Arap Parlamentosu’nun gündeminde insan hakları var

Arap Parlamentosu’nun gündeminde insan hakları var
TT

Arap Parlamentosu’nun gündeminde insan hakları var

Arap Parlamentosu’nun gündeminde insan hakları var

Arap Parlamentosu’nun üçüncü yasama döneminin üçüncü genel oturumu Arap Birliği Genel Sekreterliği’nde başladı. Oturumda Arap İnsan Hakları Gözlemevi’nin açılışı duyuruldu.
Adil el-Usumi başkanlığındaki Arap Parlamentosu, “Arap ülkelerindeki insan haklarına ilişkin durumları izleme, belgeleme ve insan hakları konularına ilişkin uluslararası ve Arap sözleşmelerinin onaylanması noktasında görev yapacak Arap Gözlemevi mekanizmasını onayladı. Ayrıca bu kapsamda, bazı Arap ülkelerinde insan hakları durumlarına ilişkin yetkili olmayan taraflar tarafından yayınlanan siyasallaştırılmış ve hatalı rapor iddialarına yanıt verecek. Raporlarda yer alan asılsız iddialara ve suçlamalara karşı Arap ülkelerinin doğru ve sağlam bilgilerini ve imajlarının ortaya koyacak.
Gözlemevi, çalışma sistemine göre Arap ülkelerindeki insan hakları durumlarına ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) ve kuruma bağlı kuruluşlar tarafından yayınlanan uluslararası raporları inceleyecek ve uygun politikalar önerecek.

Arap coğrafyasının gündemi
Arap Parlamentosu Başkanı el-Usumi’nın gündeminde son dönemlerde Arap bölgesinin tanık olduğu ve “iyimserlik ve umut kaynağı” olarak gördüğü “olumlu gelişmeler” vardı.
Usumi yaptığı açıklamada, el-Ula Zirvesi’nin sonuçları ile alınan kararların, Arap bölgesinin karşı karşıya kaldığı zorlukları ortaya koyduğunu kaydetti.
Arap Parlamentosu’nun dört daimi komitesi geçtiğimiz cuma ve cumartesi günü görüşmeler gerçekleştirdi. Söz konusu toplantılarda Dışişleri, Siyasi İşler ve Ulusal Güvenlik Komitesi, Arap dünyasındaki siyasi durum ve gelişmeler ile siber güvenliği koruma noktasında bir kanun tasarısı oluşturulması konularını görüştü. Arap Parlamentosu ilişkilerini bölgesel ve uluslararası düzeylerde güçlendirmenin yanı sıra ilgili komitelerle ortak toplantılar düzenlenmesi değerlendirildi.
El-Usumi dün Arap Parlamentosu’nun üçüncü genel oturumunda yaptığı konuşmada, “Arap Parlamentosu, memnuniyetle karşıladığı Yemen’deki yeni hükümeti destekliyor” ifadelerini kullandı. Uluslararası toplumu da Husi milisler tarafından gerçekleştirilen terör saldırılarını durdurma noktasında sağlam bir tavır sergilemeye çağırdı.
El-Usumi, Kahire’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Filistin ulusal diyalogunu da takdir etti. Filistinli grupların birleşmesinde önemli bir adım olarak değerlendirdiği Filistin genel seçimlerinin yapılması için tarih belirlenmesi gerekliliğine verdiği desteği vurguladı.
Arap Parlamentosu Başkanı el-Usumi, Libya yürütme otoritesinin seçim sonuçlarını, Sudan’da yeni hükümetin kurulmasını, Sudan’ın terörizmi destekleyen devletler listesinden çıkarılmasını, Somali Cumhurbaşkanı tarafından güvenlik ve istikrarı artırma noktasında yapılan ulusal diyalog çağrısını ve Irak’ta erken seçim tarihi belirlenmesini memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi. Ayrıca Arap Parlamentosu’nun Lübnan’da halkın kalkınması ve istikrarı noktasında yeni bir hükümetin kurulmasını desteklediğini kaydetti.
Mısır Parlamentosu Başkanı Dr. Hanefi Cibali ve Arap Parlamentosu Başkanı Adil el-Usumi, iki taraf arasında iş birliğini güçlendirme, deneyim alışverişinde bulunma ve çeşitli uluslararası ve bölgesel forumlarda Arap Parlamentosu’yla olan çabaları koordine etme noktasında bir protokol imzaladı. Söz konusu protokol aynı zamanda Temsilciler Meclisi’ndeki Parlamento Eğitim Enstitüsü ile Arap Parlamentosu’na bağlı Arap Parlamentosu Diplomasi Merkezi arasında eğitim, nitelik, kapasite geliştirme, eğitim programlarının uygulanması ve uzman mesleki diplomalar alanlarında ortaklık ve iş birliği temellerinin atılmasını da kapsıyor.



Gazze Şeridi'nde fırtına nedeniyle 11 kişi hayatını kaybetti, birçok ev yıkıldı

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta barınakları basan yağmur sularının içinden geçiyor (EPA)
Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta barınakları basan yağmur sularının içinden geçiyor (EPA)
TT

Gazze Şeridi'nde fırtına nedeniyle 11 kişi hayatını kaybetti, birçok ev yıkıldı

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta barınakları basan yağmur sularının içinden geçiyor (EPA)
Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta barınakları basan yağmur sularının içinden geçiyor (EPA)

Gazze Şeridi'ni 24 saatten kısa bir süre içinde vuran fırtına ve derin alçak basınç sistemi, birçok evin çökmesi ve bölge genelinde çadırların sular altında kalması sonucu 11 Filistinlinin ölümüne birçok kişinin de yaralanmasına yol açtı.

Filistin Haber Ajansı'na (WAFA) göre yerel kaynaklar, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya'nın Bir el-Naja bölgesinde, yerinden edilmiş kişilerin barındığı bir evin çökmesi sonucu 5 Filistinlinin öldüğünü ve birçok kişinin de yaralandığını bildirdi.

 Gazze Şeridi'nin güneyinde Han Yunus'taki bir kampta yağmurlu bir günde yerinden edilmiş Filistinli kadın (Reuters)Gazze Şeridi'nin güneyinde Han Yunus'taki bir kampta yağmurlu bir günde yerinden edilmiş Filistinli kadın (Reuters)

Şarku'l Avsat'ın ulaştığı kaynaklar, bugün şafak vakti Gazze şehrinin batısındaki el-Rimal mahallesinde yerinden edilmiş kişilerin çadırlarının üzerine büyük bir duvarın çökmesi sonucu 2 vatandaşın öldüğünü, Gazze şehrinde aşırı soğuktan bir çocuğun, el-Şati kampında ise bir bebeğin hayatını kaybettiğini belirtti. Dün de el-Şati kampında bir duvarın çökmesi sonucu bir kişi hayatını kaybetti.

Dün el-Amadi bölgesindeki Ebu Cebel kampında bir çadırın çökmesi sonucu iki çocuk yaralandı; Han Yunus'un el-Mevasi bölgesindeki mülteci çadırında ise bir bebek aşırı soğuktan hayatını kaybetti.

Sivil savunma ekipleri, son birkaç saat içinde en az 10 evin çöktüğünü, son olarak da el-Kerame ve Şeyh Rıdvan mahallelerinde 2 evin yıkıldığını bildirdi.

Bu olumsuz hava koşulları ayrıca Han Yunus'un el-Mevasi bölgesindeki kampların tamamının sular altında kalmasına, Deyr el-Belah'taki el-Bassa ve el-Baraka'nın geniş alanlarının, Nuseyrat'taki Merkez Pazarı'nın ve Gazze Şehri'ndeki Yermuk ve liman bölgelerinin hasar görmesine yol açtı.

 Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta barınakları basan yağmur sularının içinden hayvanlarla çekilen arabalar geçiyor (EPA)Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta barınakları basan yağmur sularının içinden hayvanlarla çekilen arabalar geçiyor (EPA)

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA), dün yaptığı açıklamada, şiddetli yağmur ve ıslak çadırların, aşırı kalabalık Gazze Şeridi'ndeki kötüleşen sağlık ve yaşam koşullarını daha da kötüleştirdiğini belirterek, soğuk hava, yetersiz sanitasyon ve hijyen eksikliğinin salgın hastalık riskini artırdığını vurguladı. UNRWA, insani yardıma erişimin acilen kolaylaştırılması çağrısında bulundu.


Berri: Barack'ın Lübnan'ı Suriye'ye ilhak etme söylemi "kabul edilemez bir hata"

Lübnan Parlamento Başkanı Nebih Berri, ABD Büyükelçisi Michel Issa'yı kabul etti (Parlamento Başkanlığı)
Lübnan Parlamento Başkanı Nebih Berri, ABD Büyükelçisi Michel Issa'yı kabul etti (Parlamento Başkanlığı)
TT

Berri: Barack'ın Lübnan'ı Suriye'ye ilhak etme söylemi "kabul edilemez bir hata"

Lübnan Parlamento Başkanı Nebih Berri, ABD Büyükelçisi Michel Issa'yı kabul etti (Parlamento Başkanlığı)
Lübnan Parlamento Başkanı Nebih Berri, ABD Büyükelçisi Michel Issa'yı kabul etti (Parlamento Başkanlığı)

Lübnan Parlamentosu Başkanı Nebih Berri, ABD Büyükelçisi Tom Barrack'ın Lübnan'ın Suriye'ye ilhak edilmesi çağrısıyla ilgili zaman zaman yaptığı tehditleri kabul edilemez bir hata olarak nitelendirerek reddetti. Berri, "Hiç kimse Lübnanlıları tehdit edemez. Özellikle diplomatlar ve hele ki Büyükelçi Tom Barrack gibi bir isim tarafından Lübnanlılara bu şekilde hitap etmek, akıl almaz bir durumdur. Lübnan'ın Suriye'ye ilhak edilmesiyle ilgili söyledikleri ciddi ve kesinlikle kabul edilemez bir hatadır." dedi.

Öte yandan Berri, Basın Sendikası'ndan bir heyete, ilgili yasa konusunda yaşanan görüş ayrılıklarına rağmen, gelecek mayıs ayında yapılması planlanan parlamento seçimlerinin iptal edilmeyeceğini ya da ertelenmeyeceğini vurguladı.

Parlamento başkanlığından yapılan açıklamaya göre Berri'nin ABD'nin Beyrut Büyükelçisi Michel Issa'yı 24 saat içinde ikinci kez kabul etmesi dikkat çekiciydi; zira görüşmede "iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra genel durumdaki gelişmeler ve güncel olaylar" ele alındı.


İsrailli bakanlar eski Gazze yerleşiminde bayrak töreni düzenlenmesini talep etti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir (EPA)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir (EPA)
TT

İsrailli bakanlar eski Gazze yerleşiminde bayrak töreni düzenlenmesini talep etti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir (EPA)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir (EPA)

Aralarında Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki Likud Partisi’nden sekiz ismin de bulunduğu 11 İsrailli bakan, dün Savunma Bakanı Yisrael Katz’dan Hanuka Bayramı sırasında Gazze Şeridi’nde bayrak töreni düzenlenmesine izin verilmesini talep etti.

Aşırı sağcı ve yerleşim yanlısı Nahala Hareketi tarafından başlatılan girişim kapsamında yayımlanan mesajda, “Gazze’nin İsrail topraklarının bir parçası olduğunu gururla teyit etmenin zamanı geldi. Bu bölge yalnızca Yahudi halkına aittir ve derhal İsrail devletinin bir parçası hâline gelmelidir” ifadeleri yer aldı.

Mesajda ayrıca, etkinliğin temel amacının ‘İsrail’in 2005’te bölgeden çekilirken boşalttığı, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki eski Nisanit yerleşiminin kalıntıları üzerinde İsrail bayrağını göndere çekmek’ olduğu belirtildi.

dfrtg
İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir (Reuters)

Mesajın imzacıları arasında, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile aralarında Ulaştırma Bakanı Miri Regev’in de bulunduğu sekiz Likud’lu bakan yer aldı.

Ayrıca, toplam 120 sandalyeli Knesset’ten 21 milletvekili de metne imza attı. İmzacı vekiller Ben-Gvir liderliğindeki Otzma Yehudit (Yahudi Gücü) Partisi ile Likud’a mensup.

Nahala Hareketi, ‘Nisanit’te bayrak töreni’ olarak duyurduğu etkinliğin, Gazze Şeridi’nde hâlen İsrail ordusunun kontrolündeki bölgede yapılacağını açıkladı.

Etkinliğin 18 Aralık’ta, sekiz gün süren Hanuka’nın beşinci gecesinde düzenlenmesi planlanıyor. Bayram bu yıl pazar günü başlayacak.

İsrail Savunma Bakanlığı, konuya ilişkin AFP’nin yorum talebine henüz yanıt vermedi.

jbhj
İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz (DPA)

İsrail ordusu çarşamba akşamı yaptığı açıklamada, ‘İsrail topraklarından Gazze Şeridi’ne geçen birkaç İsrailli sivilin gözaltına alındığını’ duyurdu.

Yerleşimciler ve Filistinlilere yönelik saldırılarla suçlanan aşırılık yanlılarına hukuki destek veren Honenu örgütü ise yaptığı açıklamada, ‘Çarşamba günü onlarca sağcı aktivistin, Nisanit’in kalıntıları üzerinde bir yerleşim kurulmasını talep etmek üzere Gazze sınır çitini aştığını’ belirtti.

10 Ekim’de İsrail ile Hamas arasında yürürlüğe giren kırılgan ateşkes kapsamında, İsrail ordusu Gazze Şeridi’nin yarısından fazlasında kontrol sağlamasına imkân veren bir hatta çekilmişti. Savaşın büyük yıkıma uğrattığı bölgede bu hat fiili kontrol sınırı olarak işliyor.

Geçtiğimiz kasım ayında Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi tarafından da desteklenen ABD’nin Gazze barış planı ise İsrail güçlerinin bölgeden kademeli olarak çekilmesini öngörüyor.