Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan BMGK’ya çağrı: İsrail’in saldırganlığını engellemek için acil ve kararlı tedbirler alın

Şam, BMGK’dan Tel Aviv’in ‘ihlallerine son vermesini’ talep etti

Suriye rejimi Başkanı Beşşar Esed (AP)
Suriye rejimi Başkanı Beşşar Esed (AP)
TT

Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan BMGK’ya çağrı: İsrail’in saldırganlığını engellemek için acil ve kararlı tedbirler alın

Suriye rejimi Başkanı Beşşar Esed (AP)
Suriye rejimi Başkanı Beşşar Esed (AP)

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) dün sabah yaptığı açıklamada, İsrail’in Çarşamba gecesi Şam yakınlarındaki askeri mevzilere düzenlediği bombardıman sonucu İran yanlısı 3 savaşçının öldürüldüğünü bildirdi.
Suriye resmi haber ajansı SANA bir askeri kaynağa dayandırdığı haberinde, gece yarısından sonra İsrail bombardımanının dört milisin yaralanmasına ve bölgede alt yapının zarar görmesine neden olduğunu kaydetti. Haberde, “Suriye hava savunması, Şam’ın çevresindeki bazı noktaları hedef alan İsrail füzelerini karşıladı ve çoğunu düşürdü” ifadelerini kullandı.
Suriye Dışişleri Bakanlığı, bu gelişmenin ardından yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) “İsrail’in Suriye toprakları üzerindeki saldırılarının tekrarlanmasını engellemek için acil ve kararlı tedbirler almaya” çağırdı. Bakanlık, BMGK’dan “İsrail'i, Çatışmasızlık Anlaşması ile ilgili kararlarına saygı duymaya zorlamasını ve onu uyguladığı terörden, Suriye ve Filistin halklarına karşı işlediği suçlardan ve terör örgütlerine sürekli desteğinden sorumlu tutmasını” talep etti.
Bakanlığın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:
“İsrail’in tehlikeli saldırgan yaklaşımını sürdürmesi, özellikle ABD yönetiminin ona verdiği sınırsız ve sürekli destek ile BMGK’da ABD ve malum ülkelerin ona sağladığı hesap verebilirlikten muafiyet olmasaydı, söz konusu olamazdı. ABD uluslararası barış ve güvenliğin korunmasını sağlamakla görevli ülkelerden biri olmanın artık yasal veya ahlaki gerekçesine sahip değil. ABD’nin bölgedeki saldırgan politikaları, uluslararası barış ve güvenliği tehdit eden risk yapıcıların ve tüccarlarının ayrılmaz bir parçası haline geldiğini açıkça teyit ediyor. İsrail işgal yetkilileri dün gece yarısından sonra Lübnan toprakları üzerinden Şam çevresini hedef alan art arda füze dalgaları göndererek Suriye topraklarına saldırdı.”
Suriye’nin halen uluslararası meşruiyete ve BMGK’ya güvendiği ifade edilen açıklamada, BMGK’nın, uluslararası barış ve güvenliği sağlamak başta olmak üzere BM Sözleşmesi kapsamındaki sorumluluklarını üstlenmesi ve bu İsrail saldırılarının tekrarlanmasını önlemek için kararlı ve acil önlemler alması gerektiği vurgulandı.



Hamas'tan Gazze'deki bir aşiret liderine: Teslim olmak için 10 gününüz var

Hamas, Gazze Şeridi'ndeki hareketin kontrolüne karşı çıkan silahlı Bedevi aşiretinin liderine teslim olması için son tarih verdi (Getty)
Hamas, Gazze Şeridi'ndeki hareketin kontrolüne karşı çıkan silahlı Bedevi aşiretinin liderine teslim olması için son tarih verdi (Getty)
TT

Hamas'tan Gazze'deki bir aşiret liderine: Teslim olmak için 10 gününüz var

Hamas, Gazze Şeridi'ndeki hareketin kontrolüne karşı çıkan silahlı Bedevi aşiretinin liderine teslim olması için son tarih verdi (Getty)
Hamas, Gazze Şeridi'ndeki hareketin kontrolüne karşı çıkan silahlı Bedevi aşiretinin liderine teslim olması için son tarih verdi (Getty)

Gazze'de Hamas tarafından yönetilen İçişleri Bakanlığı bugün, hareketin Filistin Gazze Şeridi'ndeki yönetimine karşı çıkan silahlı bir Bedevi aşiret liderini, vatana ihanet ve casuslukla suçlayarak teslim olması ve yargılanması için son tarih verdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, kararın “devrim mahkemesi” tarafından verildiği belirtildi. Açıklamada, Hamas otoritesini tanımayan ve Gazze'nin çıkarlarına zarar vermekle suçlanan Yaser Ebu Şebab'ın teslim olmak için on gün süresi olduğu belirtildi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığı habere göre mahkeme Filistinlilerden, İsrail güçleri tarafından kontrol edilen Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah bölgesinde şu ana kadar yakalanamayan Ebu Şebab'ın nerede olduğunu Hamas güvenlik yetkililerine bildirmelerini istedi. Ebu Şebab'ın grubundan teslim olması için verilen son tarihe henüz bir cevap gelmedi.

Hamas, Ebu Şebab'ı BM yardım kamyonlarını yağmalamakla suçluyor ve İsrail tarafından desteklendiğini belirtiyor.

Hamas'tan iki kaynak ve bilgi sahibi diğer iki kaynak geçen ay Reuters'a, örgütün Ebu Şebab'ı öldürmek için en iyi adamlarından bazılarını gönderdiğini söyledi.

Ebu Şebab liderliğindeki Halk Güçleri adlı silahlı grup daha önce Reuters'a yaptığı açıklamada, yardım kamyonlarına eşlik ederek insani yardımları yağmalardan koruyan bir halk gücü olduklarını söylemiş ve İsrail'den destek aldıklarını ya da İsrail ordusuyla iletişim kurduklarını reddetmişti. Grup, Hamas'ı şiddet uygulamak ve muhalefeti susturmakla suçladı.

İsrail, Hamas'a karşı Gazze'deki bazı aşiretleri desteklediğini söylüyor, ancak bu aşiretlerin isimlerini vermiyor.