Kahire ve Washington, askeri iş birliğini gelişiyor

Mısır Donanması komutanı, İskenderiye’de ABD’li mevkidaşıyla görüştü

Mısır Donanması Komutanı, Korgeneral Babaro ile görüştü (Askeri Sözcü)
Mısır Donanması Komutanı, Korgeneral Babaro ile görüştü (Askeri Sözcü)
TT

Kahire ve Washington, askeri iş birliğini gelişiyor

Mısır Donanması Komutanı, Korgeneral Babaro ile görüştü (Askeri Sözcü)
Mısır Donanması Komutanı, Korgeneral Babaro ile görüştü (Askeri Sözcü)

Mısır ve ABD, 13 Nisan’da askeri iş birliğini desteklemek ve zorluklarla mücadele etmek için koordine oldu. Bu bağlamda Mısır Deniz Kuvvetleri Komutanı Ahmed Halid, Mısır’a resmi ziyaretleri sırasında ABD Merkez Komutanlığı’na bağlı Deniz Kuvvetleri Komutanı, Beşinci Filo Komutanı ve Birleşik Deniz Kuvvetleri (CMF) Komutanı Samuel Babaro ve beraberindeki heyet ile İskenderiye’deki Ras et-Tin Deniz Üssü’ndeki Deniz Kuvvetleri Karargahı’nda bir araya geldi. Mısır askeri sözcüsü, 13 Nisan’da yaptığı açıklamada, “İki taraf, askeri iş birliği ilişkilerini ve iki ülke arasındaki stratejik ortaklığı desteklemeyi ele alan bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, bölgenin güvenliği ve istikrarıyla ilgili ortak tehditler ve zorluklarla mücadele çabalarını koordine etme ve Mısır’ın bölgedeki etkili bir güç olarak önemli rolü doğrultusunda CMF’ye katılımını en üst düzeye çıkarma meseleleri de ele alındı” dedi.
Mısır askeri sözcüsüne göre ABD Merkez Komutanlığı’na bağlı Deniz Kuvvetleri Komutanı, ülkesinin ortak tatbikatlar alanındaki genişleme yoluyla, Mısır ile deniz iş birliğini artırma konusundaki arzusunu dile getirdi. Ayrıca Komutan, “Mısır, Ortadoğu’da güvenlik ve istikrarın anahtarıdır” dedi.
Öte yandan Korgeneral Halid, her iki dost ülkenin donanmaları arasında, ‘teknik alanlar, deniz güvenliği operasyonlarında, siber güvenlik ve ortak eğitim alanında deneyim aktarımı’ başta olmak üzere ortak askeri iş birliği ilişkilerinin gelişmesine övgüde bulundu. Toplantıya, Mısır ve ABD deniz kuvvetlerine bağlı bir dizi komutanı da katıldı.
Mısır Genelkurmay Başkanı Korgeneral Muhammed Ferid, silahlı kuvvetlerin ana kollarıyla iş birliği içerisinde, bir güney askeri bölgesi birliği tarafından uygulanan ‘el-Fatih- 2021’ eğitim projesinin ana aşamasını seyretti. Eğitim, silahlı kuvvetler birlikleri için yıllık savaş eğitim planı çerçevesinde birkaç gün devam etti.
Mısır askeri sözcüsü, yaptığı açıklamada, “Eğitim projesinin ana aşaması, ‘savaşın hazırlık ve organizasyon aşamasında uygulanan önlemleri’, ‘güvenlik unsurlarının mücadele ve planlanan görevleri başarmak için ana gücü zorlama hareketini’, ‘Kızıldeniz adalarını ve bir sınır köyünü sızmış teröristlerden temizleme planını’ ve ‘gerçek mühimmatlarla atış yapma uygulamalarını’ içeriyordu” ifadelerini kullandı.
Mısır Genelkurmay Başkanı, projeye katılan bazı komutan ve subaylarla kendilerine verilen görevleri yerine getirme yollarını görüştü. Ayrıca ‘savaş sırasında keskin ve hızlı değişikliklerin üstesinden gelebilmek için doğru karar alma yetenekleri’ hususunda bir dizi acil durum taktiği ele alındı.



İran’daki protestolar tırmanıyor… Trump: Öldürmeler durdu

İran’daki protestolar tırmanıyor… Trump: Öldürmeler durdu
TT

İran’daki protestolar tırmanıyor… Trump: Öldürmeler durdu

İran’daki protestolar tırmanıyor… Trump: Öldürmeler durdu

İran’da protestoların üçüncü haftasına girmesiyle birlikte uluslararası baskılar artıyor. Bir insan hakları örgütü, gösterilerin başlamasından bu yana en az 3 bin 428 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

ABD Başkanı Donald Trump, çarşamba akşamı yaptığı açıklamada, İran’daki öldürme eylemlerinin “durduğu” yönünde bilgilendirildiğini ve idamların uygulanmasına ilişkin bir plan bulunmadığını söyledi.

İran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei ise, yetkililerin “isyan” olarak nitelendirdiği gösteriler kapsamında gözaltına alınan şüpheliler hakkında “hızlı” yargılamalar yapılacağını duyurdu.

Bir ABD’li yetkili, Reuters’a yaptığı açıklamada, artan gerilim nedeniyle ABD’nin Ortadoğu’daki ana üslerinden bazı personeli tedbir amaçlı geri çektiğini belirtti.


Lufthansa, "ikinci bir duyuruya kadar" İran ve Irak hava sahasını kullanmayacağını açıkladı

Lufthansa uçağı (DPA)
Lufthansa uçağı (DPA)
TT

Lufthansa, "ikinci bir duyuruya kadar" İran ve Irak hava sahasını kullanmayacağını açıkladı

Lufthansa uçağı (DPA)
Lufthansa uçağı (DPA)

Alman havayolu şirketi Lufthansa dün, ABD'nin İran ve Irak'a yönelik saldırı tehditleri nedeniyle, iştiraklerine ait uçakların "ikinci bir duyuruya kadar" İran ve Irak hava sahasını kullanmayacağını açıkladı.

ETA Airways, Swiss, Discover ve Eurowings gibi şirketleri bünyesinde barındıran Lufthansa, yaptığı açıklamada, "Ortadoğu'daki mevcut durum nedeniyle" uçaklarının hem İran hem de Irak hava sahasından geçmeyeceğini belirtti.


İran hava sahasını geçici olarak çoğu uçuşa kapattı

Tahran'ın güneyindeki Humeyni Uluslararası Havalimanı'nda İran Havayolları'na ait uçaklar (Arşiv - Mizan)
Tahran'ın güneyindeki Humeyni Uluslararası Havalimanı'nda İran Havayolları'na ait uçaklar (Arşiv - Mizan)
TT

İran hava sahasını geçici olarak çoğu uçuşa kapattı

Tahran'ın güneyindeki Humeyni Uluslararası Havalimanı'nda İran Havayolları'na ait uçaklar (Arşiv - Mizan)
Tahran'ın güneyindeki Humeyni Uluslararası Havalimanı'nda İran Havayolları'na ait uçaklar (Arşiv - Mizan)

Federal Havacılık İdaresi internet sitesinde yer alan bir duyuruda, İran'ın dün 22:15'ten itibaren, ülkeye giriş ve çıkış yapan resmi olarak yetkilendirilmiş uluslararası uçuşlar hariç, tüm uçuşlara hava sahasını geçici olarak kapattığı belirtildi.

Duyuruda, kapatmanın 00:30'a kadar iki saatten fazla süreceği ve uzatılma olasılığının bulunduğu ifade edildi. Bir ABD yetkilisi dün, üst düzey bir İranlı yetkilinin Tahran'ın komşularını ABD tarafından saldırıya uğraması durumunda ABD üslerini hedef alacağı konusunda uyardığını belirtmesinin ardından, ABD'nin Ortadoğu'daki üslerinden bazı personeli geri çektiğini söyledi.

Çatışma bölgelerinde fırlatılan roket ve insansız hava araçlarının (İHA) sayısının artması, hava trafiği için önemli bir tehdit oluşturmaktadır. Hindistan'ın en büyük havayolu şirketi IndiGo, İran hava sahasının ani kapatılmasının bazı uluslararası uçuşlarını etkileyeceğini açıkladı. Flightradar24 verilerine göre, Tahran'a giden bir Rus Aeroflot uçağı, hava sahasının kapatılmasının ardından Moskova'ya geri döndü.

Almanya, dün yeni yönergeler yayınlayarak ülkedeki havayolu şirketlerine İran hava sahasına girmemeleri konusunda uyarıda bulundu. Bu uyarı, Lufthansa'nın bölgedeki gerginliğin artması üzerine Ortadoğu üzerinden yaptığı uçuşların programını değiştirmesinden kısa süre sonra yapıldı.

Amerika Birleşik Devletleri, tüm ABD ticari uçuşlarının İran üzerinde uçmasını zaten yasaklamış durumda ve iki ülke arasında direkt uçuş bulunmuyor.

Fly Dubai ve Türk Hava Yolları gibi havayolu şirketleri geçen hafta İran'a giden birçok uçuşu iptal etti. Lufthansa dün yaptığı açıklamada, bir sonraki duyuruya kadar İran ve Irak hava sahasını kullanmayacağını, ayrıca mürettebatın havaalanlarında gecelemek zorunda kalmaması için gelecek hafta pazartesi gününe kadar Tel Aviv ve Amman'a sadece gündüz uçuşları gerçekleştireceğini belirtti. Açıklamada, bu önlemler nedeniyle bazı uçuşların iptal edilebileceği de belirtildi.

Lufthansa'nın ana hissedarı olduğu İtalyan havayolu şirketi EVA Air, önümüzdeki hafta salı gününe kadar Tel Aviv'e gece uçuşlarını da askıya alacağını açıkladı.