Nijerya'nın güneydoğusundaki Imo eyaletinde yer alan hapishaneye yönelik, Pazartesi günü erken saatlerde silahlı kişilerin roket, patlayıcı ve makineli tüfeklerle yaptıkları saldırının ardından bin 844 tutuklu firar etti. BBC’nin haberine göre, Nijerya'nın güneydoğusundaki Owerri şehrinde bulunan hapishanenin idari binasını el yapımı patlayıcılarla patlatan saldırganlar, hapishane sahasına girdi.
Hapishane İdaresi sözcüsü Francis Enobore tarafından yapılan açıklamada, “Owerri hapishanesi, dün saat 02.15 sularında bin 844 tutukluyu zorla serbest bırakan kimliği belirsiz silahlı kişilerce saldırıya uğradı. Görgü tanıkları, kamyonetler içerisinde çok sayıda silahlı adam gördüklerini, bu adamların ana kapıyı patlatmadan önce hapishane gardiyanlarına saldırdığını bildirdi” ifadeleri kullanıldı.
Nijerya Hapishaneleri Otoritesi, BBC'ye dün sabah erken saatlerde meydana gelen saldırı ardından bin 844 tutuklunun firar ettiğini doğruladı. Nijerya polisi, saldırıdan ‘Biafra Halkı’ (Ipob) olarak adlandırılan yasaklı ve ayrılıkçı grubun sorumlu tutulduğunu bildirdi. AFP’de yer alan habere göre, grup saldırıyı üstlenmedi.
Ocak ayından bu yana Nijerya'nın güneydoğusunda bir dizi polis merkezinin bu gibi saldırılara maruz kaldığını, büyük miktarlarda mühimmatın çalındığını aktaran BBC, saldırıların sorumluluğunu hiçbir grubun üstlenmediğini aktardı. Imo eyaletindeki hapishanelerde haberleşmeden sorumlu James Madugba, hapishanenin saldırıya uğradığını doğrulayarak ‘durumun kontrol altına’ alındığını söyledi. Aynı zamanda hapishane sakinlerini ‘çalışmalarına devam etmeye’ çağırdı.
Komşu Abia eyaletindeki yetkililer ise saldırı ardından akşam 22.00 - 06.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı getirdi. Bu, ülkenin modern tarihinde bir hapishanenin hedef alındığı en büyük saldırı sayılıyor. Saldırıyı kınayan Nijerya Devlet Başkanı Muhammadu Buhari, olayı Imo’nun da bulunduğu Biafra’nın bağımsızlığını talep eden Ipob’u zikretmeden ‘anarşistlerin’ gerçekleştirdiği bir ‘terör saldırısı’ olarak adlandırdı.
Ipob adına konuşan Emma Powerful ise olayın hemen ardından yaptığı açıklamada saldırının Ipob ile herhangi bir bağlantısı olmadığını öne sürdü.
Nijerya’da roket ve patlayıcıların kullanıldığı saldırının ardından bin 844 tutuklu firar etti
https://turkish.aawsat.com/home/article/2905221/nijerya%E2%80%99da-roket-ve-patlay%C4%B1c%C4%B1lar%C4%B1n-kullan%C4%B1ld%C4%B1%C4%9F%C4%B1-sald%C4%B1r%C4%B1n%C4%B1n-ard%C4%B1ndan-bin-844
Nijerya’da roket ve patlayıcıların kullanıldığı saldırının ardından bin 844 tutuklu firar etti
Nijerya'nın güneydoğusundaki Imo eyaleti hapishanesine Pazartesi günü roket ve patlayıcıların atılmasıyla polis arabaları yandı (Reuters)
Nijerya’da roket ve patlayıcıların kullanıldığı saldırının ardından bin 844 tutuklu firar etti
Nijerya'nın güneydoğusundaki Imo eyaleti hapishanesine Pazartesi günü roket ve patlayıcıların atılmasıyla polis arabaları yandı (Reuters)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة
ABD Başkanı Donald Trump, Maryland'deki Joint Base Andrews'da Florida'ya gitmek üzere Air Force One uçağına binişi sırasında el sallarken, 16 Ocak 2026 (Reuters)
Trump'ın seçim kampanyası kapsamındaki bir mitinginin başlaması öncesinde MAGA şapkaları takan katılımcılar, 4 Kasım 2024 (Reuters)
Trump ve Heritage Vakfı'nın ekonomi alanında kıdemli misafir araştırmacısı Steve Moore, Washington’daki Beyaz Saray'da, gerçek hane halkı gelirindeki değişimi gösteren bir grafiğe işaret ederken, 7 Ağustos 2025 (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'daki Oval Ofisi'nde, 14 Ocak 2026 (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan 2025 tarihinde Beyaz Saray’da yeni gümrük vergisi listesini açıkladı. (AP)
Beyaz Saray tarafından yayınlanan bir fotoğrafta, ABD Başkanı ve yönetim kadrosunun 3 Ocak'ta Venezuela'daki askeri operasyonu izlediği görülüyor.
Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Susie Wiles, 23 Eylül'de New York'ta ABD Başkanı Donald Trump ile Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei arasında yapılan toplantıya katıldı. (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Dışişleri Bakanı Marco Rubio, 9 Ocak'ta Beyaz Saray'da (Reuters)
Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, 15 Ocak'ta Minneapolis'te tahrip edilen bir ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Bürosu aracının fotoğrafını gösteriyor. (Reuters)
ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında (EPA)