Kuveyt’te bankalar Kovid-19 salgınından etkilenen müşterilerine finansman verecek

Kuveyt’te bankalar Kovid-19 salgınından etkilenen müşterilerine finansman verecek
TT

Kuveyt’te bankalar Kovid-19 salgınından etkilenen müşterilerine finansman verecek

Kuveyt’te bankalar Kovid-19 salgınından etkilenen müşterilerine finansman verecek

Kuveyt hükümeti, Kovid-19 nedeniyle ekonomik zarar görenlerin yerel bankalarca sigortalanması ve desteklenmesi için hazırlanan yasa tasarısını kabul etti.
Hükümet kabinesi, iki gün önce düzenlenen toplantıda onay verilen yasa tasarısını Emir Yardımcısı’na sundu.
Kuveyt Başbakanı Şeyh Sabah Halid el-Hamad es-Sabah başkanlığında Seif Sarayı’nda düzenlenen haftalık toplantının ardından, Kuveyt Dışişleri Bakanı ve Kabine İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Şeyh Ahmet Nasır Al-Muhammed es-Sabah şu açıklamada bulundu:
“Hükümetimiz ekonomik durumunu destekleme ve pandeminin etkilerini azaltma konusunda kararlıdır. Böylece kabinemiz, Ekonomik İşler Komitesi’nin toplantısında görüşülen ekonomik etkilerini azaltma tavsiyelerini gündeme aldı. Bakanlar Kurulu, yerel bankaların koronavirüsten etkilenen müşterileri finansmanını desteklemek ve sigortalamak için bir yasa tasarısını onaylayarak Emir Yardımcısı’na sundu. Kurulumuz, Maliye Bakanlığı, Genel Yatırım Otoritesi, Kuveyt Bankası Merkezi, Ulusal Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Fonu, Kuveyt Ekonomi Birliği ve uygun gördüğü kuruluşlar ile koordineli olarak Ticaret ve Sanayi Bakanı’nı görevlendirme kararı aldı. Küçük ve orta ölçekli işletme sahiplerini destelemek, bir vizyon oluşturmak, salgın nedeniyle ortaya çıkan ekonomik sıkıntıları gidermeye yönelik gerekli mevzuatı ve uygun çözümleri sağlamak, devletin bu konuda çabalarını desteklemek ve Bakanlar Kurulu’na rapor vermek için harekete geçeceğiz.”



Hamidan et-Turki, ABD’den Suudi Arabistan'a dönüş için yola çıktı

Suudi Arabistan vatandaşı Hamidan et-Turki'nin uçağa binmeden önce çekilen ve sosyal medya kullanıcıları tarafından paylaşılan fotoğrafı
Suudi Arabistan vatandaşı Hamidan et-Turki'nin uçağa binmeden önce çekilen ve sosyal medya kullanıcıları tarafından paylaşılan fotoğrafı
TT

Hamidan et-Turki, ABD’den Suudi Arabistan'a dönüş için yola çıktı

Suudi Arabistan vatandaşı Hamidan et-Turki'nin uçağa binmeden önce çekilen ve sosyal medya kullanıcıları tarafından paylaşılan fotoğrafı
Suudi Arabistan vatandaşı Hamidan et-Turki'nin uçağa binmeden önce çekilen ve sosyal medya kullanıcıları tarafından paylaşılan fotoğrafı

Suudi Arabistan vatandaşı Hamidan et-Turki dün 19 yıl hapis yattığı ABD'den ayrılıp ülkesine dönüş yoluna çıktı. Evinde çalışan Endonezyalı hizmetçisine saldırmakla suçlanarak tutuklanan ve hapis cezasına çarptırılan Turki, üç ay önce serbest bırakılmıştı. Turki'nin yakında Riyad'a ulaşması bekleniyor.

Hamidan Turki’nin oğlu, sosyal medya platformu X hesabından yaptığı paylaşımda “Allah'ın bize bahşettiği lütfa şükürler olsun... Babamız Hamidan Turki vatanına dönüyor. Öncelikle Allah'a şükrediyoruz, ardından Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman şükranlarımızı sunuyoruz. Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçiliği’nin onun (Hamidan Turki) vatanına dönüşünde büyük etkisi olan çabalarını takdir ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Daha önce Şarku’l Avsat’a konuşan bilgi sahibi kaynaklar, Colorado eyaletindeki bir mahkemenin 9 Mayıs sabahı Suudi Arabistan saatine göre yapılan duruşmada Turki’nin davasını kapatmaya ve önceki hükmü bozmaya karar verdiğini, duruşmaya Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçiliği'nin avukatı ve Turki’nin kızlarından birkaçının da katıldığını açıklamıştı.

Kaynaklar, Turki’nin Suudi Arabistan'a geri gönderilme işlemlerinin tamamlanması için Darat el-Hicre Hapishanesi’ne sevk edildiğini belirtti. Ailesi, avukatlarının isteği üzerine Riyad'a varana kadar bu haberi duyurmamayı tercih etmiş, ancak ABD basını haberi yayınlamakta acele etmişti.

dfve
Suudi Arabistan vatandaşı Hamidan Turki'nin geçtiğimiz mayıs ayında serbest bırakılmasının ardından sosyal medya kullanıcıları tarafından paylaşılan fotoğraf

Türki’nin hikayesi 2006 yılına dayanıyor. O yıl, evindeki bir çalışana saldırı ve yasadışı alıkoyma suçlamalarıyla karşı karşıya kalan Turki, 11 Eylül 2001 olaylarının ardından Müslümanlara karşı önyargı suçlamalarıyla gündeme gelen ve tartışmalara yol açan bir davanın baş kahramanı oldu. Kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmeyen Turki, ısrarla masum olduğunu savundu ve bu olaylar nedeniyle hedef alındığını, Amerikalılar arasında yaygın olan Müslümanlara karşı düşmanlık duygusunun kurbanı olduğunu belirtti.

Suudi Arabistanlı dilbilimci Hamidan et-Turki, 2006 yılının ağustos ayında Colorado mahkemesinde 28 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Henüz 37 yaşındayken ABD'nin Colorado eyaletindeki Layman Hapishanesi’ne giren Turki, yaklaşık 19 yıl hapiste kaldıktan sonra geçtiğimiz mayıs ayında serbest bırakıldı. Şimdi 56 yaşında olan Turki’nin Suudi Arabistan'a dönmesine karar verildi.

Turki’nin davası kamuoyunda geniş ilgi görürken medya tarafından yoğun bir şekilde takip edildi. Turki ve ailesi davanın yeniden incelenmesi veya koşulsuz olarak serbest bırakılması için her başvuru yaptıklarında bu ilgi daha da arttı.