Rus uçakları, 2021’in başından bu yana İdlib’i dördüncü kez bombaladı

Suriye'nin kuzeyinde “Şehit Astsubay Kıdemli Başçavuş Süleyman Demirel” adına inşa edilen okulun temeli atıldı. (Suriye İnsan Hakları Gözlemevi)
Suriye'nin kuzeyinde “Şehit Astsubay Kıdemli Başçavuş Süleyman Demirel” adına inşa edilen okulun temeli atıldı. (Suriye İnsan Hakları Gözlemevi)
TT

Rus uçakları, 2021’in başından bu yana İdlib’i dördüncü kez bombaladı

Suriye'nin kuzeyinde “Şehit Astsubay Kıdemli Başçavuş Süleyman Demirel” adına inşa edilen okulun temeli atıldı. (Suriye İnsan Hakları Gözlemevi)
Suriye'nin kuzeyinde “Şehit Astsubay Kıdemli Başçavuş Süleyman Demirel” adına inşa edilen okulun temeli atıldı. (Suriye İnsan Hakları Gözlemevi)

Rus savaş uçakları dün (23 Şubat), İdlib ile Hama arasındaki temas noktalarında rejim güçlerinin ve silahlı gruplar arasında yaşanan çatışmalar sırasında, bu yılın başından bu yana İdlib'in güneyinde 4. kez hava saldırısı düzenledi. Öte yandan dün, Suriye'nin kuzeyinde birkaç gün önce mayın patlaması sonucu hayatını kaybeden Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensubu Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Süleyman Demirel adına inşa edilecek okulun temelinin atıldığı açıklandı. 
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Rus savaş uçaklarının İdlib’e hava saldırıları düzenlediğini bildirdi. Ayrıca, Rus savaş uçaklarının havada sürekli uçuşunun devam ettiği ve hava saldırılarının İdlib'in güney kırsalındaki el-Bare bölgesine kadar uzandığı kaydedildi.
Söz konusu saldırı ile 2021'in başından bu yana Rus savaşçıları İdlib'i 4. kez hedef aldı. 13 Şubat’ta bir Rus savaş uçağı, yüksek patlayıcı füzelerle İdlib'in batısındaki İdlib Merkez Hapishanesi civarını hedef alan hava saldırıları düzenlemişti. Saldırıyla eş zamanlı olarak Rus uçağı bölgede keşif uçuşu yaptı.
SOHR, 3 Şubat’ta Rus savaş uçakları tarafından İdlib'in batı kırsalındaki Armenaz beldesi yakınlarındaki askeri bölgeleri hedef aldığını ve bölgedeki hava sahasında keşif uçakları gerçekleştirdiğini kaydetti. Gözlemevi, saldırının Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) saflarında yaralanmalara neden olduğunu bildirdi.
Görgü tanıkları, Fethu'l Mubin Operasyon Birimi’ne bağlı grupların pazartesiyi salıya bağlayan gece yarısından sonra Gab Ovası'ndaki el-Amkiye bölgesinde bulunan rejim güçlerine ait noktaları ve İdlib’in güney kırsalında yer alan Cebel ez-Zaviye’deki bölgeleri bombaladığını belirtti. Rejim güçlerinin ise İdlib’in güneyindeki el-Fattira, Sufuhon, Benin, er-Ruveyha, el-Bare ve Fuleyfel bölgelerini bombaladığı, kayıplar hakkında bilgi olmadığı kaydedildi.
SOHR önceki gün yaptığı açıklamada, grupların İdlib'in güney kırsalındaki Kefer Nubbul ilçesinde konuşlanmış rejim güçlerini füzeler ve toplarla bombaladığını belirtti. Rejim güçlerinin ise İdlib'in güney kırsalındaki el-Fattira, Sufuhon, el-Bare, Kansafra ve Fuleyfel alanlarını bombaladığı ifade edildi. Ayrıca, Kuzeybatı Hama'daki Gab Ovası'ndaki el-Ankavi ve Kuleydin bölgelerinin de bombalandığı kaydedildi. Saldırılarla eşzamanlı olarak "Putin-Erdoğan" alanı olarak bilinen bölgede keşif uçuşları yapıldı.
Suriye’deki saha aktivisti Suheyb el-İdlibi dün yaptığı açıklamada, Rus savaş uçaklarının İdlib'in güneyindeki el-Bare kenti yakınlarında hava saldırısı başlattığını ve insani kayıp olmadığını, ancak maddi kayıpların yaşandığını bildirdi. İdlibi, Rus savaş uçaklarının yoğun uçuşu sırasında İdlib vilayetinin hava sahasında kapsamlı keşif uçağının eşzamanlı uçuş yaptığını belirtti. Ayrıca, Rus savaş uçaklarının bu yılın başından bu yana İdlib'i dördüncü kez hedef aldığını vurguladı.
Eriha şehrinden aktivist Ömer el-Muhammed ise, rejim güçlerinin dün sabah (Salı) ağır top ve füzelerle Deyr Sünbül bölgelerini ve muhaliflerin kontrolünde olan İdlib’in güney ve doğusundaki Beynin ve Şennan köylerini bombaladığını bildirdi. Saldırıların Bezabur köyünde yoğunlaştığını ve bir sivilin hayatını kaybetmesine, birinin ise yaralanmasına yol açtığını belirten Muhammed, sivillere ait mallarda ağır maddi kayıplar yaşandığını ifade etti.
Gözlemevi’ne göre, Suriye rejiminin İdlib’deki muhalif güçler tarafından kontrol edilen bölgelerdeki sivillerin istedikleri takdirde rejim bölgelerine girmeleri için İdlib kırsalındaki Serakib bölgesinde açtığı ‘insani geçiş’ koridorunda sivil hareketlilik kaydedilmedi. Gözlemevi, rejim kontrolündeki bölgelerden bazı kişilerin güvenli geçiş açılmasıyla ilgili alaycı tepkiler gösterdiğini ve konuyla ilgili yaptıkları yorumda, “Aksine bir geçiş açın ve korkmayın. Selahaddin heykeli bile Suriye'den kaçacak” ifadelerini kullandılar.
Suriye rejimi ve İdlib'in doğu kırsalındaki müttefiklerinin etkisi altında olan Serakib  bölgesi ise görece bir sakinliğe tanık oldu. Şam'ın Pazartesi’den itibaren bölgedeki siviller için bir geçişin açıldığını duyurmasının ardından, silahlı grupların ve Heyet Tahrir eş-Şam’ın bölgelerinden Suriye rejiminin bölgelerine herhangi bir sivil geçiş veya hareketlilik kaydedilmedi. 
Gözlemevi’ne göre Suriye'nin kuzeyinde, Gaziantep Vali Yardımcısı ve Bab yerel meclis üyeleri ve bölgenin ileri gelenlerinin katılımıyla, Halep'in doğu kırsalındaki el-Bab ilçesinde TSK mensubu Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Süleyman Demirel'in adının verildiği okulun (Şehit Süleyman Demirel İmam Hatip Okulu) temel atma töreni düzenlendi. Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Süleyman Demirel, el-Bab şehir merkezinde etkisiz hale getirilmek istenen el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu 4 Şubat'ta şehit olmuştu.
TSK’de mühendislik ve mayın imha biriminden sorumlu olan Astsubay Süleyman Demirel, Halep'in doğu kırsalındaki el-Bab ilçesinde, bölgenin eski Tarım Bakanlığı binasındaki Hamza Tümeni karargahının girişindeki etkisiz hale getirilmek istenen el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu hayatını kaybetmişti.



Hamas: Rehinelerin cesetlerini aramak için bugün Gazze'de yeni bölgelere gireceğiz

TT

Hamas: Rehinelerin cesetlerini aramak için bugün Gazze'de yeni bölgelere gireceğiz

Hamas: Rehinelerin cesetlerini aramak için bugün Gazze'de yeni bölgelere gireceğiz

Hamas'ın üst düzey liderlerinden Halil el-Hayye dün akşam yaptığı açıklamada, “Bugün Gazze Şeridi'nde yeni bölgelere girilerek rehinelerin cesetleri aranacak” dedi.

El-Hayye, Hamas'ın ‘Gazze Şeridi'ndeki tüm idari yetkilerini, güvenlik dahil olmak üzere geçici komiteye devredeceğini’ bildirdi.

Hamas daha önce Gazze Şeridi'nin yönetimini siyasi bağlantıları olmayan bağımsız Filistinlilerden oluşan geçici bir komiteye devretmeye hazır olduğunu açıklamıştı. Henüz böyle bir komite kurulmadı.

Hamas, ateşkes anlaşması kapsamında şu ana kadar 15 rehinenin cesedini teslim etti.

İsrail'de on binlerce kişi dün geç saatlerde, cesetleri halen Gazze Şeridi'nde bulunan 13 rehinenin naaşının iadesini talep etmek için gösteri düzenledi.

Diğer yandan Mısır'a ait ekipman ve araçlar, dün gece Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze'ye girerek rehinelerin cesetlerini aramaya başladı.

zxcdfg
Mısır komitesinin gözetimindeki ekipman ve ekipler, rehinelerin cesetlerini arama çalışmaları kapsamında Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'a giderken Kerem Şalom Sınır Kapısı’ndan geçti. (EPA)

ABD Başkanı Donald Trump, Hamas'a cesetleri bir an önce teslim etmesi için baskılarını artırdı. Dün sosyal medya platformu Truth Social üzerinden paylaşım yapan Trump, Hamas hakkında “Önümüzdeki 48 saatte ne yapacaklarını görelim” dedi.

Hamas'ın rehinelerin cesetlerini iade etmemesi halinde barış sürecine dahil olan diğer ülkelerin harekete geçeceğini ifade eden Trump, bazı cesetlere ulaşmanın zor olduğunu, ancak diğerlerinin ‘şimdi iade edilebileceğini’ belirtti.


Libya'daki yüzlerce Suriyeli, ülkelerine ücretsiz dönüş biletinden yararlanıyor

 Libya'daki yüzlerce Suriyeli mülteci, Şam'ın sunduğu ücretsiz dönüş biletlerinden yararlanmak için Trablus'taki bir seyahat acentesine akın etti. (AFP)
Libya'daki yüzlerce Suriyeli mülteci, Şam'ın sunduğu ücretsiz dönüş biletlerinden yararlanmak için Trablus'taki bir seyahat acentesine akın etti. (AFP)
TT

Libya'daki yüzlerce Suriyeli, ülkelerine ücretsiz dönüş biletinden yararlanıyor

 Libya'daki yüzlerce Suriyeli mülteci, Şam'ın sunduğu ücretsiz dönüş biletlerinden yararlanmak için Trablus'taki bir seyahat acentesine akın etti. (AFP)
Libya'daki yüzlerce Suriyeli mülteci, Şam'ın sunduğu ücretsiz dönüş biletlerinden yararlanmak için Trablus'taki bir seyahat acentesine akın etti. (AFP)

Ülkelerindeki savaştan kaçarak yıllardır Libya'da yaşayan yüzlerce Suriyeli mülteci, Şam'ın sunduğu ücretsiz dönüş biletlerinden yararlanmak için dün Trablus'taki bir seyahat acentesine akın etti.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre, öğle saatlerine kadar 700'den fazla Suriyeli vatandaş, Şam tarafından yetkilendirilmiş acente aracılığıyla geçiş izni ya da oturma izni sahipleri için seyahat bileti almak üzere başvuruda bulundu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, Libya'dan dönmek isteyen Suriyelilere uçak bileti sağlayacağını duyurduktan sonra binlerce Suriyeli başvuru yaptı. Bunlar arasında, beş yıldır Libya'da yaşayan ve ‘Suriye'deki durumun çok istikrarlı olmadığını’ kabul eden, ancak ‘Suriye'ye gidip Libya'ya yasal olarak dönebilmek için’ statüsünü düzenlemek isteyen 32 yaşındaki Velid Hamud da bulunuyor.

2020 yılında İdlib şehrinden kaçan Rami Hasun, Suriye'nin ‘eskisinden çok daha iyi olduğunu ve iş imkanlarının olduğunu’ söyledi. Hasun, “Seyahat edemedik ve Libya'da uzun süre kaldık” dedi.

Üç yıldır Libya'da mülteci olan Mahmud Nasreddin şöyle dedi: “Çalışmak ve yıkılanları yeniden inşa etmek istiyoruz.”

Halep'ten gelen 23 yaşındaki Suriyeli, “Büyükelçilik olmasaydı Suriye'ye dönmek zor olurdu” dedi ve ülkesinde ‘iş bulacağını’ umduğunu belirtti.

Geçtiğimiz ağustos ortasında Şam'ın gönderdiği bir heyet, 2012'den beri kapalı olan Trablus'taki Suriye Büyükelçiliği’ni yeniden açtı, ancak konsolosluk hizmetleri henüz başlamadı.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ekim ayı başında, ‘Suriye Dışişleri Bakanlığı'nın talebi üzerine’, gönüllü geri dönüş programı kapsamında, on yıldan fazla bir süredir Libya'da yaşayan ve ‘zor durumda’ olan 152 Suriyelinin ülkesine geri dönüşünü organize etti.

Libya'daki Suriyelilerle ilgili resmi istatistikler bulunmamakla birlikte, binlerce aile on yıllardır bu ülkede yaşıyor.

Diğer taraftan, Libya'nın doğusundaki yetkililer, ülkedeki çatışmalar ve karışıklıklar nedeniyle 12 yıl kapalı kalan Sirte Körfezi Uluslararası Havalimanı'nı dün yeniden açtı. Yerel yetkililer ve bölge sakinleri, bu adımın orta bölgedeki insanların seyahat zorluklarını azaltacağını ve ekonomik faaliyeti canlandıracağını söylüyor.

Havalimanı, 2011'de Muammer Kaddafi'nin devrilmesinin ardından ülkedeki güvenlik koşullarının kötüleşmesi nedeniyle 2013'ten beri hizmet dışıydı. Havalimanı, 2015 ve 2016 yılları arasında militan grup DEAŞ'ın Libya'nın merkezinde bulunan Sirte'yi kontrolü altında tuttuğu dönemde büyük hasar gördü ve pistler, yolcu terminalleri ve kontrol kulesi dahil olmak üzere neredeyse tüm ana tesisleri tahrip edildi.

Açılış törenine, Libya'nın doğusunda bulunan hükümetten bir dizi yetkili ve Bingazi merkezli Libya Temsilciler Meclisi'nden (TM) milletvekilleri katıldı.

Libya Ulusal Kalkınma ve Yeniden Yapılanma Ajansı Genel Müdürü Mahmud el-Fercani, projenin ‘sıfırdan tamamen yeniden inşa’ anlamına geldiğini belirterek, ‘görevlerin zorluğu ve iş hacmine’ rağmen tamamlanmasının 11 ay sürdüğünü bildirdi.


Suriye İçişleri Bakanlığı, "dışarıyla bağlantılı terör ve suç hücrelerinin" dağıtıldığını duyurdu

Suriye güvenlik güçleri Şam'da devriye geziyor (AP)
Suriye güvenlik güçleri Şam'da devriye geziyor (AP)
TT

Suriye İçişleri Bakanlığı, "dışarıyla bağlantılı terör ve suç hücrelerinin" dağıtıldığını duyurdu

Suriye güvenlik güçleri Şam'da devriye geziyor (AP)
Suriye güvenlik güçleri Şam'da devriye geziyor (AP)

Suriye İçişleri Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada, Lazkiye ilinde "dışarıyla bağlantılı terörist ve suç hücrelerinin" başarıyla dağıtıldığını ve tutuklandığını duyurdu.

Bakanlık açıklamasında, eski rejime bağlı grupların, hayati önem taşıyan ve hükümete ait alanları hedef alan "terör eylemleri", sistematik cinayet ve adam kaçırma eylemleri gerçekleştirerek Lazkiye'deki güvenliği istikrarsızlaştırmaya çalıştığını belirtti.

Açıklamada, İç Güvenlik Komutanlığı'nın "vilayet sakinlerinin güvenliğini ve devletin bütünlüğünü tehdit etmeye cesaret eden herkese karşı tüm yasal yolları kullanarak mücadele etme" kararlılığını vurguladı..