Türkiye ve Çin’den askeri üniforma satın alınması Tunus liderleri arasındaki anlaşmazlığı artırdı

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (DPA)
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (DPA)
TT

Türkiye ve Çin’den askeri üniforma satın alınması Tunus liderleri arasındaki anlaşmazlığı artırdı

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (DPA)
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (DPA)

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ile Başbakan Hişam el-Meşişi arasında artan anlaşmazlık, yerel Pazar yerine Türkiye ve Çin’den 75 milyon Tunus dinarı (27 milyon dolar) değerinde askeri üniforma satın almak için anlaşma yapılması nedeniyle Başbakan’ın Savunma Bakanlığı’nı eleştirmesinin ardından arttı.
Gözlemciler, Savunma Bakanlığı’na yönelik eleştirilerin cumhurbaşkanına yönelik üstü kapalı suçlamalar içerdiğini düşünüyor.
Ayrıca, bu konuda kastedilenin sadece anlaşmanın maddi değeri veya yerel pazar üzerindeki etkisine dikkat çekmek olmadığını, rakip tarafların uzun vadede bir seçim çabasıyla, Tunus kamuoyu önünde birbirlerini utandırmaya çalıştıklarını vurguladılar.
Gözlemciler, askeri üniformalarla ilgili anlaşmaların gündeme geldiği dönemde, Başbakan Meşişi’nin işçi sendikası temsilcileri ve bazı üst düzey yetkililerle yaptığı toplantıların Kays Said’e yönelik mesajlar içerdiğini de iddia etti.
Buna karşılık Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanlığı ile önceden koordinasyon olmaksızın bir dizi yabancı yetkili ile ayrı görüşmeler yaptıkları bahanesiyle bazı hükümet yetkililerini eleştirerek, bu adımlara tepkisi gösterdi.
Diğer yandan, Tunus Sağlık Bakanı Fevzi el-Mehdi, Nahda Hareketi liderlerini, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı alınan önlemleri ihlal etmekle suçlayarak, “27 Şubat’ta miting düzenlemeden önce Koronavirüs ile Mücadele Bilim Kurulu’na danışmadılar” dedi.
Büyük siyasi toplantılar hakkında yorum yapan Mehdi, “İki kişinin arasında bir metreden daha az mesafe olduğunda, bu onlar için tehlike oluşturuyor. Siyasi veya spor, nedeni ne olursa olsun binlerce insanın bir araya gelmesi, tüm Tunusluların sağlığı için büyük bir tehlike oluşturmaktadır” diye konuştu.

 


Suveyda Valisi: Dürzi ileri gelenleriyle yapılan anlaşma halen geçerli

Suveyda Valisi Mustafa el-Bakur (SANA)
Suveyda Valisi Mustafa el-Bakur (SANA)
TT

Suveyda Valisi: Dürzi ileri gelenleriyle yapılan anlaşma halen geçerli

Suveyda Valisi Mustafa el-Bakur (SANA)
Suveyda Valisi Mustafa el-Bakur (SANA)

Suveyda Valisi Mustafa el-Bakur dün yaptığı açıklamada, Dürzi toplumunun ileri gelenleriyle varılan anlaşmanın halen yürürlükte olduğunu ve hükümlerin buna göre uygulanacağını söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Suriye resmi haber ajansı SANA’dan aktardığına göre el-Bakur, “Suveyda vilayetinde güvenlik ve istikrarın yeniden tesis edilmesi sürecini kolaylaştırmak ve hızlandırmak için bazı tarafların talepleri doğrultusunda anlaşmada bazı küçük değişiklikler yapıldı” dedi.

SANA'ya konuşan el-Bakur, “Suriye yönetimi, Suveyda vilayetindeki sorunları çözmek için yorulmak bilmeden çaba sarf ediyor. Geçtiğimiz dönemdeki sıkı çalışmaların meyvelerini toplamak üzere olduğumuz söylenebilir” ifadelerini kullandı.

El-Bakur sözlerini şöyle sürdürdü: “Dürzi toplumu Suriye'nin otantik sosyal dokusunun bir parçasıdır. Hepimiz akıl şeyhlerinin açıklamalarını, dış müdahaleyi reddettiklerini ve iç meselelerin Suriye halkı arasında çözülmesine vurgu yaptıklarını gördük.”

Suriye medyasına göre geçtiğimiz günlerde Şam yakınlarında Dürzilerin çoğunlukta olduğu Ceramana bölgesinde Dürzi militanlar ile Sünni Müslümanlar arasında 12 kişinin ölümüne yol açan mezhepsel şiddet olayları yaşandı.

Şiddet olayları, Dürzilerin çoğunlukta olduğu Sahnaya'ya da sıçradı. Suriye medyası çarşamba günü bir kamu güvenlik merkezine düzenlenen silahlı saldırıda 16 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

SANA perşembe günü hükümetin Ceramana’nın ileri gelenleriyle ağır silahların derhal teslim edilmesi ve kentteki güvenlik güçlerinin konuşlandırılmasının arttırılması konusunda anlaşmaya vardığını duyurdu.