Josef de Souza: 'Futbol saha içinde kalırsa, şampiyon oluruz'

(İHA)
(İHA)
TT

Josef de Souza: 'Futbol saha içinde kalırsa, şampiyon oluruz'

(İHA)
(İHA)

Beşiktaş’ın yıldız isimlerinden Josef de Souza, futbolun saha içinde kalması halinde şampiyon olacaklarını söylerken, şampiyonluk durumunda kazanacağı primi ise ihtiyaç sahiplerine bağışlayacağını ifade etti.

Süper Lig'in 27. haftasında Denizlispor'u konuk edecek olan Beşiktaş, hazırlıklarını sürdürürken, siyah-beyazlıların bugün yaptığı antrenman öncesinde Brezilyalı oyuncu Josef de Souza, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Haftayı bay geçmenin takıma iyi geldiğini söyleyerek sözlerine başlayan Josef, "Düzeltmemiz gereken konuları düzeltiyoruz, daha fazla çalışma imkanımız oldu. Yüksek tempodan çıkan oyuncular için de dinlenme fırsatı oldu. Yüksek performans sergileyip, yoğur tempoda maçlar oynadık. En önemlisi de kazanmamız gereken maçları kazandık” dedi.
Orta sahada herkesin şans bulduğuna dikkat çeken başarılı oyuncu, “Hocamız değiştirerek oynatıyor, herkese şans veriyor. Bu da bizi mutlu ediyor. Mensah, Oğuzhan, Ljajic, Atiba, ben hepimiz şans buluyoruz. Kendi performansımdan da memnunum. Tatmin verdiğimi düşünüyorum. Bunun yanında da maçları kazanmak önemli. Bu da beni ayrıca mutlu ediyor” diye konuştu.

“Joker ben değilim, Necip”
Galatasaray derbisinde gol atmanın mutluluk verici olduğunu söyleyen Josef de Souza, “Bir derbide daha gol atmak mutluluk verici. Ama bunu unutmam lazım, çünkü önümüzde oynamamız gereken maçlar var. Yeniden gol atarsam mutlu olurum ama takım kazandıkça ben tatmin olurum. Şu anda bu konuyu kapatmam gerekiyor. Özellikle birisine armağan etmedim. Diz çöküp bir kez daha şükrettim” şeklinde konuştu.
Beşiktaş'ın ligin en iyi futbolunu oynadığını dile getiren Brezilyalı oyuncu, taraftarların kendisine Joker demesiyle ilgili olarak da, “Ligde en iyi futbolu Beşiktaş'ın oynadığına katılıyorum. Ama kadromuzun kısıtlı olduğuna katılmıyorum. Belki diğer takımlar kadar fazla transfer yapmadık ama baktığınız zaman her mevkide yeterli sayıda oyuncumuz var, bundan da önemlisi kaliteli oyuncular var. Elimizde az ama öz seçenek var. En iyi futbolu oynuyoruz. Joker de Souza sevgi gösterileri için teşekkür ediyorum taraftarlara ama joker ben değilim, joker Necip, her mevkide oynadı” açıklamasını yaptı.

“Futbol saha içinde kalırsa, favori biziz”
Ligde takımların önemli bir yarışın içinde bulunduğunu aktaran Josef, “Fenerbahçe ve Galatasaray ile mücadele içindeyiz. Arkadan da büyüyerek gelen Trabzonspor var ve sonuna kadar da yarışın içinde olacaklardır. Futbol, saha çizgileri içinde kalırsa, Beşiktaş bu yarışın en büyük favorisidir” cümlelerine yer verdi.
Kendisinin çok inatçı bir isim olduğunu da söyleyen Brezilyalı yıldız, “İlk sezonumda Fenerbahçe'de 48 maç oynadım, ligi Beşiktaş'a kupa finalini Galatasaray'a kaybettik. Bu yüzden çok fazla eleştiri aldım ve takımdan ayrılmam gerektiği söylendi. Dönemin başkanı Aziz Yıldırım'dı. Kendisine büyük sevgim ve saygım var, menajerimi aradı ve kulüp bulmasını söyledi. Ne yapmamız gerektiğini sordu menajerim ve sakin olması gerektiğini, durumu düzelteceğimi söyledim. Öyle de oldu. Bugün de inatçı tavrımın sonucu olarak buradayım” diyerek sözlerini sürdürdü.

“Fenerbahçe ve Galatasaray beni istedi”
Sezon başında Fenerbahçe ve Galatasaray'ın kendisine ilgisi olduğunu belirten Josef de Souza, “Beşiktaş'a geldiğim dönemde Galatasaray ve Fenerbahçe de benimle ilgilendi ama pazarlık sürecinde en dik duruşu Beşiktaş gösterdi. Hem beni hem menajerlerimi tatmin edecek duruşu Beşiktaş gösterdi. Taraftarların sevgi ve saygısını kazanacağımı biliyordum ama bu kadarını tahmin etmemiştim” dedi.
Geçmişte ailesinin sınırlı imkanlara sahip olduğunu ve bunu asla unutmadığını anlatan yıldız futbolcu, “Sadece Allah'ın verdikleri için şükretmek istiyorum. Her gün sahaya çıktığımda bunu yapıyorum. Teknik ve taktik olarak bazen her şey yolunda gitmese de şu anda iyi gidiyor. Ailemin sınırlı imkanları vardı, çok imkansızlıklar içinde büyüdüm ve şu anda sahip olduklarım nedeniyle şükrediyorum. Sahaya çıkınca da bunu unutmadan mücadelemi vermeye devam ediyorum” ifadelerini kullandı.
Galatasaray derbisinin ardından galibiyet halinde, kar yağmasına karşın havuza gireceğinin sözünü veren ve bunu yapan Josef, şampiyonluğun gelmesi durumunda ne yapacağına ilişkin soruya, “Aslında şampiyonlukla ilgili sözleri çok sevmiyorum. Ama eşimle konuştuk, şampiyon olursam, kazanacağım primi Brezilya ve Türkiye'deki hayır kurumlarına bağışlamak istiyorum” cevabını vererek sözlerini tamamladı.



Salah: Mısır'ın zaferi uzun zamandır beklenen bir başarı

Salah, İran'a karşı oynanacak maçın önemini vurguladı (Reuters)
Salah, İran'a karşı oynanacak maçın önemini vurguladı (Reuters)
TT

Salah: Mısır'ın zaferi uzun zamandır beklenen bir başarı

Salah, İran'a karşı oynanacak maçın önemini vurguladı (Reuters)
Salah, İran'a karşı oynanacak maçın önemini vurguladı (Reuters)

Mısır Milli Takımı Kaptanı Muhammed Salah, takımının 2026 Dünya Kupası'nda Yeni Zelanda'yı 3-1 mağlup ettiği karşılaşmanın ardından yaptığı açıklamada, bu galibiyetin uzun zamandır beklenen harika ve tarihi bir başarıyı temsil ettiğini söyledi.

Maçın ardından basına açıklamalarda bulunan Salah, iki yarı arasında performans açısından büyük bir değişim yaşandığını belirterek, Mısır takımının ilk yarıda iyi bir görüntü sergileyemediğini itiraf etti.

İlk yarıdaki eksikliklerin hücum koordinasyonu eksikliğinden kaynaklandığını ve rakibin hücum hattındaki kalitesi nedeniyle ilk 15 dakikada kalelerinde erken bir gol gördüklerini ifade eden yıldız oyuncu, ikinci yarıda ise durumun tamamen değiştiğini vurguladı. Salah, oyuncuların ikinci yarıdaki yüksek konsantrasyonu ve yapılan hataların düzeltilmesi sayesinde, Mısır'ın daha önceki üç turnuvanın ardından Dünya Kupası tarihindeki ilk galibiyetini aldığını belirtti.

Takım arkadaşlarına net mesaj gönderen Salah, bir üst tura yükselmeyi garantilemek ve galip gelmek için önlerindeki İran karşılaşmasına tamamen odaklanmaları gerektiğini vurguladı. Kaptan, takım arkadaşlarının bu turnuvada özel bir başarıya imza atabilecek güçte olduğuna inancının tam olduğunu ifade etti.

G Grubu'nda 4 puanla liderlik koltuğunda oturan Mısır, grubun üçüncü ve son maçında, önümüzdeki cumartesi günü 2 puanla ikinci sırada yer alan İran ile karşı karşıya gelecek. Grubun diğer takımları ise Belçika ve Yeni Zelanda.


Mısır'dan tarihi zafer

Salah, Yeni Zelanda'da attığı golü kutluyor (AFP)
Salah, Yeni Zelanda'da attığı golü kutluyor (AFP)
TT

Mısır'dan tarihi zafer

Salah, Yeni Zelanda'da attığı golü kutluyor (AFP)
Salah, Yeni Zelanda'da attığı golü kutluyor (AFP)

Kanada’nın Vancouver kentinde oynanan Dünya Kupası grup maçında Mısır, Yeni Zelanda karşısında 1-0 geriye düşmesine rağmen muhteşem bir geri dönüşe imza atarak sahadan 3-1 galip ayrıldı. Bu sonuçla Mısır, tarihindeki 4. Dünya Kupası finallerindeki ilk galibiyetini elde etmiş oldu.

Maça hızlı başlayan Yeni Zelanda, 15. dakikada sol kanattan Tim Payne'in kullandığı köşe vuruşunda Fin Surman'ın şık kafa golüyle 1-0 öne geçti.

Yeni Zelanda bu golden önce ve sonra farkı ikiye çıkarma şansları yakalasa da Mısır kalecisi Mustafa Şubeyr, ilk yarıda kurtardığı üç net pozisyonla takımını ayakta tuttu. Mısır'ın ilk yarıdaki tek tehlikeli atağı ise 27. dakikada Ömer Mermuş'un sert şutunda geldi; bu pozisyonda kaleci Max Crocombe topu iki hamlede kontrol edebildi.

İkinci yarıda Mısır rüzgârı

İkinci yarıya tamamen farklı bir çehreyle çıkan Mısır, 58. dakikada beraberliği yakaladı. Muhammed Hani'nin sağ kanattan yaptığı ortada, ceza sahası içinde topa iyi yükselen Mustafa Abdülrauf (Ziko) nefis bir kafa vuruşuyla skoru 1-1'e getirdi. 67.dakikada sahneye çıkan Muhammed Salah, gelişen organize atakta Ziko'nun ceza sahası içindeki şık topuk pasını şık bir vuruşla ağlara göndererek Mısır'ı 2-1 öne geçirdi.

Maçın skorunu tayin eden gol ise 82. dakikada geldi. Salah’ın sol kanattan kullandığı köşe vuruşuna iyi yükselen oyuna sonradan dahil olan Mahmud Hasan (Trezeguet), kafa vuruşuyla topu filelerle buluşturdu: 3-1.

Fas'ın ardından bu Dünya Kupası'nda Araplara ikinci galibiyet sevincini yaşatan Mısır, G Grubu'nda 4 puanla liderliğe yükseldi. Grupta ikişer puanı bulunan İran ve Belçika Mısır'ı takip ederken, Yeni Zelanda ise 1 puanla son sırada yer aldı.


2026 Dünya Kupası: İran teknik direktörü "dayanılmaz" koşulları kınadı

 İran Milli Takımı Teknik Direktörü Emir Kalenuyi (AFP)
 İran Milli Takımı Teknik Direktörü Emir Kalenuyi (AFP)
TT

2026 Dünya Kupası: İran teknik direktörü "dayanılmaz" koşulları kınadı

 İran Milli Takımı Teknik Direktörü Emir Kalenuyi (AFP)
 İran Milli Takımı Teknik Direktörü Emir Kalenuyi (AFP)

İran Milli Takımı Teknik Direktörü Emir Kalenuyi, takımının 2026 FIFA Dünya Kupası'nda dün Belçika ile 0-0 berabere kaldığı maçın ardından, Ortadoğu'daki savaşın gölgesinde turnuvaya katılan ekibinin yaşadığı zorluklara dikkat çekerek, "Hiçbir milli takımın bu şartlara dayanabileceğini sanmıyorum" dedi.

Los Angeles'ta oynanan karşılaşmanın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Kalenuyi, ülkesinin hâlen ABD ile savaş halinde olduğu bir dönemde Dünya Kupası'na geldiklerini belirtti. Ev sahibi ülkelerden biri olan ABD'de grup maçlarını oynayan İran Milli Takımı'nın, konaklama için Meksika'nın Los Angeles sınırındaki Tijuana kentini tercih etmek zorunda kaldığını hatırlattı.

Yeni Zelanda ile 2-2 berabere kaldıkları ilk maçın ardından ikinci beraberliklerini alan İran'ın teknik direktörü, "Dünya Kupası'na mümkün olan en kötü koşullarda geldik. Lig durmuştu. Bir kamp yeri seçtik ancak turnuvaya birkaç gün kala Tijuana'ya gitmemiz istendi. 16 saat içinde iki kez seyahat ediyoruz. Şimdi de havaalanına gidip tekrar Tijuana'ya dönmek zorundayız" ifadelerini kullandı.

Emir Kalenuyi, "Hiçbir takımın buna dayanabileceğini düşünmüyorum. Oyuncularım yürekleriyle mücadele ediyor. Gelecek nesillerin bunu hatırlaması gerekiyor" diye konuştu.

Belçika'nın 66. dakikada savunma oyuncusu Nathan Ngoy'nun kırmızı kart görmesiyle uzun süre 10 kişi oynadığı maçı değerlendiren İranlı teknik adam, "Dünya sıralamasında 10. sırada yer alan, yıldız oyunculara ve çok iyi teknik ekibe sahip bir takıma karşı oynamak önemli bir başarıdır" dedi.

Karşılaşmanın iki takım açısından da kazanılabilecek bir mücadele olduğunu söyleyen  Kalenuyi, oyuncularını tebrik ederek özellikle kaleci Alirıza Beiranvand'ın performansını övdü.

"Beiranvand, İran futbol tarihinin en iyi kalecilerinden biri ve bugün kariyerinin en iyi maçlarından birini çıkardı" diyen deneyimli çalıştırıcı, taktik planlarını da anlattı.

İran'ın maça 5-4-1 dizilişiyle çıktığını belirten Kalenuyi, "Her iki devrenin ilk 15 dakikasını kontrol etmeyi, ardından hızlı hücumlarla gol bulmayı hedefledik. Galibiyet fırsatını yakaladık ve ofsayt nedeniyle iptal edilen pozisyonda gole çok yaklaşmıştık. Ancak bu sonuç da önemli bir başarı. Bu kadar zor şartlarda iki maçta da yenilmedik" değerlendirmesinde bulundu.

İran'ın Seattle'da oynayacağı son grup maçı öncesinde rakipleri Mısır hakkında da konuşan Kalenuyi, "Bugün kutlama yapabiliriz ancak yarından itibaren güçlü oyunculara sahip güçlü bir Mısır takımına odaklanmalıyız. Bu maç için özel bir taktik planımız olacak. Temel hedefimiz Son 32 Turu'na yükselmek" ifadelerini kullandı.