Suudi Arabistan’dan Yemen'e hibe desteği: Elektrik santrallerini işletme ve hizmetleri iyileştirilecek

Al Cabir dün Riyad’da yapılan imza töreninin ardından konuşmasını yaptığı sırada. (Suudi Arabistan Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılanma Programı)

Suudi Arabistan’dan Yemen'e hibe desteği: Elektrik santrallerini işletme ve hizmetleri iyileştirilecek
TT

Suudi Arabistan’dan Yemen'e hibe desteği: Elektrik santrallerini işletme ve hizmetleri iyileştirilecek

Suudi Arabistan’dan Yemen'e hibe desteği: Elektrik santrallerini işletme ve hizmetleri iyileştirilecek

Suudi Arabistan’ın Yemen Büyükelçisi ve Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılanma Programı Genel Müdürü Muhammed bin Said Al Cabir dün Riyad’da düzenlenen program kapsamında bir anlaşma imzaladı. Anlaşma 80’den fazla elektrik santralini işletmek üzere Yemen hükümetine çeşitli petrol ürünleri tedarik etmeyi kapsıyor.
Yemen hükümetinin talepleri doğrultusunda Suudi Arabistan’ın uygulamaya koyduğu anlaşmanın imza töreninde Yemen Enerji ve Elektrik Bakanı Enver Kelşet ülkesini temsil etti.
Anlaşmaya göre Suudi Arabistan, Yemen halkına hizmet etmek ve acılarını hafifletmek için 422 milyon dolar değerinde 1,26 metrik ton çeşitli petrol ürününü hibe edecek. Anlaşma Yemen ekonomisinin ve altyapısının geliştirilmesine destek olarak, Suudi Arabistan’ın Yemen’e her alanda verdiği cömert desteğin bir uzantısı. Söz konusu anlaşma aynı zamanda iki ülke arasındaki güçlü bağları da teyit eder nitelikte.
Suudi Arabistan Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılanma Programı’nın Riyad’daki merkezinde imzalanan anlaşma törenine, Suudi programındaki Yemenli yöneticiler ve kalkınma uzmanlarından oluşan bir ekibin yanı sıra, Yemen Petrol Bakanı Abdusselam Abdullah Salim Babud’da katıldı.
Söz konusu anlaşmaya ilişkin yaptığı konuşmada Al Cabir, “Yemen’e çeşitli petrol ürünlerinin sağlanması, Suudi Arabistan liderliğindeki direktiflerin uygulanmasıyla, Yemen hükümetinin Yemen halkına hizmet sağlama ve Yemen’de güvenlik ve istikrarı sağlamasına katkı sağlayacak.” açıklamalarını yaptı.
Cabir, Suudi petrol ürünlerinin Yemen halkına hizmet etme noktasında elektrik istasyonlarını işletmeyi, altyapıyı geliştirerek iş fırsatları oluşturmayı, hizmetlerin iyileştirilmesine katkıda bulunmayı ve barışı destekleyerek umudu teşvik etmeyi hedeflediğini söyledi.
Ayrıca, özellikle Yemen hükümetinin bütçesini artırması, temel sektör hizmetlerini iyileştirmesi, çalışanların maaş ve ücretlerinin ödenmesi de dahil olmak üzere diğer yükümlülüklerini yerine getirmesine yardımcı olacağından dolayı, hibenin, ekonomik ve sosyal hayatın canlanmasına aktif olarak katkı sağlayacağına işaret etti.
Yemen Enerji ve Elektrik Bakanı, Suudi Arabistan’a ülkesine sağladığı sürekli destek için teşekkür etti. Bakan, enerji sektörüne verilen desteği önemli ve hayati olarak nitelendirdi. Ayrıca, “Bu hibenin temel amacı Yemenlilerin evlerini aydınlatmak. Halka bu hizmeti yeniden sağlamak. Ayrıca bu hizmet ekonomik büyümeye de katkı sağlayacaktır” dedi.
Suudi Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılanma Programı’nda petrol ürünleri projesinin direktörü Mühendis Selman el-Hazımi, söz konusu hibenin, bağışçı taahhütlerinin benimsenmesini hızlandırma noktasında programın, Yemen Maliye Bakanlığı ve yürütme organının katılımıyla çeşitli Yemenli yetkililerden oluşan ortak bir denetim ve kontrol komitesi aracılığıyla, Aden Rafineri Şirketi, Yemen Petrol Şirketi, Yemen Genel Elektrik Kurumu, özel sektör, sivil toplum ve medya kurumlarına dağıtılacağını bildirdi.
Hazimi, Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılanma Programı’nın, hibeyi yönetme ve operasyonel amaçları dışında kullanımını engelleme noktasında entegre bir sistem kurduğunu doğruladı. Söz konusu sistem yararlanıcılara doğrudan ulaşarak prosedürlerini denetleyecek.
Söz konusu yardımın Suudi Arabistan’ın Yemen’e sağladığı 4,2 milyar dolarlık hibenin devamı olduğunu belirten Hazimi, Suudi petrol ürünlerinin, Yemen hükümet bütçesinin yüzde 20’sini karşılamaya yardımcı olacağını ve Yemen vatandaşının üretim gücünü artıracağını ifade etti.
Öte yandan hibenin, hayati önem taşıyan sektörlerin hizmetlerinin iyileştirilmesi ile yıl boyunca elektrik sağlanan vatandaşların geçim kaynaklarının iyileştirilmesine katkı sağlayacağını belirtti. Ayrıca Hazımi, özellikle yaz aylarında Yemen’de kişi başına düşen elektrik tüketimini artıracağını sözlerine ekledi.



Suudi Arabistan, mevcut durum nedeniyle ülkeden ayrılmakta zorluk çeken vize sahiplerinin durumunu ele alıyor

Bu prosedürler, herhangi bir ücret veya ceza uygulanmadan (Suudi Arabistan pasaportları için) ülkeden çıkmayı mümkün kılıyor
Bu prosedürler, herhangi bir ücret veya ceza uygulanmadan (Suudi Arabistan pasaportları için) ülkeden çıkmayı mümkün kılıyor
TT

Suudi Arabistan, mevcut durum nedeniyle ülkeden ayrılmakta zorluk çeken vize sahiplerinin durumunu ele alıyor

Bu prosedürler, herhangi bir ücret veya ceza uygulanmadan (Suudi Arabistan pasaportları için) ülkeden çıkmayı mümkün kılıyor
Bu prosedürler, herhangi bir ücret veya ceza uygulanmadan (Suudi Arabistan pasaportları için) ülkeden çıkmayı mümkün kılıyor

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, bölgedeki mevcut durum nedeniyle ülkeyi terk edemeyen Umre, transit ve nihai çıkış vizeleri de dahil olmak üzere her türden ziyaret vizesi sahiplerinin durumuna yönelik çalışmalara, liderliğin talimatları doğrultusunda başlandığını duyurdu.

Bakanlık, bu tedbirlerin, ziyaretçinin ev sahibinin talebi üzerine, 8/9/1447 H. (25/2/2026 M.) tarihinden itibaren süresi dolan vizelerin, 1/11/1447 H. (18/4/2026 M.) tarihine kadar, “Absher” uygulaması üzerinden yasal olarak belirlenen ücretlerin ödenmesinin ardından uzatılmasını içerdiğini açıkladı.

Tedbirler ayrıca, vize süresi dolmuş kişilerin, vize uzatımı veya herhangi bir gecikme ücreti ya da cezası ödemek zorunda kalmadan, uluslararası sınır kapılarından doğrudan çıkış yapabilmelerini de içeriyor.

Bakanlık, ilgili düzenlemelerin ihlal edenlere uygulanmasını önlemek için yararlanıcıları18 Nisan 2026 tarihinden önce ayrılma girişiminde bulunmaya çağırdı ve ilgili düzenlemelere uygun olarak prosedürleri kolaylaştırma ve hareketin düzenliliğini sağlama konusundaki hassasiyetini vurguladı.


Suudi hava savunma sistemleri, Doğu Bölgesi'nde bir balistik füze ve 27 İHA’yı etkisiz hale getirdi

Suudi Arabistan hava savunma sistemleri, düşman saldırılarına etkili bir şekilde karşı koymaya devam ediyor (Savunma Bakanlığı)
Suudi Arabistan hava savunma sistemleri, düşman saldırılarına etkili bir şekilde karşı koymaya devam ediyor (Savunma Bakanlığı)
TT

Suudi hava savunma sistemleri, Doğu Bölgesi'nde bir balistik füze ve 27 İHA’yı etkisiz hale getirdi

Suudi Arabistan hava savunma sistemleri, düşman saldırılarına etkili bir şekilde karşı koymaya devam ediyor (Savunma Bakanlığı)
Suudi Arabistan hava savunma sistemleri, düşman saldırılarına etkili bir şekilde karşı koymaya devam ediyor (Savunma Bakanlığı)

Savunma Bakanlığı sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki, Suudi hava savunma sistemleri bugün Doğu Bölgesi'nde bir balistik füze ve 27 insansız hava aracını (İHA) etkisiz hale getirdiğini duyurdu.

Bu sabah Sivil Savunma, Acil Durumlarda Erken Uyarı Ulusal Platformu aracılığıyla Riyad'ın 80 kilometre güneydoğusundaki El-Harec Valiliği'nde bir tehlikeye karşı uyarı yayınladı ve yaklaşık 10 dakika sonra tehlikenin geçtiğini duyurarak, talimatlara uyulmaya devam edilmesi, kalabalık ortamlardan ve fotoğraf çekiminden kaçınılması ve tehlikeli bölgelerden uzak durulması çağrısında bulundu.

Sivil Savunma dün akşam yaptığı açıklamada, alarm sesinin ayırt edilmesi için akıllı telefon ekranında otomatik olarak görünen standart bir kısa mesaj sesiyle değiştirildiğini duyurdu.

Tümgeneral Turki el-Maliki, Suudi hava savunmasının dün Doğu Bölgesi'nde 44 İHA imha ettiğini bildirdi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, dün akşam Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamada, ülkesinin daha önce Suudi liderliğinin bir tarafta İran, diğer tarafta ise Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail arasında devam eden savaşı uzatmayı tercih ettiği iddialarını reddettiğini vurguladı.

Yetkili, Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan'ın geçen perşembe günü Riyad'da Arap ve İslam bakanlarının istişare toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında İran saldırılarının durması gerektiğini, Krallığın sabrının da bir sınırı olduğunu ve Riyad'ın siyasi ve diğer önlemlerle karşılık verme ve saldırganlığı caydırma hakkını saklı tuttuğunu daha önce açıkladığını ifade etti.


Suudi Arabistan: Savaşın uzatılmasını tercih ettiğimiz yönündeki iddiaları reddediyoruz, barışçıl çözümü destekliyoruz

Suudi Arabistan bayrağı
Suudi Arabistan bayrağı
TT

Suudi Arabistan: Savaşın uzatılmasını tercih ettiğimiz yönündeki iddiaları reddediyoruz, barışçıl çözümü destekliyoruz

Suudi Arabistan bayrağı
Suudi Arabistan bayrağı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, ülkesinin İran ile ABD ve İsrail arasındaki mevcut savaşın uzatılması yönündeki iddiaları reddederek, Krallığın barışçıl çözümü desteklediğini ifade etti.

Yetkili, Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan’ın, Riyad’da düzenlenen Arap ve İslam ülkeleri bakanları toplantısını takiben yaptığı basın toplantısında, İran’ın saldırılarının durması gerektiğini, Suudi Arabistan’ın sabrının sınırları olduğunu ve Krallığın, saldırılara karşı siyasi ve diğer tedbirlerle yanıt verme hakkını saklı tuttuğunu açıkladığını belirtti.

İran saldırıları devam ediyor

İran, BM İnsan Hakları Konseyi’nin Çarşamba günü düzenleyeceği acil oturum öncesinde, dördüncü hafta boyunca Körfez ülkelerine füze ve insansız hava aracı saldırıları düzenlemeye devam etti.

  • Suudi Arabistan savunma sistemleri, Salı günü Doğu Bölgesi’nde 44 insansız hava aracını imha etti.
  • Bahreyn, 6 balistik füze ve 19 insansız aracı engelledi.
  • Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), 5 balistik füze ve 17 insansız hava aracını etkisiz hâle getirdi.
  • Kuveyt, çeşitli saldırıları püskürttü.

Kayıplar ve yaralanmalar

Bahreyn, İran saldırılarına karşı müdahale sırasında Fas uyruklu bir BAE silahlı kuvvetleri personelinin hayatını kaybettiğini ve birkaç Bahreynli ve BAE’li askerin yaralandığını açıkladı.