Suudi Arabistan Kralı ikinci dönem sınav takvimini açıkladı

Suudi Arabistan Kralı ikinci dönem sınav takvimini açıkladı
TT

Suudi Arabistan Kralı ikinci dönem sınav takvimini açıkladı

Suudi Arabistan Kralı ikinci dönem sınav takvimini açıkladı

Kral Selman bin Abdülaziz, 2021 eğitim yılı ikinci dönem sınavlarının yapılmasını öngören, ilköğretim ve üniversitelerin yanı sıra teknik ve meslekî eğitim veren kurumların tümünü kapsayan bir kararname yayınladı.
Kararnameye göre;
- İlkokul öğrencilerinin ikinci yarıyıl sınavları 13 Nisan 2021 tarihine denk gelen Ramazan’ın üçüncü günü başlayacak.
- Anaokulu ve ilkokul öğrencileri için tatil 22 Nisan 2021 Perşembe günü mesai bitiminden sonra başlayacak. 
- Ortaokul ve lise öğrencilerinin sınavları 18 Nisan 2021 Pazar günü başlayacak ve bu kademedeki öğrenciler tatile 29 Nisan 2021 Perşembe gününden sonra çıkacak.
Kararnamede ayrıca Teknik ve Meslekî Eğitim Genel Teşkilatı’nın sınav takvimini, ülkede eğitimin tüm kademelerindeki sınavların Ramazan Bayramı tatili öncesinde tamamlanacak şekilde belirlemesi öngörülüyor.
SPA’ya göre, sınav tarihlerinin belirlenmesi, Kral Selman’ın eğitimin her kademesinde ülke çocuklarının gelişimine özen gösteren ve eğitim ve öğretim becerisi edinmelerini arzulayan yaklaşımının bir sonucu olarak geldi. Bunun da sınav performansı ve sonuçlarına olumlu şekilde yansıdığı belirtildi. Ayrıca süreçte Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ın bu yöndeki politika ve tavsiyelerinin de önemli olduğu kaydedildi.



Suudi Arabistan kuraklıkla mücadele için 150 milyon dolarlık Riyad Küresel Ortaklığı'nı başlattı

TT

Suudi Arabistan kuraklıkla mücadele için 150 milyon dolarlık Riyad Küresel Ortaklığı'nı başlattı

Suudi Arabistan kuraklıkla mücadele için 150 milyon dolarlık Riyad Küresel Ortaklığı'nı başlattı

Suudi Arabistan Çevre, Su ve Tarım Bakanı Mühendis Abdurrahman el-Fadli, Riyad'da gerçekleştirilmekte olan COP16'da yaptığı açıklamada,  proaktif bir yaklaşımla kuraklığa ortaya çıkmadan önce hazırlanmak için kuruluşlar ve paydaşlar arasındaki işbirliğini güçlendirmek üzere önümüzdeki on yıl içinde 150 milyon dolar tahsis ederek Kuraklığa Müdahale için Riyad Küresel Ortaklığı'nın başlatıldığını duyurdu.

Girişim, dünya çapında 80'den fazla ülkede kuraklığın zorluklarını ele almak ve dayanıklılığı arttırmak için etkilenen ülkeler, topluluklar ve sektörler arasındaki çabaları birleştirmeyi amaçlıyor.

Girişimi duyuran Suudi Çevre Bakanı, bu adımın Krallığın bu küresel fenomeni ele almaya yönelik hızlandırılmış çabalarının bir parçası olduğuna işaret ederek, kuraklık meydana geldikten sonra reaktif yardımdan, kuraklık meydana gelmeden önce proaktif hazırlığa geçmenin önemini vurguladı ve bu sayede toplumların ve ülkelerin kuraklık ve iklim değişikliğinin zorluklarıyla daha etkin bir şekilde başa çıkma kabiliyetlerinin artacağını belirtti.

Al-Fadhli, uluslararası raporların her yıl 100 milyon hektardan fazla tarım arazisi, orman ve meranın bozulduğunu ve bunun dünya çapında 3 milyardan fazla insanı etkilediğini gösterdiğini açıkladı.

Bu durumun, biyoçeşitliliğe ve iklim değişikliğine verilen zararın yanı sıra yıllık 6 trilyon dolar olarak tahmin edilen kayıplara yol açacağını ve bunun da toplumlarda göç, istikrarsızlık ve güvenliğin artmasına neden olacağını belirterek, bu küresel zorlukların ele alınması için her düzeyde uluslararası çabaların arttırılmasının önemini vurguladı.

Krallık, 74 milyon hektardan fazla araziyi rehabilite etmeyi taahhüt ettiği “Yeşil Suudi” girişimi aracılığıyla arazinin oynadığı kilit rolü kabul ederek arazi degradasyonuyla mücadele çabalarını yoğunlaştırıyor ve 2021'den bu yana 94 bin hektar bozulmuş araziyi rehabilite etti ve 49 milyon bitki ve çalı dikti.

Riyad, Yeşil Orta Doğu Girişimi ve G20 Küresel Arazi Girişimi gibi çabaları temel alarak arazi bozulmasını durdurmak ve tersine çevirmek için uluslararası işbirliğini hızlandırmaya çalışıyor.

Krallık, arazi bozulmasını 2040 yılına kadar yüzde 50 oranında azaltmak amacıyla 2020 yılında G20 Küresel Arazi Girişimini başlatmıştır.

Krallığın COP16 başkanlığı, arazi degradasyonu, kuraklık ve çölleşmeyle ilgili sorunlar ve çözümler konusunda küresel farkındalığı artırarak kamu ve özel sektörün, sivil toplum kuruluşlarının ve bilim camiasının fikir alışverişinde bulunmak, acil çözümler bulmak ve finanse etmek üzere bir araya gelmesini sağlamayı amaçlamaktadır.