Koronavirüs aşıları büyük ülkeler arasındaki nüfuz mücadelesinin merkezinde yer alıyor

Rus Sputnik V aşıları Slovakya’daki Kosice Havalimanı’na ulaştı (AP)
Rus Sputnik V aşıları Slovakya’daki Kosice Havalimanı’na ulaştı (AP)
TT

Koronavirüs aşıları büyük ülkeler arasındaki nüfuz mücadelesinin merkezinde yer alıyor

Rus Sputnik V aşıları Slovakya’daki Kosice Havalimanı’na ulaştı (AP)
Rus Sputnik V aşıları Slovakya’daki Kosice Havalimanı’na ulaştı (AP)

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı, Çin ve Rusya’nın başını çektiği büyük güçler arasındaki nüfuz savaşının merkezinde yer alıyor.
ABD merkezli araştırma, analiz ve danışmanlık hizmeti veren Soufan Center, aşılara erişimin uluslararası toplum için en büyük zorluk haline geldiğine dikkat çekerek, “Bu bir bakıma yeni bir silahlanma yarışı” açıklamasında bulundu.
Salgının başlangıcında maske dağıtımında ilk sırada yer alan Çin, bağışlar da dahil aşı sevkiyatlarını yoğunlaştırarak, Cezayir, Senegal, Sierra Leone ve Zimbabve’nin her birine 200 bin, Pakistan için 500 bin, Dominik Cumhuriyeti için 750 bin aşı gönderdi.
Paris’teki Sciences Po Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler profesörü olan Bertrand Badie, “Kuzey’in neredeyse doğuştan bir egoizm sergilediği bir zamanda, Çin kendisini Güney ülkelerinin şampiyonu olarak gösterebildi” dedi.
Rusya, başlangıçta Avrupa tarafından hoş karşılanmayan, ancak şimdi Lancet Tıp Dergisi’nde iyi bir değerlendirme alan Sputnik V aşısıyla ikinci sırada yer alıyor.
Avrupa Birliği’ndeki (AB) Macaristan, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti gibi en az üç ülke, Avrupa İlaç Ajansı tarafından onaylanmasını beklemeden Rus aşısını tercih ederken, Avrupa’da diğer aşı dozlarının teslimatında göze çarpan gecikmeler yaşıyor.
Badie, AFP’ye verdiği demeçte, “Rusya’nın koronavirüsten ABD’den daha az etkilendiğini ve aşı açısından Batı Avrupa ülkelerinden çok daha etkili olduğunu dünyaya göstermek, gücünü yeniden şekillendirmenin bir yolu. Uluslararası ilişkilerde, bir ülkenin imajı ve itibarı belirleyici hale gelir” yorumunda bulundu.
Ayrıca, Vladimir Putin’in Rusya’nın gücünü veya en azından Batı dünyasıyla eşitliği yeniden tesis etme ve saygıyı empoze etme konusundaki iradesi ve kararlılığına işaret etti.
Ancak Rusya, sınırlı üretim potansiyeli nedeniyle sorunlarla karşı karşıya ve nüfuz kazanımlarını Çin ile paylaşmak zorunda.

Sırbistan Avrupa’da aşı şampiyonu
Pekin’in yardım ettiği Sırbistan, böylelikle Avrupa kıtasında aşı şampiyonu oldu. 
Macaristan, nüfusunun dörtte birini aşılamak için beş milyon doz Çin Sinopharm aşısı satın aldı.
Almanya merkezli enstitü Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP) konuya dair bildirdiği görüşte, “Sonuç olarak Pekin, devasa altyapı projesi olan İpek Yolu çerçevesinde yardım alan ülkelerle gelecekte işbirliği bekliyor. Ama her şeyden çok, Çin kendisini sorumlu bir süper güç olarak sunmak istiyor. Ayrıca 2019 sonunda koronavirüs ortaya çıktığında görülen şeffaflık eksikliğini dünyaya unutturmaya çalışıyor” şeklinde bir değerlendirme yaptı.
Financial Times gazetesine göre ABD de, Asya’da aşı dağıtmak ve Çin’in etkisine karşı koymak için Japonya, Avustralya ve Hindistan ile ortak bir girişim üzerinde çalışıyor.
Diğer ülkeler de aşıyı diplomatik bir silah haline getirdi.
Aşılama kampanyasında dünyada ilk sırada yer alan İsrail, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın planı doğrultusunda Kudüs’te diplomatik misyon açmayı planlayan Honduras ve Çekya’ya aşı tahsis etti.
Bu yeni silahlanma yarışında, Avrupalılar geç bir konumda olduklarını kabul ediyor, ancak henüz pes etmiş değiller.
Batılılar, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) kurduğu Covax mekanizması kapsamında hareket ediyor.

 


Rus işgalinin yıldönümünün arifesinde... Zelenskiy, Trump'ı Ukrayna'nın yanında durmaya çağırdı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy (DPA)
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy (DPA)
TT

Rus işgalinin yıldönümünün arifesinde... Zelenskiy, Trump'ı Ukrayna'nın yanında durmaya çağırdı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy (DPA)
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy (DPA)

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy CNN'e verdiği bir röportajda, Rusya'nın Ukrayna'yı kanlı işgalinin dördüncü yıldönümü öncesinde ABD'li mevkidaşı Donald Trump'a "yanımızda kalması" çağrısında bulundu.

Zelenskiy, Kiev'de CNN'e verdiği demeçte, ABD'nin “bir kişiye karşı savaşan demokratik bir ülkeyi desteklemesi gerektiğini” söyledi. Çünkü o kişi savaş demektir. (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin savaş demektir."

Ukrayna cumhurbaşkanı şöyle devam etti: “Eğer Putin'i gerçekten durdurmak istiyorlarsa, Amerika çok güçlüdür.”

Trump'ın Putin'e yeterince baskı uyguladığını düşünüp düşünmediğini sorulduğunda Zelenskiy, “Hayır” yanıtını verdi.

AFP’ye göre, “Ona istediği her şeyi veremeyiz. Çünkü o bizi işgal etmek istiyor. Ona istediği her şeyi verirsek, her şeyi kaybederiz (...) Hepimiz ve sonra insanlar ya kaçmak ya da Ruslara katılmak zorunda kalacaklar” diye konuştu.

Rusya, 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya topyekün bir işgal başlattı ve bu, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en ölümcül olarak kabul edilen bir savaşı ateşledi.

Savaş, her iki taraftan on binlerce sivilin ve yüz binlerce askerin ölümüne yol açtı. Ayrıca, geniş alanların harap olduğu Ukrayna'dan milyonlarca insan yerinden edildi.


Dominik Cumhuriyeti'nin büyük bir bölümü, başkent de dahil olmak üzere, elektrik kesintilerinden etkilendi

Elektrik kesintisi (Arşiv- EPA)
Elektrik kesintisi (Arşiv- EPA)
TT

Dominik Cumhuriyeti'nin büyük bir bölümü, başkent de dahil olmak üzere, elektrik kesintilerinden etkilendi

Elektrik kesintisi (Arşiv- EPA)
Elektrik kesintisi (Arşiv- EPA)

Dominik Cumhuriyeti'nin başkenti de dahil olmak üzere büyük bir bölümü, ülkeyi kasıp kavuran geniş çaplı elektrik kesintisinden sadece dört ay sonra, elektrik şebekesinde meydana gelen büyük bir arıza nedeniyle dün elektrik kesintisi yaşadı.

Dominik Cumhuriyeti'nin devlete ait elektrik şirketi ETED, "Ulusal entegre elektrik şebekesinde büyük bir arıza meydana geldi ve bu durum ülkenin bir bölümünde elektrik hizmetlerini etkiledi" açıklamasını yaptı.

AFP'nin başkent Santo Domingo'daki muhabiri, şehrin bazı bölgelerinde dün elektrik kesintisi yaşandığını doğruladı.

Elektrik şirketi ETED, elektriğin kademeli olarak geri verilmesi için çalışmalar yürütüldüğünü açıkladı.

Kasım ayının ortalarında yaşanan bir elektrik kesintisi, Santo Domingo ve turistik şehir Punta Cana da dahil olmak üzere Karayip ülkesinin büyük bir bölümünü yaklaşık beş saatliğine karanlığa gömdü.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre bu aksaklık geniş çaplı kaosa neden oldu; trafik sıkışıklığı yaşandı ve Santo Domingo metrosu saatlerce hizmet dışı kaldı.

Dominik Cumhuriyeti'nde elektrik kesintileri sık yaşanır ve on saate kadar sürebilir.

Bunun çeşitli nedenleri vardır; bunlar arasında bakım eksikliği, arızalar ve yasa dışı bağlantılar da yer almaktadır.


Nijerya'nın Lagos kentindeki havaalanında çıkan yangın uçuş iptallerine neden oldu

Nijerya'nın kuzeyindeki Kaduna eyaletinde bir polis aracı (Reuters)
Nijerya'nın kuzeyindeki Kaduna eyaletinde bir polis aracı (Reuters)
TT

Nijerya'nın Lagos kentindeki havaalanında çıkan yangın uçuş iptallerine neden oldu

Nijerya'nın kuzeyindeki Kaduna eyaletinde bir polis aracı (Reuters)
Nijerya'nın kuzeyindeki Kaduna eyaletinde bir polis aracı (Reuters)

Nijerya'nın Lagos kentindeki Murtala Muhammed Uluslararası Havalimanı'nda dün akşam çıkan yangında altı kişi yaralandı ve uçuşlar geçici olarak askıya alındı.

Nijerya Federal Havalimanları Otoritesi (FAAN) yaptığı açıklamada, yangının Terminal 1'in birinci katındaki sunucu odasında başladığını belirtti. Açıklamada, yangında üç kadın ve üç erkeğin yaralandığı, yaralıların durumunun stabil olduğu ve bir kişinin daha detaylı tıbbi muayeneden geçirildiği ifade edildi.

Kontrol kulesinde 14 kişi mahsur kaldı, ancak olay yerinde bulunan acil durum, itfaiye ve güvenlik ekiplerinin yardımıyla kurtarılarak tahliye edildiler. Yangın, yaklaşık 712 milyar naira (530 milyon dolar) tutarındaki devasa projenin parçası olarak tadilatı devam eden havaalanının kalkış salonuna zarar verdi.

Nijerya Havaalanları Otoritesi, olayın büyük ölçüde kontrol altında olduğunu ve izleme operasyonlarının devam ettiğini vurguladı.

Açıklamada, “hava sahası güvenlik protokollerine uygun olarak geçici olarak kapatıldı ve operasyonlara en kısa sürede devam etmek için geçici bir kontrol kulesi kurmak üzere çalışıyor” denildi.