Sisi’nin Nahda Barajı konusundaki uyarısına Etiyopya’dan ilk yanıt

Nahda Barajı (AP-Arşiv)
Nahda Barajı (AP-Arşiv)
TT

Sisi’nin Nahda Barajı konusundaki uyarısına Etiyopya’dan ilk yanıt

Nahda Barajı (AP-Arşiv)
Nahda Barajı (AP-Arşiv)

Etiyopya’nın Kahire Büyükelçisi Marcus Tekeli, Afrika Birliği (AfB) himayesinde tüm taraflar için tatmin edici bir anlaşmaya varmak için Mısır ve Sudan ile Nahda Barajı (Rönesans) konulu görüşmelerin yakında yeniden başlayacağını açıkladı.
Tekeli, bugün büyükelçilikte düzenlediği basın toplantısında, “Sudan’ın önerdiği dörtlü arabuluculuk komitesiyle ilgili olarak Etiyopya ile resmen temasa geçilmedi. Biz bunu sadece medyadan öğrendik” dedi.
Büyükelçi, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin Nahda Barajı hakkındaki sert sözlerine yanıt vererek, ülkesinin müzakerelere odaklandığını ve anlaşmazlıkları barışçıl bir şekilde çözmek için çalıştığını söyledi.
Sisi, konuya ilişkin dün yaptığı açıklamada, “Herkese söylüyorum, kimse Mısır’dan bir damla su alamaz. Kimseyi tehdit etmiyoruz. Diyaloğumuz çok mantıklı ve çok sabırlıyız. Ancak, kimse Mısır’dan su noktasını alamayacak. Mısır’ın suyu kırmızı çizgidir ve bizim tepkimiz tüm bölgenin istikrarını etkileyebilir” şeklinde uyarmıştı.
Etiyopya Büyükelçisi, ülkesinin 2011 yılından beri barajı inşa ettiğini, Mısır’a karşı şeffaf davrandığını, ülkesinin diyaloğa açık olduğunu ve tüm taraflar için tatmin edici bir anlaşma istediğini belirtti.
Marcus Tekeli, bir anlaşmaya varmanın ülkesinin de çıkarına olduğunu söyleyerek, “Amacımız barajı 3 yıl içinde doldurmaktı, ancak iki ülkenin arzusuna göre barajı 5 ila 7 yıl arasında doldurmayı kabul ettik. Addis Ababa, müzakerelere ve barışçıl çözümlere kararlı ve şu anda müzakerelere odaklanıyoruz” dedi.
Mısır ve Sudan, Afrika Birliği (AfB), Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve ABD’den oluşan dörtlü arabuluculuk aracılığıyla Etiyopya ile barajın doldurulması ve işletilmesine ilişkin bağlayıcı bir anlaşma yapılmasını talep ediyor.



Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
TT

Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)

İran destekli Husilerin, Kızıldeniz'deki iki ticari gemiyi batırmasının yankıları sürüyor. 

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, 7 Temmuz'da yaptığı açıklamada Magic Seas isimli gemiyi, iki insansız deniz aracının yanı sıra üç drone ve 5 balistik füzeyle vurduklarını duyurmuştu. 

Sözcü, 9 Temmuz’daki açıklamasında da Eternity C adlı geminin vurulduğunu söylemişti. 

Wall Street Journal’ın (WSJ) haberinde, Liberya bandıralı iki geminin de Yunan şirketlerine ait olduğu belirtiliyor.

Haberde yardım çağrısı yapılmasına rağmen ABD ya da müttefiklerinin bölgedeki hiçbir gemisinin olaya müdahale etmediği aktarılıyor.

Pazar günü düzenlenen saldırıda Magic Seas mürettebatının gemiyi terk ettiği belirtiliyor. 

Ancak pazartesi gecesi düzenlenen ikinci saldırıda Eternity C mürettebatının Husilerle çatışmaya girdiği, bazı kişilerin Şii örgüt tarafından rehin alındığı aktarılıyor. En az üç kişinin gemide ölü bulunduğu, 15 kişinin kayıp olduğu, 10 kişininse kurtarıldığı yazılıyor. 

Britanyalı denizcilik teknolojisi firması VanguardTech’ten Ellie Shafik, "Bu, Husilerin 48 saat içinde yarattığı en ciddi hasar" diyor. 

Eski Birleşik Krallık Donanması Subayı Christopher Long da Husi militanlarının kontrolündeki bölgelerde askeri varlığın çok zayıf olduğunu, bunun da ticari gemileri savunmasız bıraktığını söylüyor. Long, "Oradaysanız, tamamen yalnızsınız" ifadelerini kullanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla Husilere ait hedeflere 15 Mart’ta saldırı başlatılmıştı. 6 Mayıs’ta örgütle ateşkes yapıldığı ve operasyonun sonlandırıldığı duyurulmuştu. 

WSJ’nin aktardığına göre ABD, Husiler Amerikan gemilerine saldırmadıkça ateşkesi geçerli sayıyor. Pentagon’un bölgedeki askeri duruşunu değiştirmediği aktarılıyor. 

Diğer yandan Husilerin saldırıları, Gazze’de yeni bir ateşkes anlaşması için görüşmelerin yoğunlaştığı bir dönemde meydana geldi. 

Katar’ın başkenti Doha’da süren müzakerelerde Tel Aviv yönetimi ve Hamas arasındaki anlaşmazlıkların büyük ölçüde çözüldüğü fakat İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran Morag Koridoru'nda işgali sürdürme ısrarının henüz aşılamadığı kaydedilmişti.

Husiler, Kızıldeniz’deki saldırıları Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki Aksa Tufanı operasyonuna destek olarak başlatmıştı.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, AP