Kahire ve Washington, askeri iş birliğini gelişiyor

Mısır Donanması komutanı, İskenderiye’de ABD’li mevkidaşıyla görüştü

Mısır Donanması Komutanı, Korgeneral Babaro ile görüştü (Askeri Sözcü)
Mısır Donanması Komutanı, Korgeneral Babaro ile görüştü (Askeri Sözcü)
TT

Kahire ve Washington, askeri iş birliğini gelişiyor

Mısır Donanması Komutanı, Korgeneral Babaro ile görüştü (Askeri Sözcü)
Mısır Donanması Komutanı, Korgeneral Babaro ile görüştü (Askeri Sözcü)

Mısır ve ABD, 13 Nisan’da askeri iş birliğini desteklemek ve zorluklarla mücadele etmek için koordine oldu. Bu bağlamda Mısır Deniz Kuvvetleri Komutanı Ahmed Halid, Mısır’a resmi ziyaretleri sırasında ABD Merkez Komutanlığı’na bağlı Deniz Kuvvetleri Komutanı, Beşinci Filo Komutanı ve Birleşik Deniz Kuvvetleri (CMF) Komutanı Samuel Babaro ve beraberindeki heyet ile İskenderiye’deki Ras et-Tin Deniz Üssü’ndeki Deniz Kuvvetleri Karargahı’nda bir araya geldi. Mısır askeri sözcüsü, 13 Nisan’da yaptığı açıklamada, “İki taraf, askeri iş birliği ilişkilerini ve iki ülke arasındaki stratejik ortaklığı desteklemeyi ele alan bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, bölgenin güvenliği ve istikrarıyla ilgili ortak tehditler ve zorluklarla mücadele çabalarını koordine etme ve Mısır’ın bölgedeki etkili bir güç olarak önemli rolü doğrultusunda CMF’ye katılımını en üst düzeye çıkarma meseleleri de ele alındı” dedi.
Mısır askeri sözcüsüne göre ABD Merkez Komutanlığı’na bağlı Deniz Kuvvetleri Komutanı, ülkesinin ortak tatbikatlar alanındaki genişleme yoluyla, Mısır ile deniz iş birliğini artırma konusundaki arzusunu dile getirdi. Ayrıca Komutan, “Mısır, Ortadoğu’da güvenlik ve istikrarın anahtarıdır” dedi.
Öte yandan Korgeneral Halid, her iki dost ülkenin donanmaları arasında, ‘teknik alanlar, deniz güvenliği operasyonlarında, siber güvenlik ve ortak eğitim alanında deneyim aktarımı’ başta olmak üzere ortak askeri iş birliği ilişkilerinin gelişmesine övgüde bulundu. Toplantıya, Mısır ve ABD deniz kuvvetlerine bağlı bir dizi komutanı da katıldı.
Mısır Genelkurmay Başkanı Korgeneral Muhammed Ferid, silahlı kuvvetlerin ana kollarıyla iş birliği içerisinde, bir güney askeri bölgesi birliği tarafından uygulanan ‘el-Fatih- 2021’ eğitim projesinin ana aşamasını seyretti. Eğitim, silahlı kuvvetler birlikleri için yıllık savaş eğitim planı çerçevesinde birkaç gün devam etti.
Mısır askeri sözcüsü, yaptığı açıklamada, “Eğitim projesinin ana aşaması, ‘savaşın hazırlık ve organizasyon aşamasında uygulanan önlemleri’, ‘güvenlik unsurlarının mücadele ve planlanan görevleri başarmak için ana gücü zorlama hareketini’, ‘Kızıldeniz adalarını ve bir sınır köyünü sızmış teröristlerden temizleme planını’ ve ‘gerçek mühimmatlarla atış yapma uygulamalarını’ içeriyordu” ifadelerini kullandı.
Mısır Genelkurmay Başkanı, projeye katılan bazı komutan ve subaylarla kendilerine verilen görevleri yerine getirme yollarını görüştü. Ayrıca ‘savaş sırasında keskin ve hızlı değişikliklerin üstesinden gelebilmek için doğru karar alma yetenekleri’ hususunda bir dizi acil durum taktiği ele alındı.



Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
TT

Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)

Hindistan'dann daha fazla kömür üretilen Çin'in Şansi bölgesi, yeşil bir gelecek istiyor.

Guardian’ın haberinde, “Çin’in kömür merkezi” diye nitelenen bölgenin geçen yıl toplamda çıkarılan 1,27 milyar ton kömürle Hindistan’ı geride bıraktığı belirtiliyor.

Çin’in elektrik ihtiyacını karşılamada önemli rol oynayan Şansi, ülkedeki karbon salımının da merkezi konumunda.

Pekin yönetimi 2060’a kadar net sıfır karbon hedefine ulaşmayı amaçlıyor. Bu kapsamda Şansi’de kömür sektöründeki yaklaşık 1,7 milyon işin 2030’a kadar yok olması bekleniyor. Bu durumun da bölge açısından “ekonomik bir saatli bomba” olduğu ifade ediliyor. 

Şansi’nin buna karşı çözüm stratejilerinden biri yeşil enerjiye geçişi hızlandırmak. LONGi şirketi, Datong’da güneş paneli fabrikası açtı, burada çalışanların yarısı eski kömür işçileri.

Meijin Energy de kömürün yan ürünü olan kok gazından hidrojen yakıtı üretmeye başladı. Şirketin hidrojen üretim bölümünden Ma Kai şunları söylüyor: 

Kok işlemi sırasında çıkan gazı eskiden doğrudan yakardık ya da salardık. Bu hem çevreye zararlıydı hem de kaynak israfıydı. Artık bunu değerlendiriyoruz.

Ancak Helsinki merkezli düşünce kuruluşu Enerji ve Hava Temizliği Araştırma Merkezi’nden Lauri Myllyvirta, “Kömürden kimyasal üretimiyle temiz enerji olur mu?” diyerek yönteme karşı çıkıyor. 

Bölgede kültürel turizmin canlandırılması da talep ediliyor. 2024’te Linfen’deki Şiaoşitian ve Guangşeng tapınaklarını ziyaret eden turist sayısı yüzde 335 arttı. Haberde, bu artışta ünlü video oyunu Black Myth: Wukong’un da katkısı olduğuna dikkat çekiliyor. 

Bunlara ek olarak Çin yenilenebilir enerji üretimini hızlandırıyor. Nisan itibarıyla ülkedeki rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi 1,500 gigawatt’a ulaştı. Ancak ülke hâlâ enerji ihtiyacının yüzde 60’ını kömürden karşılıyor. 

Independent Türkçe, Guardian, New York Times