Filistin Fetva Kurulu Kudüs ve Mescid-i Aksa konusunda uluslararası toplumu uyardı

Geçtiğimiz yaz Kudüs’teki Mescid-i Aksa’da ibadet edenler. (AP)
Geçtiğimiz yaz Kudüs’teki Mescid-i Aksa’da ibadet edenler. (AP)
TT

Filistin Fetva Kurulu Kudüs ve Mescid-i Aksa konusunda uluslararası toplumu uyardı

Geçtiğimiz yaz Kudüs’teki Mescid-i Aksa’da ibadet edenler. (AP)
Geçtiğimiz yaz Kudüs’teki Mescid-i Aksa’da ibadet edenler. (AP)

Filistin Yüksek Fetva Kurulu, “İsrailli yetkililer tarafından, işgal altındaki Kudüs şehrini daha çok Yahudileştirme noktasındaki eylemleri gerçekleştirme ve şehrin kültürel, tarihi ve coğrafi görüntüsünde bir değişiklik yapma girişimleri” ile yüzleşmeye çağırdı.
Kurul açıklamasında, “İsrail işgal yetkilileri, Kudüs’teki Yahudi varlığını artırmak ve coğrafi genişlemeyi önlemek için yerleşim yerleriyle bu noktaları çevrelemeye çalışıyor” dedi.
Kurulun açıklaması, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, Kudüs çevresinde bir yerleşim bölgesi oluşturmayı hedefleyen ve Mescid-i Aksa’da ihlallere sebep olacak olan “E1” projesinin uygulanmaya başlamasına yeşil ışık yaktığı yönündeki açıklamasının ardından geldi.
Kurul, bölgedeki genel siyasi durumdan yararlanarak, Kudüs’teki Filistin varlığını ortadan kaldırmayı  hedefleyen yerleşim planının tehlikesi noktasında uyarıda bulundu. Ayrıca, Filistin halkının haklarının açık bir şekilde ihlal edilerek, şehir ve çevresindeki yerleşim yerleri ile yeni sömürge yerleşim projesinin güçlendirilmesi kapsamında, söz konusu projenin sürekliliği ve hızlanmasının tehlikeli olduğuna işaret etti.
Kurul, Arap ülkelerini ve uluslararası toplumu işgali sona erdirerek adil ve kapsamlı bir barışa ulaşma noktasında tüm fırsatları ortadan kaldıran ve başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını baltalayan söz konusu projeyi durdurmak için işgalci hükümete acil baskı yapmaya çağırdı.
Ayrıca Mescid-i Aksa ve çevresinin zamansal olarak bölündükten sonra mekansal olarak da bölünmesini sürdürmek amacıyla işgalci güçlerin açık ve artan saldırılarını kınadı.
Önemli bir dini referans olarak kabul edilen Kurul, işgalcilerin kutsal olarak kabul edilen Mescid-i Aksa’yı hedef almaya devam etme tehlikesine ve buranın kontrolünü ele geçirme girişimlerine dikkat çekti. Ayrıca Müslümanların bu kutsal mekanlar üzerindeki haklarının uluslararası resmi kurumlar tarafından belirlendiğini vurguladı.
Filistin Yüksek Fetva Kurulu yaptığı açıklamada, işgal yetkililerinin Mescid-i Aksa muhafızları ile cami cemaatini mabetten çıkarma girişimlerini kınadığını bildirdi. Ayrıca son dönemlerde cami cemaati ve çalışanları ve muhafızların yargılanması noktasındaki artan ihlaller, camiyi boşaltmak için sahte iddialarla yapılan tutuklamalar ve dini tarihi ve hukuki statükoyu ele geçirme amacıyla yapılan değişiklikler kapsamında, Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırıların arttığı konusunda uyarıda bulundu.
Yahudi yerleşimciler İsrail korumasında periyodik olarak Mescid-i Aksa’ya baskınlar yapıyor.
Kudüs İslami Vakıflar Dairesi, 115 Yahudi yerleşimcinin İsrail polisi korumasında Mescid-i Aksa’nın güneybatısındaki el-Meğaribe (Fas) Kapısı’ndan Harem-i Şerif’e baskın düzenlediğini bildirdi. Yahudi grubun, Harem-i Şerif’in avlularında provokatif hareketlerde bulundukları kaydedildi.
Vakıflar Dairesi, Yahudilerin 2003’ten bu yana ilk kez İdarenin izni olmadan İsrail’in tek taraflı kararıyla polis eşliğinde kutsal mabede girdiğini bildirdi. Ayrıca şu açıklamalarda bulundu:
“Mescid-i Aksa’daki statükoyu istikrarsızlaştırma niyetlerinin tırmandığı tehlikeli bir dönemde, alışılmadık bir şekilde, İsrail polisi korumasındaki bir grup Yahudi yerleşimci baskın düzenliyor. Bu daha önceki baskınlardan farklı bir şekilde gerçekleşerek, baskınların düzenlemesine izin veren tehdit edici bir plana işaret ediyor”



Eş Şara: Suriye “bölünmez bir bütündür”

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)
TT

Eş Şara: Suriye “bölünmez bir bütündür”

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)

Suriye Devlet Başkanı Ahmad eş Şara dün, Beşar Esad'ın devrilmesinin ardından iktidara gelmesinden yaklaşık yedi ay sonra, yetkililerin cumhuriyetin yeni sembolü olan üç yıldızlı altın bir balıkkartalını tanıttığı törende Suriye'nin “bölünmez” olduğunu ilan etti.

AFP'nin haberine göre Halk Sarayı'nda Eş Şara ve büyük şehirlerin meydanlarında halkın katılımıyla düzenlenen törende yetkililer, devlet kurumlarıyla iş birliği içinde özel bir ekip tarafından oluşturulan yeni sembolü duyurdu.

5 mesaj

Cumhuriyetin yeni logosunun tanıtımı için düzenlenen törende konuşan Eş Şara, “Bugün lansmanını yaptığımız kimlik, parçalanmayı ya da bölünmeyi kabul etmeyen ve kuzeyden güneye, doğudan batıya tek bir ülke olan Suriye'yi ifade ediyor” dedi.

Baas Partisi'nin 50 yıllık iktidarının başladığı 1945 yılından bu yana Suriye Cumhuriyeti'nin sembolü olan balıkkartalı, bazı değişikliklerle birlikte yeni sembolün temelini oluşturuyor.

Enformasyon Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, “halkın kurtuluşunu” temsil etmesi için balıkkartalına üç yıldız eklenirken, Suriye'nin beş bölgesini (kuzey, doğu, batı, güney-merkez) temsil eden beş tüy balıkkartalının kuyruğunda bulunuyor.

Kuyruğundan üç yıldız ve beş tüy bulunan balıkkartalı (AFP)Üç yıldız ve kuyruğunda beş tüy bulunan balıkkartalı (AFP)

Bakanlık, yeni amblemin, "Halkın iradesinden doğan yeni devlet... çağdaş devlet", "Suriye topraklarının birliği" ve "Devlet ile halk arasındaki ilişkiyi tanımlayan yeni bir ulusal sözleşme" olmak üzere beş mesaj taşıdığını ifade etti.

"Yeni Hayat"

Şam'da yüzlerce kişi etkinliği izlemek için Şam'a bakan Kasyun Dağı'nda bulunan “Meçhul Asker” meydanında toplanırken, güvenlik güçlerinin konuşlandığı meydanda iki büyük ekran kuruldu.

Katılımcılar, “Başını kaldır, sen özgür Suriyelisin” ve “Bir, bir, bir, bir, Suriye halkı birdir” sloganları atarken Suriye bayraklarını salladı.

Şam'da yaşayan 57 yaşındaki Gassan Halif, yeni sloganın kendisi için “insan onurunu güvence altına alan, onurlu ve şanlı bir Suriye”yi temsil ettiğini söyledi ve “Daha önce haysiyet eksikti, şimdi haysiyet insanlara geri döndü” ifadelerini kullandı.

Meçhul Asker Meydanı'nda düzenlenen törende atlı gençler yeni sembolü taşıyan pankartları sallarken, bazı katılımcılar yeşil, siyah ve beyaz olmak üzere üç renkten oluşan ve ortasında üç kırmızı yıldız bulunan yeni Suriye bayrağını göndere çekti.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre kutlamalara eşiyle birlikte gelen Şam sakini Nasır Ebu Raşid şunları söyledi: “Sanki yeni bir hayata ve yeni bir ruha girmişiz gibi, sanki her Suriyeli için bir rüya gerçekleşmiş gibi.”

Devlet medyasının bildirdiğine göre, kuzeydeki Halep şehri de dahil olmak üzere ülkenin diğer büyük şehirlerinde de benzer kutlama törenleri düzenlendi.

Devrik Devlet Başkanı Beşşar Esed'ın 8 Aralık 2024 tarihinde düşmesiyle iktidara gelmesinden bu yana eş Şara, geçiş dönemini yönetmek için eski Halk Meclisi'nin derhal feshedilmesi, geçiş dönemini beş yıl olarak belirleyen bir anayasal bildirinin imzalanması ve bir geçiş hükümeti kurulması da dahil olmak üzere birçok adım açıkladı.