Suudi Arabistan Dünya Mutluluk Raporu’nda Arap dünyasında ilk, dünyada 21. Sırada

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan Dünya Mutluluk Raporu’nda Arap dünyasında ilk, dünyada 21. Sırada

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (UNSDSN) tarafından yayınlanan 2021 Dünya Mutluluk Raporu’nda Arap ülkeleri arasında zirvede yer aldı.
Suudi Arabistan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının küresel mutluluk ve yaşam kalitesi bileşenlerine etkisini ölçmeye odaklanan 2020 göstergelerinde ise Arap dünyasında birinci, küresel olarak ise 21. sırada yer aldı.
Dünya Mutluluk Raporu, son 10 yıldır her yıl yayınlanıyor ve dünya çapında yaklaşık 150 ülkedeki mutluluk göstergelerini ölçüyor.
2021 raporu, koronavirüs salgınının ülkeler üzerindeki etkilerini ölçmenin yanı sıra, devletlerin ve resmi kurumların salgının sağlık, ekonomik ve psikolojik etkilerine verdiği tepkiyi ve onu kontrol etme yollarını ölçmeye dayanıyor.
Suudi Arabistan, yolsuzlukla mücadele etmeye ek olarak, GSYİH, sosyal destek, ortalama yaşam beklentisi, yaşam kararları vermede özgürlük göstergelerinde de öne çıktı.
2030 Vizyonu’nun 12 stratejik yolundan biri olan Yaşam Kalitesi Programı yöneticilerinden Halid bin Abdullah el-Bekir, “Suudi Arabistan’ın 2021 Dünya Mutluluk Raporu’nda ilerlemesi, ülke liderlerinin yaşam kalitesine, vatandaşlar ve ülkedeki yabancıların mutluluğu ve refahına verdiği önemin bir sonucudur” dedi.
Suudi Arabistan’ın salgınının etkileri ile yüzleşmek için olağanüstü çabalar gösterdiğini dile getiren Bekir, “Bu çabalar Kral Selman’ın tüm koronavirüs hastalarını ücretsiz tedavi etme kararıyla taçlandı. Ardından dünyanın birçok ülkesinden önce aşılar ücretsiz olarak sunuldu” diye konuştu.
Bekir konuya ilişkin açıklamasına şöyle devam etti;
“Salgın dünyadaki tüm ülkelerinde yaşam kalitesini olumsuz etkiledi, ancak biz salgının etkilerine uyum sağladık ve çeşitli sektörleri geliştirmeye ve iyileştirmeye devam edebildik. Örneğin turizm sektörü, planlarını ve stratejilerini harekete geçirmeyi ve bunları salgına uyarlamayı başardı. Bu da sektörde bir sıçramaya yol açtı, ülke içi ve dışından ziyaretçi çekmeye katkıda bulundu.”
Bekir söz konusu adımların aynı zamanda spor, kültür, eğlence, sosyal ve güvenlik sektörleri ve yaşam kalitesiyle ilgili diğer sektörler için de geçerli olduğunu sözlerine ekledi.



Vizyon 2030, Suudi Arabistan'ı enerji sürdürülebilirliğine ulaşma ve emisyonları azaltma yolunda ilerletiyor

Suudi Arabistan'daki bir güneş enerjisi projesi (SPA)
Suudi Arabistan'daki bir güneş enerjisi projesi (SPA)
TT

Vizyon 2030, Suudi Arabistan'ı enerji sürdürülebilirliğine ulaşma ve emisyonları azaltma yolunda ilerletiyor

Suudi Arabistan'daki bir güneş enerjisi projesi (SPA)
Suudi Arabistan'daki bir güneş enerjisi projesi (SPA)

Suudi Arabistan, uzun yıllar boyunca ulusal enerji karışımının önemli bir parçası olarak geleneksel enerji kaynaklarına bel bağladı. Bu bağımlılık büyük miktarlarda fosil yakıt tüketimine ve karbon emisyonlarının artmasına neden oldu. Suudi Arabistan, güneş ve rüzgâr enerjisi alanında geniş doğal kaynaklara sahip olsa da, bu yenilenebilir kaynaklara yapılan yatırımlar olması gerektiği kadar kapsamlı değildi.

Vizyon 2030'un hayata geçirilmesiyle birlikte bu alanda bir değişim başladı; enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi, çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması ve karbon emisyonlarının azaltılmasının temel stratejik boyutlarından biri haline geldi. Bu doğrultuda, Vizyon 2030’un 2024 yılı raporuna göre, ulusal enerji karışımının çeşitlendirilmesini hızlandırmak için Ulusal Yenilenebilir Enerji Programı ve İki Kutsal Caminin Hizmetkârı Yenilenebilir Enerji Girişimi başlatıldı.

Bu girişimler kapsamında yenilenebilir enerji sektöründe birçok başarı elde edildi. Suudi Arabistan, güneş ve rüzgâr enerjisinden elektrik üretiminde rekor düzeyde düşük maliyete ulaştı. Ayrıca hidrojen kullanarak sürdürülebilir ulaşım çözümlerini harekete geçirmek ve düşük karbonlu enerjiye geçişi desteklemek için adımlar atmaya başladı.

Bu bağlamda Suudi Arabistan, hidrojen kullanarak sürdürülebilir ulaşım çözümlerini etkinleştirmek ve düşük karbonlu enerji kaynaklarına geçişi desteklemek için pratik adımlar atmaya başladı. Tüm bu çabalar, gelecek nesiller için enerji kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamayı, sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmayı ve yeşil ve müreffeh bir ekonominin inşasını desteklemeyi amaçlıyor.

Enerji depolama alanında Suudi Arabistan, 26 gigawatt (GW) depolama kapasitesi sağlayan mevcut projeler ve 2030 yılına kadar 48 GW hedefi ile en büyük on küresel pazardan biri. Ayrıca, 2 bin megawatt saat (MWh) kapasite ve 488 gelişmiş batarya konteyneri ile Ortadoğu ve Afrika'daki en büyük enerji depolama projelerinden biri olan Bisha Enerji Depolama Projesi'nin lansmanı yapıldı.

dfgthy
Bisha Enerji Depolama Projesi (SPA)

Suudi Arabistan, doğu bölgesinde iki konvansiyonel olmayan petrol sahası ve rezervuarının keşfedilmesiyle konvansiyonel enerji sektöründe de başarılar elde etti ve Krallığın dünya çapında önemli bir enerji kaynağı olarak konumunu güçlendirdi. Bu yeni sahalar ve rezervuarlar günde 11 bin 437 varil Arap petrolü ve günde 9,39 milyon standart fit küp ilişkili gaz üretiyor. Ayrıca Rubülhali Çölü’nde günde 140 varil kondensat ve günde 19,5 milyon standart fit küp ilişkili gaz üreten iki doğal gaz sahası ve rezervuarı keşfedildi.