ABD ordusu, Suriye’nin doğusundaki kuvvetlerini korumak için kısa menzilli hava füze savunma sistemi mi kurdu?

Suriye’nin kuzeydoğusundaki bir ABD devriyesi (Arşiv-AFP)
Suriye’nin kuzeydoğusundaki bir ABD devriyesi (Arşiv-AFP)
TT

ABD ordusu, Suriye’nin doğusundaki kuvvetlerini korumak için kısa menzilli hava füze savunma sistemi mi kurdu?

Suriye’nin kuzeydoğusundaki bir ABD devriyesi (Arşiv-AFP)
Suriye’nin kuzeydoğusundaki bir ABD devriyesi (Arşiv-AFP)

ABD ordusu, Suriye’nin kuzeydoğusundaki Deyrizor yakınlarında bulunan askerlerini korumak için kısa menzilli savunma sistemi kurdu.
Forbes sitesi kısa menzilli hava savunma füze sisteminin (Avenger) Irak’tan Suriye’nin doğusuna kamyonlarla taşındığının aktardı. Sitede “Suriye ve Irak’taki ABD güçlerini insansız hava araçlarının (İHA) oluşturduğu gittikçe artan tehditlerden korumak için kolay erişilebilen en iyi sistem” ifadeleri yer aldı.
Şubat ayının sonlarına doğru sosyal medya sitelerinde, Avenger sisteminin Irak’tan Suriye’ye giden bir otoyol üzerinden nakledildiğini gösteren fotoğraflar yayınlanmıştı. İddialara göre, sistem, Suriye’nin doğusundaki Deyrizor bölgesinde bulunan ABD kuvvetlerinin güvenliğini sağlayacak.
Russia Today’de yayınlanan analizde, FIM - 92 Stinger roketatarlarla birlikte Avenger’ın, piyadeleri alçak irtifadaki uçaklardan, seyir (cruise) füzelerinden, helikopterlerden ve SİHA’lardan korumak için tasarlandığı bilgisi verildi.
Analizde “Geçen yılın başlarına kadar, Irak’taki ABD güçlerinin bulunduğu üslerin hava savunma sistemleri yoktu. ABD’nin Bağdat Uluslararası Havaalanı yakınlarında bir SİHA ile İranlı General Kasım Süleymani’ye suikast düzenlemesine misilleme olarak İran’ın 2020 Ocak ayında balistik füzelerle bu üslerden ikisini hedef alması üslerdeki güvenlik açığını ortaya çıkardı” ifadeleri yer aldı.
O saldırılardan sonra ABD bu üslere top, roket ve havan gibi mühimmatları imha eden kısa menzilli C-RAM sistemlerinin yanı sıra yüksek irtifaları hedef alabilen MIM-104 Patriot füzeleri konuşlandırıldı.
Bununla birlikte kara kuvvetlerini SİHA’lara karşı korumak için Avenger’in daha uygun bir sistem olduğu söylenebilir. Analizde “2020 yılının başlarında, Deyrizor’daki petrol sahalarına konuşlandırılmış olan ABD güçleri, görünüşe göre bir 3D yazıcı kullanılarak üretilen küçük havan mermileri ve mühimmat atabilen SİHA’lar tarafından hedef alındı” ifadeleri kullanıldı.
ABD Savunma İstihbarat Örgütü’nün (DIA) DEAŞ’a karşı yürütülen Birleşik Ortak Görev Gücü’nün (CJTF) Doğal Kararlılık Harekâtı’ndaki (OIR) faaliyetleri ile ilgili hazırlanan raporda, “İran, bölgede kendisine bağlı hedeflere karşı yapılan hava saldırılarına misillemede bulunmak ve aynı zamanda ABD askerlerine Suriye’den çekilmeleri için baskı yapmak üzere ABD güçlerine sınırlı saldırılar düzenlemeye ya da buna teşvik etmeye çalışıyor olabilir” değerlendirmesi yer aldı.
Söz konusu belgede ekim ayının başları ile 9 Aralık 2020 arasındaki döneme odaklanıldı. DIA “İran, DEAŞ’ın operasyonları gerçekleştirme gücünü başarılı bir şekilde kırmasının yanı sıra lojistik yollarını koruma çabaları çerçevesinde Suriye’nin doğusunda daha önce DEAŞ’in kontrolünde olan bölgelerde varlığını sürdürdü. Suriye’de DEAŞ tehdidi azalmışken İran, ABD’yi ülkeden çıkarmak da dahil olmak üzere başka hedeflere öncelik veriyor” değerlendirmesi yapıldı.
Raporun devamında şu ifadelere yer verildi:
“DIA’ya göre ABD başkanlık siyasi geçişinden önce İranlı liderlerin, ABD ile iplerin gerildiği konusunda uyarılar yapmasına rağmen İran, başta Suriye olmak üzere bölgede ABD’ye karşı operasyonlar yürütmek için planlar yapmaya devam ediyor olabilir. DIA İran destekli güçlerin, ABD çıkarlarına ve Suriye’deki Washington’u destekleyen taraflara saldırma gücünü koruyabileceğini düşünüyor. İran Suriye içindeki ABD ve koalisyon güçleri hakkında istihbarat bilgileri toplamak için yerel Suriyelileri silah altına aldı. Muhtemelen İran, bu kişilerin kendisinin yerine saldırılar yapmasını sağlıyor. İran, bölgede kendisine bağlı hedeflere karşı yapılan hava saldırılarına misillemede bulunmak ve aynı zamanda ABD askerlerine Suriye’den çekilmeleri için baskı yapmak üzere ABD güçlerine sınırlı saldırılar düzenlemeye ya da buna teşvik etmeye çalışıyor olabilir.”
ABD güçleri, Irak’ta İranlı milisler tarafından gerçekleştirildiğine inanılan bombalı saldırılara yanıt olarak Suriye-Irak sınırındaki Deyrizor kırsalında konuşlanmış olan İranlı milislere ait bir alanı bombaladı.
Son zamanlarda İran, Suriye rejimini desteklemek için Suriye’de konuşlandırdığı yabancı savaşçılardan oluşan milisleri güçlendirmek için doğudaki Deyrizor bölgesinde yerel unsurları silah altına alma çabalarını artırdı.



ABD, Yemen’de Husilere saldırıları artırdı: 200'den fazla kişi öldü

Amerikan ordusunun Hudeyde'deki limana saldırısının ardından yangın çıkmıştı (Reuters)
Amerikan ordusunun Hudeyde'deki limana saldırısının ardından yangın çıkmıştı (Reuters)
TT

ABD, Yemen’de Husilere saldırıları artırdı: 200'den fazla kişi öldü

Amerikan ordusunun Hudeyde'deki limana saldırısının ardından yangın çıkmıştı (Reuters)
Amerikan ordusunun Hudeyde'deki limana saldırısının ardından yangın çıkmıştı (Reuters)

ABD, Yemen’deki Husilere saldırıları artırırken, İran destekli grup bunu propagandasını güçlendirip savaşçı devşirmek için kullanmayı hedefliyor. 

ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social platformundan 15 Mart'ta yaptığı açıklamada, orduya Yemen'deki Husilere karşı "büyük bir saldırı" başlatma talimatı verdiğini belirtmişti.

AFP’nin aktardığına göre, Washington’ın tekrar “terör örgütü” listesine aldığı Husilere yönelik marttan beri düzenlenen saldırılarda 200’den fazla kişi öldürüldü. 

Ottawa Üniversitesi’nden Ortadoğu uzmanı, Husilerin saldırılara karşı propaganda stratejisini şöyle anlatıyor: 

Husiler, ABD'nin yoğunlaştırdığı hava saldırılarını kesinlikle propaganda amaçlı kullanmaya çalışıyor. Kendilerini ABD'ye ve bölgesel ortaklarına karşı direnişin liderleri olarak konumlandırmak için enformasyon operasyonları düzenliyorlar. Buna ülke içinde eleman devşirme faaliyetlerini artırmak da dahil.

ABD'li analist Mohammed Albasha da Amerikan ordusunun saldırılarını artırmasının, Husilerin savaşçı devşirme faaliyetlerini hızlandırmasına yol açtığına dikkat çekiyor. 

Washington merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün eylüldeki raporunda, Husilerin 13 ila 25 yaşlarında çocukları devşirdiği, bu faaliyetlerin 7 Ekim 2023’teki Gazze savaşıyla birlikte yoğunlaştığı aktarılmıştı. Husiler, Gazze savaşında Hamas’a destek vererek ABD, İsrail ve Birleşik Krallık’a karşı silahlı mücadeleye başlamıştı.

ABD’nin en ölümcül saldırılarından biriyse 17-18 Nisan’da gerçekleştirilmişti. Husilere bağlı Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Hudeyde kentindeki Ras İsa Limanı'na düzenlenen hava saldırılarında 80 kişinin öldüğü, 150 kişinin de yaralandığı aktarılmıştı. 

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), Trump yönetiminin Yemen’de sivillere ve sivil altyapıya yönelik artan saldırılarının “savaş suçu” teşkil ettiğini bildirmişti. Birleşmiş Milletler (BM) de saldırıların “endişelendirici” olduğunu belirterek operasyonların durdurulmasını, Husilerin esir aldığı BM çalışanlarının serbest bırakılmasını istemişti. 

Diğer yandan Husilere bağlı yönetimin Dışişleri Bakanı Cemal Amir, ABD’nin Yemen’de kara harekatı hazırlığında olduğunu da öne sürmüş, böyle bir hamlenin "durumu tamamen istikrarsızlaştırma tehlikesi taşıdığı" uyarısında bulunmuştu. 

Independent Türkçe, Times of Israel, Arab Weekly