Mikdad’dan Pedersen’e: Siz kolaylaştırıcısınız Anayasa Komisyonu ‘kendisinin efendisidir’

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen’in Pazar günü Şam'daki otele gelişi sırasında (EPA)
BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen’in Pazar günü Şam'daki otele gelişi sırasında (EPA)
TT

Mikdad’dan Pedersen’e: Siz kolaylaştırıcısınız Anayasa Komisyonu ‘kendisinin efendisidir’

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen’in Pazar günü Şam'daki otele gelişi sırasında (EPA)
BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen’in Pazar günü Şam'daki otele gelişi sırasında (EPA)

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad Şam’da yaptıkları görüşme sırasında Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen’e geçtiğimiz ay Cenevre’de beşinci toplantısını yapan Suriye Anayasa Komisyonu’nun “kendisinin efendisi” olduğunu söyledi. Mikdad ayrıca Pedersen’in “tarafsız bir kolaylaştırıcı rolünü sürdürmesi gerektiğinin” altını çizdi.
Suriye resmi haber ajansı SANA, Mikdad’ın Pedersen ile siyasi süreç ve ekonomik durum hakkında görüştüğünü ve Pedersen ile Mikdad arasında ‘tek taraflı ekonomik zorlayıcı tedbirlerin, özellikle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ortasında durumu daha da zorlaştırdığı konusunda bir fikir birliği olduğunu’ bildirdi.
Dışişleri Bakanı ayrıca, “Suriye topraklarındaki Amerikan ve Türk işgalinin, Türkiye’nin ülkenin kuzeydoğusundaki uygulamalarının yanı sıra Suriye'deki teröristlere verdiği desteğin, Suriye’nin egemenliğini, uluslararası hukuku ve BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Suriye ile ilgili tüm kararlarını ihlal ettiğini” söyledi.
Kovid-19 salgınına rağmen Suriye halkına uygulanan tek taraflı zorlayıcı tedbirlerin insani etkilerine dikkati çeken Mikdad, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Haseke, Rakka ve Deyrizor’da Suriye halkına karşı suç işlediğine ve baskıcı uygulamaları olduğuna işaret etti.
Suriye Dışişleri Bakanı, BM’den ‘tüm bu uygulamalar karşısında BM sözleşmesi ve BMGK tarafından alınan uluslararası kararlar doğrultusunda sesini yükseltmesi, uluslararası insancıl hukukun dayandığı ilke ve hedeflerle tutarlı bir şekilde bu uygulamalara karşı net bir duruş sergilemesini’ istedi.
Öte yandan Mikdad ve Pedersen görüşmeleri sırasında ‘Suriye Anayasa Komisyonu’nun çalışmalarına karışılmamasını sağlamanın yanı sıra tüm bu sürecin Suriye'nin liderliği ve mülkiyeti altında olmasının ve dışarıdan dayatılan herhangi bir takvimin benimsenmemesinin önemini’ vurguladılar.
BM Suriye Özel Temsilcisi’nin ‘tarafsız bir kolaylaştırıcı rolünü sürdürmesinin önemini’ vurgulayan Mikdad, Suriye Anayasa Komisyonu’nun kurulup çalışmalarına başlamasından bu yana Suriye halkının ülkelerinin geleceğine karar vermedeki münhasır haklara sahip olduğu güvencesi ile tavsiyelerde bulunacak ve işini nasıl yürüteceğine karar verecek şekilde kendisinin efendisi haline geldiğini söyledi.
Suriye Dışişleri Bakanı, Cenevre’deki BM İnsan Hakları Konseyi 46. Oturumu’na tele konferans aracılığıyla yaptığı konuşmada, “Kim bu zorlayıcı tedbirlerin sıradan vatandaşları kapsamadığını iddia ediyorsa, yalan söylüyordur. Çünkü söz konusu tedbirler, bu vatandaşların temel ihtiyaçlarını kapsıyor” dedi. Mikdad, bir kez daha ‘Suriye'nin terörizmle mücadeleye devam etme ve topraklarındaki herhangi bir yasadışı varlığı sona erdirmek için yasal hakkını kullanma kararlılığını’ yineledi.
Mikdad konuşmasında şunları da söyledi:
“Geçtiğimiz günlerde BM öncülüğünde Cenevre'de yapılan Anayasa Komisyonu’nun beşinci tur toplantılarının sona ermesiyle, Komisyonun kendisinin efendisi olduğunu, eylem planına ve ulaşabileceği sonuçlara karar verecek tek yetkili olduğunu ve kendisine verilen görevdeki başarısının bu sürecin Suriye'nin liderliği ve mülkiyeti altında yürütülmesine bağlılık, herhangi bir tarafın çalışmalarına karımaması ve Suriye halkının kendi geleceğini belirleme konusundaki münhasır hakkına saygı gösterilmesi gerektirdiğini tekrarlamak isterim.”



İsrail, Filistinli teknokratların Gazze’ye girişini engelliyor

Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
TT

İsrail, Filistinli teknokratların Gazze’ye girişini engelliyor

Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)

İsrail yönetimi, ABD'nin barış planı kapsamında kurulan komitedeki Filistinli teknokratların Gazze'ye girişine izin vermiyor.

Adlarının paylaşılmaması koşuluyla Haaretz'e konuşan Filistinli yetkililer, İsrail yönetiminin Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi üyelerinin Gazze'ye girişini engellediğini söylüyor.

Komite üyelerinin, Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kapısından geçerek bölgeye girmek istediği ancak Tel Aviv yönetiminin buna izin vermediği aktarılıyor. İsrail, tüm taleplere rağmen sınır kapısını da henüz açmadı.

Kaynaklar, komite üyelerinin Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya gelip görüşmeleri sürdürdüğünü ifade ediyor.

Mısır yönetimi, ABD'yle ortak çalışarak Filistinli teknokratların ay sonuna kadar Gazze'ye girmesini sağlamak istiyor.  

Gazete, İsrail Başbakanlık Ofisi ve İsrail Savunma Bakanlığı'na bağlı Bölgelerdeki Hükümet Faaliyetleri Koordinatörlüğü'nün (COGAT) yorum taleplerine yanıt vermediğini aktarıyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, 20 maddelik Gazze planının ikinci aşamasının başlatıldığını 14 Ocak'ta duyurmuştu.

Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'nde Witkoff'un yanı sıra Trump'ın damadı ve eski başdanışmanı Jared Kushner, eski Birleşik Krallık Başbakanı Tony Blair, girişimci Marc Rowan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşik Arap Emirlikleri Uluslararası İşbirliği Bakanı Reem el-Haşimi, Katarlı diplomat Ali el-Havadi, Mısır Genel İstihbarat Servisi Direktörü Hasan Reşad, Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu elçisi Nickolay Mladenov, İsrailli girişimci Yakir Gabay ve BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Sigrid Kaag var.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 17 Ocak'ta sosyal medyada yaptığı paylaşımda Trump'ın resmi mektup göndererek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Barış Kurulu'na kurucu üye olarak davet ettiğini de bildirmişti.

Trump, Witkoff, Kushner Blair ve Rowan'ın yanı sıra Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga ve ABD Başkanı'nın ulusal güvenlik danışman yardımcısı Robert Gabriel'ın yer aldığı Barış Kurulu ise Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'nin faaliyetlerini denetleyecek.

Diğer yandan Tel Aviv yönetimi, Türkiye ve Katar'ın bu oluşumlardan çıkarılmasını, bu ülkelerin Gazze'de güvenliği sağlamak üzere konuşlandırılacak Uluslararası İstikrar Gücü'ne (ISF) katılmasına yönelik planların da iptal edilmesini istiyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dünkü açıklamasında "Gazze Şeridi'nde Türk ya da Katarlı askerlere yer yok” demişti.

New Arab'ın aktardığına göre Netanyahu yönetimi, Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi üyelerinin Gazze'ye girişini, bu gelişmelere karşı bir hamle olarak kullanıyor.

Yahudi yerleşimcilerin saldırıları artıyor

Öte yandan İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ve İsrail iç güvenlik teşkilatı Şin Bet'in verilerine göre Yahudi yerleşimcilerin Batı Şeria'daki saldırıları 2025'te, bir önceki yıla göre yüzde 25 arttı.

Times of Israel'in derlediği verilere göre radikal sağcı Yahudi yerleşimciler geçen yıl 867 ırkçı suç işledi. Bu rakamın 2024'te 682 olduğu belirtiliyor. Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği Aksa Tufanı operasyonuyla Gazze savaşını başlattığı 2023 yılındaysa 1045 saldırı kaydedilmişti.

2025'teki saldırılarda toplamda 300 ırkçı Yahudi yerleşimcinin yer aldığı aktarılıyor. Bu kişilerin çoğu Batı Şeria'daki 42 yasadışı yerleşim bölgesinde yaşıyor.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te konuşlandırılan askeri birimlerden sorumlu İsrail Merkez Komutanlığı'ndaki (Pikud Merkaz) yetkililerin, şiddet olaylarının azaltılamamasından rahatsızlık duyduğu savunuluyor.  

ndependent Türkçe, Haaretz, Times of Israel, New Arab


Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak
TT

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu bugün, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kampı korumaktan çekilmesinin ardından, iç güvenlik güçleriyle birlikte el-Hol kampına girerek kampın güvenliğini sağlayacağını duyurdu. SDG daha sonra kamptan "zorla" çekildiğini açıkladı.

Kürdistan İşçi Partisi (PKK) Suriye Kürtlerini terk etmeyeceğine dair söz verirken, Kürt özerk yönetiminden bir yetkili bugün Suriye hükümeti ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki müzakerelerin "tamamen çöktüğünü" doğruladı.

Bu arada, Suriye Savunma Bakanlığı Rakka'daki El-Aktan cezaevi civarında çatışmalar olduğuna dair haberleri yalanladı.


Sisi ve Trump, Davos Forumu'nun oturum aralarında bölgesel gelişmeleri görüşecekler

ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
TT

Sisi ve Trump, Davos Forumu'nun oturum aralarında bölgesel gelişmeleri görüşecekler

ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, "Diyalog Ruhu" temasıyla 19-23 Ocak tarihleri ​​arasında düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak üzere bugün İsviçre'nin Davos kentine hareket ediyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Muhammed el-Şennavi bugün yaptığı basın açıklamasında, forumun gündeminde devlet başkanları, uluslararası ve bölgesel örgüt başkanları ve büyük özel sektör kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşecek bir dizi etkinlik bulunduğunu belirtti.

El-Şennavi, forum oturumlarında uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesi, küresel refah yollarının desteklenmesi, büyümenin itici gücü olarak teknoloji ve inovasyona olan bağımlılığın artırılması ve insan sermayesine yatırım yapılması gibi konuların ele alınacağını ifade etti.

Sözcü, Mısır Cumhurbaşkanı'nın forumun oturum aralarında Amerikalı mevkidaşı Donald Trump ile bir araya gelerek, ortak ilgi alanlarına giren son bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüşeceğini belirtti. Liderler, her iki ülkenin çıkarlarına hizmet edecek ve bölgesel ve uluslararası istikrarı teşvik edecek şekilde Mısır ile Amerika Birleşik Devletleri arasında iş birliği ve koordinasyonu artırmanın yollarını ele alacaklar.