomik gerilemeye yol açtığı ifade edildi.


Gazze Şeridi'nin güneyinde çadırlar sular altında kaldı: İnsani kriz derinleşiyor

Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deyr el-Belah'ta yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan geçici kampta zor şartlarda yaşıyorlar (AFP)
Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deyr el-Belah'ta yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan geçici kampta zor şartlarda yaşıyorlar (AFP)
TT

Gazze Şeridi'nin güneyinde çadırlar sular altında kaldı: İnsani kriz derinleşiyor

Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deyr el-Belah'ta yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan geçici kampta zor şartlarda yaşıyorlar (AFP)
Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deyr el-Belah'ta yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan geçici kampta zor şartlarda yaşıyorlar (AFP)

Gazze Şeridi’nin güneyinde yer alan Han Yunus kentinin Mevasi bölgesinde, bugün (Salı) sabah saatlerinde etkili olan yoğun yağışlar sonucu çok sayıda sığınmacı çadırı sular altında kaldı.

d
Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deyr el-Belah'ta yerinden edilmiş kişiler için kurulan geçici kampta, Filistinli çocuklar yağmurdan korunmaya çalışıyor (AFP)

Filistin Haber Ajansı WAFA bölgede çok sayıda çadırın yağmur suları nedeniyle zarar gördüğünü ve kullanılamaz hale geldiğini bildirdi. Kurtarma ekipleri su baskınından etkilenen çadır alanlarına müdahalelerini çeşitli noktalarda sürdürüyor.

csdfrg
Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deyr el-Belah'ta yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan geçici kampta, yağmur sonrası eşyalarını düzenleyen Filistinli bir aile (AFP)

Gazze Şeridi genelinde şiddetli sağanak yağış ve fırtınalarla birlikte sığınmacı kamplarında ek olumsuzluklara yol açmaktadır.

Öte yandan, 15 Kasım’da meydana gelen yağışlar sırasında da binlerce çadırın su baskını nedeniyle zarar görmüştü.

sd
Filistinliler, sular altında kalan sokaklardan, eşek arabalarıyla geçiyor (DPA)