Kürdistan bölgesi liderleri dün akşam, yetkililerin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının yayılmasının önlenmesi çerçevesinde uyguladığı sıkı koruyucu önlemler gölgesinde, sadece açıklama ve konuşmalarla sınırlanan ve toplantılara izin verilmeyen Nevruz kutlamaları arifesinde, Kürt halkının Nevruz Bayramını kutladılar. Liderler ayrıca daha iyi bir gelecek için kenetlenme ve dayanışmaya dayalı bir başlangıç çağrısında bulundular.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, “Nevruz, Kürt halkı için kutsal bir milli bayramdır, zaferin, dirilişin ve özgürlüğün simgesidir ve her zaman bize güç ve moral verir.” dedi. Barzani herkese “Yeni bir başlangıç yapma, kendisini gözden geçirme, geçmişin hatalarından ders çıkarma ve zorlukların üstesinden gelinmesi, umut ve iyimserlikle daha başarılı bir geleceğe bakılması için hoşgörü ve birlik” çağrısında bulundu. Barzani “Kürdistan vatandaşlarına daha iyi bir yaşam sağlamak için kenetlenme, uyum ve takım çalışması sağlanmasını, Kürdistan’a zarar ve bölünme dışında bir şey getirmeyen Kürt siyasi partileri arasındaki çatışmalara ve bölünmelere bir son vermesi” gerektiğini belirtti. Ayrıca bölgenin durumu görüşmek ve anayasal haklara göre en iyi şekilde çözüm sağlamak için tüm tarafları bölge başkanlığında ortak bir toplantı düzenlemeye davet etti.
Barzani, genel olarak federal hükümetle sorunları çözülmesi ile ilgili olarak, “Kürdistan bölgesinin, ülkenin istikrarı, barışı ve daha iyi bir geleceği için yardımcı olacağını ve bu konuda elinden gelen her şeyi yapacağını” belirtti ve “Kürdistan bölgesinin sorunlarının federal hükümetle birlikte çözülmesi Irak’ın huzurunun, istikrarının ve ilerlemesinin anahtarıdır” dedi.
IKBY Başbakanı Mesrur Barzani de cumartesi günü, Nevruz Bayramı’nı kutladı. Federal hükümetin, anayasanın tüm hükümlerinin uygulanmasına ilişkin görevlerini yerine getireceğine yönelik umudunu dile getirdi. IKBY Başbakanı yaptığı açıklamada “Nevruz, zafer ve hayatın yenilenmesi konularında yüce anlamlar taşıyor. Nevruz ile zorluklara karşı zafer meşalesini almayı, isteklerimizin gerçekleşmesi ve tüm haklarımızı elde etmeyi umuyoruz.” dedi. Başbakan “Federal hükümetin Irak’ta güvenliğin, siyasi ve ekonomik güvenliğin sağlanması için anayasanın tüm hükümlerinin uygulanmasında görevlerini yerine getireceğine” yönelik umudunu dile getirdi.
Kürdistan Bölgesi Sağlık Bakanlığı Nevruz Bayramı’nda uygulanacak sıkı önleyici tedbirleri duyurdu. Bakanlık yaptığı açıklamada, Nevruz boyunca, Irak’ın geri kalanından gelen kişiler için negatif sonuç belgesi alınmış olması şartı ile bölgenin tüm girişlerinin açık olacağı, en fazla 72 saat önce yapılmış bir test belgesi olmayanların bölgeye girişine izin verilmeyeceğini belirtti.
Kürdistan bölgesinin sorunlarının çözülmesi için “kenetlenme” çağrıları
Bağdat’la yaşanan anlaşmazlıklar Nevruz kutlamalarını gölgeledi

Dün Irak’ın Kürdistan bölgesinde Süleymaniye’deki Nevruz kutlamalarından bir kare (AFP)
Kürdistan bölgesinin sorunlarının çözülmesi için “kenetlenme” çağrıları

Dün Irak’ın Kürdistan bölgesinde Süleymaniye’deki Nevruz kutlamalarından bir kare (AFP)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة