Ürdün Kralı: Bir ihmal sonucu herhangi bir vatandaşı kaybetmek kabul edilemez

Ürdün’de çok sayıda vaka ve koronavirüs kaynaklı ölüm yaşanıyor

Ürdün Kralı II. Abdullah
Ürdün Kralı II. Abdullah
TT

Ürdün Kralı: Bir ihmal sonucu herhangi bir vatandaşı kaybetmek kabul edilemez

Ürdün Kralı II. Abdullah
Ürdün Kralı II. Abdullah

Ürdün hükümdarı Kral II. Abdullah, yeni el-Hüseyin es-Salt Hastanesi’ndeki hastaların oksijen yetersizliği yaşamasıyla ilgili soruşturmanın sonuçları için “Ürdünlülerin hayatını korumayan herkes sorumlu tutulacaktır” dedi. Kral II. Abdullah, dün, Ulusal Politika Konseyi toplantısında başkanlık ederken “Hastanede kaybettiğimiz vatandaşlarımıza Allah merhamet etsin” ifadelerini kullandı. Kral, Ürdün vatandaşlarının ihmal sonucu hayatını kaybetmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Kral II. Abdullah yaptığı açıklamada, yüksek ya da alt mevkilerdeki memurların sorumluluklarını yerine getirmelerini, yoksa işlerini Ürdünlülere hizmet etmek isteyen başka insanlara bırakmalarını, mevkiinin Ürdün’e sadakatle hizmet etmekle ölçüldüğünü söyledi.
Ürdün hükümdarı, bazı insanların toplumda sebep olduğu ihmali reddetti ve Ürdün kültürünün Ürdün devletini kuran devlet büyüklerinin kültürü olduğunu ve onurlu ve şerefli bir kültür olduğunu ifade etti. Kral, toplantıda Ürdün halkının Kovid-19 salgınında karşılaştığı zorluklar hakkında da konuştu.
Ülkede salgının başlamasından bu yana en yüksek vaka sayısı ve koronavirüs kaynaklı ölümlerin yaşandığını açıklandı. Ürdün Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan günlük koronavirüs verilerine göre,  9417 günlük vaka 82 koronavirüs kaynaklı ölüm kaydedildi. İki gün önce yüzde 18,79 olan günlük pozitif test sonuçları yüzde 19,36’ya yükseldi.
Halk, Al- Salt hastanesindeki yoğun bakım odalarında 9 kişinin hayatını kaybettiği olay nedeniyle çeşitli illerde gerçekleşen ve hükümetin istifasının istendiği gece yürüyüşleri gerçekleştirdi. Hayatını kaybeden 9 kişi yeni tip koronavirüse yakalanmış, yaşanılan oksijen kesilmesi skandalından sonra yoğun bakım odalarında tedavi gördükleri sırada hayatlarını kaybetmişlerdi.
Sağlık Bakanlığının günlük açıklamalarına göre ülkede toplam vaka sayısı 79 bin 723’e ulaştı. 491 kişi hastanelere başvururken dün (pazartesi) hastane doluluk oranı yüzde 42’e yükselerek yatan hasta sayısı 2 bin 215 kişiye ulaştı. Hastanelerdeki yoğun bakım yatak sayısı doluluk oranı 638 vaka ile yüzde 51’i bulurken, 337 solunum cihazının kullanılması ile cihaz doluluk oranı yüzde 30 oldu.



Gazze'de yeni tahliye emirleri çıkaran İsrail, Refah'ta yardım dağıtımı sırasında 8 kişiyi öldürdü

Gazze'de yeni tahliye emirleri çıkaran İsrail, Refah'ta yardım dağıtımı sırasında 8 kişiyi öldürdü
TT

Gazze'de yeni tahliye emirleri çıkaran İsrail, Refah'ta yardım dağıtımı sırasında 8 kişiyi öldürdü

Gazze'de yeni tahliye emirleri çıkaran İsrail, Refah'ta yardım dağıtımı sırasında 8 kişiyi öldürdü

Gazze'nin güneyindeki Refah'ta bugün (Pazartesi),İsrail işgal güçlerinin ateş açması sonucu 8 Filistinli öldü.

Filistin haber ajansı WAFA, işgal güçlerinin Refah'ın batısında gıda yardımı bekleyen vatandaşlara ateş açması sonucu 8 kişinin öldüğünü bildirdi.

Ajansa göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail ordusu çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 54 bin 880 vatandaşı öldürdü, 126 bin 227 kişi yaraladı.

Öte yandan, İsrail ordusu sözcüsü Avichay Adraee, bugün (Pazartesi) Gazze'nin kuzey ve orta bölgelerinde yaşayanlara Gazze şehrinin güvenli bölgelerine gitmeleri çağrısında bulundu.

Adraee, X platformundaki hesabında yayınladığı mesajda, "Cibaliye bölgesi, Cibaliye kampı, eski şehir ve Nahda, Roda, Selam, Nur, Tufah, Derj ve Tel Zeytun mahallelerinde bulunan herkese önemli uyarı: İsrail ordusu, terör örgütlerinin imha etmek için bulunduğunuz bölgelerde yoğun bir şekilde faaliyet gösteriyor. Savunma Ordusu, bulunduğunuz bölgelerde terör örgütlerinin imha etmek için yoğun bir şekilde çalışıyor.“

Adraee, Arapça yayınlanan mesajında, ”Güvenliğiniz için, Gazze şehrindeki bilinen sığınaklara derhal gidin... Bu bölgelere geri dönmek, savaş bölgesi olduğu için hayatınızı tehlikeye atmak anlamına gelir" dedi.

İsrail ordusu, yaptığı açıklamada, Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir'in kara harekatının Gazze Şeridi'nin diğer bölgelerine genişletilmesini emrettiğini duyurdu. Açıklamada, saldırının tüm rehinelerimizin geri dönmesi ve Hamas'ın yönetme kabiliyetinin ve askeri kanadının ortadan kaldırılmasına kadar devam edeceği belirtildi. Zamir, Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki kontrolünü kaybettiğini söyledi, ancak Alman haber ajansına göre herhangi bir ayrıntı vermedi.