Suudi Arabistan, ülke genelinde yayılmış olan 350 aşılama merkezi ile yeni tip koronavüs (Kovid-19) aşısı dağıtımında bir milyon doza yaklaşıyor. Günlük vaka sayıların giderek düşmesi ile, yaklaşık bir ay önce getirilen kısıtlamaların hafifletilmesi bekleniyor.
Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Muhammed el-Abdulali, dün (Salı) gerçekleştirdiği basın konferansında, yeni vakalara ilişkin epidemiyolojik eğrinin bir dalgalanma aşamasından geçtiğini ve durumun yetkili makamlar tarafından sıkı bir şekilde takip edildiğini açıkladı. Şu ana kadar 885 bin dozdan fazla aşının uygulandığını dile getiren Dr. Abdulali, ülkenin çeşitli bölgelerindeki aşı merkezlerinin sayısının 350’yi aştığını belirtti. Dr. Abdulali, aşının uygulanmasının ardından, önleyici tedbirlere bağlı kalınması dışında herhangi bir özel önlem olmadığına dikkat çekti.
Suudi sektörleri, personellerine yönelik aşılama çalışmalarını hızlandırıyor. Savunma Bakanlığı dün tüm askeri personelin, Silahlı Kuvvetlere bağlı hastanelerde Kovid-19 aşılama merkezlerinden en yakın olanlarını ziyaret ederek, randevu olmaksızın aşı olabileceğini duyurdu.
Dr. Abdulali ayrıca, “Basit alerjisi veya göğüs hastalığı olanlar koronavirüs aşısı olabilirken, şiddetli ve çok şiddetli alerjisi olanların aşı olmayacağını, hamile kadınların ve çocukların koronavirüs aşısı yaptırmamaları gerektiğini” belirtti.
302 koronavirüs vakası
Ülkede vaka sayısı art arda beşinci günde de azalmaya devam etti. Sağlık Bakanlığı, pazartesi günü 302 koronavirüs vakasının daha kaydedilmesi ile ülkedeki toplam vaka sayısının 378 bin 2’ye çıktığını ve 486’sı ağır hasta olmak üzere ülkedeki aktif vaka sayısının 2 bin 571 kişi olduğu açıkladı. Bakanlık, 286 kişinin daha sağlığına kavuşması ile, iyileşen hasta sayısının 368 bin 926 kişiye yükseldiği açıkladı. Ülkede virüse bağlı olarak 5 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle toplam can kaybının 6 bin 505 kişiye yükseldi.
4 bölgede 6 cami kapatıldı
Denetleme kampanyaları çerçevesinde, İslami İşler, Davet ve Rehberlik Bakanlığı dün, cemaat arasında koronavirüs vakalarının tespit edilmesinin ardından 4 bölgede 6 caminin daha geçici kapatıldığını, 23 günde geçici olarak kapatılan cami sayısının 188’e ulaştığını duyurdu. Bakanlık, camilere gelen kişilerin sağlıklarının korunması çerçevesinde yürütülen sterilizasyon işlemlerinin ardından 170 caminin yeniden açıldığını duyurdu. Sterilizasyon ve ihtiyati tedbirlerinin tamamlanmasının ardından Mekke ve Medine’de iki caminin de tekrar açıldığı bildirildi.
Bakanlık, herkesi önlemlerle ilgili tüm talimatlara uymaya ve camilere gelenlerin güvenliği ve sağlığı için bu konuda iş birliği yapmaya çağırdı. 1933 numaralı telefon hattı üzerinden, camilerde ihtiyati tedbirlerin uygulanmasındaki herhangi bir “eksiklik veya gevşekliğin” bildirilmesinde iş birliğinin yapılmasının önemine dikkat çekti.
BAE: 3 milyon 614 bin kişiye aşı yapıldı
Diğer yandan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dün (Salı) 3 milyon 614 bin kişiye aşısı uygulandığını duyurarak aşılama hedef kitlesinin yüzde 61,46’sına ulamış olurken, yaşlılardan oluşan grubun yüzde 41,61’ine aşı sağlandığını duyurdu.
Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Feride el-Huseni, “Vaka sayısının kademeli olarak azaldığına tanık oluyoruz. Bu, devletin tüm ulusal protokollerin uygulanmasını takip etme çabaları ve toplum tüm üyelerine aşı temin edilmesindeki proaktif tedbirleri sayesinde gerçekleştirilen olumlu bir işaret” ifadelerini kullandı. Huseni, BAE’nin şu ana kadar 6 milyondan fazla doz aşı sağlamayı başardığına dikkat çekti.
Huseni dün akşam düzenlediği basın konferansında, “BAE, toplumun çeşitli kesimlerinde yoğun olarak testler yaparak salgının yayılmasını sınırlamak için erken teşhis hedefleyen koronavirüs testlerine yönelik programını sürdürüyor, zira toplam test sayısı 31 milyonu aştı” dedi. Huseni, Kovid-19 aşısının, bağışıklığı artırmak ve hastalıktan kaynaklanan komplikasyonların gelişme olasılığını azaltmak için, başta kronik hastalığı olanlar olmak üzere yaşlılarda da güvenli ve etkili olduğunun düşünüldüğünü belirtti. Huseni, belirtiler hafif bile olsa, tedaviye erken başlanması için, test ve röntgen muayenesi yoluyla hastalığın değerlendirilmesi yönelik hızlı bir tıbbi müdahalenin son derece gerekli olduğuna dikkat çekti.