Yeni Zelanda'da tespit edilen 1 vaka, 7 günlük karantina ilan ettirdi

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern (AP)
Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern (AP)
TT

Yeni Zelanda'da tespit edilen 1 vaka, 7 günlük karantina ilan ettirdi

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern (AP)
Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern (AP)

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, ülkenin en büyük kenti Auckland'de tespit edilen ve kaynağı belirlenemeyen 1 koronavirüs vakası nedeniyle kentte 7 günlük karantina ilan edildiğini duyurdu.
Dünya genelinde koronavirüsle mücadele devam ediyor. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern bugün gerçekleştirdiği basın toplantısında, ülkenin en büyük kentti Auckland'de kaynağı bilinmeyen 1 korona virüs vakası tespit edildiğini, bu nedenle Pazar gününden itibaren kentin 7 gün süreyle karantinaya alınacağını duyurdu.
Ardern, ülkenin geri kalanında Seviye 2 kısıtlamalarının uygulanacağını belirtti.
Yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip Auckland kenti, Şubat ayının ortasında 3 kişilik bir ailede koronavirüsün İngiliz mutasyonunun tespit edilmesinin ardından 3 günlüğüne karantinaya alınmıştı.
Ülkede koronavirüs salgınında toplam vaka sayısı 2 bin 372'ye yükselirken, 26 ölüm kaydedildi. Toplam 2 bin 280 virüsü yenerek iyileşirken, aktif vaka sayısı 66 olarak açıklandı.



Oval Ofis'te tartışmışlardı: Zelenski ve Vance el sıkıştı

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP
TT

Oval Ofis'te tartışmışlardı: Zelenski ve Vance el sıkıştı

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance, bugün yeni Papa XIV. Leo'nun yemin töreninde el sıkışırken görüldü.

İkili bu yıl Beyaz Saray'da yaşanan ve Başkan Zelenski'nin Donald Trump ve Vance'le tartışarak ayrıldığı meşhur görüşmeden sonra ilk kez bir araya geldi.

İkili kısa süren konuşmada el sıkışırken gülümsedi. Ukrayna heyetinden bir kaynak Reuters'a yaptığı açıklamada Zelenski'nin ayinde daha sonra Vance ve Dışişleri Bakanı Marco Rubio'yla bir araya geldiğini söyledi. Hem Vance hem de Rubio Katolik ancak Vance, Trump yönetiminin sert göçmen politikaları nedeniyle Papa Francis'le teş düşmüştü.

Ukrayna lideriyle iki Amerikalı yetkili arasındaki görüşme, Trump'ın pazartesi günü hem Zelenski hem de Vladimir Putin'le ayrı ayrı telefon konuşmaları yapmasıba bir gün kala gerçekleşti. Trump, Ukrayna'daki "kan banyosuna" son vermek için ateşkes konusunda anlaşmaya varılmasını istediğini söyledi.

Bu telefon görüşmeleri, cuma günü Türkiye'de yapılan ve toplu esir değişiminin ötesine geçemeyen barış görüşmelerinin ardından geldi. O sırada Ortadoğu turunda olan Trump görüşmelere katılmadı.

Sadece birkaç ay önce Trump ve Vance, Ukrayna lideriyle kamuoyu önünde ateşli bir tartışmaya girmişti. Vance, Zelenski'yi Amerikan desteğine "nankörlük" yapmakla suçlamıştı.

Şubattaki olaylı görüşmede Vance, gazetecilerin önünde Trump'la çeliştiği için Zelenski'ye yüklenmiş, Ukraynalı lidere "Oval Ofis'e gelip Amerikan medyasının önünde buna itiraz etmeye çalışmanın saygısızlık olduğunu" söylemiş ve Ukrayna'nın askere alımlarıyla ilgili Rus propaganda konuşmalarını yinelemişti.

dfrgthy
ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance, Papa XIV. Leo'nun Papalığının Başlangıcı için düzenlenen Kutsal Ayine katılmak üzere gelen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'yle el sıkışırken (AFP)

Ayrıca Zelenski'yi 2024 başkanlık seçimi sırasında Demokratlar adına kampanya yürütmekle suçlamıştı. Ukraynalı lider geçen eylülde kritik öneme sahip Pensilvanya eyaletindeki bir mühimmat fabrikasını ziyaret etmiş ve Beyaz Saray'da Trump'ın rakibi Kamala Harris'le bir araya gelmişti.

Ancak Vatikan'ın Aziz Petrus Meydanı'nda Papa XIV. Leo'nun ilk ayinine tanıklık etmek üzere bir araya geldiklerinde en azından dışarıdan bakıldığında daha olumlu bir hava vardı.

Resmi tören öncesinde Papa, üstü açık papa arabasıyla yaptığı ilk yolculuk sırasında yaklaşık 250 bin kişiye ulaştığı tahmin edilen coşkulu kalabalığı selamladı.

Sadık destekçileri ellerinde bayraklarla "Viva il Papa!" tezahüratları yaparken, ilk Amerikalı Papa olan Leo, meydanda yavaşça dönerek onlara el salladı.

Independent Türkçe