Instagram, kullanıcıların üzerindeki baskıyı azaltmak için ‘beğenileri’ gizleme seçeneğini test ediyor

Instagram logosu (AFP)
Instagram logosu (AFP)
TT

Instagram, kullanıcıların üzerindeki baskıyı azaltmak için ‘beğenileri’ gizleme seçeneğini test ediyor

Instagram logosu (AFP)
Instagram logosu (AFP)

Instagram, kullanıcıların üzerindeki ‘başkalarından onay alma’ baskısını hafifletmek için beğeni sayılarını gizlemelerine olanak tanıyacak seçeneği sunacaklarını açıkladı.
AFP’ye göre Instagram tarafından konuya dair yapılan açıklamada, kullanıcıların diğer kişilerin gönderilerindeki beğeni sayısını görmemek, kendi gönderilerindeki beğenileri gizlemek veya uygulamanın orijinal halini kullanmak gibi kendilerine uygun seçeneğe karar verebilecekleri bilgisi yer aldı.
Instagram, 2019’da küçük bir grup insanın Instagram’daki baskıyı azaltıp azaltmadığını anlamak için beğeni sayılarını saklamaya başladı. Ancak bazı insanlar bunu yararlı bulurken, bir kısım insan da hala popüler olanı izleyebilmek için sayıları görmek istedi.
Instagram sözcüsü Temmuz 2019’da çalışmaya ilişkin şunları söyledi;
“Bu testi uyguluyoruz, çünkü kullanıcıların aldıkları beğeni sayısına değil, yayınlanan fotoğraflara ve videolara odaklanmasını istiyoruz. Instagram’ın bir tür rekabet aracı gibi görünmesini istemiyoruz.”
Pew Araştırma Merkezi tarafından 2018’de yapılan bir araştırmaya göre, gençlerin yüzde 72’si Instagram kullanıyor ve yüzde 40’ı çok sayıda beğeni veya yorum toplayan içeriği yayınlamaları yönünde baskı hissediyor.
Dijital Dünyalar Gözlemevi'nin kurucusu psikolog Michael Stora, geçtiğimiz Ekim ayında AFP’ye verdiği demeçte, “Çılgınca ‘beğeniler’ peşinde koşmak, gençleri onlara gerekli standartlarda olmadıklarını düşündüren sahte bir mükemmelliğin tutsakları yapar” yorumunda bulundu.



10 bin yıl önce eriyen buzulların, kıta kaymasını hızlandırdığı bulundu

Grönland Buz Tabakası yaklaşık 3 milyon kilometreküp buz içeriyor (NASA)
Grönland Buz Tabakası yaklaşık 3 milyon kilometreküp buz içeriyor (NASA)
TT

10 bin yıl önce eriyen buzulların, kıta kaymasını hızlandırdığı bulundu

Grönland Buz Tabakası yaklaşık 3 milyon kilometreküp buz içeriyor (NASA)
Grönland Buz Tabakası yaklaşık 3 milyon kilometreküp buz içeriyor (NASA)

Bilim insanları 10 bin yıl önce buzulların erimesinin, kıtaların hareketini hızlandırmış olabileceğini buldu. 

26 bin yıl önce Kuzey Amerika'nın büyük bir bölümünü kaplayan Laurentide Buz Tabakası erimeye başlamıştı. Buzun erimesiyle su, okyanusa akmış ve küresel çaptaki deniz seviyeleri yılda ortalama 1 santimetre yükselmişti.

Colorado Boulder Üniversitesi'nden jeofizikçiler, Dünya'nın bu döneme ait bilgisayar modelini oluşturarak buz tabakasının erimesinin sonuçlarını analiz etti. 

Bulguları hakemli dergi Nature'da dün (23 Nisan) yayımlanan çalışmaya göre buzların erimesi,  Kuzey Amerika kıtası levhasının hareketini yüzde 25 hızlandırmış olabilir. 

Hesaplamalar ayrıca Kuzey Amerika ve Avrasya levhaları arasındaki Atlantik Ortası Sırtı'nın genişleme hızının 6 bin ila 12 bin yıl önce yüzde 40 oranında arttığına işaret ediyor.

Araştırmacılar trilyonlarca ton buzun eriyip okyanusa karışmasıyla kıtanın ağırlık kaybettiğini ve levhanın saat yönünde döndüğünü düşünüyor. Modele göre Atlantik Ortası Sırtı'nın genişlemesindeki artış da bundan kaynaklanıyor.

Makalenin yazarlarından Tao Yuan, "Buz hacmi büyük ölçüde azaldığında, yerkabuğunda büyük bir hareket meydana geldi" diyerek ekliyor: 

Bilim insanları, buzun erimesinin plakaların yükselmesine neden olduğunu biliyordu. Ancak biz, buzun erimesi nedeniyle plakaların yatay olarak da epey hareket edebildiğini gösterdik.

Yeni çalışma, kıta kayması ve deniz tabanı genişlemesinin, milyonlarca yıla yayılan yavaş süreçlerin yanı sıra çok daha kısa zaman aralıklarında da gerçekleşebileceğini gösteriyor.

Bilim insanları Grönland buz tabakasının erimesinin, bugün İzlanda'da yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini de söylüyor. 

Atlantik Ortası Sırtı, İzlanda'dan geçiyor ve yaklaşık 10 bin yıl önce adada yoğun bir volkanik aktivite yaşandığı biliniyor. Bu volkanik faaliyetlerin, sırtın genişlemesindeki artışla bağlantılı olup olmadığı henüz kesinlik kazanmadı. Ancak böyle bir durumda genişleme, magmanın yüzeye çıkmasına ve volkanların patlamasına yol açmış olabilir.

Çalışmanın diğer yazarı Shijie Zhong "Bu volkanizma örüntüsü, kısmen bizim incelediğimiz buzul erimesinden kaynaklanmış olabilir" diyor.

Grönland'daki buzların günümüzdeki erime hızı, kıtaların hareketini etkileyecek seviyede değil. Ancak araştırmacılara göre özellikle bu hız artarsa gelecek birkaç yüz yıl içinde İzlanda'da ciddi etkiler yaratabilir.

Yuan, "Grönland ve Batı Antarktika'daki buz tabakaları hâlâ eriyor" diyerek ekliyor: 

Buzların erimesinin gelecekte deniz tabanının yayılmasını ve yakınlardaki okyanus ortası sırtlarında volkanizmayı artırabileceğini düşünüyoruz.

Independent Türkçe, Phys.org, Discover Magazine, IFLScience, Nature